Welcome Back Log In Create Account

Ciuperca kefir

Daca sunt doritori de ciuperca tibetana de kefir pot sa va dau cu drag. Eu am primit ciuperca tot de la un espressoman iar de jumatate de an imi fac constant, nu se compara cu ce cumperi din magazin.
Lasati-mi mesaj in privat.
Primul doritor primul servit.
Transportul e in sarcina voastra sau predare personala in Deva, poate la o cafea :).
In momentul acesta am 7g de ciuperca, se poate folosi pt 1l de kefir, dupa ce se mai inmulteste pot sa mai dau.
Astept mesajele voastre!

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Reply
Salutare ,
Ce lapte folosești ?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
+1 donator la Craiova... sute de grame la congelator, imi pare rau sa o arunc.

Reply
De la Lidl, am obtinut rezultate bune si cu cel clasic si cu cel bio. Am facut si din lapte de capra tot de la Lidl dar nu m-a prins.

Reply
Eu fac doar cu lăptăria cu caimac.
Am încercat cu lapte crud dar nu a ieșit . Am să încerc și cu lapte de la Lidl

Reply
Ce inseamna nu a iesit? Eu fac de ani de zile doar cu lapte nefiert, de la dozator.
Destul de rar, cand au vreo defectioune, si trec pe lapte "la conserva", imi iese sana, nu kefir.
Daca iti place mai dulce, inseamna ca nu l-ai lasat destul, kefir-ul trebuie sa fie acru.
Poate asta inseamna ca nu ti-a iesit :s

Reply
Salut, cum se congelează ciuperca?
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Spalata si invelita in folie alimentara. Asa am procedat eu

Reply
Am văzut că se poate și deshidrata înainte.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Spalata in apa fara clor, o precizare esentiala. Clorul din apa de la robinet o anihileaza.
Este suficienta o filtrare printr-o cana cel mai basic nivel, nu e nevoie de filtrare sofisticata.
Sau o apa plata cat mai demineralizata.

De precizat ca dupa spalare de lapte, in 2-3 ape, sa nu mai ramana urme cat sa tulbure apa, se poate tine in frigider in apa chioara pana la o luna, si abia de apoi data la congelator.
Asa procedez eu de ani de zile, ca sa am ciuperca de donat disponibila in permanenta.

Ba chiar se poate face o rotire de improspatare... dupa o luna ciuperca din lapte se clateste si merge la frigider, iar cea din frigider se scurge de lichidul care nu prea mai e apa... se mai clateste odata, si se arunca in lapte. Va incepe imediat sa lucreze, nu e nevoie sa aruncati primul lapte sau chefir rezultat din ciuperca de la frigider.

Reply
Exista vreo metoda pentru neinitiati, de a obtine ciuperca in alt mod decat prin donatie sau cumparare? Cu alte cuvinte exista metode a o obtine ciuperca asa cum de exemplu facem pt a obtine o maia salbatica? Eu fac kefir, dar utilizez culturi, respectiv o parte din transa anterioara de kefir pe care o pun in lapte si o tin la 42 grC cateva ore.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Alta sursa decat legenda asta eu n-am gasit pe net... :s

https://revolutionfermentation.com/en/bl...ir-grains/

Reply
Ati observat vreo  diferenta privind consistenta   Kefir-ului din lapte de vaca din comert (pasteurizat , LIDL bio , laptaria cu caimac etc) si cel crud  proaspat nepasteurizat integral ?

Reply
Eu da. Din lapte crud dureaza mai mult timp sa se faca kefirul si are "body" mai subtire, e ca o cafea la filtru [emoji14] pe cand din lapte din comert e mai gros si dureaza mai putin timp sa se faca.

Reply
La un lapte nepasteurizat bacteriile de frementatie lactica lucreaza din secunda cand a parasit ugerul vacii... asa ca timpul pana cand il preiei tu, si conditiile de transport/pastrare sunt vitale.
Daca nu il folosesti pe tot la kefir, ce ramane e recomandat sa il pasteurizezi DIY, sau consumat maxim a doua zi.
La mine a treia zi deja incepe sa se acreasca, si nu e prea recomandat sa pui bacteriile lactice sa isi dispute teritoriul cu cele din kefir ...
Daca era cazul reamintesc ca pasteurizare nu inseamna fierbere...

Reply
Sa înțeleg ca laptele crud trebuie pus în kefir în aceeași cu mulgerea ?

