Welcome Back Log In Create Account

Comanda grup Coffee Collective

dragi colegi,
cafeaua din a 2-a comanda a ajuns azi dupa-amiaza insa din motive de serviciu tot ce am reusit a fost sa numar pungile sa verific ca e tot ce am comandat
pt colegii din Bucuresti - putem sa  incercam sa livram incepand de duminica dupa-amiaza
pt colegii din tara - luni pun coletele la curier
seara frumoasa si multumesc pt rabdare
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1 SSP HU, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: V60 porcelain/Gabi/CT62 + Zerno Z2 SSP Brews, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Hario Alpha, Outin Nano + Femobook A2

Au plecat coletele in tara.
Mare parte dintre cei din Bucuresti au primit deja cafeaua.

Info noi:
Se poate comanda Akmel Anaerobic (vedeta de la comanda lui slavic 1983 de anul trecut) - deocamdata doar varianta filtru. Note de degustare: An exceptionally sweet and fruity coffee, with a full, rich mouthfeel and a juicy acidity. Tropical aromas of strawberry, pineapple and cardamon. Pretul este la fel cu Kieni, dar punga este de 200 gr.
Pt pungile de 1 kg discount-ul este de 18% (comparativ cu pretul de pe site a 4 pungi de 250 gr).
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1 SSP HU, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: V60 porcelain/Gabi/CT62 + Zerno Z2 SSP Brews, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Salutare,

Din cei din comanda 2, a incercat cineva Kieni Espresso (prajire 26 oct)? Si daca da, ce parere are?
Eu am incercat azi(rasnire pe Kinu, WDT, incercat cu IMS de 14-16 si IMS 16-18 ultrafine, reteta: 17 IN, 36-38 OUT, curgeri intre 23-28 s, temperatura 90-92) si am o curgere "turbata", iar o granulatie mai fina, timpul de curgere nu se reduce proportional si mai face si un channeling agresiv + amareala puternica.

Multumesc!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

cafeau noua JULEKAFFE NOLBERTO, Organic
A balanced and clean coffee with a delicate acidity. Aromas of orange blossom, mandarine, grapes and caramel.
Origin: Tolima, Colombia
Varieties: Caturra, San Bernando, Castillo & Colombia
Process: Washed/Wet fermented
Altitude: 1.650

(15-11-2020, 00:13)alchemist Wrote: Salutare,

Din cei din comanda 2, a incercat cineva Kieni Espresso (prajire 26 oct)? Si daca da, ce parere are?
Eu am incercat azi(rasnire pe Kinu, WDT, incercat cu IMS de 14-16 si IMS 16-18 ultrafine, reteta: 17 IN, 36-38 OUT, curgeri intre 23-28 s, temperatura 90-92) si am o curgere "turbata", iar o granulatie mai fina, timpul de curgere nu se reduce proportional si mai face si un channeling agresiv + amareala puternica.

Multumesc!

Astazi am putut sa trag si eu o concluzie pe lotul de la Collective. V60 ul a iesit foarte bine, mi a placut mult Kenya, o aciditate dulce, placuta, notele clasice de tomate sunt acoperite majoritar de papaya. Este o imbinare reusita de aciditate domoala si dulceata vegetala. 

Espresso Blend a fost cel mai putin reusit, ma asteptam la o dulceata fructata din zona Ethiopiei, ramane doar o aciditate seaca, nu este citrica, nu este neplacuta, dar nu este dulce. Lipsa corpului este clasica pentru stilul lor de prajire insa pe final este un amarui medicamentos, cu note de gref, nu foarte placut. Curgerea este liniara, am pus 17.5 in, IMS.  Per ansamblu nu mi se pare un blend reusit, pana acum la nordici blendul DaMatteo ramane preferatul meu, dar ei le schimba constant. 

Kenya Kieni pe espresso a fost mai interesanta, am regasit ceva din acea dulceata de papaya insa in cantitati minoritare. Exista acel amarui de gref pe retrogust, dar nu este prea deranjant, cel putin pentru mine. Lipseste dulceata blanda, vegetala, din versiunea de filtru.

Curgerea intr adevar a fost mai agresiva pe final, desi a inceput promitator, am terminat cu 3g / sec la 25 de sec in total, ratie 1/2.1.  Nu e o cafea rea si nici o prajire rea, doar ca nu este la nivelul prajirii de filtru. E o cafea care cere o rasnita performanta in primul rand si in al doilea rand in mod cert o temperatura mai ridicata, as zice 92 spre 94g. Cred ca poate fi extrasa mai bine inclusiv la mine, dar cu atentie mare la distributie si pregatirea pucului. Per ansamblu am fost multumit de ea dar evident in acest interval de pret asteptarile sunt mereu mari, poate chiar nerealiste :)   

Totusi, la modul real, Kenya de senzatie in espresso este mai dificil de gasit, per ansamblu mi se pare o cafea verde cu potential, de buna calitate. As vrea sa incerc o Ethiopia data viitoare de la ei.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

(17-11-2020, 14:50)razvanMB Wrote:
(15-11-2020, 00:13)alchemist Wrote: Salutare,

Multumesc!

