Espressoman
Bucuresti
(02-05-2018, 17:47)renatoa Wrote: Sa traducem si pentru cei care nu au intalnit commandante... asta inseamna un pic peste 2 ture, 12 click = o tura.
Cam ca la Kinu M38, unde espresso este o tura si un sfert = 15 click-uri C40.
Ciudat in scala aceea este ca ei recomanda rasnit mai grosier la Aeropress fata de V60, in general este invers recomandarea, Aeropress-ul mai spre espresso.
4:30 min si doua ture pentru mine ar rezulta ceva peste gradul de amar acceptat... pe limba mea :)
Da, ai dreptate. Cu o cafea care ar trebui sa fie foarte buna (Burtukaana), cu Clever-ul, la 4 min 30, nu am amar, insa toata aciditatea placuta si fructele s-au pierdut. Inapoi la V60 sau mai scad din cantitate/timpul de infuzie...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman
Bucuresti
27-05-2018, 12:05
(Edited 27-05-2018, 12:11 by cradun.)
La 30 de click-uri cu Comandante, 2 min timp de imersie si 1 min si 15 sec timp de scurgere, aciditatea s-a pastrat si au aparut notele fructate. Aceeasi doza, 30 g cafea si 450 ml apa.
Totusi, ce nu e tocmai ideal cu acest brewer e ca o parte din apa nu e in contact cu cafeaua, ci sta undeva deasupra. Poate ideal ar fi ca apa sa fie turnata in 2 etape, turnare 1, asteptare 1 min, scurgere, turnare 2, asteptare 1 min, scurgere finala.
Espressoman
Bucuresti
28-05-2018, 15:39
(Edited 28-05-2018, 15:40 by cradun.)
Partea cu apa care nu e in contact cu cafeaua (pentru ca nivelul de apa e mult peste nivelul la care se "decanteaza" cafeaua rasnita) am rezolvat-o cu o agitare cu lingurita, mi se pare prea complicat sa torn in secvente alternative de turnare/scurgere.
Un avantaj al Clever-ului este ca pot macina mai grosier decat la V60, ceea ce permite un timp mai indelungat de imersie fara sa apara amareala (probabil, datorita unei cantitati mai scazute de fines).
In contrast, desi Aeropress-ul are si el imersie, agitatia generata de piston pe sfarsit de extractie e ceva mai maricica decat la Clever, ceea ce creste riscul de aparitie a gustului amar.
Espressoman
Bucuresti
Acum folosesc Clever-ul cu un filtru metalic, cu doua avantaje mari: timpul de scurgere 2 sec (deci posibilitatea de a controla la perfectie timpul de imersie) si posibilitatea de a il folosi pe post de cold brewer. Cu filtrul de hartie, agitatia "scurgerii" probabil ar face ca rezultatul unui cold brew sa fie amar (dupa 12 ore de stat la frigider, agitarea cafelei in imersie scoate tot ce-i mai amar din ea - am patit eu cu 80 de g de Burtukaana).
Partea mai putin placuta este ca in ceasca ajung ceva mai multe particule fine, probabil si mai multe uleiuri, de unde mai mult corp, dar e acceptabil.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Informatii noi despre granulatii si echivalente gradatii intre diverse rasnite:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...2#pid94722