Hello There, Guest! Login Register


Conical vs Flat vs No-Bypass

#1
Salutare tuturor,

Deoarece nu am văzut topic dedicat pentru această dezbatere și pentru că astăzi am descoperit postările lui Jonathan Gagne de pe Instagram de anul trecut din octombrie legat de nivelul de extracție, am zis că poate e o idee să abordăm subiectul.

Momentan încerc să mă hotărăsc dacă ar merita să îmi cumpăr pe lângă V60 și un alt brewer (Orea sau Timemore B75 sau poate Pulsar) și am tot văzut că părerile sunt împărțite.

Aș fi curios de experiența voastră și de ce ați ales metoda actuală (oricare ar fi aceea) de preparare a cafelei la filtru?
Hedone Honne Home | AVX DB1 Plus (urmeaza) | Kingrinder K6 
 
Reply
#2
Ca si topic potrivit cred ca in cel de preparare V60 ar fi cel mai ok.

Cat despre dripper V60 clasic , Orea V4, brewer April si un Fellow stagg X ( stiu , cam multe flat). In mare toate scot o cafea buna, difera prea putin rezultatul final in functie de ce tip de brewer folosesti (cel putin aceasta este parerea mea dupa ce am incercat in decursul unui an toate cele mai sus mentionate). Sigur fiecare are particularitatile lui de extractie, flow mai rapid/lent , capacitate mai mare sau tipul de filtre folosite dar evident ca si tu vei adapata reteta si macinatura in functie de fiecare brewer. 
La mine Orea v4 a ramas daily driver, cand cu fund flat cand cu fund fast, depinde de cat de mult vreau sa stea cafeaua in extractie. April il folosesc cand vreau sa fac brewuri mai mari , cu 20+ grame de cafea. Fellow il am pentru ca a fost primul din lista asta achizitionat dar in mare este cam acelasi lucru cu orea cu fund flat. Nu il folosesc asa de des pentru ca fata de orea nu are niciun fel de inel sau colturi pentru sustinere , fiind destul de greu sa il folosesc cu altceva in afara de carafa sau paharul dedicat Fellow.

Sigur, daca cauti suficient vei gasi postari super interesante inclusiv despre tipuri de turnere , agresiva, turbulenta,etc si cum influenteaza fiecare extractia, dar in 80% din cazuri daca cafeaua e ce trebuie si gradul de rasnire e potrivit vei afea o cafea buna in ceasca. Ah, si sa nu uitam de apa si profilul mineral, alt rabbit hole in care te poti pierde.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 
 
Reply
#3
Nu ai ce sa compari, la modul asta de menage a trois din titlu, pentru ca zero bypass este complet diferit de celelalte.
Din motivul asta nici nu are ce cauta sa fie amestecat cu V60.
Acum vreun an imi propusesem sa fac un topic dedicat zero bypass, dar vazand ca interesul este zero am renuntat.
Nici nu ai avea ce sa discuti pe tema zero bypass, il prepari si il savurezi... pentru ca nu ai ce sa despici in 7 ca la V60, nu ai enspe mii de filtre, modul de turnare devine nerelevant, asa ca se explica dezinteresul lumii, care pare mai atrasa sa incerce toate gadget-urile, si sa discute inflenta lor asupra celei de-a doua zecimale de la TDS...
In plus, cum influencerii nu se prea inghesuie la prezentat dispozitive de genul asta... practic nu exista pentru cei care nu ies din conditia de followeri a celor 3-4 care "aduc lumina".
De fapt, in acel topic nu m-ar fi interesat chiar de loc sa compar cele vreo 5-6-7 diapozitive de pe piata... ci sa discut cum sa faci zero bypass cu ce ai prin preajma, si putina indemanare... prepar pour over numai zero bypass de peste 2 ani, prin vreo 4 metode, niciuna comerciala.
 
Reply
#4
(10-09-2024, 22:58)renatoa Wrote: ... ci sa discut cum sa faci zero bypass cu ce ai prin preajma, si putina indemanare... prepar pour over numai zero bypass de peste 2 ani, prin vreo 4 metode, niciuna comerciala.

