Hello There, Guest! Login Register


Channeling?

#1
Salutare,

Fac parte din comunitate din aprilie, iar de atunci am tot incercat sa extrag ce-i mai bun din cafea. Pasiunea crescand, am schimbat si echipamentul de doua ori, acum avand: Mara X, rasnita Honne, tamper si distribuitor Bravo, Kribli, site IMS (de mai multe feluri).
In ultima vreme ma confrunt cu efectul ala de "spray/spritz"(vizibile la PF fara fund) cam de la jumatatea extractiei in sus(totusi gustul nu este afectat si nici timpii de curgere). Mi se pare ciudat pentru ca 2-3 zile dupa stabilirea retetei totul decurge normal, iar de la ziua 2-3 incep "spray-urile/spritz-urile" fara sa fac vreo modifcare in reteta/tehnica (rasnire cu Honne in portafiltru, 20IN/40OUT 30-32s, 90-92-94C cu sita IMS 18-22, apoi un scurt WDT cu acul de cusut, apoi 6 ture de kribli - 3 orar/3 anti, usoara lovire de masa si cu degetele pe laterale, nivelare cu Bravo 3 orar/3 anti, tampare cu Bravo(l-am lasat cum a venit calibrat la maxim de forta)).
Efectul a inceput sa apara cam la toate cafelele cu care lucrez acum (Yume, RightSide, prajire 9 dec).
Am incercat sa curat mai bine dus-ul cu toate ca fac 3-5 flush-uri cu apa dupa fiecare sesiune si sa fiu mai atent la tehnica, dar nu s-a schimbat nimic. Am observat ca rasnind mai spre grosier efectul se intensifica, iar examinand puck-ul totul pare normal (fara gauri sau urme de channeling).

V-as fi foarte recunoscator daca m-ati lamuri de ce se intampla chestia asta? Incepe sa-mi dea dureri de cap.

Multumesc anticipat!
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#2
Salut,

Eu pun pe seama lovirii portafiltrului cu mana dupa WDT si lovirea usoara de blat .Eu zic doar sa lovești portafiltru ușor de blat o singura data sa scapi de gaurile lasate de Gribli si apoi vezi cum decurg scurgerile. Cafelele de la Yume si RSC la mine au avut scurgeri exemplare, sunt foarte iertatoare. Spor!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#3
Recomand in primul rand sa nu lovesti portfiltrul de blat decat maximum o data, foarte usor si sa cureti relativ des acele de pe Kribli cu o pensula. Nu vad alte manopere care ar putea dauna extractiei.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#4
Daca 2-3 zile e ok si apoi apar schimbari, mai strange putin rasnita sau mai adauga 0.5g. Cafeaua sufera modificari de la o zi la alta, ba chiar si pe parcursul unei zile in cazul unei rasnite on-demand cu cafea in hopper(ceea ce nu e cazul tau).
Lelit Bianca, Atom 75, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc
Past: Lelit Victoria, Lelit William
 
Reply
#5
Incearca fara toata procedura, adica fara wdt si kribli, doar o lovitura de blat pentru asezare si apoi tampare. Cred ca e din cauza finesului de pe fundul sitei, care este mai mult decat ar trebui.
Acum: ACS Minima/Gaggia Baby Millenium '01, Eureka Atom Speciality 65 White/Lelit PL043MMI
Anterior: Gaggia Classic '15, Fiorenzato F5 GT
 
Reply
#6
(30-12-2020, 14:16)marst Wrote: Daca 2-3 zile e ok si apoi apar schimbari, mai strange putin rasnita sau mai adauga 0.5g. Cafeaua sufera modificari de la o zi la alta, ba chiar si pe parcursul unei zile in cazul unei rasnite on-demand cu cafea in hopper(ceea ce nu e cazul tau).
+1. Si eu am observat asta. Mai mult de 2 zile nu se păstrează setările. Am observat că umiditatea din bucătărie influențează foarte mult
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#7
(30-12-2020, 14:49)RaduNim Wrote:
(30-12-2020, 14:16)marst Wrote: Daca 2-3 zile e ok si apoi apar schimbari, mai strange putin rasnita sau mai adauga 0.5g. Cafeaua sufera modificari de la o zi la alta, ba chiar si pe parcursul unei zile in cazul unei rasnite on-demand cu cafea in hopper(ceea ce nu e cazul tau).
+1. Si eu am observat asta. Mai mult de 2 zile nu se păstrează setările. Am observat că umiditatea din bucătărie influențează foarte mult

Asta e adevărat, dar ar trebui sa iasa doar un pic mai lunga cafeaua, nu neaparat channeling din cauza asta. Adica daca si-ar dori o ratie de 1:2.5 in loc de 1:2 ar fi ok si o chestie de gusturi personale si ar trebui ca si la aceasta ratie sa iasa fara stropire
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#8
Vad ca ai kinu, ca să elimini alte manevre, încearcă sa rasnesti cu kinu de proba și îți urmezi ca de obicei wdt etc.
Dacă nu mai apar stropitori, poți sa vezi cum ajustezi cantitatea /rasnirea cu honne.
Eventual încearcă și o sita vst
ECM Classika Pid, vst/ims, Niche, kribli
 
Reply
#9
(30-12-2020, 15:01)dragos.stoian Wrote:
(30-12-2020, 14:49)RaduNim Wrote:
(30-12-2020, 14:16)marst Wrote: Daca 2-3 zile e ok si apoi apar schimbari, mai strange putin rasnita sau mai adauga 0.5g. Cafeaua sufera modificari de la o zi la alta, ba chiar si pe parcursul unei zile in cazul unei rasnite on-demand cu cafea in hopper(ceea ce nu e cazul tau).
+1. Si eu am observat asta. Mai mult de 2 zile nu se păstrează setările. Am observat că umiditatea din bucătărie influențează foarte mult

Asta e adevărat, dar ar trebui sa iasa doar un pic mai lunga cafeaua, nu neaparat channeling din cauza asta. Adica daca si-ar dori o ratie de 1:2.5 in loc de 1:2 ar fi ok si o chestie de gusturi personale si ar trebui ca si la aceasta ratie sa iasa fara stropire
Depinde și de cafea. Dacă e una mai solubila, e așa cum spui ; cele prăjite mai ușor sunt mai "naravase" si mai pretențioase.
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#10
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Posibil sa fie de la "loviturile de asezare" pentru ca "spray/spritz" n-am avut pana acum indiferent de cat de fin am macinat sau ce doza am folosit. De o luna am cumparat sculele noi(bravo, kribli, Hone) si am inceput sa adaug in tehnica si loviturile portafiltrului(pana sa iau kribli n-am practicat manevra asta). 

Mai incerc o tura in 2 ore, fara "violenta", doar WDT cu acul. Revin cu feedback.
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#11
Am observat și eu uneori cate un jet f subțire care începe pe la jumătatea extracției, asta se întâmpla de când folosesc Kribli, înainte făceam WDT cu o scobitoare și când nu făceam ceva bine aveam jet gros încă de la început.
Deci cu Kribli e o îmbunătățire, adică a devenit mai iertător pucul.
Eu cred ca e ceva ce tine de tehnica, ai o variabila care s-a modificat fără sa îți dai seama.
La mine variabila pe care o consider de cele mai multe ori vinovata este tamparea, nu reușesc tot timpul sa tampez cu aceeași forța, sau drept.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#12
Tocmai am terminat sesiunea de teste(dar acum nu mai reusesc sa vad scrisul de pe ecranSmile)) de la atata cupping). Intr-adevar, cu o lovire fina de asezare si fara alte "batai", am scapat de "spritz", dar am observat o alta greseala pe care o fac cu sculele noi: cu tamperul Bravo, daca nu esti atent cand ridici manerul dupa tampare, poti denivela pucul intr-o parte daca ai sita mai adanca( poate contribuie si faptul ca sita nu are fundul drept ci rotunjit bine - IMS Competition - Precision Filter - 18/22g - B662Tch26.5E) - cu toate ca el este un tamper dinamometric si cu autonivelare, te poate surprinde si neplacut daca nu esti atent.

