Espressoman
Bucuresti
11-06-2017, 23:47
(Edited 11-06-2017, 23:58 by cradun.)
Scuze pentru folosirea cuvantului "umilinta", vag si nepotrivit cu acest thread. Insa, pentru ca l-am folosit, sunt nevoit sa il explic.
Cuvantul potrivit, pe care ar fi trebuit sa il folosesc, ar fi fost "modestie". Nu vreau sa dau exemple concrete, desi gasim chiar in postarile din aceasta seara, ca cei care posteaza pe acest forum folosesc de multe ori o anumita modalitate de a relativiza ceea ce scriu, prin folosirea unor sintagme gen "din cate am incercat eu", sau "din cate stiu".
O sa dau exemplu chiar postarea pe care ai mentionat-o, a lui Andrei. Contine anumite expresii care permit cititorului sa constientizeze ca intentia autorului e sa nu se considere detinatorul adevarului absolut, gen "dupa parerea mea" si folosirea persoanei 1 "sunt curios", nefolosirea de cuvinte care exprima judecati de valoare, gen "ridicol" sau cuvinte "puternice", ca "incult", "fandoseli", neplacute intr-un context de forum, unde, in mod ideal, incercarea de a convinge se face prin argumente tehnice sau logice, nu prin "taria" cuvintelor ("fandoseli", "autosuficienta").
De exemplu, atribuirea in context lui Andrei de la Claro (pt ca despre aceasta prajitorie era vorba) o exprimare de genul "daca nu iti place cafeaua mea esti prost sau incult " sau "numai cafeaua de la mine si de la cine spun eu e buna / adevarata / originala " mi se pare nedreapta, eu nu vad ca el a scris asa ceva...
In fine, libertatea de exprimare e un drept esential, nu vreau sa judec ce ai scris, evident ai mai multi ani de baut espresso decat mine (si ma exprim la pers a doua singular fara formula de politete pentru ca aceasta e uzanta forumului, nu din adversitate), insa voiam doar sa incerc sa propun o abordare mai exacta, mai "fair", mai lipsita de cuvinte puternic incarcate emotional, mai obiectiva, in scopul de a pastra un mediu cat mai "ecologic" aici pe forum. Asta voiam sa spun prin "umilinta".
Fata de credinta in Dumnezeu, eu sunt ateu, modestia si umilinta mea, uneori insuficiente, sunt fata de oamenii care ne inconjoara.
Aspectul legat de refuzul de a urma moda mi se pare lipsit de relevanta pentru acest forum, unde niste oameni evident scapati din moda cafelei comerciale nu au nici o treaba cu "ultima moda a blugilor rupti in fund", ci incearca, prin abordari mai mult sau mai putin riguroase, sa obtina extractii corecte, avand in vedere ca, oricat de diferiti am fi, extractia cafelei e totusi un fenomen fizic si chimic si depinde de niste variabile si de niste constante.
As propune, asumandu-mi riscul unui refuz, mai putine metafore si mai multe fapte si pareri personale, intrucat metaforele folosite, de exemplu cea despre pantalonii rupti in fund, sugereaza un snobism care, din punctul meu de vedere, nu este caracteristic membrilor forumului.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino