Hello There, Guest! Login Register


Clever Coffee Dripper

#1
Clever Dripper este o invenţie relativ recentă. Pe cutia produsului, autorii se laudă că, după ce "doamna Melitta Benz a inventat filtrul de hârtie" în 1908, în Germania, şi după ce "domnul Attilio Calimani a inventat French Press-ul" în Italia, în 1933, azi Taiwanul a inventat Clever-ul, cu revoluţionarul său sistem de închidere.

Clever este la formă asemănător cu pâlnia de la V60, dar locul celor 3 găuri de scurgere de pe fund este luat de o singură gaură, astupată cu o valvă care se închide cu ajutorul gravitaţiei (acel sistem "şmecher", de la care se pare că i se trage numele). Cafeaua se prepară prin scufundarea în apă fierbinte şi nu prin trecerea apei fierbinţi prin cafeaua râşnită. Când cafeaua e gata, se aşează vasul pe gura unei căni/ibric, valva este apăsată să se deschidă şi lichidul curge liber.  

Aşa cum o spune şi reclama, cafeaua preparată la Clever este mai consistentă, ceva între French Press şi V60. Cu alte cuvinte, nu are zaţ, dar are corp.

Clever Dripper se găseşte şi în România, iar preţul variază undeva în jurul a 130 de lei.
Sunt două mărimi de Clever, eu am găsit-o pe cea de 400 ml, în care se potrivesc filtrele de hârtie nr 4. Filtrele sunt din cele obişnuite, nu trebuie vreun model special şi se găsesc la aproape orice magazin de consumabile pentru aparatele de făcut cafea.
În cutie, alături de vasul Clever mai este capacul acestuia şi o tăviţă anti-alunecare, care poate fi pusă pe masă pentru a aşeza Cleverul pe ea. Capacul este necesar pentru a reduce pierderea de apă şi căldură cât timp se infuzează cafeaua.

Vasul este făcut din plastic BPA-free, adică din cel care nu lasă arome ciudate în cafea. Totuşi, nu poate fi pus în cuptorul cu microunde, mai ales că valva din interior este din silicon.
Clever-ul cumpărat de mine are culoarea maronie, dar am văzut că se găsesc şi din plastic incolor.
Ca dimensiuni, Clever-ul este de mărimea unei căni mai mari, ceea ce permite să fie luat în bagajul de călătorie, la fel ca Aeropress-ul.

Întreţinerea e foarte simplă: practic, e suficientă o clătire a vasului în jet puternic de apă caldă, după care poate fi lăsat la uscat în scurgătorul de vase. Ppentru o curăţare mai amănunţită, valva de silicon de dedesubt se poate desface extrem de uşor, prin simpla presare cu degetul, din interior spre exterior. Atenţie, producătorul nu recomandă spălarea în maşina de spălat vase.

Metoda de preparare a cafelei se bazează pe tehnica French Press, adică se ţine cafeaua imersată în apă fierbinte timp de circa 3-4 minute. Diferenţa apare la sfârşitul infuziei când, în locul pistonului cu sită metalică se foloseşte filtrul de hârtie, care opreşte toate particulele de zaţ. Astfel, în ceaşcă rămâne o cafea limpede, ca cea preparată la V60.

Raportul de cafea/apă recomandat este 1:15, adică pentru 300 ml de apă fierbinte se râşnesc 15 grame de cafea.
Cafeaua este recomandabil să fie râşnită mai mare, undeva între Moka şi V60, dar nu chiar atât de mare ca pentru French Press. Totuşi, asta nu e o regulă bătută în cuie, oricine poate modifica granulaţia  după gustul personal.
Timpul de 4 minute, recomandat pentru infuzie, de asemenea, poate din scurtat pentru un rezultat mai light, sau lungit pentru a da mai mult caracter cafelei.
Temperatura recomandată de preparare este de 96 de grade Celsius, dar nu mai jos de 92 de grade.