Toata povestea asta are si o morala: sculele mai bune(si, evident, mai scumpe) n-aduc musai fericirea - pot chiar sa incurce la inceput. Vreau insa sa fac dreptate pentru Kinu si sa spun ca, chiar daca am trecut la Honne, nu este o rasnita rea, ba chiar una foarte buna.
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#13
(30-12-2020, 19:06)alchemist Wrote: Tocmai am terminat sesiunea de teste(dar acum nu mai reusesc sa vad scrisul de pe ecranSmile)) de la atata cupping). Intr-adevar, cu o lovire fina de asezare si fara alte "batai", am scapat de "spritz", dar am observat o alta greseala pe care o fac cu sculele noi: cu tamperul Bravo, daca nu esti atent cand ridici manerul dupa tampare, poti denivela pucul intr-o parte daca ai sita mai adanca( poate contribuie si faptul ca sita nu are fundul drept ci rotunjit bine - IMS Competition - Precision Filter - 18/22g - B662Tch26.5E) - cu toate ca el este un tamper dinamometric si cu autonivelare, te poate surprinde si neplacut daca nu esti atent.

Toata povestea asta are si o morala: sculele mai bune(si, evident, mai scumpe) n-aduc musai fericirea - pot chiar sa incurce la inceput. Vreau insa sa fac dreptate pentru Kinu si sa spun ca, chiar daca am trecut la Honne, nu este o rasnita rea, ba chiar una foarte buna.
Rea clar nu este, in schimb mi se pare f neiertatoare cu tehnica, de cand am trecut la Honne nu am mai aruncat nici un shot. Inainte de Honne aveam shot-uri pe care nu le puteam bea de amari ce erau.
Acum o tin pentru brew, chiar si fara cutitul dedicat mi se pare ca face o treaba f buna.
Intre ce imi iese mie acasa, si ce am baut la Mabo nu era o diferenta WOW.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#14
(30-12-2020, 19:12)Cosminchir Wrote:
(30-12-2020, 19:06)alchemist Wrote: Tocmai am terminat sesiunea de teste(dar acum nu mai reusesc sa vad scrisul de pe ecranSmile)) de la atata cupping). Intr-adevar, cu o lovire fina de asezare si fara alte "batai", am scapat de "spritz", dar am observat o alta greseala pe care o fac cu sculele noi: cu tamperul Bravo, daca nu esti atent cand ridici manerul dupa tampare, poti denivela pucul intr-o parte daca ai sita mai adanca( poate contribuie si faptul ca sita nu are fundul drept ci rotunjit bine - IMS Competition - Precision Filter - 18/22g - B662Tch26.5E) - cu toate ca el este un tamper dinamometric si cu autonivelare, te poate surprinde si neplacut daca nu esti atent.

Toata povestea asta are si o morala: sculele mai bune(si, evident, mai scumpe) n-aduc musai fericirea - pot chiar sa incurce la inceput. Vreau insa sa fac dreptate pentru Kinu si sa spun ca, chiar daca am trecut la Honne, nu este o rasnita rea, ba chiar una foarte buna.
Rea clar nu este, in schimb mi se pare f neiertatoare cu tehnica, de cand am trecut la Honne nu am mai aruncat nici un shot. Inainte de Honne aveam shot-uri pe care nu le puteam bea de amari ce erau.
Acum o tin pentru brew, chiar si fara cutitul dedicat mi se pare ca face o treaba f buna.
Intre ce imi iese mie acasa, si ce am baut la Mabo nu era o diferenta WOW.
Asa este, Honne este mai iertatoare si mai "precisa" in reglarea gustului (probabil si datorita faptului ca produce mai putin finess)
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#15
WARNING: urmeaza un roman, dar, daca ai rabdare, e posibil sa te ajute.

Dupa multa cafea tocata, am lamurit misterul.
Datorita faptului ca am schimbat foarte multe in ultima luna, mi-a fost foarte greu sa-mi dau seama ce anume a cauzat spritz-urile(repet, gustul cafelei si timpii de curgere erau foarte buni si consistenti, doar ca ma deranja mizeria pe care o faceau uneori spritz-urile).
Mai intai de toate, o sa reiau ce-am schimbat in ultima luna:
- rasnita Honne (eram curios de gust, cu toate ca scoteam shot-uri bune si cu Kinu);
- tamper si distribuitor/nivelator Bravo (am vrut consistenta/repetabilitate in manopera);
- sita dus IMS (eram doar curios);
- kribli grabli (faceam wdt serios si inainte cu un ac de cusut, dar am vrut consistenta/repetabilitate in manopera).
- inel dozare Barista Space( necesar pentru Honne, cu toate ca ma descurcam si cu un dosing funnel Motta inalt de 6cm - singurul inconvenient fiind ca trebuia sa tin portafiltrul cu mana pentru ca nu se rabata furca lui Honne atat de mult ca sa permita funnel-ului inalt sa incapa)
Va dati seama cata bataie de cap am avut sa identific "vinovatul", dar, cu multa perseverenta, l-am gasit Smile