Astazi am putut sa trag si eu o concluzie pe lotul de la Collective. V60 ul a iesit foarte bine, mi a placut mult Kenya, o aciditate dulce, placuta, notele clasice de tomate sunt acoperite majoritar de papaya. Este o imbinare reusita de aciditate domoala si dulceata vegetala. 

Espresso Blend a fost cel mai putin reusit, ma asteptam la o dulceata fructata din zona Ethiopiei, ramane doar o aciditate seaca, nu este citrica, nu este neplacuta, dar nu este dulce. Lipsa corpului este clasica pentru stilul lor de prajire insa pe final este un amarui medicamentos, cu note de gref, nu foarte placut. Curgerea este liniara, am pus 17.5 in, IMS.  Per ansamblu nu mi se pare un blend reusit, pana acum la nordici blendul DaMatteo ramane preferatul meu, dar ei le schimba constant. 

Kenya Kieni pe espresso a fost mai interesanta, am regasit ceva din acea dulceata de papaya insa in cantitati minoritare. Exista acel amarui de gref pe retrogust, dar nu este prea deranjant, cel putin pentru mine. Lipseste dulceata blanda, vegetala, din versiunea de filtru.

Curgerea intr adevar a fost mai agresiva pe final, desi a inceput promitator, am terminat cu 3g / sec la 25 de sec in total, ratie 1/2.1.  Nu e o cafea rea si nici o prajire rea, doar ca nu este la nivelul prajirii de filtru. E o cafea care cere o rasnita performanta in primul rand si in al doilea rand in mod cert o temperatura mai ridicata, as zice 92 spre 94g. Cred ca poate fi extrasa mai bine inclusiv la mine, dar cu atentie mare la distributie si pregatirea pucului. Per ansamblu am fost multumit de ea dar evident in acest interval de pret asteptarile sunt mereu mari, poate chiar nerealiste Smile   

Totusi, la modul real, Kenya de senzatie in espresso este mai dificil de gasit, per ansamblu mi se pare o cafea verde cu potential, de buna calitate. As vrea sa incerc o Ethiopia data viitoare de la ei.

Multumesc frumos pentru feedback!
Cam aceeasi senzatie si la mine, iar amareala e medicinala chiar :)
Astept sa vina rasnita de la Hedone si mai incerc o tura, poate iese ceva mai bun.

Toate bune!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Sigur vor fi imbunatatiri, bafta la extractii!
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

misto Kieni pe espresso - am urmat reteta de pe site-ul lor: rasnit fin, 19 gr in, 38 out, 27s - curge frumos (prima curgere a facut damage peste tot ca am dat eu mai fin, dar mult mai putin decat trebuia pt cat de light e prajita)
ma asteptam sa imi placa mai putin decat cea de filtru (nu ii dadeam sanse sa ma impresoneze pe espresso), dar am fost placut surprins

Mie Kieni mi-a placut mai mult profilata. 18g in, am tinut-o cam 20 s in 3 bari, dupa care am dus-o la 9 bari pentru cca. 18 grame  de lichid si apoi am scazut la 5 bari pana la sfarsit (36 grame de lichid) la 90 de grade. Rasnire mai fina decat daca as fi tras-o fara profilare.
Bianca + Niche

Bine, baieti, deci tineti cu "ursul" :))

Best Kenya ever [emoji12]

Iti dai seama ca, acum sigur, iese buna si la mine :))
De frica si tot iese(o s-o amenint cu ibricul).

Nu am comandat, dar puterea autosugestiei este mare :D.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Am mai multa incredere in autosugestia mea, decat in imaginatia ta [emoji3]
Vorbim exclusiv de cafeaua asta, desigur [emoji56]

Clar :) ma gândeam și la alți colegi după ce ai zis ca e buna o sa fie și la ei tot buna :D. Tre sa fie bună.. Mai radem și noi :)
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Mie mi-a zis KrissKross de 2 saptamani ca e foarte buna Kenya

De ex Brazilia tot de la ei nu prea mi-a placut
Ce-i drept, cand am avut-o nu am preparat-o pt reteta lor
Cred ca adipanaitiu mi-a atras atentia ca au retete pe site, eu nu dadusem atentie

update cafele disponibile, cu verde noutatile

ESPRESSO:
Hermosa (Guatemala, washed): A clean and balanced espresso with an integrated acidity and nutty finish. Aromas of pecans, nougat and orange blossom

Akmel (Ethiopia, natural): A creamy and full bodied espresso. Aromas of dried fruit and nuts.

Kieni AA (Kenya, washed): A very fruity espresso. Aromas of blackcurrant, blueberries, florals and a creamy and oily finish.

Daterra (Brazil, pulped natural): Intensely creamy and round with low acidity. Aromas of dark chocolate and pecan nuts. (nu e inca pe site, acelasi pret cu blend-ul)

Blend: Sweet and balanced espresso with a smooth mouthfeel. Aromas of nougat and chocolate. 55% Akmel, 25% Hermosa, 20% Kieni AB.

Planadas (Columbia, washed): A balanced and creamy espresso with a fruity acidity. Aromas of mango, caramel and cocoa. (nu e inca pe site, acelasi pret cu Hermosa)

FILTER:
Hermosa: A clean and balanced coffee with an elegant acidity. Aromas of pecans, green apple and orange blossom.

Kieni AA: A lively acidity with a heavy sweetness. Creamy yet light with floral notes. Aromas of blackcurrant, blueberries and rhubarb.

Buku (Ethiopia, washed): Balanced and smooth washed Ethiopian. Round mouthfeel and heavy sweetness. Peaches, citrus fruit and hops in the aroma

Kirite (Ethiopia, washed): An aromatic and complex coffee, with a delicate citrusy acidity. Aromas of peach, orange and bergamot.

Julekaffe Nolberto (Columbia, washed): A balanced and clean coffee with a delicate acidity. Aromas of orange blossom, mandarin, grapes and caramel.

Akmel Anaerobic natural: An exceptionally sweet and fruity coffee, with a full, rich mouthfeel and a juicy acidity. Tropical aromas of strawberry, pineapple and cardamom. 200 gr bag

Geisha-Takesi (Bolivia, washed): An extraordinarily clean and aromatic coffee, with an intense honey-like sweetness. Intense aromas of apricot, jasmin and bergamot. 120 gr bag 
(nu e inca pe site, pret 190 kr)

Nu stiu cum v-ati inteles voi cu Akmel (proc. natural) espresso, prajita pe 27oct, dar eu nu prea i-am dat de cap. Mi se pare o cafea, hai sa zic.. "ciudata". In primul rand, mi se pare foarte "uscata". Nu stiu daca este din cauza soiului ori a procesarii sau a conditiilor de depozitare ori poate a metodei de prajire. Desi culoarea boabelor este specifica unei cafele procesata natural si prajite la un nivel medium-light (tipic nordic as zice), volumul macinaturii este unul extrem de "fluffy", precum la cafelele cu densitate mica si prajite spre "dark" (chiar daca este evident ca nu este prajita in acest stil). In sita VST-20g incap maxim maxim 18g.
Am incercat temperaturi de la 92C la 89C, macinaturi de la 26-27s pana pe la 35-37s (ratie 1:2/max2,5) si nu am reusit sa ii gasesc sweetspot-ul. Fie ca am prea mult bitter, fie ca mai scap de el de la 90C in jos, am mereu niste note "fructate" foarte fade si prea putin "dulce" raportat la ce ar trebui sa dezvaluie metoda de procesare si originea.
Nu spun ca este o cafea slaba si nici nu imi pare deloc rau ca am cumparat-o. Doar ca este cu siguranta atipica si nu prea reusesc sa ii dau de cap.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Eu am avut Kieni, Kirite si Hermosa. Primele doua mi-au placut mai mult profilate, cu o preinfuizie de 15-20s.  Dupa ce ne-a atras atentia Vlad ca au retete pe site am vazut ca ei recomanda sa extragi la 7 bari. Poate de aceea au mers mai bine la mine profilate... Din pacate nu am mai avut cafea sa vad cum e daca scad presiunea pompei la 7 bari... Daca aveti cum, cred ca merita incercat.
Bianca + Niche

In afara de recomandarea asta generala, unde ati gasit propunerile lor individualizate in functie de originea cafelei?
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

https://home.lamarzoccousa.com/october-2...scription/

La o prima cautare in afara de cea generala mentionata la ei pe site...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bianca + Niche

Nu vad nicio relevanta a articolului ala in scop evident publicitar, de pe site-ul La Marzocco, cu niste recomandari super generice (oricum ale unor terti) privind doua loturi de cafea prajite in 2018.
Credeam ca au ceva recomandari referitor la cafeaua actuala, raportat la metoda de prajre aleasa si nu le gasesc eu pe site.

Ca scurt rezumat, din ce am incercat pana acum de la ei, Kieni si Kirite mi-au placut atat espresso, cat si V60, Akmel espresso nu, iar restul urmeaza.

Si pe filtru a fost ciudata..cremoasa¿
Departe de Kirite, dupa mai multe incercari pe aeropress a avut rezultate bune cu reteta castigatoare WAC2019
Bianca, Bentwood, Kinu TITAN, Pietro

Dupa ce am prajit vreo 4 variante foarte bune de Etiopii procesate natural, de anul acesta, imi e greu sa cred ca cei de la CC au nimerit una atat de slaba.

Cafeaua procesata prin uscare, cultivata la altitudine mare, este, in general, foarte usor solubila chiar si intr-o prajire mai usoara.

Eu as recomanda sa incercati temperaturi sub 90 de grade, rapoarte de extractie intre 1:2.5 si 1:3 si timpi de extractie sub 30s.

alti prajitori se plang ca e un an foarte slab pt cafelele din Ethiopia

Naturalele au fost foarte bune, în schimb spalatele destul de monotone în zona ceai negru cu lămâie.

Akmel-ul luat de mine anul trecut a fost anaeroba pt filtru. Naturala de anul asta, tot de filtru, nu m-a impresionat. Buna, dar nu wau.
Kieni insa, deosebita. Foarte parfumata, chiar florala pt o Kenia.
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)