Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafea NU va plac

La cafelele luate de mine, oricum, in mai multe randuri, "damful" a fost intotdeauna exact ce trebuia sa fie, adica cat se poate de ok, cafelele miroseau foarte bine. La unele am avut unele nemultumiri legate de gust,  Kenya si Ethiopia in speta, altele mi au placut chiar mult, Rwanda, spre exemplu.  Dar chiar si asa, ofer aceste consideratii sub beneficiu de impresie personala tinand cont ca era perioada de debut in ale cafelei, perioada  in care singura mea grija era o macinatura care sa mi permita durata fixa de doua minute si jumatate.

Parerea mea e ca in afara celor doua africane de top care mi se pare ca nu isi justifica pretul, e ok macar din acest punct de vedere. Am baut cafele mai proaste de la prajitori consacrati, ca sa nu mai vorbesc de calitatea cafelei oferite de prajitoria din orasul meu natal, aflata pe harta prajitoriilor gasita pe forum. 

Eu ti as recomanda ca dupa incheierea familiarizarii cu cafelele din prajitoriile bucurestene consacrate, sa revii  cu o alta evaluare. 
In alta ordine de idei , ti ai completat echipamentul? E greu fara kettle, si incomod si trebuie mare grija sa nu pierzi constanta temperaturii apei. Asta apropo de traznaia de cateva posturi  mai sus, cum ca iti trebuie un echipament mai scump pentru "reteta de manual" la ibric si v60. Daca nu cumva  se refera la necesitatea unui anume accesoriu, utilitate mai mult decat discutabila si a aceluia, e perla anului pe forum.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
Pe Titulescu aveau un mic coffepoint. Acum a fost acaparat de 5togo. Am băut cafele drăguțe acolo, nimic sub cele de la Yellow (Guido) din Victoriei. Problema era cu cafeaua luată acasă. Nu am cumpărat de la ei din shop, am avut cafea comandată la prăjitorie și ridicată de la ei. Am simțit mereu diferențe dar nu neg că poate modul de abordare al extracției a fost problema. Au fost și situații când blendul espresso italiano a fost de nebăut dar și alte specialități mai cu probleme. Au un coffee shop in Băneasa, langa Carefour. Cafeaua e bunicica acolo. Problema lor pare să fie constanța în a oferi mereu aceeași calitate. Ceea ce pun in aparate pare bine controlat însă.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Dar de ce nu cumpărați de la prajitoriile universal acceptate ca fiind de calitate și constante?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Acum cumparam dar cand esti la inceput de drum nu le stii pe toate atat de bine. Cafeneaua care prepara si vinde cafea Hotspot e la 50 m de locuinta mea, daca se intampla sa raman vreodata fara cafea , eventual de motiv de musafiri, e cea mai la indemana solutie.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
nechezol vorbesti in continuare de HotSpot, asa-i? Am intrat pe site-ul lor sa ma uit dupa Rwanda si mi-a trebuie ceva timp sa ma descurc in el, anumite cafele n-au categoria mentinuta si pur si simplu nu apar in shop, trebuie sa intri AICI ca sa vezi toata gama.
Nu cred ca ma voi mai aventura prea curand sa incerc alte "titluri" de la ei avand in vedere experientele de pana acum, poate doar daca ajung din intamplare pe la un magazin care vinde fractii. Treaba cu familiarizarea e de durata si noroc: daca primele experiente sunt pozitive continui, daca nu ma cam opresc dupa 2 gherle.
Echipamentul atat cat am imi e de ajuns, nu am nici un plan sa trec la espresso pentru ca nu imi place la fel de mult ca fierturile pe care mi le prepar in prezent. Mi-am luat Commandante de ceva vreme dar n-am simtit diferente spectaculoase la gust ci doar la timpul de rasnire si desigur la plaja de finete a macinaturii ceea ce, judecand prin prisma recomandarilor exuberante ale diversilor forumisti e destul de dezamagitor.