Cand am trecut de pe Honne pe Kinu, mi s-a parut o evolutie din punct de vedere al gustului, timpului de rasnire, cat si al repetabilitatii extractiilor(lucram cu o doza de 17IN, care poate deveni sensibila la unele cafele), doar ca Honne a fost primul tool schimbat si totul a decurs normal in continuare, ba chiar s-au simplificat procedurile. Cam la 2 saptamani au inceput sa vina si restul de scule: mai intai Bravo, apoi sita de dus, insa totul parea normal cu ele, ba chiar simteam si evolutia nu doar gaura din bugetSmile
La final a ajuns si inelul de dozare de la Barista Space care se potrivea perfect la Honne si iti permite sa lasi portafiltrul blocat de furca cand rasnesti. Colac peste pupaza, mi-au venit si vreo 2 kg de cafele noi de la RightSide, deci imaginati-va cate variabile s-au adunat.
Primele 2-3 zile nu au fost probleme, ba chiar eram multumit, insa, dupa, totul s-a dereglat avand spritz-uri 90% din timp(de multe ori gustul era bun si channeling-ul era doar sub forma de jet aproape invizibil, pulverizat spre sfarsit de extractie).
Dupa 10 zile in care am schimbat site, cafele, temperaturi, tehnici de preparare, am inteles in sfarsit de ce s-a dereglat totul. Faptul ca macinam direct in portafiltru facea ca "fines"-ul sa se depuna pe fundul sitei si oricat WDT as fi facut, el tot acolo ramanea(spre diferenta de Kinu unde aveam extractii stabile pentru ca macinam in paharul rasnitei, apoi varsam paharul in portafiltru, amestecand astfel macinatura si pe verticala nu doar pe orizontala ca la WDT). Am gasit o discutie pe un forum in care cineva semnala aceeasi problema si i s-a recomandat rasnirea intr-un recipient si apoi varsarea continutului in portafiltru si continuarea manevrelor. Fiind curios, am incercat si eu, reusind sa opresc spritz-urile, iar curgerea s-a facut iar frumoasa(gustul nu mi se pare mai bun, dar nu macar nu mai face mizerie pe masa).

De ce a mers bine, totusi, la inceput, cu toate ca foloseam tot rasnire in portafiltru? - pentru ca nu-mi ajunsese inca inelul de dozare de la Barista Space si foloseam dosing funnel-ul de la Mota(cel inalt de 6 cm si de forma conica) care facea ca macinatura initiala/fines-ul sa se lipeasca de peretii funnel-ului, si, la final, rezulta o macinatura gata amestecata care se omogeniza si mai bine dupa un WDT si o scuturare a dosing funnel-ului.

A fost o "calatorie de cunoastere" in care am invatat foarte multe despre espresso/tehnici/scule si mi-am dat seama ca daca cumperi scule mai bune, nu ai musai cel mai bun rezultat in ceasca de la inceput, si, ironic, s-ar potrivi zicala americana: "with great power comes great responsibility". Nu regret ca le-am cumparat, ba chiar am comandat si site VST pentru ca e important sa ai tool-uri bune chiar daca de multe ori nu sunt asa de iertatoare cum te-ai astepta.

Am scris mult, dar sunt sigur ca va ajuta pe cineva pentru ca pasiunea poate fi chinuitoare Smile

In final vreau sa punctez urmatoarele:

- banii(sculele mai scumpe) n-aduc (musai)fericirea, insa, dupa ce inveti sa le folosesti corect, obtii rezultate mai bune;
- KINU e o rasnita imbatabila la raportul pret/calitate si la usurinta in utilizare, si, uneori, nu-i vezi avantajele decat prin comparatie (motivul pentru care am cumparat Honne, care m-a ajutat, dar mi-a dat si niste suturi in "mijlocel" cand mi-era lumea mai draga);
- Honne...review in progress Smile, dar nu este o achizitie pe care o regret - va urma!
- Espressorul Mara X are un mare avantaj cu al lui preinfuzie mecanica in rampa, insa asta poate da batai de cap pe unele cafele (cum a fost cazul meu, cand o macinatura neomogenizata pe verticala a produs acele spritz-uri/light channeling - cu toate ca nu a alterat gustul din ceasca).
 - cu cat inveti mai mult, cu atat realizezi cat de putin stii Big Grin

Multumesc tuturor pentru implicare!
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#16
Interesant, m-as fi asteptat de la kribli-grabli sa faca o treaba mai buna cu omogenizarea fines-urilor.