Eu sunt curios sa aflu despre cele 4 metode. Sunt sigur ca mai sunt si altii, chiar daca nu reprezentam majoritatea de pe forum. Cred ca topicul acesta ar fi potrivit si pentru discutiile despre bypass cu ce avem.
 
Reply
#5
(11-09-2024, 07:50)edri Wrote:
(10-09-2024, 22:58)renatoa Wrote: ... ci sa discut cum sa faci zero bypass cu ce ai prin preajma, si putina indemanare... prepar pour over numai zero bypass de peste 2 ani, prin vreo 4 metode, niciuna comerciala.

Eu sunt curios sa aflu despre cele 4 metode. Sunt sigur ca mai sunt si altii, chiar daca nu reprezentam majoritatea de pe forum. Cred ca topicul acesta ar fi potrivit si pentru discutiile despre bypass cu ce avem.

Da, si eu sunt curios sa aflu
Hedone Honne Home | AVX DB1 Plus (urmeaza) | Kingrinder K6 
 
Reply
#6
A aparut si switchul pentru filtre wave.
https://dailycoffeenews.com/2024/09/18/t...this-fall/
 
Reply
#7
(11-09-2024, 07:50)edri Wrote: Eu sunt curios sa aflu ...

Pai de una ti-am zis acum ceva vreme, cand cu filtrele metalice.
No bypass pana la urma nu e despre un device, ci despre cum poti face sa sa ai o curgere cu scapari minimale in afara patului de cafea.
Asta inseamna un pat cu cat mai putina apa, doar minimul necesar sa mentina granulele umede.
Orice saturare a patului de cafea care transforma infuzarea in imersie inseamna echivalentul chanelling-ului de la espresso, bypass-ul se poate petrece si in masa lichida, nu numai prin exteriorul filtrului.
Mai ales daca torni de la inaltime, suvoi masiv, si apa vine cu energie suficienta ca sa creeze o gaura in puc de nu mai ai nici o extractie, ci doar o spalare superficiala. Sau debite de peste 4ml/sec, cum citesc ca fac unii...
Un asemenea control al curgerii impune si un flow minimal, departe de standardele uzuale de 2-4 ml pe secunda.
15 grame de cafea inghit maximum 30 ml de apa, dupa care incepe sa balteasca... daca torni 40 ml in prima faza, deja ai dat peste. Asa ca vorbim de debite mici, chiar 1 ml/sec, continue si constante, de la blooming pana la coada.
180 ml turnati in 3 minute inseamna 1 ml pe secunda.
La V60 tehnica extrema cea mai apropiata de acest ideal este osmotic flow.

Inainte de a continua e totusi bine sa ne lamurim daca asta este ce vrem sa bem...
No bypass inseamna cea mai completa extractie care se poate face, cu maximul de corp.
Nu lichide aproape decolorate si clare cum sunt prezentate ca extractii reprezentative pentru brew-ul de azi.

Relativ la celelalte divais-uri, prima oara am relatat in topicul de kompresso, acum cativa ani... cat de surprins am fost de rezultatele utilizarii lui ca dispozitiv de brew.
Pe atunci nici nu aparuse notiunea de zero bypass, asa ca nu stiam ce fac acolo, ca monsieur Jourdain, care a descoperit ca toata viata a facut proza, adica... a vorbit
Ceva ceva imi spunea mie ca acolo are loc o extractie mai completa decat la utilizarea unui filtru conic, datorita incapsularii cafelei in intregime in camera sitei, care nu lasa nimic sa se piarda.

Practic dispozitivele aparute ulterior pe piata ca brewere zero bypass dedicate copiaza ceeace se intampla intr-un kompresso, doar ca la un diametru mai mare, de 8 cm, ca sa fie suprafata de filtrare mai mare si sa se poata prepara 3-4-500ml intr-un timp rezonabil.
Un filtru circular de 8 cm echivaleaza ca suprafata cu un con V60 de 6 cm diametru si adancimea de 5 cm, ca idee...
Un alt element constructiv care il regasim la brewerele astea este o piesa echivalenta cu shower screen-ul la kompresso.
Este obligatoriu asa ceva, ca sa asigure umezirea uniforma a intregii suprafetei, si un flux al apei musai gravitational prin patul de cafea, fara turbulente si vortex-uri locale care ar apare daca ai turna cu un ibric in cadere libera peste un pat de cafea flat, de nici un cm inaltime...
Aeropress tocmai din cauza asta nu se preteaza la asa ceva, ca nu poti asigura o umezire uniforma.
Delter Press tocmai aceasta deficienta a rezolvat-o, incorporand un etaj care dirijeaza apa, sub forma de fluxuri paralele pe toata suprafata, indiferente cum am turna.

