Welcome Back Log In Create Account

Ce kit imi recomandati pentru o barca?

Salutare!

M-ar interesa un kit de rasnita + espresso machine. Cam 4 luni pe an locuiesc pe un velier. As vrea sa pot sa folosesc kitul si pe barca. :D

Kit curent:
Nespresso Pixie si Aeroccino4 Milk Frother.  Angel
Eram relativ multumit de calitatea cafelei pana cand am baut niste roast-uri ceva mai light la o cafenea adevarata.

Nivel consum:
Eu consum un espresso si un cappuccino pe zi. Prietena mea bea 2 latte-uri. 7 zile pe saptamana / 365 de zile pe an.

Restrictii:
- Consum de curent relativ scazut. De exemplu kitul curent este foarte ok din punctul asta de vedere. Pixie consuma cam 1500W timp de vreo 10 secunde. Iar Aeroccino ceva mai putin dar pentru aprox 30 secunde. Ar fi ok si un consum mai ridicat, dar nu-mi permit de ex 1500W timp de o ora ca sa ajunga temperatura optima la un espresso machine cu 5 boilere sau ceva de genul. Am un invertor de 3000W si panouri de 700W.
- Sunt deschis si catre optiuni manuale pentru rasnita sau espresso machine. As prefera totusi un workflow mai simplut, pentru ca sunt relativ lenes (hence the Nespresso). Dar sunt deschis sa incerc daca sunt niste avantaje semnificative in alte directii.
- Spatiul este si el un considerent destul de important. As prefera un espresso machine mai mititel. Daca este un pic mai mare decat Pixie este ok. Dar nu as vrea unul de marimea unui cuptor cu microunde (sau unei masini de spalat).
- Buget aprox: 1000 EUR. Dar nu e batut in cuie.
- Sunt interesat sa experimentez si alte moduri de preparare, nu doar espresso, de ex V60. Dar cum si eu si prietena preferam sa bem cafeaua cu lapte, espresso este obligatoriu (cred eu).

Din ce m-am documentat pana acum, mi se pare interesanta rasnita DF64. Am vazut ca urmeaza sa apara si niste update-uri: DF64P si E. Dar din cate am inteles update-urile sunt orientate catre espresso fine grinds. Ceea ce ar putea fi ok. Din cate inteleg as putea sa schimb setul de burrs. Ma gandesc ca in principal voi avea instalat setul pt espresso, dar daca am curiozitatea de a experimenta altceva, sa am totusi si optiunea asta.

Reply
Mai avem un coleg in situatie de utilizare de aparatura espresso cu consum redus de curent @ghrt si el a mers parca pe Pavoni/Robot si pe o rasnita manuala. Nu as asocia ceva atat de fain precum viata pe un velier cu DF64, nu dau motive ca am scris de atatea ori ca plictisesc oamenii pe forum cu asta. Un Pavoni dpmdv ar fi perfect, exista modalitati sa il transformi intr-o scula foarte capabila. Mai exista Flair 58, dar acolo trebuie sa frotezi laptele cu altceva, poate ceva gen french press (exista si scule dedicate pt frotat lapte care seamana cu un french press cu rezultate ok).

Ca rasnita, Kinu Simplicity o gasesti prin reducerile de pe forum si probabil are cel mai bun raport calitate/pret. Am folosit cateva rasnite manuale (Comandante, Kinu, 1zpresso, OE Lido 3, Apex) si Kinu mi se pare rasnita cu cea mai buna constructie. Daca vrei electrica, pt espresso, nu as merge mai jos de Sette, ideal un Niche. Nu discutam de rasnite folosite cu boabe in hopper, pentru ca probabil va aparea dorinta de explorare, de a folosi cafele diferite in zile diferite si atunci vorbim de single dose.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Salut!