Eu am gasit o alta solutie la aceeasi problema. Ca si flow si eu raşnesc direct in portafiltru, folosind un inel de dozare metalic.
Faceam WDT cu un tool cu un singur ac, si la mine solutia a fost sa imi confectionez un tool de omogenizare similar cu cel de la Londinium ( https://londiniumespresso.com/store/index.php?route=product/product&product_id=211). Cele 3 picioruse cu inel la capat ma ajuta sa fac cu adevarat omogenizare, nu doar sa mut un pic de cafea de colo-colo si ca rezultat am scapat total de spritz-uri.
 
Reply
#17
(03-01-2021, 21:21)coffeesnob Wrote: Interesant, m-as fi asteptat de la kribli-grabli sa faca o treaba mai buna cu omogenizarea fines-urilor.

Eu am gasit o alta solutie la aceeasi problema. Ca si flow si eu raşnesc direct in portafiltru, folosind un inel de dozare metalic.
Faceam WDT cu un tool cu un singur ac, si la mine solutia a fost sa imi confectionez un tool de omogenizare similar cu cel de la Londinium ( https://londiniumespresso.com/store/index.php?route=product/product&product_id=211). Cele 3 picioruse cu inel la capat ma ajuta sa fac cu adevarat omogenizare, nu doar sa mut un pic de cafea de colo-colo si ca rezultat am scapat total de spritz-uri.

Kribli face treaba buna, dar pe orizontala. Aici, probabil, stratul de fines electrizat, se lipeste/ramane pe fundul sitei si cauzeaza spritz-urile. Rasturnand paharul in care rasnesti, le muti mai la suprafata(aici am observat chiar vizual cum s-a curbat puck-ul, semn ca avea rezistenta mare in stratul superior).
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#18
Teoria asta cu finesurile este gresita, as spune chiar foarte gresita.
Finesurile ajuta la compactare si la sigilarea eventualelor canale, nicidecum nu dauneaza.
Finesurile nu sunt livrate in straturi alternative cu granulele mari, ci impreuna. Daca, prin absurd!, ar fi finesurile livrate primele si s-ar aseza pe fundul sitei, asta ar diminua riscul de channeling, nicidecum nu l-ar accentua. Ele sunt practic grupate in jurul fiecarei granule mai mari. Distributia / proportia de granule de diferite marimi este discutata de la rasnita la rasnita influentand in primul rand gustul (prin prisma procentului de solide extrase) si mai putin channelingul. Daca totusi ar fi de analizat channelingul din aceasta perspectiva, este exact invers decat cum s-a expus mai sus: respectiv, cu cat mai mult fines, cu atat mai mic riscul de channeling (cu gustul e alta poveste).
Spritz-urile de care se face vorbire sa datoreaza unei pregatiri insuficiente a pucului de cafea, care permite creearea unor microfisuri pe vreticala, pe toata grosimea pucului, de la partea dinspre dus pana la fundul sitei (altfel apa nu ar putea tasni cu presiune). Daca pucul s-ar deteriora pe orizontala, doar la nivelul unui strat din el, nu ar putea aparea acel efect de "spritz"
Daca pucul este curbat la interior, daca are o forma concava, asta e de rau si indica faptul ca pucul a fost pregatit incorect, avand o densitate mai mica in centru. Se intampla deobicei la Honne, Versalab, etc, care livreaza macinatura in forma de gogoasa cu gaura. La celelalte tipuri de rasnite sau atunci cand macinatura este transportata din alt recipient in sita, acest efect apare deobicei in urma unui wdt incorect, care impinge macinutura dinspre centru spre extremitati. La fel de gresit este si invers, daca pucul ar fi de o forma convexa, cu marginile mai tasate si centrul mai ridicat. In ambele situatii, extractia pe toata suprafata pucului va fi una neuniforma, afectand gustul si mai ales repetabilitatea.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus DB + Flow Control, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#19
Nu stiu cum e cu aceste finesuri pe alte rasnite, dar atat la Honne cat si la Kinu, la Kinu pe peretii paharului, si la Honne pe inelul de dozare ramane o pulbere mult mai fina decat restul macinaturii.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#20
(04-01-2021, 11:26)Cosminchir Wrote: Nu stiu cum e cu aceste finesuri pe alte rasnite, dar atat la Honne cat si la Kinu, la Kinu pe peretii paharului, si la Honne pe inelul de dozare ramane o pulbere mult mai fina decat restul macinaturii.