Reply
Mulgi direct in borcanul in care faci kefir, peste ciuperca. Glumesc. Poate trebuie pasteurizat inainte sa bagi ciuperca in el. Sa vedem cum procedeaza Renato, sunt si eu curios.

Reply
Eu as fi curios cum se face pasteurizarea DIY.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Eu iau de la dozator, alimentat de la ferma pe care o stiu, zilnic, si care il pastreaza la 4 grade, are frigider incorporat, display, probabil conditiile de pastrare fiind obligatorii pentru genul asta de vendomate.
De acolo transportat acasa, in geanta frigorifica, si pus peste ciuperca imediat.
Prelevez in borcan separat portia de hranit ciuperca a doua zi, lasat tot crud, si restul pasteurizez.
Nu am sesizat diferente intre hranire imediata si hranire a doua zi.

De pasteurizare se gasesc resurse peste tot, de la wiki pana la manualele liceelor de industrie alimentara.
Incalzesc apa in bain marie, pana la 84 grade, torn laptele si las in continuare focul mic pana cand laptele ajunge la 72 sau apa la 84, una din doua. 15 secunde la 72 grade ajunge.
Apoi torn laptele in alta oala scufundata in apa cu gheata.
Socurile termice sunt esentiale, atat la incalzire cat si la racire.
Oala cu pereti dubli e o frectie... nu atat ca incalzirea dureaza o vesnicie, caci e si asta o metoda de pasteurizare, cea lunga, adica 30 minute la 63 grade, dar ce e rau este ca apa dintre pereti ajunge la fierbere, si daca peretele interior trece de 84 grade au loc alterari ale structurii proteinelor adica "s-a prins laptele de perete"...
Apoi racirea... multe gospodine o fac cum e mai rau, lent lasand laptele acolo in oala. Adica liber la recolonizare cu bacterii...
Macar oala schimbata, daca nu racire fortata in apa cu gheata...

Reply
în laptele din comerț parte din grăsime este înlocuită cu amidon și asta dă consistență chefirului. pe de altă parte, eu nu sunt de acord cu folosirea laptelui nepasteurizat înainte. vreau chefir nu ciorbă de bacterii.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.  

Reply
cum adica este inlocuit cu amidon ?

Reply
(08-03-2024, 10:19)lisimah Wrote: ...pe de altă parte, eu nu sunt de acord cu folosirea laptelui nepasteurizat înainte. vreau chefir nu ciorbă de bacterii.

Asta este musai la iaurt, Strepto-bacili cu care se face inocularea sunt mai sensibili, chiar si temperatura e critica, in jur de 40 grade.
Kefir-ul e mai rezistent... "are stomacu tare", apropo de cum a fost creat, dupa legende, in burduf de capra.
Si se face pe o plaja larga de temperaturi, de la 10 la 24 grade, nu trebuie scula speciala termostatata.
Am incercat si in frigider la 12 grade, ca in pestera ciobanului caucazian, i-a trebuit 2-3 zile, dar tot s-a facut.
Am incercat si cu lapte pe inceput de alterare, si kefir-ul a invins, nu a iesit lapte batut.

(08-03-2024, 10:55)d2florin Wrote: cum adica este inlocuit cu amidon ?

Cauta "starch as fat replacement in milk", pare destul de practicat.
Dar pare recent treaba, de ultimii ani.

Reply
cum adica este inlocuit cu amidon ?
testează-l cu iod și o să vezi.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.  

Reply
Chiar asa ! [emoji12]

Reply
Hmm, si eu trăiam cu ideea ca vaca, capra, oaia ne da lapte, nu producatorul. [emoji1787]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Gresit, supermarketul ni le da, nu animalele [emoji12]

Reply
(09-03-2024, 14:10)renatoa Wrote: Chiar asa ! [emoji12]

Păi are dreptate. Vaca e producătorul. :D
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Până la urmă beneficiile kefirului folosind lapte pasteurizat , sunt anulate ? Mai conține bacterii sănătoase ?

Reply
(10-03-2024, 20:24)Vlad Soare Wrote:
(09-03-2024, 14:10)renatoa Wrote: Chiar asa ! [emoji12]

Păi are dreptate. Vaca e producătorul. :D

Producator este cel care are grija de vaca si obtine autorizatiile pentru productie/comercializare… [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-03-2024, 21:31)d2florin Wrote: Până la urmă beneficiile kefirului folosind lapte pasteurizat , sunt anulate ? Mai conține bacterii sănătoase ?

serios?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)