Poate ieşim la o velă şi un espresso, eu am un mic velier la Limanu. Ceva mai mic şi dpdv electric, 1000W invertor, vara sunt autonom dar nu am mare marjă (panourile de 330Wp produc cam 1KW zilnic). Cea mai nouă bătaie de cap este cum acomodez un AC de 5-600W. Am galleyul pe electric, plită cu inducţie şi oală cu presiune.

Iniţial am zis să merg pe un Pavoni de 800W, dar nu aveam unde să o fixez să fie la îndemână, aşa că acum folosesc la ţărm un Cafelat Robot iar în marş un Cafflano Kompresso (pe care de obicei îl ţin în maşină, unde am un kit complet pt drum). CK poate fi ţinut şi manipulat cu ambele mâini, Cafelatul are nevoie de vreo 3 la un moment dat.
Pe Cafelat se pot face extracţii excelente, pe Kompresso doar okish şi e destul de limitat la tipul de prăjire, vrea mai dark. Tu vrei mai light, deci probabil va trebui să mergi pe un alt model. Dacă nu îl poţi utiliza cu doar 2 mâini va trebui să îl fixezi ca să nu zboare prin cabină şi să fii atent să reziste la mişcările bărcii şi, dacă are circuite, la coroziunea aerului sărat.
Râşniţa e Kinu. Dacă eşti grăbit, BPlus este mult mai rapid dar şi mai solicitant.
Frotare cu un amestecător de ness de câţiva lei, laptele îl ţin la încălzit într-un ibric de 12V de pe Aliexpress, setat la 55*C, şi îl vibrez de zor. Spuma iese diferită de cea făcută cu abur dar e ok. Ibricul trebuie spălat la fund, unde are pastila de încălzire.
Cu acelaşi ibric fierb şi apa, fiind o cantitate mică e suficient de rapid.
Am postat printr-un topic de pe forum modelul ibricului (ceva LifeWay 350ml) şi consumul de curent, cred că vreo 12Wh pentru o şarjă pe Cafflano, e un pic mai multă apă pt Cafelat, oricum nesemnificativ.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
Multumesc pentru raspunsuri!

La Pavoni Europiccola pare foarte interesanta. Ma mai uitasem la Flair 58 - insa nu mi-a placut ca nu are boiler si o solutie pentru milk frothing. Insa Pavoni le are pe ambele. Arata si bine si e micut. Insa din cate vad in revieweuri tb lasat 10-20 de minute pana se incalzeste apa. Ma intreb ce consum are. Dodgy Dar pana acum e cea mai buna optiune de departe. O am pe wish list. Vad ca sunt mai multe variante (ex: Professional). Trebuie sa ma documentez care mi se potriveste cel mai bine. Dar la prima vedere cred ca Europiccola, din cauza consumului mai redus de curent fiind mai mic rezervorul.

M-am uitat si la Niche Zero, e cea mai populara in price range-ul asta. Si as putea si s-o aduc mai ieftin direct din UK, in loc sa platesc transport si taxe. Insa ce mi-a placut mai mult la DF64 este sistemul de burrs - in special ca poate fi upgradat. De asemenea in reviews multi spun ca au obtinut cafea mai buna comparativ cu Niche Zero (cum ca granulele ar fi mai apropiate ca marime). Insa intr-adevar Niche Zero are si cate mari avantaje, mult mai usor si placut de folosit, nu face mizerie, arata mult mai bine, pare mai bine construita, probabil suport mai bun (insa in UK).

Am sa ma uit mai in detaliu si la rasnitele manuale pe care mi le-ati recomandat: Kinu Simlicity, BPlus. Poate sunt o varianta mai buna.

@ghrt si mie mi-ar placea un mic AC. Eu tin barca in Lefkada. Am facut 2 sezoane pana acum, vara viitoare va fi al 3-lea. Ce fel de unitate AC ai? Si plita cu inductie ma gandeam ca e un consumator destul de mare. Mi-ar placea sa renunt la gaz sa fiu sincer. Dar le iau pe rand. Anul asta vreau sa instalez un water maker.