La orice rasnita ramane, chiar si la unimodalele cu cutite dedicate. Fines fac toate, iar acea parte care se separa prin electrizare, aderand la peretii recipinetului este aproximativ egala si nesemnificativa, fiind chiar sub 0,1g per doza macinata. Diferenta majora intre tipuri de rasnite si tipuri de cutite o reprezinta proportia de fines livrata in puc si constanta cat mai apropiata fata de dimensiunea etalon a majoritatii granulelor. 
Dar asta este aproape irelevant pentru subiectul topicului, exista deja topic deschis despre unimodale vs bi-multimodale, inclusiv despre fines, avantaje, dezavantaje, etc
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus DB + Flow Control, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#21
(04-01-2021, 10:13)KrisssKros Wrote: Teoria asta cu finesurile este gresita, as spune chiar foarte gresita.
Finesurile ajuta la compactare si la sigilarea eventualelor canale, nicidecum nu dauneaza.
Finesurile nu sunt livrate in straturi alternative cu granulele mari, ci impreuna. Daca, prin absurd!, ar fi finesurile livrate primele si s-ar aseza pe fundul sitei, asta ar diminua riscul de channeling, nicidecum nu l-ar accentua. Ele sunt practic grupate in jurul fiecarei granule mai mari. Distributia / proportia de granule de diferite marimi este discutata de la rasnita la rasnita influentand in primul rand gustul (prin prisma procentului de solide extrase) si mai putin channelingul. Daca totusi ar fi de analizat channelingul din aceasta perspectiva, este exact invers decat cum s-a expus mai sus: respectiv, cu cat mai mult fines, cu atat mai mic riscul de channeling (cu gustul e alta poveste).
Spritz-urile de care se face vorbire sa datoreaza unei pregatiri insuficiente a pucului de cafea, care permite creearea unor microfisuri pe vreticala, pe toata grosimea pucului, de la partea dinspre dus pana la fundul sitei (altfel apa nu ar putea tasni cu presiune). Daca pucul s-ar deteriora pe orizontala, doar la nivelul unui strat din el, nu ar putea aparea acel efect de "spritz"
Daca pucul este curbat la interior, daca are o forma concava, asta e de rau si indica faptul ca pucul a fost pregatit incorect, avand o densitate mai mica in centru. Se intampla deobicei la Honne, Versalab, etc, care livreaza macinatura in forma de gogoasa cu gaura. La celelalte tipuri de rasnite sau atunci cand macinatura este transportata din alt recipient in sita, acest efect apare deobicei in urma unui wdt incorect, care impinge macinutura dinspre centru spre extremitati. La fel de gresit este si invers, daca pucul ar fi de o forma convexa, cu marginile mai tasate si centrul mai ridicat. In ambele situatii, extractia pe toata suprafata pucului va fi una neuniforma, afectand gustul si mai ales repetabilitatea.

Multumesc frumos pentru interventie!

Nu-i nici macar o teorie(cel putin nu din partea mea), era doar o incercare de a rezolva un mister.
Daca tot suntem aici, mi-ai fi de mare ajutor daca mi-ai explica cum ar trebui sa prepar puck-ul corect cu macinatura livrata de Honne. (eu macinam in PF, apoi faceam niste cercuri cu un ac de bucatarie, ca s-o mai asez si sa scot inelul, apoi 3 ture orar/3 anti cu Kribli, lovire usoara de blat a fundului PF, 3 orar/3 anti cu distribuitorul Bravo, tampare cu bravo - sita e de 18-22:  B702TCH28.5E - 58MM, eu bagand 20) pentru ca am avut parte de multe inconsistente care s-au atenuat foarte mult dupa ce am incercat sa rasnesc in alt recipient.

