(11-09-2024, 07:50)edri Wrote: Eu sunt curios sa aflu ...
Pai de una ti-am zis acum ceva vreme, cand cu filtrele metalice.
No bypass pana la urma nu e despre un device, ci despre cum poti face sa sa ai o curgere cu scapari minimale in afara patului de cafea.
Asta inseamna un pat cu cat mai putina apa, doar minimul necesar sa mentina granulele umede.
Orice saturare a patului de cafea care transforma infuzarea in imersie inseamna echivalentul chanelling-ului de la espresso, bypass-ul se poate petrece si in masa lichida, nu numai prin exteriorul filtrului.
Mai ales daca torni de la inaltime, suvoi masiv, si apa vine cu energie suficienta ca sa creeze o gaura in puc de nu mai ai nici o extractie, ci doar o spalare superficiala. Sau debite de peste 4ml/sec, cum citesc ca fac unii...
Un asemenea control al curgerii impune si un flow minimal, departe de standardele uzuale de 2-4 ml pe secunda.
15 grame de cafea inghit maximum 30 ml de apa, dupa care incepe sa balteasca... daca torni 40 ml in prima faza, deja ai dat peste. Asa ca vorbim de debite mici, chiar 1 ml/sec, continue si constante, de la blooming pana la coada.
180 ml turnati in 3 minute inseamna 1 ml pe secunda.
La V60 tehnica extrema cea mai apropiata de acest ideal este osmotic flow.
Inainte de a continua e totusi bine sa ne lamurim daca asta este ce vrem sa bem...
No bypass inseamna cea mai completa extractie care se poate face, cu maximul de corp.
Nu lichide aproape decolorate si clare cum sunt prezentate ca extractii reprezentative pentru brew-ul de azi.
Relativ la celelalte divais-uri, prima oara am relatat in topicul de kompresso, acum cativa ani... cat de surprins am fost de rezultatele utilizarii lui ca dispozitiv de brew.
Pe atunci nici nu aparuse notiunea de zero bypass, asa ca nu stiam ce fac acolo, ca monsieur Jourdain, care a descoperit ca toata viata a facut proza, adica... a vorbit
Ceva ceva imi spunea mie ca acolo are loc o extractie mai completa decat la utilizarea unui filtru conic, datorita incapsularii cafelei in intregime in camera sitei, care nu lasa nimic sa se piarda.
Practic dispozitivele aparute ulterior pe piata ca brewere zero bypass dedicate copiaza ceeace se intampla intr-un kompresso, doar ca la un diametru mai mare, de 8 cm, ca sa fie suprafata de filtrare mai mare si sa se poata prepara 3-4-500ml intr-un timp rezonabil.
Un filtru circular de 8 cm echivaleaza ca suprafata cu un con V60 de 6 cm diametru si adancimea de 5 cm, ca idee...
Un alt element constructiv care il regasim la brewerele astea este o piesa echivalenta cu shower screen-ul la kompresso.
Este obligatoriu asa ceva, ca sa asigure umezirea uniforma a intregii suprafetei, si un flux al apei musai gravitational prin patul de cafea, fara turbulente si vortex-uri locale care ar apare daca ai turna cu un ibric in cadere libera peste un pat de cafea flat, de nici un cm inaltime...
Aeropress tocmai din cauza asta nu se preteaza la asa ceva, ca nu poti asigura o umezire uniforma.
Delter Press tocmai aceasta deficienta a rezolvat-o, incorporand un etaj care dirijeaza apa, sub forma de fluxuri paralele pe toata suprafata, indiferente cum am turna.
Si, in final, din punct de vedere cronologic, jucaria care actualmente ma satisface pe deplin, si de care am vorbit deja, culmea, tot cu tine, dar fara sa o legam de contextul zero bypass,
aici
Sita conului acela la 12g deja este acoperita complet, dupa care urmeaza pereti verticali solizi, daca torni cu atentie la inceput, gen osmotic flow, dupa bloom deja nu mai conteaza cum torni.