Si, in final, din punct de vedere cronologic, jucaria care actualmente ma satisface pe deplin, si de care am vorbit deja, culmea, tot cu tine, dar fara sa o legam de contextul zero bypass, aici
Sita conului acela la 12g deja este acoperita complet, dupa care urmeaza pereti verticali solizi, daca torni cu atentie la inceput, gen osmotic flow, dupa bloom deja nu mai conteaza cum torni.
 
Reply
#8
OK, multumesc. Eram in dubii daca sa comand sau nu si dripperul ala de 12g. Am vazut ca exista cu pereti verticali de plastic si de metal. Care o fi mai bun? Lightbulb

Pentru V60 multe retete cu trei turnari utilizeaza curgere cu debit 1-2ml/s numai la ultima turnare. Intr-adevar, cu osmotic flow am obtinut de obicei TDS mai mare, dar asta nu inseamna ca pentru orice cafea a fost cea mai potrivita metoda. Daca am inteles bine zero bypass se obtine cu agitatie minima pe tot parcursul turnarii, altii considera agitatia ceva ce nu trebuie sa lipseasca intr-un anumit interval de timp.  Dodgy
 
Reply
#9
A aparut cu pereti de metal, sau nu inteleg eu bine ? Confused
 
Reply
#10
Asta asa pare https://vi.aliexpress.com/item/100500583...pt=glo2vnm

desi seamana cu asta https://vi.aliexpress.com/item/100500611...ry_from%3A

care e din plastic.
 
Reply
#11
(20-09-2024, 17:11)renatoa Wrote: Pai de una ti-am zis acum ceva vreme, cand cu filtrele metalice.

Daca am inteles bine atunci, spuneai ca no bypass e valabil pentru drippere metalice pentru care gaurile nu incep imediat din partea superioara. Eu nu am gasit un astfel de dripper.

Am luat unul metalic de pe aliexspress prin care trec ceva finess-uri oricat de grosier as macina + macinatura cernuta cu sita de 600um. Asa am descoperit cum e V60 cu corp. Wink
Cel mai incet curge apa prin Hario Double Mesh, uneori pana la limita infundarii, cu etiopii in special. Cu columbii functioneaza mai bine.
Cel mai apropiat de curgerea prin filtrele de hartie (ca viteza de curgere), este un filtru metalic noname de pe emag (apare pe alte site-uri sub denumirea MISETTO Stainless Steel Coffee Filter). Alte V60-uri metalice nu mai am ... deocamdata Smile
 
Reply
#12
Sa vezi acum ce o sa se fereasca lumea de bypass, cu noua gaselnitza invartelnitza aiuritoare lansata de hario...
https://www.hario-usa.com/products/v60-s...dripper-02

Cu asta o sa se vada din avion cum se prelinge pe exterior ... ca nu mai ai un perete acolo sa colecteze si sa mascheze pierderile.
 
Reply
#13
Brewer simpatic, cu zero bypass, usor de folosit si la pret relativ decent  Smile
Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch
 
Reply
#14
Daca tot facuram topicul asta de zero bypass, hai sa vedem si care e situatia pietei...

Cronologic primul a fost Tricolate, il amintesc chiar daca site-ul nu ii mai functioneaza...
http://tricolate.com

Aproape in acelasi timp cu Melodrip Column...
https://melodrip.co/pages/colum-mini-dri...ver-brewer

... apoi Next Level Brewer Pulsar... https://nextlevelbrewer.com

... full metal Drobi One, il putem vedea numai in pagina de KS, nici lor nu le merge site-ul...
https://www.kickstarter.com/projects/169...n-cylinder

... Aramse Sofi 72 ... https://aramse.coffee/products/sofi

... si ultimul pe lista, cel amintit mai sus, Ceado Hoop
https://coffee.ceado.com/en/products/86-...er/56-hoop

Exista si masini automate care au preluat conceptul, nu stiu daca e de interes sa le amintim aici, mai ales ca nu sunt de home use si costa prohibitiv.
 
