02-03-2013, 10:55
Chiar e nevoie de 14 g de cafea minim pentru un espresso dublu ?
Azi am incercat sortimentul Java de la Mihai .
Intr-adevar Okayo avea dreprate sa-i duca dorul . Este foarte buna !
Este prmal single origin pe care nu simt nevoia sa-l amestec. Mi s-a parut atat de bun , de echilibrat incat am vrut sa vad ce se poate obtine , maxim , dupa gustul meu .
Am exagerat , stiu , dar am facut 3 duble una dupa alta si am baut , sec , mai mult de jumatate din primele 2 si tot pe ultimul ( am baut inainte o jumatate de litru de apa si inca un sfert intre ele )
Am folosit 14 g , la primul , 13 g la al doilea si ...10 g la al trelea si de VST 15 g .
Am macinat din ce in ce mai fin pentru a compensa .
Dupa gustul meu cel mai bun rezultat l-am obtinut din 10 g .M-am incadrat in ceilalti parametri , 60 ml in 25 sec si tampare 14, 5 kgf .
Nu am mai incercat varianta aceasta , pana acum , deoarece nu imi place ca un espresso sa fie apos , sa nu aiba corp . Imi place consistenta unui espresso si cremozitatea lui .
Apropo , la mine nu conteaza numai gustul final ci si aspectul , curgerea si corpul cafelei .
Posibil ca un shot sa fie gustos dar daca nu este si aspectuos nu nu voi fi pe deplin multumit ( ca la mancare , apreciez o farfurie frumos prezentata mai mult decat una neglijenta si consum continutul cu mai multa placere in primul caz ) .
Revenind la extractia realizata din cele 10 grame de macinatura pot sa afirm , si nu-mi este teama ca voi gresi , ca rezultatul a fost peste asteptari .
Curgere cremoasa, frumoasa ( blondirea a aparut cu vreo 3-4 secunde mai devreme ) , iar gustul deosebit .
Acum , abia , am inteles la ce se referea colegul hadriano cand vorbea despre un shot lejer si care sa nu fie ca un pumn in gura .
Nu este vorba de o extractie apoasa , diluata ci mai degraba de o cafea in care aromele nu mai sunt atat de concentrate , de strans imbinate incat sa fie dificil de explorat . Astfel nuantele de gust le pot identifica mult mai usor iar savurarea lor devine si mai placuta .
Este evident , pentru mine , ca un shot este mai gustos si mai usor de consumat daca este preparat in acest mod .
Cafeaua proaspata si rasnita sunt foarte importante si cred ca va fi dificil de obtinut un astfel de rezultat cu o cafea mai veche si o rasnita ce nu permite reglaje foarte fine .
Cantitatea mica de macinatura subtiaza mult pucul si atunci trebuie compensat cu ceva . Aici , probabil , au avantaj cei cu espresoare care folosesc site mai mici .
Merita incercat !
Azi am incercat sortimentul Java de la Mihai .
Intr-adevar Okayo avea dreprate sa-i duca dorul . Este foarte buna !
Este prmal single origin pe care nu simt nevoia sa-l amestec. Mi s-a parut atat de bun , de echilibrat incat am vrut sa vad ce se poate obtine , maxim , dupa gustul meu .
Am exagerat , stiu , dar am facut 3 duble una dupa alta si am baut , sec , mai mult de jumatate din primele 2 si tot pe ultimul ( am baut inainte o jumatate de litru de apa si inca un sfert intre ele )
Am folosit 14 g , la primul , 13 g la al doilea si ...10 g la al trelea si de VST 15 g .
Am macinat din ce in ce mai fin pentru a compensa .
Dupa gustul meu cel mai bun rezultat l-am obtinut din 10 g .M-am incadrat in ceilalti parametri , 60 ml in 25 sec si tampare 14, 5 kgf .
Nu am mai incercat varianta aceasta , pana acum , deoarece nu imi place ca un espresso sa fie apos , sa nu aiba corp . Imi place consistenta unui espresso si cremozitatea lui .
Apropo , la mine nu conteaza numai gustul final ci si aspectul , curgerea si corpul cafelei .
Posibil ca un shot sa fie gustos dar daca nu este si aspectuos nu nu voi fi pe deplin multumit ( ca la mancare , apreciez o farfurie frumos prezentata mai mult decat una neglijenta si consum continutul cu mai multa placere in primul caz ) .
Revenind la extractia realizata din cele 10 grame de macinatura pot sa afirm , si nu-mi este teama ca voi gresi , ca rezultatul a fost peste asteptari .
Curgere cremoasa, frumoasa ( blondirea a aparut cu vreo 3-4 secunde mai devreme ) , iar gustul deosebit .
Acum , abia , am inteles la ce se referea colegul hadriano cand vorbea despre un shot lejer si care sa nu fie ca un pumn in gura .
Nu este vorba de o extractie apoasa , diluata ci mai degraba de o cafea in care aromele nu mai sunt atat de concentrate , de strans imbinate incat sa fie dificil de explorat . Astfel nuantele de gust le pot identifica mult mai usor iar savurarea lor devine si mai placuta .
Este evident , pentru mine , ca un shot este mai gustos si mai usor de consumat daca este preparat in acest mod .
Cafeaua proaspata si rasnita sunt foarte importante si cred ca va fi dificil de obtinut un astfel de rezultat cu o cafea mai veche si o rasnita ce nu permite reglaje foarte fine .
Cantitatea mica de macinatura subtiaza mult pucul si atunci trebuie compensat cu ceva . Aici , probabil , au avantaj cei cu espresoare care folosesc site mai mici .
Merita incercat !
BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)