(30-12-2015, 14:28)lolita Wrote: .........
chiar e o diferenta notabila intre cesti si cesti?
La mine cestile chiar fac diferenta .
Asa cum nu-mi place sa mănânc " pe genunchi " la fel nu imi place sa arunc sau sa vars cafea in mine .
Nu sunt dependent de cafea si de cofeina dar imi place o cafea buna care arata bine si este frumos prezentata .
Servitul unei cafele reprezinta un moment de relaxare .
Un shot il beau imediat si nu prea am timp sa ma asez .
De aceea am inceput sa beau combinatii cu lapte . Pot petrece mai mult timp langa cesca , alaturi de cei dragi , pot discuta si savura nu numai bautra ci si momentele .
Revenind , dpmdv cestile sunt importante deoarece , prin volumul pe care il au pot realiza un echilibru de gust , in cazul unui cappuccino sau pot avea o ceasca plina sau una aproape goala cu espresso.
Un gust va avea un cappuccino preparat intr-o ceasca de 150 ml , din 30 ml de espresso si din 60-70 ml de lapte frotat si altul daca punem 30 ml de espresso in ceasca de 200-220 de ml pe care o umplem cu 120-130 de ml lapte transformat in crema .
In primul caz cafeaua va domina laptele iar in celălat abia daca se va simti .
La fel , prefer sa pun un single shot in ceșcuța de 40 de ml si aceasta sa fie plina , decat in una de 70 sau de 90 de ml care va fi mai mult goala .
Legat de grosime , daca ceasca este prea groasa si nu se va incalzi suficient aceasta va raci bautura .
In cafenele , restaurante etc unde aparatele functioneaza in regim nonstop , cestile cu pereții groși au suficient timp sa se incalzeasca .
Am observat ca la mine , in 40-50 de minute cestile foarte groase nu se incalzesc suficient si cafeaua mi se pare prea rece pentru a mai fi delicioasa .
Daca folosesc cesti mai subțiri , de tipul ASSA , d'ANCAP dar si de la branduri necunoscute , care au timp sa se infierbante cat timp las expresorul sa se incalzeasca , bautura ramane mai fierbinte pana la sfarsit .
In concluzie , eu caut cesti de o anumita forma ( tulip ), culoari ( maro sau albe ) , nu prea groase si cu volume potrivite băuturilor pe care le consum . Am adunat astfel o multime de modele pe care le rotesc intre ele !