Espressoman infocat
Bucuresti
03-11-2022, 14:10
(Edited 03-11-2022, 14:10 by Mihail87.)
Ar fi super.
Update:
- Rasnita Arco 2 in 1 de pe olx este in curs de achizitionare. Este a unui coleg de aici de pe forum.
- Am comandat un AeroPress si niste cafea de pe tastecrafters.ro.
Ma mai uit la un kettle electric (Fellow Stagg EKG pare interesant) si un Hario Switch.
Espressoman infocat
Bucuresti
08-11-2022, 16:12
(Edited 08-11-2022, 16:14 by Mihail87.)
Inca un update.
- Am facut comanda la Niche Zero pana la urma.
- Am completat formularul (al doilea) espressoman pentru reducerea La Pavoni. Dar niciun raspuns pana acum (au trecut cele 24h de mult).
Espressoman
Bucuresti
Dacă vrei să te joci cu un Pavoni, am eu unul disponibil, ţi-l pot împrumuta.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
Espressoman infocat
Bucuresti
11-11-2022, 10:47
(Edited 11-11-2022, 11:02 by Mihail87.)
Mersi frumos!
Am comandat deja un Stradivari Europiccola :D
As vrea sa-i pun un PPK, am vazut ca cei de la Coffee Sensor sunt din Romania. Au un produs interesant numit AirBuster cu PPK. Merita upgradeul sau nu este necesar?
https://coffee-sensor.com/product/airbuster-release-valve-and-chamber-for-la-pavoni-lever-group-heads/?attribute_with-ppk=STAINLESS+PPK+INCLUDED&attribute_gauge-side=RIGHT
Si tot de la ei ma gandeam sa iau si senzorul de temperatura (si cu bracket):
https://coffee-sensor.com/product/la-pav...and-diode/
Espressoman infocat
Bucuresti
Ai nevoie de AirBurster daca ai "sneeze", adica dupa extractie "stranuta" grupul daca scoti repede portafiltrul. Pe langa abur, sare apa fierbinte si cafea, nu este placut.
Eu nu mai am problema de ceva timp, cu conditia sa las cam un minut portafiltrul in grup, iar atunci cand il scot sa ridic levierul cam jumatate de cursa. Totodata am instalat izolatorul
https://coffee-sensor.com/product/bong-i...la-pavoni/ si astfel am schimbat intreaga dinamica a aparatului.
Pentru temperatura folosesc doar benzile adezive, impreuna cu manomentru pe boiler. Combinatia celor doua citiri ghideaza extractia.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Bucuresti
Versiunea actuala de Europiccola nu mai are manometrul pe boiler. Din cate inteleg, este mai bun un manometru pentru grup nu? Sau este ok si doar pt boiler? Este mult mai ieftin cel pentru boiler din cate vad.
Espressoman infocat
Bucuresti
Versiunea Professional are manometru pe boiler, se poate adapta si la Europiccola. La modelul meu se potriveste direct, fara vreo piulita adaptoare. Eu am nevoie de manometru pe boiler pentru ca nu am nici termostat, nici presostat, trebuie sa controlez cu atentie elementul de incalzire.
Manometrul de grup e mai scump pentru ca opereaza la presiuni de 5-10 ori mai mari iar kitul de profilare vine si cu alte piese in plus.
Espressoman infocat
Deva
Air buster nu e pt pf sneeze! E pt a elimina aerul de deasupra pucului și pt a permite o extracție mai “lunga” de 30g. Suna foarte bine, dar prețul este destul de descurajant.
Manometrul pentru boiler e useless :)
Eu pentru Temp management folosesc radiator pe grup sub care am montat o termocupla K. Aveam de gând sa comand și un bong insulator dar încă nu am făcut-o.
Pt informații îți stau la dispoziție.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman infocat
Bucuresti
15-11-2022, 12:08
(Edited 15-11-2022, 12:12 by Mihail87.)
As vrea sa cumpar un bottomless portafilter (si banuiesc ca tb sa iau si un basket separat nu?).
Initial m-am uitat la asta:
https://coffee-sensor.com/product/johns-...post-mill/
Si cu un basket IMS Competition Double Filter:
https://coffee-sensor.com/product/la-pav...-b602th25/
Dar cred ca este prea scump la 127 EUR totusi (sau 115 EUR cu reducerea espressoman).
Am gasit aici unul
https://www.bluestarcoffee.eu/la-pavoni-...6686-p.asp
Si basket IMS Double:
https://www.bluestarcoffee.eu/ims-pavoni...2741-p.asp
Impreuna ar fi 79 EUR.
