Welcome Back Log In Create Account

Ciuperca kefir

Serios :) , tot citesc diverse opinii
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(10-03-2024, 22:46)Mihai L Wrote: Producator este cel care are grija de vaca si obtine autorizatiile pentru productie/comercializare… [emoji23]

Neah. Producător este cine-l produce.
Ăl' de are grijă de vacă e îmbuteliator, transportator și vînzător. :26:
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Postat din greșeală. De șters.

Reply
(11-03-2024, 09:43)Vlad Soare Wrote:
(10-03-2024, 22:46)Mihai L Wrote: Producator este cel care are grija de vaca si obtine autorizatiile pentru productie/comercializare… [emoji23]

Neah. Producător este cine-l produce.
Ăl' de are grijă de vacă e îmbuteliator, transportator și vînzător. :26:

Pai in cazul asta, producatorul cafelei este arbustul de cafea… [emoji23]
Practic, unic producator. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mmmda... și nu. Nu-i chiar același lucru. Copacul produce doar niște fructe care în stare pură nu-s bune de nimic. Fiecare persoană implicată apoi în lanț modifică în mod semnificativ acele fructe și le aduce o valoare suplimentară, producînd ceva nou, ceva mult mai util decît fusese în stadiul precedent.
Prin contrast, stăpînul vacii doar colectează laptele și-l vinde mai departe așa cum e. Nu-l schimbă cu nimic, nu-i sporește valoarea. El vinde exact ceea ce a produs vaca. 
Dacă-mi plantez eu un arbore de cafea în curte, nu voi fi în stare să savurez un V60 din el. Am nevoie de profesioniștii din industria cafelei ca să-mi producă din el ceva utilizabil de către mine. Pe cînd dacă-mi iau o vacă, laptele ei va fi în ceașcă la fel de bun ca cel din Carrefour. Mă pot lipsi liniștit de țăranul intermediar; doar vaca îmi trebuie.

Hai, c-am făcut praf topicul de chefir.  :D Blush
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Nu poti nici cu laptele. Ca daca nu este recoltat, transportat, pasteurizat, etc nu ajunge la tine “sanatos”. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Va rog sa reveniti la ideea postului ...

Reply
Revenind, scuze de off topicul creat (în minte mi-a apărut un banc pe care nu-l pot scrie aici) , întrebai dacă mai sunt bacterii sănătoase în lapte.
Categoric da. Ciuperca de chefir pentru ce o pui? Ea nu se hrănește cu bacterii, ea e sursa de bacterii.
Pasteurizarea omoară mare parte din bacterii (dar nu pe toate), uht de X ori mai multe dar, la fel, nu pe toate.
Indiferent dacă laptele are sau nu bacterii în el (presupunând ca îl ții în atmosfera sterila) ciuperca ramane sursa ta de microorganisme.

Ca o analogie, faina + drojdie. Alte fenomene la mijloc dar foamea e comparabila [emoji1787].
De asta spunea și Renato ca ideal laptele proaspăt trebuie transportat la temperatura scăzută din momentul mulgerii de la "producător" și pana în recipientul în care te hotărăști sa prepari kefirul.

Cum as putea face rost de un monstru din asta? Presupun ca menținerea lui sănătoasă e menționată în topic pe undeva. Soția e fan kefir, am făcut din lapte + kefir bio dar nu cred ca e aceeași poveste. Rezultatul a fost (dpdv al gustului) destul de comparabil.
Pentru preparare am folosit pungi aproape vidate (scos aerul aproape de maxim + sigilare) și "gătit" la temperatura controlata sous vide (am incercat cu 38, cu 40, punga sigilata sau amestec + pus direct în borcane și închis capacul). Cel mai mult mi-a plăcut când totul a fost la grămadă. In borcane (250-330g fiecare) parca se acrea prea tare.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Cam asta a fost și logica mea .. dar uite ce zice aici :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36691758/

Reply
(11-03-2024, 23:01)vlaicu Wrote: ...
Cum as putea face rost de un monstru din asta?
...

