Hello There, Guest! Login Register


Clubul de Cafea - Ianuarie 2022

#1
Salutare, mă gândeam să organizăm ceva similar unui "club de lectură" în care alegem împreună în fiecare lună o cafea pe care să o consumăm în același timp. Cred că am putea învăța ceva unii de la alții, despre percepția asupra cafelei, diferențele dintre gusturi și metode de preparare.

Astfel, vom împărți luna ianuarie in 3 etape. Până pe 10 ianuarie votăm "cafeaua lunii", voi face niște propuneri mai jos, dar puteți propune altele. Până la 20 ianuarie ne procurăm cafeaua respectivă și apoi împărtășim experiențele. Am ales sfârșitul lunii pentru a nu ne suprapune cu abonamentele care se livrează la inceputul lunii (PrettyGoodCoffee, Sloane, etc).

Pentru prima rundă, propun sa ne uităm la prăjitoriile care au reduceri pe forum, le voi enumera mai jos, în ordine alfabetică, împreună cu o cafea cât mai nouă din ofertă sau care mi se pare interesantă.
  • Buimac Nicaragua Martha Maria Albir
  • Claro Columbia Santa Maria Gheisha
  • Dropshot Brazilia Lazaro Oliveira Nectarina
  • Ecuator Etiopia Guji Moplaco Natural
  • Guido Costa Rica Alma Negra
  • Mabo Brazilia Daterra Sunrise Espresso
  • Maison du Cafe Guatemala El Penon Honey
  • Rosters Kenya Karani AA
  • Sarkis Papua New Guineea
  • Sloane Costa Rica Candelaria (New Crop)
  • Yume Peru Marcial Olivera Lot#3, Spălată
Repet, puteți propune și alte cafele, de la alte prăjitorii din România, cu prețul de maxim 300 de lei per kg, înainte de reducere. Fiecare propunere sau mențiune a unei cafele de mai sus reprezintă un vot. La șfarșitul zilei de 10 ianuarie vom alege cafeaua cu cele mai multe voturi.

Nu ne propunem să alegem cea mai buna cafea, cea mai bună prăjitorie sau cel mai bun echipament de făcut espresso. Mai degrabă încercăm să scoatem în evidență varietatea ofertei de cafea de specialitate din România. Totodată cred că este o ocazie bună de învățare pentru cei care au descoperit recent această pasiune.

Menționez că nu sunt asociat cu nici o afacere care vinde cafea, sunt doar un simplu client/utilizator în căutare de experiențe interesante, iar rolul meu în acest concept este doar de coordonator. Dacă vreun reprezentant al unei prăjitorii are vreo observație este binevenit.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#2
O idee foarte buna, la care particip cu drag. Insa o sa fie o mare problema, cea a echipamentelor... o sa iasa cafele destul de diferite cred, mai ales cand unii au si posibilitatea de profilare
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#3
Varietatea face parte din farmecul experienței. Nu cred că trebuie să obținem rezultate identice, pentru că imediat ne va aminti cineva că nu avem aceeași apă. Putem să ne punem întrebarea dacă ne vom bucura în aceeași măsură de cafea.

Dacă ai spus că participi, alege te rog o cafea.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#4
  • Yume Peru Marcial Olivera Lot#3, Spălată
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#5
ParticipSmile…dar prefer sa aleaga alti colegi cafeaua.
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#6
Eu deocamdata nu am un interes pt o cafea anume. Dar dc e ok sa depasim putin bugetul (nu iau de obicei cafele scumpe, dar sunt curios cum e asta): https://guido.ro/magazin/cafele/columbia...k-bourbon/
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#7
Particip! Guido-Columbia la Cinta
https://guido.ro/magazin/cafele/columbia-la-cinta/
P.S. Am testat cafeaua columbia diego samuel pink bourbon prajita pentru filtru si este exceptionala. Am preparat-o pe april brewer, se pot identifica foarte usor notele trecute pe punga de cafea in special "gem de caise"
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#8
Ah, am vazut ca varianta de care am zis eu e prajita doar cu profil de filtru, ai dreptate @Tiranator.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#9
Daca te apuci sa zdrobesti boabele in mojar si pui apa minerala peste ele, cu Diego Samuel tot iese ceva WOW. De Black Friday am luat prajita pentru espresso, probabil daca le scrii e posibil sa mai gasesti.