Voi ce imi recomandati?
Espressoman
Bucuresti
Depinde de ce cantitate de lichid doreşti la o extracţie. Eu am căutat cel mai mic basket, de 7-10gr (e nevoie şi de tamperul special de plastic) pentru că 18ml îmi ajung.
Din cel de 18gr poţi extrage 40-50ml.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
Espressoman infocat
Bucuresti
Espressoman infocat
Bucuresti
15-11-2022, 14:55
(Edited 15-11-2022, 14:55 by Mihail87.)
Espressoman infocat
Bucuresti
15-11-2022, 16:45
(Edited 15-11-2022, 16:45 by Mihail87.)
Am facut comanda de pe coffee-sensor pana la urma. Dar nu am luat si AirBuster-ul inca. Doar senzorul de temperatura.
A ajuns si Europiccola la mine. It's gorgeous! Astept Niche Zero la sfarsitul lunii.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si idei!
Espressoman
Bucuresti
(11-11-2022, 12:51)adiszep Wrote: Air buster nu e pt pf sneeze! E pt a elimina aerul de deasupra pucului și pt a permite o extracție mai “lunga” de 30g. Suna foarte bine, dar prețul este destul de descurajant.
Sa ridici de levier pana curg cateva picaturi nu face acelasi lucru, adica sa scoata aerul de deasupra pucului?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Bucuresti
(15-11-2022, 16:45)Mihail87 Wrote: Am facut comanda de pe coffee-sensor pana la urma. Dar nu am luat si AirBuster-ul inca. Doar senzorul de temperatura.
A ajuns si Europiccola la mine. It's gorgeous! Astept Niche Zero la sfarsitul lunii.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si idei! 
Felicitari pentru achizitie.
Acum te asteptam cu un review dupa ce te edifici utilizandu-l pe barca. Neaparat cu poze ca sa vedem si solutiile de depozitare, fixare, lucru cu cantarul cand se misca barca …
Eu vara asta am facut pe barca doar V60. Are farmecul lui si e destul de comod de utilizat, curatat, depozitat. Dar marturisesc ca visam la ritualul espressoului de dimineata.
Brewtus IV, K30, M47 Phoenix, Flair 58
Espressoman infocat
Deva
(15-11-2022, 18:21)cradun Wrote: (11-11-2022, 12:51)adiszep Wrote: Air buster nu e pt pf sneeze! E pt a elimina aerul de deasupra pucului și pt a permite o extracție mai “lunga” de 30g. Suna foarte bine, dar prețul este destul de descurajant.
Sa ridici de levier pana curg cateva picaturi nu face acelasi lucru, adica sa scoata aerul de deasupra pucului?
Nu prea. Eu folosesc tehnica ta zi de zi și tot nu extrag mai mult de ~30g. Din ce înțeleg, acest device ar scoate tot aerul și astfel extracția ar fi mai lunga tot timpul. De altfel @
TudorP ne poate oferi mai multe lămuriri.
Espressoman infocat
Zalau
05-12-2022, 06:57
(Edited 05-12-2022, 07:01 by TudorP.)
AirBuster este si pentru acel PF sneeze, nu stiu de ce a sustinut cineva mai sus ca nu...
Eliminarea aerului din grup inainte de extractie permite extragerea PF-ului imediat dupa shot.
Un mic inconvenient este faptul ca vei avea deaspra pucului mai multa apa, in functie si de pozitia pistonului desigur.
Cu cat mai jos este, cu atat mai bine.
Manometrul pentru boiler este foarte folositor, mai ales ca si troubleshooting in timpul functionarii unui Pavoni.
Ai nevoie doar de un adaptor M11 sau M12 si acel gauge sau manometru. Direct nu se poate, intrucat manometrele deobicei au filete 1/8 iar aparatul are metric, cand desfaci capacul de deasupra de la sight glass retainer.
Cu AirBuster, extractia de la 30g poate creste chiar si pana la 47g.
Dar depinde de la aparat la aparat si defapt de la o setare de presiune la alta.
LE o comparatie directa intre ce vinde partenerul meu Blue si ce vand eu ca si naked custom PF nu se poate face. Desigur ca au acelasi purpose dar materialul si calitatea / executia sunt total diferite. ACel produs mai ieftin este un mold chromed brass si un maner care se doreste a arata si ca de nuc iar produsul meu este executat pe cnc, maner din nuc natural impreuna cu retaining clip. Permite utilizarea si triple basket, ceea ce nu as putea garanta la celalalt produs. Iar naked este din inox 304 polishat pana obtinem acel mirror finish.