Preparare:
- se pune apa la încălzit. Trebuie să fie ceva mai multă decât capacitatea Cleverului, pentru clătire şi încălzirea vasului.
- se cântăreşte cafeaua şi se râşneşte;
- când apa dă primele semne că o să fiarbă, se toarnă circa 100 ml în Clever şi, cu mişcări circulare, se umezeşte filtrul ca să se înlăture eventualele arome de hârtie şi, în acelaşi timp, să se încălzească vasul. Această apă se aruncă;
- se pune cafeaua râşnită în filtrul umezit;
- când apa de pe foc scoate primele bule de fierbere se ia şi se aşteaptă 10-15 secunde;
- se porneşte cronometrul şi se toarnă încet, în cercuri, peste cafeaua din filtru, încă 100 ml;
- se aşteaptă între 15 şi 20 de secunde ca să se elimine CO2-ul, după care se toarnă restul de apă, tot cu mişcări circulare, aşa încât să fie acoperită şi scufundată toată crusta de cafea formată iniţial la suprafaţă;
- se acoperă cu capacul şi se aşteaptă până se împlinesc 4 minute (alţii recomandă 3 minute);
- se pune Clever-ul deasupra cănii şi se lasă la scurs. Dacă râşnirea a fost aleasă bine, scurgerea nu ar trebui să depăşească încă un minut, totalizând un timp de infuzare de 5 minute.

Unul dintre principalele avantaje ale Clever-ului, observat şi de mine deja, este că necesită destul de puţină atenţie în timpul preparării cafelei. Întâi, apa fierbe singură; apoi, după ce apa fierbinte e turnată peste cafeaua râşnită, infuzia nu trebuie supravegheată îndeaproape. În fine, din momentul începerii scurgerii, la fel, apa îşi croieşte drum în ceaşcă singură şi nu are nevoie de ajutor.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#2
(02-03-2017, 19:39)Baldur Wrote: ...
Raportul de cafea/apă recomandat este 1:15, adică pentru 300 ml de apă fierbinte se râşnesc 15 grame de cafea.
...

15*15 = 225
sau...
300/15=20

Undeva e o greseala oricum ai da-o... Confused Huh

Referitor la rezultat... nu vad de ce ar da alt gust decat la FrenchPress... cafeaua imersata 4 minute in apa (prea) fierbinte tot acelasi lichid (prea) amar trebuie sa rezulte, indiferent cum il filtrezi.

Da, prea fierbinte, infuzarea peste 90 grade mie imi ucide tot ce apreciez la o cafea.

Concluzia mea este ca e inca un mod de a prepara care poate fi reprodus cu aeropress, deci nu vad de ce as mai lua inca un dispozitiv.
 
Reply
#3
Din ce am citit, Clever e un super mod de preparare. In Everything but Espresso, Scott Rao considera Clever superior fata de V60, pentru ca nu pierde caldura pe deasupra (inca nu aparuse Aeropress-ul cand a scris cartea aia Smile

Singurul lucru care m-a impiedicat sa iau Clever (pe la noi cunoscut sub numele de Concept Art Dripper, e la caffea.ro in jur de 90 de RON - varianta veche, am vazut ca Clever varianta 2 e putin diferit) e ca am deja Aeropress, care tot imersie plus filtrare face, deci cam la fel.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#4
De ce nu ar pierde caldura pe deasupra ? Confused Nu vad sa aiba vreun capac... Huh

Analizandu-l mai atent... as zice ca nu este cu nimic diferit de un filtru banal, la care daca ii iei vasul de colectare i se inchide supapa... si in rest e identic si la fel... filtru, numarul 4 sau care o fi... apa fiarta turnata pe sus, lasi cafeaua sa balteasca in filtru 4 minute, bagi vasul de colectare la loc dupa 4 minute, se deschide supapa si curge cafeaua... e vreo diferenta ? Confused
 
Reply
#5
Da, Clever are capac.

In rest, nici eu nu il vad diferit de o cafetiera in care torni apa fierbinte si dupa 3, 4 minute pui vasul de colectare ca sa se deschida supapa.

Avantajul la Clever fata de cafetiera e ca se poate lua mai usor in calatorii, in lipsa Aeropress-ului Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#6
Minutata lume a Clever-ului primeste cu bratele deschise pe iubitorii de V60, sau de cafea filtrata prin material celulozic in general, care considera ca procesul de calibrare al gustului este unul anevoios.
In mare este vorba de o metoda clasica tip V60 in care variabila timp de infuzie poate fi controlata.

@renatoa ... Incearca un drop cu 30 secunde mai devreme si o sa vrei un 91-92gr.C in preparare.
 
Reply
#7
Mai devreme decat... cat ? Smile
 
Reply
#8
(02-03-2017, 22:33)renatoa Wrote: Mai devreme decat... cat ? [Image: smile.gif]

Decat obisnuiesti acum Smile
 
Reply
#9
(02-03-2017, 22:19)eugenm Wrote: @renatoa ... Incearca un drop cu 30 secunde mai devreme si o sa vrei un 91-92gr.C in preparare.