Reply
M-am uitat un pic la rasnitele manuale. Kinu pare cea mai buna optiune intr-adevar. Comparativ cu o rasnita electrica pare sa se potriveasca ca o manusa pe cerintele mele: mult mai mica, consum 0 de energie.

Insa pentru espresso pare a fi necesar un pic de efort. Pe care nu cred ca il pot depune la prima ora dimineata. Dupa cateva saptamani sunt sigur ca o sa imi vina sa dau cu ea de pamant (sau de apa)  :D . Pentru motivul asta ma voi orienta tot catre una electrica.

M-am mai uitat si La Pavoni putin. Vad ca a aparut un model nou: Stradivari Europiccola. Nu par sa fie diferente prea mari fata de versiunea originala. Dar arata un pic mai bine (dpmdv). https://www.lapavoni.com/it/prodotto/str...ropiccola/
De unde este recomandat sa o cumpar? Direct de pe lapavoni.com? Sau avem niste importatori care ofera si suport after-sale?

Reply
Pentru espresso+ flair ala mic, classic sau pro2, si ceva de frotat lapte

Cu pavoni stai cuminte, e o petarda. cu o curba lunga de invatare si chiar si dupa nu iese o cafea la fel cum a fost cea precedenta, chiar daca ai centura neagra in tras pe pavoni care se obtine dupa cateva sute de shoturi.

Asa ca vezi´ti de treaba cu pavoni, e un aparat de colectie, nu de facut cafea usor. Grupul se inclina la apasarea levierului asa ca toata cafeaua nu curge centratat ci mereu off, aparatul chiar si cu presostat se incinge si trebuie oprit sau racorit. Ca sa ai presiunea buna de abur trebuie sa dai un pic mai tare presiunea in boiler. Apoi din cauza asta ai nevoie de ceva racire la grup ca temperatura devine prea mare pt espresso.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Avantajul lui Stradivari este un grup putin mai masiv fata de varianta clasica. Asta ajuta la o racire a grupului ceva mai rapida atunci cand ai nevoie (ai o masa mai mare a grupului), insa eu tot fac temp surfing cand il folosesc (astept sa se incalzeasca grupul/sa se raceasca pt a ajunge la temperatura dorita, pt ca grupul mediaza temperatura de extractie).

In plus, de cand cu mesh-ul de pus peste puc, predictibilitatea shot-utilor a crescut si au scazut situatiile cand aveam gustul de ars din cauza temperaturii inalte a apei care vine din boiler peste puc.

Da, e o curba de invatare destul de abrupta la Pavoni, dar nici rocket science nu e.

Singurul dezavantaj IMHO la Pavoni e pretul, pare foarte scump.

Dintre toate espressoarele folosite, Pavoni mi se pare ca imi aduce cele mai mari satisfactii in utilizare, desi e adevarat ca il folosesc acum rar si am adaugat ceva accesorii scumpe pe el (manometrul de grup de la coffee-sensor si levierul de inox tot de la el).

Reply
Si cand ne intalnim si aduc o punga de cafea si tragem pe Pavoni? cred ca terminam punga si tot nu avem shotul dial in.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Interesant. O sa ma uit mai atent la Flair atunci. Dar pentru frotat laptele ce optiuni am? Am si Aeroccino4 - dar nu e prea bun la asta sa fiu sincer. :)

Fellow Ode pentru rasnita - ai recomanda @cradun? Versus Niche Zero?

Reply
Dacă vreţi, duc un Pavoni pe barcă, îl fixez de masă şi putem face experimentul puţin mai în larg, pe o mare uşor montată :)))) Va fi nevoie de 3 mâini: una apasă levierul, a doua ţine de mânerul portafiltrului (ca să nu forţeze în fixarea grupului pe boiler) şi a treia ţine ceaşca să nu zboare prin cabină.