Regula de 300 de lei e facuta tocmai ca sa eliminam loturile exceptionale, cafelele de competitie, si sa ramanem intr-o zona accesibila tuturor. Am putea sa alegem o astfel de cafea intr-o alta luna, daca exista consens.

@Stelo avem nevoie de participare, deci te rog sa alegi ceva Smile
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#10
Hai sa va propun eu o varianta. Strângeți un nr de doritori și in fiecare luna contactați un prăjitor de cafea sa va trimită ei o cafea “random”, aleasa de ei in bugetul vostru, eventual neinscripționată și din aceeași șarja.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#11
Partikip si eu. :thumbsup: pt initiativa!
 
Reply
#12
1. Care este sensul / scopul?
2. Care este etalonul la care se raporteaza sistemul de evaluare?
3. Care este reteta stabilita sau cine o stabileste?

Sunt putin confuz din ce am citit, dar poate imi scapa mie ceva.. As fi incantat sa ma lamuresc referitor la macar aspectele de mai sus.
Multumesc anticipat!
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#13
1. Scopul este sa alegem o cafea si sa despicam firul in patru pe seama ei, pe cat se poate sa o consumam toti in acelasi timp. Evident putem discuta si despre felul in care echipamentele din dotare influenteaza rezultatul. Insa, as vrea sa ne indepartam putin de discutiile ingineresti despre diferentele dintre espressoare si sa avem o discutie relaxata despre cafea.

Ca sa dau un exemplu concret, tu ai postat pe 11 noiembrie despre Dulce de Pitalito de la Papa Jaques. Am comandat-o si eu a doua zi si am consumat-o in 2 etape, pe 22-24 noiembrie si apoi pe la inceputul lunii decembrie. In afara de faptul ca a trebuit sa rasnesc mai fin decat restul cafelelor din casa, nu prea am inteles mare lucru din ea. Am observat-o mentionata si de alte persoane pe forum, am intrebat de reteta folosita, m-a ajutat putin dar am ramas cu impresia ca mi-a scapat ceva.

Mi se intampla de multe ori sa vad o cafea interesanta pe "cum arata cafeaua ta azi" sau "ce tipuri de cafea va plac in mod deosebit" sau in alte parti si pana in momentul in care ajung sa o consum si eu poate trece aproape o luna, timp in care prajitoria respectiva a adaugat doua cafele noi in portofoliu. Astfel, incerc sa rezolv problema asta de sincronizare cu ceilalti membrii ai comunitatii si poate impreuna sa descoperim ceva interesant.

2. Nu ne propunem o evaluare obiectiva a cafelei aleasa intr-o luna, daca la asta te referi. Putem sa discutam despre niste criterii subiective, "ti-a placut?", "ai vrea sa o cumperi din nou?", "o poti recomanda cuiva?"

3. Fiecare isi prepara cafeaua cum ii place si poate cere sfaturi sau poate impartasi reteta lui. De asemenea amatorii de brew sunt bine veniti.

@adiszep, testul facut de Mabo anul trecut cu blendul pentru espresso se potriveste propunerii tale. Daca exista interes, ne putem adresa unei prajitorii, insa eu nu am experienta cu logistica necesara.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#14
Ideea e interesanta, dar… avand in vedere diferentele de echipamente, e ca si cum am zice “fiecare are 100 lei, sa vedem cine isi ia ceva mai misto de ei”. Si comparam achizitiile.
Pe langa faptul ca presupunand ca ar fi identice extractiile, parerile tot diferite ar fi.

Ramane insa interesant ca experienta, ca logistica, posibile si imbunatatiri/diversificari la modul de prajire dupa feedback la prajitor.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
In primul rand aș vrea sa spun că ideea nu e rea, dar se va lovi de un zid de politețe nejustificată, din celui care cumpără, și de o lipsă de experiență în evaluarea unui extras de cafea.

Să scoți arome bine definite în espresso, pe lângă clasicele de tipul cacao, alune/nuci, ceai negru sau diverse coji de citrice , din cafea prăjită solubil, pe echipamente folosite mai aproape sau mai departe de potențial, e o combinație de reverse engineering și autosugestie.