Cel congelat rezista la o cursa de avion de 2-3 ore RO-Malpensa.
Dar... trebuie gasit omul care face o cursa din asta, si sa fii la aeroport cu borcanul de lapte pregatit.
Si sperante ca nu il opreste la vama ca material biologic dubios... produsele lactate de exemplu sunt interzise, dar granulele bine spalate nu mai au lapte... :s

Se pare ca poti cumpara local, dar pretul e nesimtit... kefirul se doneaza nu se vinde ! :@
https://www.fermentiamo.it/en/milk-kefir-grains-40gr/

Cauta forumuri locale de kefir, greu de crezut ca nu gasesti.

Reply
Am o portie de ciuperca de kefir de donat in Cluj-Napoca, daca exista doritori.
Cafelat Robot, Picopresso, Aeropress, Hario Switch
WPM ZP-1, Kinu m68, kinu m47 (POB), 1zpresso k-ultra

Reply
(11-03-2024, 23:01)vlaicu Wrote: ... "gătit" la temperatura controlata sous vide (am incercat cu 38, cu 40, punga sigilata sau amestec + pus direct în borcane și închis capacul).

Acum am vazut paragraful asta, care imi scapase inainte... oroare ! Nu exista asa ceva !
Ala e iaurt la 40 grade, kefirul de la 30 in sus moare.
Plaja de temperatura la care ai fermentarea acceptabila la kefir este 4-30 grade, cu un optim intre 18 si 28, si un sweet spot la 22.
Sub 4 intra in hibernare, peste 30 kaput.

Reply
A fost bun iaurtul. Gustul a fost extrem de apropiat de cel din sticla de unde a provenit sursa de culturi. Clar am omorât orice sursa de ciupercă, din ce zici.
O sa vad pe aici de unde găsesc. Sunt mai mult curios.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
In comert exista vreun kefir gata facut care sa fie apropiat de ceea ce obtineti voi cu ciupercile astea?

Reply
Ce nu se face din ciuperci ca ale noastre nu merita eticheta de kefir.
Pentru ca sunt destule care nu au nici o legatura cu subiectul.
La fel sa si la painile facute cu drojdie si adaos de "aroma de maia".

Personal nu am testat piata ca sa iti pot da un raspuns, dar un indiciu relevant ar putea fi termenul de valabilitate redus. Chiar pasteurizat un kefir adevarat nu il vad prea bine la gust dupa 2-3 zile.
De exemplu specificatiile astuia imi inspira oarecare incredere:
https://realfoods.ro/iaurt-sana-chefir/5...iesti.html
Pacat ca multe sunt ambalate in plastic alb, caci dupa consistenta iti dai seama imediat.
Chestiile cremoase, fara nici o urma de zer sau aglomerari sunt un indiciu ca e de evitat.

Dar e prea simplu sa faci asa ceva ca sa iti mai bati capul cu unul comercial... mai curand bataia de cap va deveni gasirea unui lapte de calitate.

Reply
Strict din punctul de vedere al unui consumator, am incercat de-a lungul anilor aproape tot ce exista in comert dar recent am luat de la o doamna din oras kefir caucazian facut de dansa din lapte de casa si ciuperca tibetana. Dupa degustare, m-am si abonat la 2-3 borcane saptamanal, e mult peste ce am consumat pana acum.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Ma gandeam ca asta poate ar fi mai apropiat de ceea ce trebuie, l-am vazut in magazin.

https://artesana.ro/kefir-artesana/

Reply
exista pe topicul asta oare vro persoana din brasov care are de dat ciuperca?
sau este ok transportul la temperatura ambientala si stat departe de frigider cat timp calatoreste pana la frigiderul meu avand in vedere ca ciuperca isi face treaba in lapte lasat afara din frigider :)
mersi.
orea v3 | v60 | timemoreB75 | fake hario switch | origami | melodrip | kinuPhoenix+POB | 1z presso q | ekg

Reply
(10-05-2024, 08:19)edri Wrote: Ma gandeam ca asta poate ar fi mai apropiat de ceea ce trebuie, l-am vazut in magazin.
https://artesana.ro/kefir-artesana/

E cel mai aproape, ca gust, din ce am consumat si eu... cu cifrele e discutabil...
https://fermentationassociation.org/what...ial-kefir/
Totusi, fiind preparat in cantitati mari si amestecat mecanic continuu, iese prea uniform si cremos pentru gustul meu.