Despre experientele cu chromed pfs, puteti cauta si pe internet ce spun utilizatorii, nu eu. Chrome-ul la un moment dat se ia, ceea ce duce la o inserare mult prea usoara si la unghi prea larg, dar asta in timp. Ceea ce inoxul niciodata nu va pati. Deci cum am spus multora, inox-ul este for life, pe cand acel chromed brass cu siguranta va fi la un moment dat inlocuit.
May God be with us.
Espressoman infocat
Deva
Eu am spus o!! Când de departe cel mai mare dezavantaj al pavoni este volumul mic al extracției adică ratia mică, te forțează la 1:2 din 14-15g, mi se pare perfect un device care permite mărirea rației. Dacă producatorul, adică TudorP, declara ca e pt pf sneeze, cine sunt eu sa-l contrazic? :D
⛵ Espressomanˍierat
Cluj
My two cents
Rasnita manuala: Kinu (de preferat Clasic) sau comandante.
Espresor: Flair Pro 2 sau 58(x), kaflano compresso (folosesc cu succes in concediu dar preferabil pe ceva mai bine prăjit)
Frotare lapte: subminimal (mai nou este varianta cu acumulatori) - am spumat pt latte fără nicio problema! (Câteva zile de Exercițiu, cu rezultat garantat).
https://subminimal.com/products/nanofoamer
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman
Bucuresti
(15-11-2022, 18:30)cristizz Wrote: de depozitare, fixare, lucru cu cantarul cand se misca barca …
Eu nu am găsit cântar care să măsoare când se mişcă barca, şi am folosit măsurarea volumetrică - am marcat pe un pahar transparent nivelul până unde să pun boabe ca să am greutatea uzuală.
Ar fi interesant un astfel de cântar, ar trebui să aibă un senzor giro şi să facă nişte calcule. Poate şi o baterie de tritiu :)))
Espressoman infocat
oradea
un cosmonaut barista oare cum is cantareste boabele :)
Expobar Leva Hx, Zerno Z1, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
Aero...
Bucuresti
Nu cantareste pentru ca nu are nevoie.
Nu poate turna apa… [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
(07-12-2022, 04:56)ghrt Wrote: (15-11-2022, 18:30)cristizz Wrote: de depozitare, fixare, lucru cu cantarul cand se misca barca …
Eu nu am găsit cântar care să măsoare când se mişcă barca, şi am folosit măsurarea volumetrică - am marcat pe un pahar transparent nivelul până unde să pun boabe ca să am greutatea uzuală.
Ar fi interesant un astfel de cântar, ar trebui să aibă un senzor giro şi să facă nişte calcule. Poate şi o baterie de tritiu :)))
Eu am folosit un cantar de bucatarie de la Carrefour cu care am masurat fara probleme. E adevarat la ancora sau acostat. L-am gasit suficient ca sa scot o cafea (V60) de departe prefarabila oricarei alternative locale. Cu Felicita arc n-am reusit sa masor nimic in aceleasi conditii.
Ma gandesc ca pentru pasaje sa fac o precantarire si sa pastrez in fiole – doar ca va trebui sa fac probabil ibric sau aeropress. Nu cred sa-mi iasa V60ul nici daca voi face un pendul gravitational care sa tina sistemul (o si vad intinsa prin toata barca)
Espressoman
Bucuresti
08-12-2022, 03:33
(Edited 08-12-2022, 03:37 by ghrt.)
Da, precântărire, dar eu zic să încerci şi volumetric cu un pahar subţire de plastic şi să vezi cam ce marjă de eroare ai, la mine e suficient de mică.
Când barca se mişcă apare o forţă de accelerare de care cântarul nu ştie şi nu mai are cum să calculeze masa, chiar dacă afişează ceva este posibil să nu fie corect. La cheu folosesc şi eu un cântar, cântăream făina pt pâine.
Cred că poţi să încerci un sistem cardanic în 2 axe. Băgat eventual într-o găleată sau fixat afară în cockpit. Pentru mine Cafflano Kompresso a fost suficient. La urma urmei cât de lungi vor fi şi pasajele, Mangalia - Bosfor sunt 150nm, maxim 3 zile, în Egee sunt de câteva ore.
Espressoman infocat
Bucuresti
Nu cred ca o sa fac nici un sistem nici cardanic nici altfel. Toata lumea recomanda KISS, nu degeaba.
Oricum, pentru cand vremea e calda, in pasaje am varianta cold brew, pe care o apreciez destul de mult.