02-03-2017, 19:39
Clever Dripper este o invenţie relativ recentă. Pe cutia produsului, autorii se laudă că, după ce "doamna Melitta Benz a inventat filtrul de hârtie" în 1908, în Germania, şi după ce "domnul Attilio Calimani a inventat French Press-ul" în Italia, în 1933, azi Taiwanul a inventat Clever-ul, cu revoluţionarul său sistem de închidere.
Clever este la formă asemănător cu pâlnia de la V60, dar locul celor 3 găuri de scurgere de pe fund este luat de o singură gaură, astupată cu o valvă care se închide cu ajutorul gravitaţiei (acel sistem "şmecher", de la care se pare că i se trage numele). Cafeaua se prepară prin scufundarea în apă fierbinte şi nu prin trecerea apei fierbinţi prin cafeaua râşnită. Când cafeaua e gata, se aşează vasul pe gura unei căni/ibric, valva este apăsată să se deschidă şi lichidul curge liber.
Aşa cum o spune şi reclama, cafeaua preparată la Clever este mai consistentă, ceva între French Press şi V60. Cu alte cuvinte, nu are zaţ, dar are corp.
Clever Dripper se găseşte şi în România, iar preţul variază undeva în jurul a 130 de lei.
Sunt două mărimi de Clever, eu am găsit-o pe cea de 400 ml, în care se potrivesc filtrele de hârtie nr 4. Filtrele sunt din cele obişnuite, nu trebuie vreun model special şi se găsesc la aproape orice magazin de consumabile pentru aparatele de făcut cafea.
În cutie, alături de vasul Clever mai este capacul acestuia şi o tăviţă anti-alunecare, care poate fi pusă pe masă pentru a aşeza Cleverul pe ea. Capacul este necesar pentru a reduce pierderea de apă şi căldură cât timp se infuzează cafeaua.
Vasul este făcut din plastic BPA-free, adică din cel care nu lasă arome ciudate în cafea. Totuşi, nu poate fi pus în cuptorul cu microunde, mai ales că valva din interior este din silicon.
Clever-ul cumpărat de mine are culoarea maronie, dar am văzut că se găsesc şi din plastic incolor.
Ca dimensiuni, Clever-ul este de mărimea unei căni mai mari, ceea ce permite să fie luat în bagajul de călătorie, la fel ca Aeropress-ul.
Întreţinerea e foarte simplă: practic, e suficientă o clătire a vasului în jet puternic de apă caldă, după care poate fi lăsat la uscat în scurgătorul de vase. Ppentru o curăţare mai amănunţită, valva de silicon de dedesubt se poate desface extrem de uşor, prin simpla presare cu degetul, din interior spre exterior. Atenţie, producătorul nu recomandă spălarea în maşina de spălat vase.
Metoda de preparare a cafelei se bazează pe tehnica French Press, adică se ţine cafeaua imersată în apă fierbinte timp de circa 3-4 minute. Diferenţa apare la sfârşitul infuziei când, în locul pistonului cu sită metalică se foloseşte filtrul de hârtie, care opreşte toate particulele de zaţ. Astfel, în ceaşcă rămâne o cafea limpede, ca cea preparată la V60.
Raportul de cafea/apă recomandat este 1:15, adică pentru 300 ml de apă fierbinte se râşnesc 15 grame de cafea.
Cafeaua este recomandabil să fie râşnită mai mare, undeva între Moka şi V60, dar nu chiar atât de mare ca pentru French Press. Totuşi, asta nu e o regulă bătută în cuie, oricine poate modifica granulaţia după gustul personal.
Timpul de 4 minute, recomandat pentru infuzie, de asemenea, poate din scurtat pentru un rezultat mai light, sau lungit pentru a da mai mult caracter cafelei.
Temperatura recomandată de preparare este de 96 de grade Celsius, dar nu mai jos de 92 de grade.
Preparare:
- se pune apa la încălzit. Trebuie să fie ceva mai multă decât capacitatea Cleverului, pentru clătire şi încălzirea vasului.
- se cântăreşte cafeaua şi se râşneşte;
- când apa dă primele semne că o să fiarbă, se toarnă circa 100 ml în Clever şi, cu mişcări circulare, se umezeşte filtrul ca să se înlăture eventualele arome de hârtie şi, în acelaşi timp, să se încălzească vasul. Această apă se aruncă;
- se pune cafeaua râşnită în filtrul umezit;
- când apa de pe foc scoate primele bule de fierbere se ia şi se aşteaptă 10-15 secunde;
- se porneşte cronometrul şi se toarnă încet, în cercuri, peste cafeaua din filtru, încă 100 ml;
- se aşteaptă între 15 şi 20 de secunde ca să se elimine CO2-ul, după care se toarnă restul de apă, tot cu mişcări circulare, aşa încât să fie acoperită şi scufundată toată crusta de cafea formată iniţial la suprafaţă;
- se acoperă cu capacul şi se aşteaptă până se împlinesc 4 minute (alţii recomandă 3 minute);
- se pune Clever-ul deasupra cănii şi se lasă la scurs. Dacă râşnirea a fost aleasă bine, scurgerea nu ar trebui să depăşească încă un minut, totalizând un timp de infuzare de 5 minute.
Unul dintre principalele avantaje ale Clever-ului, observat şi de mine deja, este că necesită destul de puţină atenţie în timpul preparării cafelei. Întâi, apa fierbe singură; apoi, după ce apa fierbinte e turnată peste cafeaua râşnită, infuzia nu trebuie supravegheată îndeaproape. În fine, din momentul începerii scurgerii, la fel, apa îşi croieşte drum în ceaşcă singură şi nu are nevoie de ajutor.