Mie mi se pare ca tine de prajirea cafelei.
Unele merg in 91-93 grade si sunt OK, la altele nici la 86 grade nu scapi de amareala...
Ambele la V60.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
(02-03-2017, 19:58)renatoa Wrote:
(02-03-2017, 19:39)Baldur Wrote: ...
Raportul de cafea/apă recomandat este 1:15, adică pentru 300 ml de apă fierbinte se râşnesc 15 grame de cafea.
...

15*15 = 225
sau...
300/15=20

Undeva e o greseala oricum ai da-o... [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]

Bineînţeles că e o greşeală. 20 e cifra corectă şi gramajul pe care îl folosesc. Scuze.
Nu ştiu de unde a ieşit 15-le ăla. Probabil mi-a rămas în minte de la cântărirea ultimului espresso.  [Image: tongue.gif]
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#11
(03-03-2017, 00:22)Mihai L Wrote:
(02-03-2017, 22:19)eugenm Wrote: @renatoa ... Incearca un drop cu 30 secunde mai devreme si o sa vrei un 91-92gr.C in preparare.

Mie mi se pare ca tine de prajirea cafelei.
Unele merg in 91-93 grade si sunt OK, la altele nici la 86 grade nu scapi de amareala...
Ambele la V60.

Asa incercam sa ii sugerez si lui renatoa, sa descarce boabele din prajitor cu 30 de secunde mai devreme decat o face acum si sa incerce o infuzie la 91gr.C.
 
Reply
#12
Eram cu gandul la Clever si am crezut ca ii zici sa actioneze suppa cu 30s mai devreme, adica la 3'30"... [Image: biggrin.gif]
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
discutand cu eugenm saptamana trecuta, mi-a recomandat sa merg sa beau un filtru la cosmin/bloom, lucru pe care l-am facut miercuri. eram si curios sa beau cafeaua lui cosmin de altfel.
i-am zis ca vreau un v60 si mi-a recomandat clever mai bine, stiam de existenta cleverului dar nu vazusem niciodata cum functioneaza, vreau sa spun ca a fost cel mai bun filtru pe care l-am baut vreodata (nu ca as fi bauit prea multe).
mi-a mai zis o chestie foarte interesanta cosmin, la clever e greu sa faci greseli, nu se compara cu v60 ca si complexitate, nu trebuie sa torni dintr-un kettle cu o constanta de robot, samd. una peste alta mi-a recomandat pentru acasa, daca vreau sa beau filtru bun si cu rezultat foarte repetitiv, sa merg pe clever.
cu aceasta ocazie ii multumesc si lui eugenm pentru ca m a convins sa cer la cafenea si altceva in afara de espresso Smile
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#14
Unde se gaseste in RO?
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#15
Eu am comandat pentru cineva de pe amazon uk. Parca 18 lire fara transport.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
(14-04-2017, 05:11)vladdooo Wrote: Unde se gaseste in RO?

Eu l-am cumpărat din Bucureşti, de la Coffee Map Roastery. Pe un blog care scria despre ei am citit că folosesc Clever la preparare: http://thecafe.ro/the-map/c/coffee-map-roastery/ . Aşa că i-am sunat să-i întreb dacă au şi la vînzare, iar ei mi-au spus că da.
Preţul a fost, de fapt, 135 de lei. Dar a costat atât pentru că acesta este modelul mai mare, spre deosebire de cel de la caffea.ro, care costă numai 87 de lei: http://www.caffea.ro/filtru-cafea-drippe...t-art.html
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#17
au si filtre pt el?
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#18
Filtrele sunt nr 4, de oriunde
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
salut tuturor,

Baldur a descris foarte bine Clever dripper-ul, o corectie se impune: capacitatea modelului nou (culoare fumurie) este de aporx. 530 ml, suficient pentru doua cesti de cafea

Fata de V60 sau french press, care necesita macinatura specifica, Clever-ul este mai versatil, adica poti extrage cafea buna cu macinatura intre filtru si french press, variind timpul de infuzie, cu cat macinatura este mai fina cu atat timpul mai scurt.

Ca la orice dispozitiv full immersion, cafeaua are mai mult corp decat cea de la v60, dar mai putin decat la french press datorita filtrului de hartie. Ca aspect este clean cup.