E pe forumul englezesc o acțiune similară și, de cele mai multe ori, espresso e metoda care dă cel mai adesea greș în găsirea aromelor corecte.
 
Reply
#16
Am dat subscribe la thread pt ca mi se pare o idee buna.
Aceasi cafea, aceasi șarja de prajire dacă se poate, preparata espresso și/sau brew, apoi discutata ca între fete. Wink
Dar deja ideea naște atâtea idei, încât mi-e teama ca o sa se piardă ..pe drum.
Eu zic Adrian1 sa faci primul pas și apoi sa predai ștafeta, in feb se poate ocupa razvannn sau iei, șamd. Și învățam, vedem cum e ce mai bine din mers…

LE La mulți ani tuturor!!!
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#17
Da, cum zice si Teryro, vedeti cum e din mers. Nu cred ca pot exista de pe acum obiective extrem de clare, pana la urma un club de carte/cafea imi imaginez ca e mai mult pt procesul de impartasire de idei, experiente, de dragul impartasirii, al comunitatii, mai degraba decat pt a puncta niste obiective exacte.

Eu runda asta stau si observ pt ca am cutitele pline cu Pink Bourbon-ul de la Claro, dar va urmaresc cu interes.

La multi ani!
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#18
Îmi place ideia. Voi participa și eu, dar că trebuie sa termin cee ce am cumpărat. Am doar de la Yume dar nu am și varianta propusa aici.
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#19
Problema cu echipament diferite are o rezolvare simpla... sa faca toata lumea cupping.
E o metoda standard, pe baza ei se dau punctele la care se uita unii cand cumpara, si toata lumea ar avea de invatat daca e sa vorbim de adus papilele la un numitor comun.
 
Reply
#20
Va multumesc pentru interesul acordat, insa as vrea sa ne concentram mai mult pe partea de organizare. In 15 raspunsuri de la 12 persoane am primit doar 2 voturi/propuneri. Pentru a rezolva problema cu afisarea listei pe tema de mobil, o scriu din nou.
Quote:* Buimac Nicaragua Martha Maria Albir
* Claro Columbia Santa Maria Gheisha
* Dropshot Brazilia Lazaro Oliveira Nectarina
* Ecuator Etiopia Guji Moplaco Natural
* Guido Costa Rica Alma Negra
* Mabo Brazilia Daterra Sunrise Espresso
* Maison du Cafe Guatemala El Penon Honey
* Rosters Kenya Karani AA
* Sarkis Papua New Guineea
* Sloane Costa Rica Candelaria (New Crop)
* Yume Peru Marcial Olivera Lot#3, Spălată (1 vot)

Lista de mai sus este doar orientativa, puteti propune altceva. Insa, pentru a mentine caracterul accesibil, as vrea sa ne limitam la prajitorii din Romania si cafele de maxim 300 de lei per kg (75 de lei pentru 250g).
Astfel, va rog sa propuneti ceva, o cafea pe care planuiti sa o cumparati oricum, una pe care o recomandati pentru incepatori, sau una la care reveniti cu placere.
Guido Columbia la Cinta (1 vot) nu apare pe stoc. Unul din motivele pentru care am propus cafele noi a fost tocmai sa prevenim astfel de probleme.

@dev poti sa pui linkul spre forumul din UK? intr-o scurta cautare am gasit doar LSOL

@Kosti e vorba despre o cafea de care ne apucam incepand cu 21 ianuarie, cred ca poti face loc in program pana atunci

Daca vreti sa faceti cupping sunteti bineveniti, orice forma de participare este incurajata.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#21
Vot pentru Guido Costa Rica Alma Negra
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#22
Supeeeer! Bravo @adrian1 pentru idee, am tot fost plecat si nu am apucat sa scriu dar e o actiune de urmarit si dezvoltat, mai ales ca previziunile de intalniri fizice nu sunt prea optimiste pentru inca o buna bucata de vreme. In viitor cred ca merita sa facem (fi si numai online) cea mai mare preparare simultana a unui espresso corect din istoria Romaniei (nu ca ar fi mare lucru asta), tragand public un semnal de alarma (si aici pot implica in final si mass-media) asupra modului de preparare corecta a unui espresso, rasnitei separate sau prospetimii cafelei (ceva de genul)

Revenind, cu siguranta vor aparea sincope dar cum spun si colegii numai vazand si facand ne vom da seama de minusuri.