Reply
#15
GabiMaster A poate fi amintit, de asemenea. Nu cred ca e chiar zero bypass, dar se minimizeaza efectul prin faptul ca apa are un nivel scazut deasupra patului de cafea, pe toata durata extractiei. https://www.coffeedesk.com/product/4888/...ee-Dripper

Pentru Ceado Hoop, un plus este faptul ca se pot utiliza filtrele de hartie Aeropress, chiar daca sunt putin mai groase decat cele originale de la Ceado.

Daca se pot utiliza numai consumabile proprii, dificil de gasit ulterior, echipamentele respective degeaba sunt zero bypass, nu le vad solutii utile pe termen lung.
 
Reply
#16
Cercetand pe net un pic in urma, se pare ca prima pagina unde este adus bypass-ul serios in discutie ar fi cea de mai jos, de acum 4 ani:
https://coffeeadastra.com/2020/12/09/bre...x-dripper/

Este citat si Ray Murakawa, inainte de a scoate Melodrip pe piata, ceeace intareste ideea ca atunci s-au pus bazele conceptului.
 
Reply
#17
Pana la bypassu asta prepararea cafelei la dripper era ceva zen, mai aproape de arta decat de tehnica. Acum prepararea pucului de espresso pare arta pura pe langa supertehnica turnarii din kettle. Confused

Tocmai am cumparat un dripper flexibil care poate fi intors pe o parte sau alta find mai aproape de un clasic V60 sau de Kono, mentionat in articolul prezentat anterior.
https://vi.aliexpress.com/item/100500199...pt=glo2vnm
Pentru cei alergici la produse chinezesti un link spre posibilul "original"
https://baristaandco.com/collections/med...ver-coffee

Pentru ca savurarea unei cafele preparata "pour over" si distributia aromelor depinde in mare masura si de forma paharului, au aparut si versiunile la pret mai mic pentru paharele Orea
https://vi.aliexpress.com/item/100500738...pt=glo2vnm
La alti vanzatori sunt si cele mai mari. Am cumparat doar cele mici, pentru ca atunci cand am comandat de la Orea erau pe stoc doar paharele mari. Seamana ca forma, dar pentru cele "originale" sticla este mai subtire, ceea ce se simte mai ales la buza paharului. Experienta cu paharele Orea originale este semnificativ mai placuta.
Exista si paharele Kruve fara "stampila". Acestea par cam la fel cu cele branduite.
https://vi.aliexpress.com/item/100500512...pt=glo2vnm
 
Reply
#18
Sincer, mi se pare o prostie partea asta. In primul rand ca notiunea de bypass inseamna altceva. In orice domeniu verificam.  Biggrin
Ulterior... presiunea se exercita perpendicular pe suprafata. Astfel ca avem extractie pe lateral si la V60, si la Kalita. Chiar daca ultima are peretii drepti, faldurile de la filtru permit extractia si pe lateral.
Presiunea e mai mica pe lateral, in schimb si patul de cafea prin care trece apa este mai subtire. In jos presiunea este mai mare, ceea ce inseamna ca trece mai rapid, caz in care nici extractia nu va fi mult mai mare.
Pat drept de cafea nici la filtrele uzuale de cafea nu vedem, fie si doar din curgerea apei se face un con pe centru.

Ca extractie completa, prin tot patul de cafea, as zice ca merge corect pe Aeropress.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
Pai toate dispozitivele care se declara zero bypass sunt niste aeropressuri pe steroizi, fiind nevoie de suprafata mai mare de filtrare pur si simplu din motive de preparat cantitati mai mari intr-un timp rezonabil.
Plus un sistem de umezire cat mai uniforma si cu presiune minimala, vezi mai jos de ce.