Acum folosesc noua rasnita Porlex mini si reteta mea este:

- macinatura groasa (11-12 clicks): 4 minute
- macinatura medie (9-10 clicks): 3-3.15 minute

atentie: timpul include atat extractia cat si decantarea cafelei, care pentru o o ceasca de aprox 200 ml dureaza 30-60 sec, in functie de macinatura

- temperatura apei 94-96 grade

- ratie cafea/apa recomandata:70 grame cafea la 1000 ml apa pentru macinatura groasa, 65 grame cafea la 1000 ml apa pentru macinatura medie

- cafea de specialitate, cumpar on-line in general din Anglia, cea mai competitiva piata din Europa cu cel mai bun raport calitate/pret

gasiti Clever aici: 

https://www.coffeedesk.com/product/573/M...pper#close

https://www.coffeehit.co.uk/clever-coffee-dripper.html

mult succes
 
Reply
#20
Incerc sa imi dau seama ce poate sa iasa din asa temperaturi mari si timpi lungi... Confused amaaaaar... Smile

Si totusi nu pricep cum poti controla lungimea procesului, daca ai un filtru de hartie care franeaza si el acolo, pe langa macinatura... Huh
 
Reply
#21
Se controleaza exact ca la V60. Ba chiar mai simplu, fiind doar macinatura si relativ cantitatea variabila. Doar ca sta toata cafeaua in toata apa de la inceput.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
Pai asta este, ca la V60 spilul este ca apa trece prin macinatura, nu prin hartie si cu cafeaua in suspensie...

Repet ce s-a scris la inceput, metoda asta este identica cu un filtru la care scoti vasul de colectare, supapa se inchide si cafeaua balteste in apa, apoi dupa 3 minute introduci cana ca sa curga cafeaua.
Am experimentat asa ceva si nu mi-a placut deloc ce a iesit... Confused Huh
 
Reply
#23
E de incercat. Vezi cafeaua, temperatura, timpul.
Am baut la II' si mi-a placut ce a iesit.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#24
(02-03-2017, 21:01)renatoa Wrote: daca ii iei vasul de colectare i se inchide supapa... si in rest e identic si la fel... filtru, numarul 4 sau care o fi... apa fiarta turnata pe sus, lasi cafeaua sa balteasca in filtru 4 minute, bagi vasul de colectare la loc dupa 4 minute, se deschide supapa si curge cafeaua... e vreo diferenta ? Confused

Am facut chestia asta cu inchiderea supapei cu o cafetiera Severin Caprice azi cu Ethiopia Burtukana de la Guido, la limita supraextractiei, dar cu mult mai mult corp decat ieri cand nu am lasat "sa balteasca" si a iesit mai ceiut. Nu am lasat 4 minute, am lasat cam 1 min dupa turnarea apei. Multumesc pentru idee, sunt incantat de ce a iesit.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
Clever Coffee Dripper(L)[Image: jSdhYl4.jpg]


​​​Unde as găsi de cumpărat în București, (L) - fumuriu - farfurie - capac Smile))
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.
 
Reply
#26
Eu am luat de pe Amazon, din UK.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#27
Cea mai buna oferta la Clever: http://barshaker.ro/FilterDripper

Eu am pus maxim in el 30 de g de cafea si 450 de ml de apa. Rezultatele au fost excelente.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#28
In cat timp curg cei 450 ml ?
Eu nu pot face cantitati mari tocmai din cauza timpului lung... prin orice metoda... Confused Huh
La orice macinatura ar fi, tot trece de 3 minute si iese amareala.
 
Reply
#29
La 2 min 30 sec pun Clever-ul pe carafa de servire. Pe la 4 min 30 s se scurge ultima picatura. Rasnesc pe la 25 de click-uri cu Comandante MK3, cum descriu ei gradele de macinatura aici: http://www.comandantegrinder.com/faq.html asta ca sa iti faci o idee in mare.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#30
Sa traducem si pentru cei care nu au intalnit commandante... asta inseamna un pic peste 2 ture, 12 click = o tura.
Cam ca la Kinu M38, unde espresso este o tura si un sfert = 15 click-uri C40.
Ciudat in scala aceea este ca ei recomanda rasnit mai grosier la Aeropress fata de V60, in general este invers recomandarea, Aeropress-ul mai spre espresso.
4:30 min si doua ture pentru mine ar rezulta ceva peste gradul de amar acceptat... pe limba mea Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)