Clever este la formă asemănător cu pâlnia de la V60, dar locul celor 3 găuri de scurgere de pe fund este luat de o singură gaură, astupată cu o valvă care se închide cu ajutorul gravitaţiei (acel sistem "şmecher", de la care se pare că i se trage numele). Cafeaua se prepară prin scufundarea în apă fierbinte şi nu prin trecerea apei fierbinţi prin cafeaua râşnită. Când cafeaua e gata, se aşează vasul pe gura unei căni/ibric, valva este apăsată să se deschidă şi lichidul curge liber.
Aşa cum o spune şi reclama, cafeaua preparată la Clever este mai consistentă, ceva între French Press şi V60. Cu alte cuvinte, nu are zaţ, dar are corp.
Clever Dripper se găseşte şi în România, iar preţul variază undeva în jurul a 130 de lei.
Sunt două mărimi de Clever, eu am găsit-o pe cea de 400 ml, în care se potrivesc filtrele de hârtie nr 4. Filtrele sunt din cele obişnuite, nu trebuie vreun model special şi se găsesc la aproape orice magazin de consumabile pentru aparatele de făcut cafea.
În cutie, alături de vasul Clever mai este capacul acestuia şi o tăviţă anti-alunecare, care poate fi pusă pe masă pentru a aşeza Cleverul pe ea. Capacul este necesar pentru a reduce pierderea de apă şi căldură cât timp se infuzează cafeaua.
Vasul este făcut din plastic BPA-free, adică din cel care nu lasă arome ciudate în cafea. Totuşi, nu poate fi pus în cuptorul cu microunde, mai ales că valva din interior este din silicon.
Clever-ul cumpărat de mine are culoarea maronie, dar am văzut că se găsesc şi din plastic incolor.
Ca dimensiuni, Clever-ul este de mărimea unei căni mai mari, ceea ce permite să fie luat în bagajul de călătorie, la fel ca Aeropress-ul.
Întreţinerea e foarte simplă: practic, e suficientă o clătire a vasului în jet puternic de apă caldă, după care poate fi lăsat la uscat în scurgătorul de vase. Ppentru o curăţare mai amănunţită, valva de silicon de dedesubt se poate desface extrem de uşor, prin simpla presare cu degetul, din interior spre exterior. Atenţie, producătorul nu recomandă spălarea în maşina de spălat vase.
Metoda de preparare a cafelei se bazează pe tehnica French Press, adică se ţine cafeaua imersată în apă fierbinte timp de circa 3-4 minute. Diferenţa apare la sfârşitul infuziei când, în locul pistonului cu sită metalică se foloseşte filtrul de hârtie, care opreşte toate particulele de zaţ. Astfel, în ceaşcă rămâne o cafea limpede, ca cea preparată la V60.
Raportul de cafea/apă recomandat este 1:15, adică pentru 300 ml de apă fierbinte se râşnesc 15 grame de cafea.
Cafeaua este recomandabil să fie râşnită mai mare, undeva între Moka şi V60, dar nu chiar atât de mare ca pentru French Press. Totuşi, asta nu e o regulă bătută în cuie, oricine poate modifica granulaţia după gustul personal.
Timpul de 4 minute, recomandat pentru infuzie, de asemenea, poate din scurtat pentru un rezultat mai light, sau lungit pentru a da mai mult caracter cafelei.
Temperatura recomandată de preparare este de 96 de grade Celsius, dar nu mai jos de 92 de grade.
Preparare:
- se pune apa la încălzit. Trebuie să fie ceva mai multă decât capacitatea Cleverului, pentru clătire şi încălzirea vasului.
- se cântăreşte cafeaua şi se râşneşte;
- când apa dă primele semne că o să fiarbă, se toarnă circa 100 ml în Clever şi, cu mişcări circulare, se umezeşte filtrul ca să se înlăture eventualele arome de hârtie şi, în acelaşi timp, să se încălzească vasul. Această apă se aruncă;
- se pune cafeaua râşnită în filtrul umezit;
- când apa de pe foc scoate primele bule de fierbere se ia şi se aşteaptă 10-15 secunde;
- se porneşte cronometrul şi se toarnă încet, în cercuri, peste cafeaua din filtru, încă 100 ml;
- se aşteaptă între 15 şi 20 de secunde ca să se elimine CO2-ul, după care se toarnă restul de apă, tot cu mişcări circulare, aşa încât să fie acoperită şi scufundată toată crusta de cafea formată iniţial la suprafaţă;
- se acoperă cu capacul şi se aşteaptă până se împlinesc 4 minute (alţii recomandă 3 minute);
- se pune Clever-ul deasupra cănii şi se lasă la scurs. Dacă râşnirea a fost aleasă bine, scurgerea nu ar trebui să depăşească încă un minut, totalizând un timp de infuzare de 5 minute.
Unul dintre principalele avantaje ale Clever-ului, observat şi de mine deja, este că necesită destul de puţină atenţie în timpul preparării cafelei. Întâi, apa fierbe singură; apoi, după ce apa fierbinte e turnată peste cafeaua râşnită, infuzia nu trebuie supravegheată îndeaproape. În fine, din momentul începerii scurgerii, la fel, apa îşi croieşte drum în ceaşcă singură şi nu are nevoie de ajutor.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.