Legat de alegerea cafelelor cred ar trebui sa fie ceva mai elaborat decat un simplu vot bazat pe o descriere in website, de aceea as propune aici sa discutam de fiecare data cu prajitorul pe aceasta tema, poate cu anumite sugestii prietenesti de cafele care au o complexitate mai mare sau un buchet mai mare de arome descifrabile. Spre exemplu un as considera o varianta acea cafea de la Guido cu piersici / caise, dar nu pentru ca nu ar fi ok, din contra este absolut senzationala, ci pentru ca o aroma foarte usor identificabila si preoeminenta va eclipsa orice urma de alte note, la fel si cele fermentate. De aceea cred ca am putea colabora cu prajitorul respectiv, mai ales ca ne cunoastem cu atatia artizani in forum (si nu numai, caci si Razvan de la PGC se cunoaste cu prajitori din afara care pot si ei sa faca o propunere argumentata), pentru a ne sfatui, pregati si rezerva X pungi din sortimentul X, acelasi lot, aceeasi sarja. Argumentele alegerii ar trebui sa fie impartasite initial doar partial, pentru a nu ne autosugestiona prea multe, iar la final se poate publica si impresia artizanului despre acea cafea. Insa as recomanda sa nu facem mare tam tam pe brand aici ca sa nu starnim emotii de o parte sau de alta, pozitive sau negative, pur si simplu in tot ce discutam sa fie vorba mai mult de caracteristicile cafelei decat de personalizarea prajitoriei in sine, atat cat se poate evident.

Legat de anonimizarea specificatiilor cafelei eu nu as face-o pentru ca demersul acesta de socializare poate avea un rol educativ, care sa ne faca sa discutam mai mult si pe baza caracteristicilor respective, inclusiv procesare, varietal etc. 

Asadar, propunerea mea, in masura in care se accepta este sa alegem cumva (random sau pe anumite criterii) un prajitor dintre cei anumerati de voi spre exemplu (care poate fi si un home roaster, chiar m-as bucura sa-i implicam si pe ei desi e mai greu cu standardizarea prajirilor la cantitati mai mari) si mai departe eu, Adrian sau altcineva sa stam de vorba pentru a cunoaste altervativele pretabile si a ne pregati ceea ce dorim, eventual acolo unde se poate si cu un discount mai mare, ca sa fie mai accesibil acest demers pentru cat mai multi espressomani, inclusiv pentru fanii cafelei ieftine de market.

Cu datele poate ne putem incadra, poate nu, important este sa nu treaca mai mult de doua luni si noi sa nu fi facut aceasta intalnire.

Ca regula cred ca ar trebui permisa testarea acasa in aceeasi zi cu evenimentul, pentru a ne familiariza putin cu boabele si alegerea parametrilor de extractie de catre fiecare user in parte in functie de preferinte si echipament, astfel incat sa ne exprimam asupra celui mai bun shot pe care l-am putea scoate, dupa analiza noastra. Putem face si un cupping live inainte, pentru calibrare, operatiune obligatorie as spune.

Astept sa vedem ce impresii se aduna si incepem demersurile concrete.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
Inca ceva, eu am perceput ca facem conexiune video / audio Smile Voi ce ziceti, cum sa fie comunicate impresiile, in scris aici sau pe un zoom?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
O discuție pe zoom nu va fi transparentă pentru ceilalți membri. Toată ideea unui forum este această comunicare asincronă. Am putea porni o dezbatere "cum să vorbim celorlalți despre cafeaua de specialitate și despre espresso" înainte să o ducem în mainstream media.

Propunerile legate de discuțiile cu prajitoriile sunt interesante, dar lipsește "masa critică". Din punctul meu de vedere, până acum doar două persoane au contribuit la topic, cei care au votat.

Deoarece am impresia că vi se pare trivial să alegem o cafea random și să vorbim despre ea, putem alege două cafele, în sensul că vom alege primele două cafele votate și le vom compara. Însă fiecare dintre noi poate propune o singură cafea. Înainte să întrebați despre evaluare, se va face cât mai subiectiv, într-un eseu de maxim 300 de cuvinte Wink

PS: eu votez Yume Peru Marcial Olivera Lot#3, Spălată
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#25
Mi se pare mai interesanta o discutie despre ce a atras atentia catre o cafea sau alta, daca asta e premiza. Nu vad care e scopul in a evalua o cafea cu toate datele de la prajitor pe masa? Se vrea o evaluare calitativa a unui prajitor sau se cauta partizani pentru un alt scop?