Interpretarea presiunea e eronata... nu avem piston ca la aeropress, se lucreaza pur gravitational.
Interpretarea ca presiunea este aceasi in toate directiile este valabila doar la recipiente inchise.
Aici apa prefera sa curga in primul rand in jos, iar lateral doar cat sa satureze macinatura, pe urma nu mai are motiv.

Bypass inseamna a evita, a incercui, a ocoli...
In cazul de fata inseamna apa care nu trece prin patul de cafea pentru ca acesta e saturat si atunci trece prin filtru pe sus, si curge pe exterior fara sa extraga aproape nimic, doar dilueaza ce a ajuns deja in ceasca.
Sau, daca e o curgere prea violenta, ca din avion la un V60, creaza o gaura in patul de cafea, un fel de chanelling, si pe acolo apa ajunge la filtru fara sa intampine nici o rezistenta... rezultat: extractie... machu pishu...
 
Reply
#20
Pai de ce le incurcam...? Smile
(23-09-2024, 13:02)renatoa Wrote: Interpretarea presiunea e eronata... nu avem piston ca la aeropress, se lucreaza pur gravitational.
Interpretarea ca presiunea este aceasi in toate directiile este valabila doar la recipiente inchise.
Eu am zis ca presiunea e perpendiculara pe suprafata. Si exista extractie prin patul de cafea depus pe lateral. Iar daca ne gandim in sectiune, grosimea patului de cafea creste pe masura ce coboram. Deci unde e presiune mica, avem pat subtire de cafea. Tongue

Asta ma duce cu gandul ca putem avea extractii relativ similare pe lateral si pe fundul dripperului.
(23-09-2024, 13:02)renatoa Wrote: Aici apa prefera sa curga in primul rand in jos, iar lateral doar cat sa satureze macinatura, pe urma nu mai are motiv.
Apa prefera sa se duca pe unde rezistenta este mai mica.

(23-09-2024, 13:02)renatoa Wrote: Bypass inseamna a evita, a incercui, a ocoli...
In cazul de fata inseamna apa care nu trece prin patul de cafea pentru ca acesta e saturat si atunci trece prin filtru pe sus, si curge pe exterior fara sa extraga aproape nimic, doar dilueaza ce a ajuns deja in ceasca.
Asa ceva cred ca doar daca insisti sa faci un pat gros de cafea in partea de jos. Sincer, nu vad de ce ai face asta, clar vei avea supraextractie grava.

(23-09-2024, 13:02)renatoa Wrote: Sau, daca e o curgere prea violenta, ca din avion la un V60, creaza o gaura in patul de cafea, un fel de chanelling, si pe acolo apa ajunge la filtru fara sa intampine nici o rezistenta... rezultat: extractie... machu pishu...
Exclus. Turnare de sus creeaza vartejuri si in general ingreuiaza curgerea, multa cafea se va aseza jos, deci efectul este exact invers.

Cand torn usor, uzual extractia se termina la 2:10-2:30. Cu destul cafea depusa pe peretii laterali.
Daca torn fara sa am grija, extractia depaseste 3 minute. Si vorbesc aici de 24g cafea, pe V60.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
Mai multe despre fizica turnarii, aici: https://coffeeadastra.com/2020/05/23/the...e-streams/

Pentru retetele Aeropress, bypass inseamna ca se toarna apa peste cafeua deja extrasa intr-un recipient.
 
Reply
#22
Exact!
Practic asta ar inseamna “ocolirea”. In principiu ar trebui o cale separata.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
Cu bypass sau fara cam astea sunt valorile numerice recomandate pentru rezultatul final. Se vede ca extractie mare, fara bypass, nu inseamna neaparat cafea buna pentru orice gusturi.
[Image: tUtDIqHl.jpeg]
Sursa am mai precizat-o si in alt topic, dar aici cred ca e locul mai potrivit. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/...3841.16531
 
Reply
#24
Daca standardul clasic inseamna o cafetiera americana medie... noi suntem in alt quadrant... ca sa nu zic galaxie.
Tot un standard din categoria asta zice ca temperatura optimala de "cafea la filtru" ar fi 95 grade... fara sa precizeze ca asta este un "normal" impus de tehnologie, de modul de constructie al unei cafetiere cu element bazat pe fierbere si ejectare cu abur.
Asa ca luati totul cu multa indoiala, "studiile" nu par sa fi depasit faza second wave.
 