De la ei am pastrat insa sticla, in asa ceva prepar din toamna si forma aia are ceva neobisnuit, care impiedica ciuperca sa se mai inmulteasca, daca nivelul laptelui este adus in conicitatea unde se gatuie.
In mod normal, la prepararea in borcane, cu suprafata mare, ciuperca se dubleaza la o luna, in medie.
Si te doare sufletul sa o arunci, ca de donat nu poti dona la infinit.
Acum, din octombrie de cand folosesc o sticla Artesana pentru fermentare, s-a dublat doar dupa aprox 6 luni, doar o donatie am facut, candva prin februarie.

(10-05-2024, 09:18)bazilul Wrote: exista pe topicul asta oare vro persoana din brasov care are de dat ciuperca?
sau este ok transportul la temperatura ambientala si stat departe de frigider cat timp calatoreste pana la frigiderul meu avand in vedere ca ciuperca isi face treaba in lapte lasat afara din frigider :)
mersi.

As transporta-o in apa, nu in lapte... asa o tin la frigider si peste o luna pana cand gasesc sa donez.
Laptele il termina intr-o zi, la temperaturi ambiante. Din apa nu are ce manca, in apa hiberneaza.
Si neaparat cu un curier garantat ca livreaza next day.

Dar discutia e ipotetica, gasesti sigur in Brasov, vezi aici:
https://www.facebook.com/groups/kefir.romania

Reply
Vad ca aici, teoretic, pe comanda, s-ar putea cumpara kefir de lapte si de apa. Undecided
Mi se pare cam dubios magazinul, cred ca deocamdata raman pe artesana, desi are pret de cafea de specialitate Wink

Reply
Inca odata, ciuperca de kefir nu se cumpara, oricine vrea sa faca afacere din asta e dubios prin definitie.
Sigur gasesti de donat in Timisoara, pe FB-ul care l-am dat mai sus.

6 lei Artesana e scump ? :s Huh
Daca vrei bio, poate... da... e dublu... de abia atunci e cat un espresso :D

Reply
V-am pupat, ma angajez ! @vlaicu, te astept pentru niste ciuperca [emoji12]
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/...i-21586416

Reply
Valabil si pentru alte lactate...
https://www.bzi.ro/ce-contine-de-fapt-ia...ta-4982192

Reply
M-am uitat acum pe etichete. Kefirul Artesana e facut din lapte neomogenizat pasteurizat la temperatura joasa si fermenti lactici. Cel de la Covalact din lapte pasteurizat, proteine din lapte si culturi lactice. Nu scrie nimic de ciuperca voastra, dar probabil nu ar mai cumpara nimeni daca scrie pe eticheta ca e facut cu ciuperci. :D

Reply
Ciuperca ii zicem noi... ce e acolo inca se cerceteaza, probabil ca e un dar de la natura, ca si mierea, ce nu a putut fi inca reprodus de om... :s
Biologico-chimic se pare ca este ...
Quote:a microbial symbiotic mixture of lactic acid bacteria (108 CFU/g), yeast (106–107 CFU/g), and acetic acid bacteria (105CFU/g) that stick to a polysaccharide matrix
... nah, scrie asta pe eticheta si mai vedem cine cumpara [emoji12]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626640/

Reply
Pe singurul chefir pe care am vazut ca scrie e cel de la muller. Nu stiu acum daca si e facut cum trebuie dar are si grasime mai putina asa cum stiu ca un kefir ar trebui sa fie. La restul nu vad diferenta intre iaurt si kefir.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
Cat ar trebui sa fie grasimea? Artesana spune ca e min 3.5%, Covalact are 3.3%

Reply
Din cate stiu reteta oficiala de chefir se face cu lapte aproximativ 2% grasime si se obtine la final undeva 1,6 -2 grasime. De la 3% e sana sau iaurt.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
(16-05-2024, 12:29)rogue Wrote: Din cate stiu reteta oficiala de chefir se face cu lapte aproximativ 2% grasime si se obtine la final undeva 1,6 -2 grasime. De la 3% e sana sau iaurt.

Îți dai seama oamenii ăia prin Caucaz când făceau kefir scoteau grăsimea din laptele de vacă (sau capră, oaie) :))

Pui granulele în ce lapte ai și kefir se face stai fără griji.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Exact... grasimea e a laptelui din care il faci.

Si apropo ca industrial nu s-ar face din "ciuperca"... ce vedeti in imagine sunt 20 kg de "ciuperca", imagine dintr-o instalatie Brinox, cica cel mai mare echipament de fabricat kefir din lume.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)