(31-01-2019, 19:42)adiszep Wrote: Dar de ce nu cumpărați de la prajitoriile universal acceptate ca fiind de calitate și constante?

Cumpar si de la ei insa cu pungile de 250gr. n-am acelasi spor cand aplic regula celor 2 gherle si spun asta pentru ca le-am experimentat si la acestea din urma.

Reply
Pai... din 250g ai mai mult timp sa experimentezi și sa îți stabilesti o rețeta decat sa iei 50g din care ai 2-3-4 extracții. La început cumpăram câte 500g din aceeași cafea sa pot experimenta și sa găsesc rețeta potrivită.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
De Hotspot vorbim, da. Nu ai de ce sa cumperi de pe site, de aia ti am spus pe topicul celalalt de cafeneaua aceea de unde poti lua cat vrei, daca i rogi iti vor da  doar 30 grame din sortiment, sunt oameni foarte draguti.

La kettle ma refeream, spuneai ca folosesti o latiera, sper ca nu te confund. Am trait si eu fara kettle si era destul de incomoda incercarea de mentinere a temperaturii constante. Pune ibricul inca putin pe foc, ia l, masoara repede, chestii. Plus ca altfel curge din kettle.

Legat de cat tre sa cumperi, am mai spus o, cat esti incepator nu intelegi prea multe. Spune si Mihai Honciuc si pe forum si in realitate, clientii neavizati ar vrea sa cumpere din toate. Asa faceam si eu, sa vad care imi place mai mult.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
(31-01-2019, 20:10)adiszep Wrote: Pai... din 250g ai mai mult timp sa experimentezi și sa îți stabilesti o rețeta decat sa iei 50g din care ai 2-3-4 extracții. La început cumpăram câte 500g din aceeași cafea sa pot experimenta și sa găsesc rețeta potrivită.

100gr imi e de ajuns pentru ca nu am complexitatea de la epresso, ci doar finete macinatura si temperatura la fierturile pe care le fac in plaja french press - ibric.

(31-01-2019, 20:15)nechezol Wrote: La kettle ma refeream, spuneai ca folosesti o latiera, sper ca nu te confund.
Era alt user, nu eu, n-am avut latiera niciodata. Iar pe site m-am uitat in scop pur informativ, pentru descriere si pret

Reply
Am o cafenea, langa mine, cu cafea de la HotSpot.
Apreciez la ei, in primul rand, ca au adus cafeaua de specialitate in Popesti, iar in al doilea rand pentru locatia si modul cum se comporta cu clientii (mai ales din astia stresanti ca mine :) )

Africanele nu au fost wuau (exotice, fructate), avand un punct de prajire peste ce obusnuiesc sa iau.
Rwanda, insa, a fost foarte buna la ibric, de sarbatori, chiar si preparata de soacra'mea non-expert.

Am facut recent un cupping blind amatoresc cu o Yrgacheffe de la ei, Uraga de la Muse, Kenya de la Claro si Nicaragua de la Rightside.
2 dintre ele mi s-am parut foarte fructate, acide si vioi - am crezut ca erau cele 2 Etiopii.
O cafea a fost putin plata/ rotunda, domoala - am crezut ca e Kenya (14 nov)
Iar una a fost mai spre orz prajit, fara aciditate sau alte caracteristici asemenea - am crezut ca e Nicaragua (14 dec).
Cum au stat lucrurile, de fapt. Primele 2 acide, vioi au fost Uraga (1 nov) si Kenya (14 nov). Cea rotunda a fost Nicaragua (14 dec), iar orzul a fost Yirga (nu stiu data).
Parerea despre Uraga rupe f@as#ul a fost atuturor celor implicati.
Un mic coment, toate erau prajite espresso, in afara de filtru pe Uraga.