Reply
#25
Am încercat și eu pe Kompresso și nu mi se pare extraordinar rezultatul. Prefer ceva similar ceaiului, dar cu mai multe arome. Cred că ajungi la supraextracție cu no-bypass-ul asta.
Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Kompresso, Kinu M47 POB, Orca G1, Aeropress, V60, B75, Acaia Pearl
 
Reply
#26
In ultima saptamana eu am testat Ceado Hoop si pot spune ca sunt multumit de rezultate. Obtin mai mult body decat la oricare alt brewer (conic sau plat), dar fara gustul supraextras.

Totusi, mi se pare ca nu orice cafea se potriveste cu stilul asta de brew. Tim Wendelboe - Kenya Gachatha (spalata) are un gust prea intens de nuci pe Hoop fata de V60.
Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch
 
Reply
#27
Fara o testare sistematizata, cu Ceado Hoop am constatat si eu ca se obtine mai mult o cafea clasica buna fiind diminuate aromele florale sau fructate caracteristice pentru cafelele de top. Cam aceeasi concluzie si pentru Gabi Master A.
 
Reply
#28
(20-09-2024, 17:11)renatoa Wrote:
(11-09-2024, 07:50)edri Wrote: Eu sunt curios sa aflu ...





Un alt element constructiv care il regasim la brewerele astea este o piesa echivalenta cu shower screen-ul la kompresso.
Este obligatoriu asa ceva, ca sa asigure umezirea uniforma a intregii suprafetei, si un flux al apei musai gravitational prin patul de cafea, fara turbulente si vortex-uri locale care ar apare daca ai turna cu un ibric in cadere libera peste un pat de cafea flat, de nici un cm inaltime...

Delter Press tocmai aceasta deficienta a rezolvat-o, incorporand un etaj care dirijeaza apa, sub forma de fluxuri paralele pe toata suprafata, indiferente cum am turna.

Si, in final, din punct de vedere cronologic, jucaria care actualmente ma satisface pe deplin, si de care am vorbit deja, culmea, tot cu tine, dar fara sa o legam de contextul zero bypass, aici
Sita conului acela la 12g deja este acoperita complet, dupa care urmeaza pereti verticali solizi, daca torni cu atentie la inceput, gen osmotic flow, dupa bloom deja nu mai conteaza cum torni.

Va prezint si sistemul meu rudimentar de zero bypas care respecta indicatiile lui @renatoa de mai sus:
pentru ca nu am o sita de dus potrivita, ma folosesc de ce am gasit prin casa plus o garnitura de cauciuc care nu lasa dusul sa cada in filtrul de cafea. In acest fel, nu mai am nevoie de gat de lebada. Folosesc doar turnari repetate in sita metalica utilizata pe post de dus, din fierbatorul electric clasic .

[Image: eYiw3Hy.jpeg]
[Image: Bzyna8Z.jpeg]
[Image: qYlXNWU.jpeg]
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
MHW -R3 manual grinder / Arco manual grinder /
Skywalker roaster
Arin v2.0 Lever ( de vanzare )


 
Reply
#29
Si pierderea de temperatura datorita sitei ? O preincalzesti vreun pic ? Confused

Ai dat comanda la modelul de inox de care a postat @edri mai sus, ca sa fii full metal...?
Sau astepti sa ajunga al meu ... Smile

Mi se pare ca jucaria asta s-ar preta si sa faci din ea nucleul unui "hoop"... frezate toate aripioarele de pe exterior, ca sa il faci cilindru drept, montat pe exterior un guler facut 3D print in care sa torni apa, si date gaurile... pentru asta avem de spionat un hoop Smile
 
Reply
#30
Nu mai preincalzesc sita, torn oricum apa aproape de fierbere. Eu nu am simtit diferenta de gust.
Nu am mai comandat si modelul de inox, merge bine si asta de saraci ca nu pierde caldura. Smile
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
MHW -R3 manual grinder / Arco manual grinder /
Skywalker roaster
Arin v2.0 Lever ( de vanzare )


 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)