Acum Mihail87 trebuie să se decidă în ce direcţie doreşte sfaturile, mai ales că este începător. Vrea să devină matelot barista sau se mulţumeşte cu espresso adevărat, fără a simţi însă gusturile, florale sau ce or fi, de fiecare dată - şi aceleaşi. Sunt lucruri ce ţin de percepţiile şi gusturile fiecăruia, la fel cum sunt convins că nu toţi de pe forum suntem la nivelul de excelenţă dar asta nu ne împiedică să savurăm un espresso.

Revenind la subiect:
Un alt motiv pentru care nu recomand Pavoni pe barcă este că se încinge toată masa de metal şi este neprotejată. Dacă cumva scapă, poate deveni nasol. Mai ales dacă are abur. Iar energia respectivă este pierdută, doar încălzeşti metalul ca să încălzeşti apa, apoi se răceşte.
Cu aburul, am ambele variante de Pavoni, şi cu presostat şi cu OPV. Cea cu OPV mi se pare într-adevăr marginal mai bună la calitatea aburului, dar şi pe presostat iese suficient de bun. Aici recunosc că eu nu mai frotez, nu mai am clienta pentru asta.
Cu achiziţia, recomand piaţa SH din UK, preţuri decente şi aparatele sunt ok, oricum va trebui să îl servisezi la un moment dat.

Efortul fizic la Kinu e minim, nu mi-aş face probleme; poţi să îţi pui partenera să râşnească. La BPlus e sensibil mai greu dar e acceptabil pt 2 şarje. Acuma depinde şi ce vrei, doar cafea măcinată sau şi gadgeturi, un Niche este mult mai aspectuos decât Kinu :)))

Cu aerul condiţionat: mi-am luat un monobloc mic de la Metro, 5000btu, 600W, cu tulumbă. L-am luat nu neapărat pentru temperatură, deoarece pe insule mi se pare acceptabil (25*C noaptea şi 28*C ziua în cabină), cât pentru dezumidificare, dorm prost la umiditatea aia de 70-80%. Deocamdată nici nu i-am făcut consumul, apoi mai trebuie să iau panouri, să văd câte şi unde le pot pune.

Cu apa: eu am rezolvat folosind apa sărată. Am circuit complet de apă sărată, pentru chiuvetă şi duş. Filtru metalic de 80 microni şi de pâslă de 5 microni. Cu apa dulce doar mă clătesc. Am cumpărat un desalinizator dar încă nu l-am instalat, o să o fac. De unul singur consum cam 5L la 2, chiar 3 zile, e ok. Mai am să găsesc săpun de Castilia, dar a fost bun şi cel normal.

Am barca de destui ani, dar o ţin la Limanu deoarece e suficient de relaxat şi de verde şi ajung repede. Dacă am vara liberă pot să navighez până în Egee şi înapoi, îmi ia 5-6 zile. Dar m-am cam plictisit şi mă gândesc şi eu să o ţin în zona de lângă Thassos, de asta vreau să instalez ACul.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
(01-11-2022, 15:28)Darsidius Wrote: Si cand ne intalnim si aduc o punga de cafea si tragem pe Pavoni? cred ca terminam punga si tot nu avem shotul dial in.

Te aștept :). Pentru mine pavoni e aparatul de suflet, scot pe el shoturi foarte bune și sunt foarte mulțumit. Pe threadul europiccola se găsesc suficiente informații pentru a scurta foarte mult curba de învățare și astfel nu cred ca e mai complicat ca utilizarea unui hx mai nărăvaș.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(01-11-2022, 15:28)Darsidius Wrote: Si cand ne intalnim si aduc o punga de cafea si tragem pe Pavoni? cred ca terminam punga si tot nu avem shotul dial in.

In general, espresso acasa e o chestie complicata si rezultatele nu prea sunt consecvente. Depinde si cat de pretentios esti, ca, la nivelul meu, si Honne e rasnita perfecta :)

(01-11-2022, 16:03)Mihail87 Wrote: Fellow Ode pentru rasnita - ai recomanda @cradun? Versus Niche Zero?