Toate bune!
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#22
Pe Honne am constatat ca e nevoie clar de WDT, iar amestecatul macinaturii cu un ac mai gros / scobitoare, in cercuri asa cum spuneai, este suficient. Daca mai vii si cu Kribli sau alt instrument deja cred ca exageram. 
Si ar mai fi ceva - cum am mai zis, la mine pe EK am cea mai buna curgere daca folosesc Duomo (probabil si cu Kribli dar nu prea l-am mai folosit si va pleca in plimbare pe la voi). Pe Honne am cea mai buna curgere daca folosesc acul. La orice incrucisare nu mai iese ce trebuie, adica Duomo pe Honne si ac pe EK  Smile  Insa niciodata nu am aplicat ambele solutii simultan pentru ca simt ca mi-as crea singur vulnerabilitati, "ametind" biata macinatura single dose prea tare.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#23
(04-01-2021, 20:34)Lyvyoo Wrote: Pe Honne am constatat ca e nevoie clar de WDT, iar amestecatul macinaturii cu un ac mai gros / scobitoare, in cercuri asa cum spuneai, este suficient. Daca mai vii si cu Kribli sau alt instrument deja cred ca exageram. 
Si ar mai fi ceva - cum am mai zis, la mine pe EK am cea mai buna curgere daca folosesc Duomo (probabil si cu Kribli dar nu prea l-am mai folosit si va pleca in plimbare pe la voi). Pe Honne am cea mai buna curgere daca folosesc acul. La orice incrucisare nu mai iese ce trebuie, adica Duomo pe Honne si ac pe EK  Smile  Insa niciodata nu am aplicat ambele solutii simultan pentru ca simt ca mi-as crea singur vulnerabilitati, "ametind" biata macinatura single dose prea tare.

Posibil s-o fi "ametit" prea tare si sunt convins ca nu curge la nimeni perfect mereu. Oricum, daca Honne produce mai putin fines, si asta poate explica niste lucruri, pentru ca la doza de 20 am fost nevoit sa ma deplasez cu ceva pozitii mai spre grosier fata de doza mea incapatanata de 17 (dar macar am descoperit ca exista viata si dupa doza de 17 Smile)).

Mi-am propus sa las PF-ul naked deoparte pentru moment, pentru ca gustul e bun, timpii sunt buni, iar eu toc cafea pe banda rulanta cautand curgerea perfecta ca sa nu mai vorbesc ca parca sculele noi vor sa-mi transmita un mesaj: "nu-ti era bine cu Kinu si tamper+distribuitor Lelit, ti-au trebuit figuri Smile)...nah".

Multumesc inca o data tuturor care si-au facut timp sa arunce o parere aici!
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#24
Parca vazusem intr-un clip de-al lui James Hoffmann ca polisarea pucului in portafiltru poate duce la channeling, nu? Nu stiu daca e cazul aici, dar, have my 2 ¢, poate ajuta.
Lelit Anita PL042TEMD, tamper Motta 57mm, nivelator Motta 57mm, sita Ascaso 14-20g, portafiltru bottomless PLA570s.
 
Reply
#25
(04-01-2021, 20:57)Cata Wrote: Parca vazusem intr-un clip de-al lui James Hoffmann ca polisarea pucului in portafiltru poate duce la channeling, nu? Nu stiu daca e cazul aici, dar, have my 2 ¢, poate ajuta.

Mda, am ajuns la urmatoarea concluzie: "fuck the puck" Smile), gustul ar trebui sa dicteze(cel putin in cazul meu), asa ca de azi am inceput sa folosesc portafiltrul normal, urmand sa revin la cel vechi doar pentru retete noi sau reglaj de gust daca simt c-o ia pe aratura.
Pana la urma facem cafea nu poze cu curgeri "frumoase", si, oricat de mult ar conta curgerea, tot la gust se rezuma toata treaba, asa ca iau o pauza pentru moment si ma bucur de gust care e foarte bun in cazul meu si conform papilelor mele(ba chiar se potriveste si cu descrierea prajitorului).