Politica de preturi nu o comentez, este cea mai buna cafea din Popesti Leordeni, asta in afara momentelor cd imi iese mie ceva memorabil si postabil pe sectiunea dedicata din forum :)

[Image: SUrt9n0.jpg]
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
(31-01-2019, 23:37)slavic1983 Wrote: Am facut recent un cupping blind amatoresc ...
De curiozitate intreb, ne poti spune oarece parametri tehnici folositi pentru testare?

Reply
(31-01-2019, 23:37)slavic1983 Wrote: Rwanda, insa, a fost foarte buna la ibric.
Am luat si eu recent Rwanda si Yrgacheffe de la un magazin din piata Cosbuc din Bucuresti, Queen Mary si le-am bagat la categoria "gherle" pe amandoua: prima se acreste foarte pronuntat pe masura ce se raceste si nici n-are cine stie ce arome nici chiar fierbinte iar a doua are intr-adevar gust de ceva ars - pana in prezent Ethiopia Limu Bufata ramane pentru mine singura care trece peste linia rosie la HotSpot, pacat ca la acel magazin nu aveau si nici nu pareau sa stie despre ce vorbesc.

Reply
Am mai adaugat azi pe lista neagra de cafele de "origine".
Manat de curiozitate si de putina treaba in Baneasa, am mers sa gust din Jamaica Blue Mountain de la acea cafenea de la etaj de langa Emag Baneasa: Design District.

Nu voi comenta lipsa de cunostinta in domeniu a barmanitei, ca nu pot sa-i zic barista (nu stia ce e un brew macar).
A fost amabila sa-mi explice ca le vine cafeaua la punga de la furnizor si o pun ei in acel recipient.
Nici nu o sa comentez cei 24 lei, dar o sa apreciez ca m-a atentionat ca nu o poate face cu lapte, doar espresso.

Din punct de vedere al espresso-ului baut (mi-au iesit mie multe mai bune, multe) nimic special, nici urma de aciditate, fructe, nici macar caramel. Prajire peste medie, aftertaste parca sarat, as mai zice corpolenta.

[Image: epkCkqV.jpg]
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Mai adaug eu un vanzator de "cafea proaspăt rașnită", Maya Tea, link-ul este https://www.mayatea.ro/7-cafea.
Am primit cadou 3 sortimente si toate au avut gust pronuntat de ars care a estompat orice calitati vor fi avut inainte de prajire, inclusiv - maxima bataie de joc - o Jamaica Blue Mountain.
Cafeaua este importata din Germania si prajita candva, la o data nespecificata: singura data de pe punga este cea de expirare...

Reply
Sa cumperi cafea rasnita si sa o mai si evaluezi, e ca si cand te-ai fi asteptat sa mai fie buna de ceva.  Smile Smile Smile
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(18-02-2019, 21:42)KrisssKros Wrote: Sa cumperi cafea rasnita si sa o mai si evaluezi, e ca si cand te-ai fi asteptat sa mai fie buna de ceva.  Smile Smile Smile

Am primit cafeaua boabe, textul cu " proaspăt rașnită" e luat de prin descrieri ca mi-a placut tare

Reply
(31-01-2019, 19:42)adiszep Wrote: Dar de ce nu cumpărați de la prajitoriile universal acceptate ca fiind de calitate și constante?
Nu mai cumpăr de la ei de multicel dar recunosc că sunt surprins câteodată de gustul unor shooturi și atunci îmi vine să iau și pentru acasă. Problema este că am avut prea multă cafea în ultimul timp, cumpărată/primită/prăjită de mine iar stocurile prea mari nu ajută decât pentru comparații. Cafele de slabă calitate sau cu mici defecte de prăjire găsești și la case mai mari câteodată...
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Vi se intampla uneori sa deschideti o punga de cafea de la diverse prajitorii, de care ati luat de mai multe ori si a fost ok, dar de aceasta data sa va izbeasca un miros puternic de frunze verzi de nuc, iarba verde... amara... nu stiu. La fel si gustul, oribil.
Si nu, nu e vorba de gust de prajire light.

