Hello There, Guest! Login Register


Clubul de Cafea - Ianuarie 2022

#31
Am preferat să nu mai răspund criticilor, pentru că am realizat că mă adresez audienței greșite. Dacă nu sunteți de acord cu propunerea mea, poate nu vi se adresează. Iar dacă nu am fost suficient de articulat în explicații, voi încerca să lămuresc prin puterea exemplului.

Dacă vi se pare interesant să discutați cu o prajitorie și să obțineți un lot surpriză pe care să îl explorăm, vă rog să faceți asta și vom discuta în alt topic. Eu promit că voi participa cu plăcere. Aici aș vrea să discutăm despre cafele disponibile public. Da, este o formă de promovare, nu cred că e ceva rău în asta.

Din punct de vedere organizatoric, dacă nu propune nimeni vreo cafea până mâine, vom intra în următoarea etapă, achiziția cafelei.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#32
Rezultatele alegerilor sunt:
(2 voturi) Yume Peru Marcial Olivera Lot#3, Spălată
(1 vot) Guido Costa Rica Alma Negra

Deci incepand cu 21 ianuarie vom discuta despre Peru de la Yume. Pentru reducere, consultati topicul aici.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#33
Am comandat si eu Yume Peru.

La check-out am trecut Nume Prenum (espressoman - Teryro) dar nu mi-a aplicat reducerea de 10%, am gresit cu ceva? (le-am trimis si email sa ii rog frumos sa reproceseze comanda)
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#34
Motivul pentru care eu personal am ales Yume este pentru că nu am încercat niciodată cafeaua lor, deci nu știu cum decurge o comandă. Urmează să finalizez comanda în seara asta. Probabil când vede mâine cineva comenzile le va ajusta.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#35
Am primit azi coletul cu cafeaua prajita pe 10 ianuarie, lotul G7196. Miercuri seara am facut contul si comanda cu plata ramburs (astfel incat sa poata aplica reducerea fara complicatii); joi am verificat comanda online si am vazut ca a fost aplicata reducerea. Acum vad direct reducerile in magazinul online cand sunt autentificat, deci la comenzile urmatoare voi putea plati cu cardul.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#36
Cei de la Yume sunt foarte ok, și au cafea super, poți sa iei cu încredere. Au un stil de prăjire aparte, unde reușesc maximizarea solubilitatii fără a praji prea mult cafelei.

Pentru a avea reducerea plătind cu cardul, trebuie sa trimit un email și ei vor marca contul ca cont espressoman și vei obține reducerea în mod automat.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#37
Am trecut aproape printr-o punga de yume peru marcial olivera si mi-am facut o părere. Echipament lelit bianca, râșniță eureka XL. Doza pe care am folosit-o a fost de 20g, sita VST, am incercat raport 1:2 si 1:2.5, cel mai bun rezultat l-am obtinut cu raport de 1:2, temperatura de 92 de grade in 26 de sec fara preinfuzie. Notele care au iesit cel mai puternic in evidență au fost "mere si biscuiți". Cafeaua este decentă pentru preț dar nu e ceea ce caut, am sa o incerc si pe april brewer si am sa editez postarea[Image: nu2M253.jpg]
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#38
Am deschis și eu punga ieri. Boabele au un miros picant specific cafelelor procesate prin spălare. Tocmai am terminat cele două pungi de la Mabo din Honduras cu procesare naturală și prin spălare, temă care se regăsește și în abonamentul de la Sloane de luna asta. Deocamdată Costa Rica Candelaria este preferata mea dintre "spălate".

După câteva extracții am obținut o aciditate malică destul de clară iar cafeaua râșnită are un miros dulceag, poate acea notă de miere de pe pungă.

Am o problemă de ordin tehnic, toate extracțiile au channelling sever în a doua jumătate, cu WDT după priceperea mea. Voi încerca să compensez cu râșnit mai fin și preinfuzie. PL41TEM are PID la 98 (offset 0) și mă gândesc să îl pun la 99. Folosesc sita IMS cu o doză de 18g. Marți voi folosi Europiccola, sunt curios de diferențe.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#39
@adrian1 daca nu-i dai de capat la channeling, si nu ai incercat inca, scade presiunea, chiar sub 8.
De sita nu intreb, sigur ai schibat-o deja  Wink
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#40
Channelling-ul de obicei apare cand rasnesti prea fin, nu stiu dc vei remedia asta rasnind si mai fin...