Prin cele de mai sus nu vreau decat sa atrag atentia asupra faptului ca nu pare sa existe un consens intre participanti si o actiune de tipul celei propuse de @adiszep e mai educativa dpmdv, daca asta e scopul.
 
Reply
#26
Ideea initiala este foarte buna combinata cu sugestiile lui Liviu, mai putin discutiile live sau standardizarea extractiilor, pentru ca nu asta este scopul. Nu se doreste un review ci o impartasire de experiente vis-a-vis de o cafea anume, de asta nici nu este important ca toti sa lucreze pe aceeasi aparatura sau reteta. Este important in schimb ca fiecare sa specifice reteta si aparatura folosita pentru ca asa se vor putea face conexiuni intre un anume aparat/parametru si rezultat in ceasca. Apelarea la un prajitor este foarte bine gandita, pentru ca o data pe luna ar putea praji o sarja doar pt membrii clubului, toti vor primii in acelasi timp aceeasi cafea. Problema e ca threadul trebuie moderat si structurat cumva astfel incat sa nu se piarda informatia printre nenumaratele posturi offtopic. O sugestie ar fi realizarea unui sablon in care sa poata fi marcate diferitele caracteristici ale unei cafele, precum si explicatia termenilor folositi in descrierea acesteia, gen: corp, claritate, dulceata, aciditate, etc.
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#27
Daca se poate o sugestie pentru a mai elimina din variabile, ar fi folosirea aceleași ape, ușor disponibile. De exemplu, Aquatique.
 
Reply
#28
Variabilele sunt tot sosul aici, altfel citesti notele de pe punga si aia e - ce scrie acolo, aia trebuie sa fie. Nu se doreste obtinerea acelorasi rezultate, ci a cat mai multe rezultate.
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#29
Eu as zice ca asta e tot scopul clubului... sa bem toti acelasi lucru si sa discutam pe el.. ca altfel ia fiecare ce cafea are in casa, o prepara cu ce reteta vrea, apoi scrie ce amintire are in cap legata despre cafeaua respectiva... care ar fi rostul?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#30
(03-01-2022, 18:04)dijon Wrote: Variabilele sunt tot sosul aici, altfel citesti notele de pe punga si aia e - ce scrie acolo, aia trebuie sa fie. Nu se doreste obtinerea acelorasi rezultate, ci a cat mai multe rezultate.

In cazul asta, inseamna ca ramane a fi doar un mijloc indirect de promovare a unei cafele / prajitorii / persoane / etc, despre care sa se vorbeasca orice, indiferent ce... Nu cred ca asta a fost scopul topicului, dar in conditiile enuntate pe aici, cam asta e singurul rezultat care se poate anticipa.

Daca intr-adevar se doreste a se crea un grup / un spatiu, in care sa se discute cat de cat obiectiv si relevant despre o anumita cafea, eu cred ca trebuie eliminate cat mai multe variabile care ar conduce la o comparatie absolut irelevanta a parerilor exprimate. Deja sunt doua variabile care nu pot fi eliminate, respectiv gustul si aparatura. Asadar, macar metoda de extractie si reteta ar trebui standardizate (si da, categoric folosind aceeasi apa).
Daca nu exista un asemenea standard, se va ajunge evident la exprimarea unor pareri despre o multitudine de bauturi, ce au in comun doar una din materiile prime, respectiv niste boabe de cafea. Eu unul nu prea vad ce sens ar avea exprimarea unor pareri despre niste boabe de cafea, din care cineva extrage espresso la 96C in 25s, altcineva la 89C in 50s cu preinfuzie, altul face flatwhite pt ca bea doar cu lapte, un altul aeropress pt ca e fanul metodei, altcineva V60, ibric, french-press si tot asa...
E ca si cand am vrea sa ne dam cu parerea despre niste mere bune de anul asta, doar ca unul le serveste proaspete, altul le face placinta, iar altcineva scoate o tuica buna din ele, otet etc. Dupa care incepem sa dezbatem public despre cum au fost... merele.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)