Care poate fi cauza? Prajire, vechime...? Cafeaua in speta are o luna de la prajire, nu cred ca e vechimea, pastrata in punga originala la temperatura camerei.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Da. Si nu am mai luat din acele locuri.
Reversul e ca sunt si prajitorii de la care am luat de multe ori si nu am observat asta.

Motivele nu le stiu si prefer sa nu speculez.
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top

Reply
Sunt prajitorii cu o buna reputatie si se intampla rar, cu totii mai gresim. Dar sunt si eu de acord ca o sarja ratata (daca e asa) nu ar trebui scoasa la vanzare.

Insa, dincolo de aspectul comercial, eu chiar as vrea sa stiu cauzele care pot duce la astfel de rezultate.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60

Reply
Anul acesta a fost un an atipic pentru cafeaua verde. Sunt multe loturi ratate dintr-o combinație de procesare experimentală, depozitare prea lungă în condiții sub-optimale și o prăjire incorectă.

Am trecut prin mai multe mostre, care păreau cu potențial, din care nu am putut scoate ceva băubil.

Reply
Posibil, au fost multe dificultati anul acesta, dar nu cred ca e tot lotul cu probleme, am luat si luna trecuta si a fost in regula (doar daca nu s-a schimbat intre timp). Probabil doar sarja curenta a patit ceva.

In plus, s-a mai intamplat si in anii trecuti, la prajitorii diferite. De multa vreme voiam sa analizez aspectul.

Reply
Cafeaua de la Florescu Allez-y espresso e submediocra;ce e drept sortimentele cu pret mai mare (Kenya si Carabeillean) au fost foarte  bune dar asta pare sub orice Lavazza de 60 de lei/kg
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7

Reply
Merci de pont. Chiar vroiam sa comand, ca am vazut ca are oferta pe site.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
E cafeaua care m-a determinat pe mine sa ma apuc de prajit :)

Reply
Am luat și eu cafea de la marele maestru. Pot spune doar că nu am avut skill-uri sa o prepar așa cum trebuie. Cred că este destinată ibricului.

Reply
eu luam intr-o vreme Roxelana Forte care avea si niste Yemen prin ea si era foarte buna
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Am incercat si eu o prajitorie noua pentru mine, as putea spune ca nu imi place modul in care a fost prajita cafeaua in primul rand, ca sa pot spune ca nu imi place cafeaua apoi Smile Cafeaua este prajita inconsistent, ar trebui sa fie single origin, dar dupa dimensiunile diferite ale boabelor ar putea fi un blend. Pentru mine, clar unica si singura experienta cu prajitoria mult laudata .....

P.S. De la un om care se lauda ca este vice campion la prajire.... chiar ma asteptam la mai mult. Nu vreau sa supere pe nimeni postarea mea, este doar un feedback!

[Image: HG3HGhW.jpg]

Reply
Nu comentez post-ul, dar omul nu se laudă ci chiar e vicecampion la prăjire.

Ar fi frumos să-l suni și să discuți problema cu el. Nu-l cunosc personal dar din ce citesc pe forum chiar este un tip de nota 20.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Asa e, nu comenta postul, ‘’campeonul" face Profilul si @vladoo cine prajeste... Buna intrebarea... vb lui @Lyvyoo masina ca e automata...

si pana la urma e feedback, fara suparare.
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Ar fi binevenite mai multe informatii despre inconsistenta raportata. Vizual, singura problema pare a fi boaba aia mai putin prajita. Se intampla des, la Kenya in special (cel putin in cazul celor prajite de mine), sa mai ai asa zisii "outlieri" sau "quakeri". Pare a fi procesare naturala(???), deci un oarecare grad de diferenta intre culorile boabelor e acceptat.

Cum e la gust?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)