Si sper ca pt testele astea folosesti Mazzer-ul cu boabe in hopper.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#41
Acasă folosesc DF64. Mazzer e la birou lângă Europiccola.

Am obținut un shot stabil cu presiune de aproximativ 3 bar în primele 8 secunde, apoi flux maxim până la secunda 20 și am încercat să anticipez momentul când începe să curgă tare astfel încât să reduc la 6 bar. OPV este reglat puțin peste 8 bar de către fostul proprietar. 18g in 41g out a durat 35s (când stau cu ochii în manometru uit să închid pompa). Rezultatul a fost bun, s-a simțit un iz de dulceață. Am încercat să reproduc și a curs în 27s.

Anyway topicul asta nu este neapărat despre cum rezolv eu problemele de channelling. O discuție posibilă ar fi dacă voi întâlniți probleme similare cu aceeași cafea (din același lot sau apropiat).
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#42
Ok. Cat te gandesti sa discutati aici despre aceasta cafea inainte sa trecem la alta?
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#43
In luna ianuarie discutăm despre asta.
Pentru luna februarie pornim un alt topic, sunt deschis la orice propunere.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#44
Ok, thks, ma pregatesc si eu pt februarie, in caz ca nu reusesc sa comand sapt viitoare de la Yume.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#45
Criteriul meu pentru dozare, adică minimul necesar astfel încât să nu se lipească pucul de grup când opresc pompa, nu este tocmai potrivit. Cu o doză de 19g am avut un shot "stabil" iar cu 20g nu a mai fost nevoie de intervenție asupra presiunii.

 [Image: C8lwGJM.jpg]

Gusturile mele se îndreaptă spre o rație de 1:2.5, ceea ce mă duce cu gândul la corpolență. Mi s-a părut destul de subțire, poate pentru că o compar în capul meu cu naturale din Etiopia. Posibil să fie și sita, am trecut recent de la Ascaso la IMS.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#46
Am trecut si eu prin aproape toata punga (lot G7196) si pot spune ca este o cafea usor de baut, espressoul iese foarte usor de baut, arome de biscuiti, fructe uscate, prune. Cappuccino iese prea light, aromele nu sunt suficient de puternice sa strabata prin 200 ml de lapte. Am incercat si brew, la V60-ul si french press mi-au iesit niste cafele light, o culoare foarte deschisa iar aromele de fructe erau greu de perceput. Per total o cafea buna, dar nu este pe preferintele mele, chiar m-a suparat putin pentru ca a facut foarte mult chaff la rasnire. Reteta mea: 18g, rasina pe nivel ~12-14 real (pe DF64), 28 sec pentru 32-34 g cafea (fara preinfuzie), si ocazional 200 ml lapte frotat.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#47
Despre Peru Marcial Olivera :
In limitarile setupului meu (GC cu modificari, eureka specialita), ratia 2.5 pare a avea rezultatele cele mai placute.
Am mers cu 18 si 19g IN, o curgere inceata ~32-36s - altfel imi pare ca nu reusesc sa extrag suficient, miroase bine dar nu echilibreaza gustul (pe romaneste: acrisor).
Shoturile echilibrate au clar gust de biscuiti cu miere si miros aparte.
Prunele - am zis ca e mai mult autosugestie - foarte vag si la putine din shoturi.
Mi se pare ca e un pic cam multa pleava la boabe - probabil specific gradului de prajire. Nu imi dau seama cat influenteaza asta.
“Overall”: faina, cred ca merita aprecierile, dar nu chiar in preferintele mele si in limitarile setupului meu privind repetabilitatea.
Gaggia Classic 2003 | Eureka Mignon Specialita | Macap M2M | Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#48
Am trecut azi dimineata pe la Fluid si, profitand de amabilitatea lui Florin, l-am rugat sa ma ajute sa vad ce poate EK-ul lui pe cafeaua asta. Mi s-a parut o cafea "bogata" in note si, din ce am discutat intre noi acolo, concluzia a fost ca e o cafea echilibrata si foarte bine pozitionata dpdv al raportului pret/calitate/note in ceasca. Ca note, ma consider un "vanator" de note si ma bucur cand reusesc sa identific o nota pe care o regasesc pe punga (ideal inainte sa citesc ce scrie pe punga) - am simtit partea cu biscuiti destul de clar si poate struguri verzi si aciditate placuta. Incerc si pe E61 + Honne si revin.