Fellow Ode e numai pentru brew nu poate rasni pentru espresso. Niche Zero e pentru espresso si mie mi-a placut mult ce scoate Niche Zero in espresso.

(01-11-2022, 16:57)adiszep Wrote: Pentru mine pavoni e aparatul de suflet, scot pe el shoturi foarte bune și sunt foarte mulțumit.

Si eu cam la fel si trebuie sa recunosc ca ce am comunicat cu tine despre Pavoni si citirile tale de EY m-au facut sa ma intorc la Pavoni.

Reply
Sunt si mai confuz decat la inceput.  Blush
Acum chiar nu mai stiu ce vreau.

Reply
(01-11-2022, 17:43)Mihail87 Wrote: Sunt si mai confuz decat la inceput.  Blush
Acum chiar nu mai stiu ce vreau.

Poti incepe cu un Aeropress si cu un Kinu. Kit-ul e suficient de versatil pentru cafele concetrate (nu espresso) si iti permite sa experimentezi si alte tipuri de bauturi, similare cu V60. Daca vrei o cafea mai concentrata, Mokka e un compromis acceptabil pentru bauturi cu lapte. Ulterior, pe masura ce dobandesti experienta si vezi ce ti se potriveste, mergi mai departe si iti iei ce iti trebuie.

Reply
La Pavoni ofera satisfactii mari, dar este foarte ineficient energetic si cam periculos. Cam odata pe saptamana te arzi la mana, pe uscat, in bucatarie spatioasa.

Un espressor manual (Flair, Cafelat Robot, Rok) fixat cu suruburi de o suprafata ar fi ideal in barca. Oricum ai nevoie de un fierbator electric sau de o plita cu inductie. Exista espressoare manuale cu fixare in perete.

Daca vrei latte art, iei un Bellman Steamer (care este un fel de La Pavoni fara levier). Daca vrei ceva simplu, incalzesti laptele separat si il spumezi intr-un french press mic (cum ar fi cel de 400ml de la Ikea).

O alternativa la rasnita manuala ar fi Arco 2-in-1. Pana la urmatorul sezon de sailing probabil va fi disponibila mai usor.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Cafeaua o fac cand stau la ancora. Actually am facut-o si in mers. Dar 99% din timp o fac dimineata cand ma trezesc la ancora sau in marina. Deci e destul de stabila treaba. Bineinteles nu la boloboc... e posibil sa afecteze si asta calitatea shot-ului. Confused

Bellman Steamer - as prefera sa nu fie necesar aragazul. E functional dar sunt niste drawbacks pe barca: face caldura, dureaza mult sa duci lichidul la fierbere (buteliile astea mai micute nu prea au putere), miroase a gaz. De asta ma atragea atat de mult La Pavoni, ca avea boiler-ul integrat. Bine si pentru Flair nu cred ca ar fi problema sa iau separat o cana electrica sau ceva de genul.

@cradun - cred ca e un sfat bun, sa incep cu ceva mic, light si care poate fi util chiar daca voi upgrada ulterior la o rasnita electrica. De unde as putea sa cumpar Kinu Simplicity?

Reply
Pt Kinu Simplicity ai formular de comanda la sectiunea de reduceri a forumului.

Reply
Vad ca tocmai am ratat comanda de grup. Dodgy
Va tb sa am rabdare pana la urmatoarea.

Reply
(01-11-2022, 19:18)Mihail87 Wrote: Vad ca tocmai am ratat comanda de grup. Dodgy
Va tb sa am rabdare pana la urmatoarea.