P.S.: Am vazut pe youtube cum extrag unii cu rasnita de la Versalab rasnind direct in portafiltru, ciocanind de 2-3 ori PF-ul de masa si tampand - curgere frumoasa cu toate ca nu ar trebui, din moment ce Versalab(la fel ca si clona lui, Honne) lasa "gogoasa" aia si e cam greu sa ai o curgere normala fara un minim de distributie( cu toate ca, vazand clipul, am incercat si eu vreo trei extractii cu procedura aia si a curs ca din galeata)

Multumesc tuturor inca o data!
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#26
(05-01-2021, 13:34)alchemist Wrote: ... curgere frumoasa cu toate ca nu ar trebui, din moment ce Versalab(la fel ca si clona lui, Honne) lasa "gogoasa" aia si e cam greu sa ai o curgere normala fara un minim de distributie ...

... Ba daaaa... si stii ce subtzire si frumos curge ? ... Chiar numai atat trebuie facut , un pic de tapping - k sa se mai niveleze un pic gogoasa si tampat moderat . ( eu rasnesc direct in PF si folosesc si un inel Tidaka , din acest motiv inca mai folosesc nivelatorul - k sa nu dea cafeaua pe afara din PF ). In rest numai de bine - Spor.
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#27
(05-01-2021, 13:50)Levo Wrote:
(05-01-2021, 13:34)alchemist Wrote: ... curgere frumoasa cu toate ca nu ar trebui, din moment ce Versalab(la fel ca si clona lui, Honne) lasa "gogoasa" aia si e cam greu sa ai o curgere normala fara un minim de distributie ...

... Ba daaaa... si stii ce subtzire si frumos curge ? ... Chiar numai atat trebuie facut , un pic de tapping - k sa se mai niveleze un pic gogoasa si tampat moderat . ( eu rasnesc direct in PF si folosesc si un inel Tidaka , din acest motiv inca mai folosesc nivelatorul - k sa nu dea cafeaua pe afara din PF ). In rest numai de bine - Spor.

Bun, atunci de ce nu iese la mine? ca am repetat fix flow-ul ala. Singurele diferente ar fi doza(20-22 la mine), espressor-ul si cafeaua(RightSide Leopoldo, prajire light). Ar mai fi si persoana care tine PF-ul Smile), dar aici am incercat sa mimez exact ce facea cel din clip, deci o scoatem din ecuatie. Oricum ce e curios e ca puck-ul a iesit perfect compact, parca era din lemn - ca si aspect, cel mai bun de pana acum, dar curgerea a fost dementa(nu mai puteam citi datele de pe cantar).

P.S.: poate e din cauza ca Mara X are preinfuzia mecanica in rampa(se poate duce si la 10 sec uneori, sau mai mult) care scade rezistenta puck-ului?
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
#28
(05-01-2021, 14:02)alchemist Wrote: ... poate e din cauza ca Mara X are preinfuzia mecanica in rampa(se poate duce si la 10 sec uneori, sau mai mult) care scade rezistenta puck-ului?

... Nooo -  eu fac preinfuzie 15 -18 sec . incearca sa rasnesti un pic mai fin si mareste putzin doza.
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#29
Dincolo de aparate, mai contează și cafeaua. Una prăjită mai tare, 'talian style, va ridica mai puține probleme decât una prăjită ceva mai moale.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#30
(05-01-2021, 14:34)Levo Wrote:
(05-01-2021, 14:02)alchemist Wrote: ... poate e din cauza ca Mara X are preinfuzia mecanica in rampa(se poate duce si la 10 sec uneori, sau mai mult) care scade rezistenta puck-ului?

... Nooo -  eu fac preinfuzie 15 -18 sec . incearca sa rasnesti un pic mai fin si mareste putzin doza.

Sigur, o sa incerc. Tu faci pe Pavoni sau pe Strega? si faci cu profilare?
Eu nu am kit de profilare, asa ca, dupa ce ridic lever-ul, nu mai pot controla flow-ul (isi face preinfuzia in rampa pornind de la 2 bar si apoi usor usor se duce in 9 bar).
Ce-i drept, pe Honne eram pe la 5.3 cu macinatura(un pic mai grosier ca sa compensez doza mare) cu o doza de 22 care ar fi trebuit sa curga in 30+ la o rutina normala(wdt, distributie cu Bravo si o tampare la un 12-15kgf tot cu Bravo), dar a curs in 22 cu procedura simplificata(ciocanit+tampat). Sita IMS are 28.5 inaltime, deci doza de 22 nu e o problema pentru ea.
Lelit Mara X, Hedone Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)