Nu sunt adeptul testelor obiective dincolo de blind test, insa s-a intamplat sa aiba un refractometru acolo Florin si l-am pus la treaba cu aceeasi cafea Smile

[Image: jRemZPd.jpg]
[Image: 9CmtpN5.jpg]
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#49
Pleava este specifică procesării prin spălare. Dacă vreți să explorați subiectul recomand https://www.mabo.coffee/pack-el-puente-h...itate.html După felul în care se încarcă sita când tampezi, am impresia că boabele sunt mai dense decât media iar pentru a obține o extracție bună este nevoie de temperatură mare și timp de extracție mare.

Ieri și azi am folosit Europiccola și Mazzer. Am întâmpinat și aici rezistență mare a pucului la început și apoi rezistență mică după jumătate. Ajută să mărești doza, dar asta scade extracția care trebuie compensată cu râșnit fin și temperatură mare.

[Image: JeR53dq.jpg]

Ieri, după câteva acrituri am ajuns la o amintire de la o cafenea cu o Etiopia spălată. Azi nu am reprodus rezultatul de ieri, dar tot a ieșit ceva interesant.

Citind postările celorlalți, se pare că tema lunii este ieșirea din zona de confort. Pentru luna viitoare mă gândesc să propunem cafele preferate, cu care suntem familiarizați.

Luna nu s-a terminat, puteți împărtăși în continuare impresiile.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#50
Pe Honne, BR 1:2, 18.5 in, cu sita VST, 26s extractia, 93 pe PID, nu mi s-a parut deloc acida, a mers spre ciocolata si spre dulce. Mai incerc.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#51
Am prelungit cateva secunde preinfuzia la 2 bar si, din nou, am regasit niste struguri verzi (nu necopti) si ciocolata (cu procent mare de cacao), insa nu am mai regasit asa multa dulceata, probabil pentru ca bausem un espresso din cafea procesata natural inainte si, prin comparatie, Peru a fost mai "cuminte" in note, cumva ca un vin alb sec baut dupa o Feteasca Neagra. Exagerez poate cu descrierile, dar dc tot suntem ca la un club de cafea... Angel

Am ceva channelling care se vede pe naked sub forma unui clopot intors, in centru, cauzat probabil de noua sita de dus care e posibil sa fie mai inalta, o sa reduc doza.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#52
Am redus doza la 17g vs 18.5 si totul pare ok dpdv al extractiei vazute prin pf bottomless.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#53
Da temperatura mai mare ai probat?
 
Reply
#54
(29-01-2022, 13:13)Darsidius Wrote: Da temperatura mai mare ai probat?

Inca nu, dar o sa incerc. E destul de light prajita, se aude tare cand o rasnesc pe Honne Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#55
Azi am ajuns la prânz acasă cu ultimele boabe într-o pungă și am zis să încerc o ultimă extracție. Am ridicat PID la 100 (offset 0) de la 98 și am scos 19in 41out în 38 de secunde, cu presiune scăzută primele 8 secunde până la prima picătură. Am uitat să umblu la granulație, deci a fost un accident fericit.

Rezultatul a fost aproape la fel de bun ca cea mai bună extracție pe Europiccola. A fost un pic "harsh" dar clar în direcția corectă.

Aș consuma această cafea zilnic? Nu neapărat, însă m-aș întoarce cu plăcere la ea după o naturală extra-fermentata.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#56
Acea temperatura mai mare scoate de fapt ceea ce descriam eu pe alt topic ca "Aciditate" insa pentru unii oameni aciditate inseamna pur si simplu acru.

Exista un studiu care arata la ce temperatura a apei solubilizezi ce compusi. Acizii erau produsi pe la 93.5-94C temperatura apei, ca sa ai temperatura in puc la atat, trebuie sa ai o temperatura usor mai mare decat 93-94C.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)