Da-i înainte cu formularul ca poate au mai rămas pe stoc și ai noroc.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Daca mai vinde careva, ai si varianta Arco, care poate fi si 2 in 1. Rasnesti manual sau electric in functie de preferinte :)

Reply
Flair votez și eu + un Arco 2in1.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Mypressi ar fi o jucărie de luat in calcul + o râșniță manuala pe gustul tău.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Uita-te si la un 9barista, castiga la capitolul spatiu si consum de energie. Pentru medium roasts e foarte laudat, la light nu stiu cum sta...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Staresso Mirage (Pro SP300, nu alt model ! ) ar fi alegerea mea pentru asa ceva.
Bifeaza tot, si chiar mai mult, decat cele enumerate pana acum mai sus.
E singura solutie pentru bauturi lungite, asa cum prefer eu, avand rezervor de 180 ml.
Singura solutie cu care spumezi si lapte in acelasi aparat ( si nu e espressor cu boiler)

Reply
Pare interesanta si Arco 2 in 1.
- Am primit raspuns si pentru Kinu Simplicity la 1000 lei cu formular.
- Am gasit un Arco 2 in 1 pe olx la 1500 lei: https://www.olx.ro/d/oferta/risnita-2-in...gx42x.html
Parca ma atrage mai mult Arco la diferenta asta mica de pret. E foarte compacta. Am si varianta manuala in caz ca vreau sa fac economie la curent. Pare ideala pentru ce imi trebuie mie. Smile

Pentru esprossor ma atrage tot La Pavoni sa fiu sincer. Dar nu vreau sa ma grabesc. As vrea sa incep cu o rasnita ok si sa ma joc cu AeroPress, V60 si poate cu vreo jucarie de espresso cum mi-ati recomandat mai sus.
O sa ma mai uit si la Flair mai amanuntit - dar ca workflow e un pic too much pentru mine. Vad ca mai sunt si alte variante, gen Cafelat Robot. Trebuie sa mai fac un pic de research asta e clar.

Reply
(02-11-2022, 12:32)Mihail87 Wrote:  

Mai e o Arco manuală pe marketplace: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-Arco-noua

Reply
Hmmm interestant. Dar cei de la Goat-Story nu par sa vanda upgrade-ul de electric daca ai doar rasnita manuala. Huh

Reply
De unde ai dedus asta ? 
De fapt de la goat shop in momentul de fata nu cred ca se poate cumpara nimic, au inca restante vreo 700 de KS-bideri, pagina este doar ca sa adune cereri, care le tot amana luna dupa luna.
Daca vrei, pot pune eu intrebare de o motorizare, de regula raspund instant pe contul de wholesale, unde ma au in evidenta cu 3 manuale, deci as avea motiv...
Dar nu ma astept sa coste motorizarea sub 200 euro, oficail ar fi 430-195, deci varianta de pe olx e clar calea de urmat.

Reply
Doar din ce vazusem la ei pe site.
Dap - astept la cea de pe olx, mai are un potential cumparator, dar daca nu o cumpara, ajunge la mine.

Reply
(02-11-2022, 12:32)Mihail87 Wrote: Pentru esprossor ma atrage tot La Pavoni sa fiu sincer. Dar nu vreau sa ma grabesc. As vrea sa incep cu o rasnita ok si sa ma joc cu AeroPress, V60 si poate cu vreo jucarie de espresso cum mi-ati recomandat mai sus.
O sa ma mai uit si la Flair mai amanuntit - dar ca workflow e un pic too much pentru mine. Vad ca mai sunt si alte variante, gen Cafelat Robot. Trebuie sa mai fac un pic de research asta e clar.

Poate facem un workshop. În Buc. am Pavoni şi Cafflano, când ajung pe la barcă pot să aduc şi Robot-ul. Poate vine cineva cu un Flair, pare că are o bază mare deci nu s-ar răsturna aşa uşor. Robot-ul are greutatea sus şi baza mică.

Cu inducţia am stat astă vară şi m-am uitat cât consumam pentru ce îmi găteam, nu e mult. Cifrele exacte sunt printr-o conversaţie de WA :) Multicookerul cu presiune consumă infim şi e f versatil.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)