Lyvyoo Wrote:... trebuie sa facem un topic separat si sa incercam sa definim grupul saturat
... Grupurile tip BZ chiar nu au nicio treaba cu saturatul. Am avut, stiu ce inseamna si n-as mai reveni dupa ce am pus mana pe un E61, mult mai calitativ si mai solid ca si constructie ...
... Cred ca trebuie sa studiem foarte atent aceste diferente dpdv tehnic, ... sa facem niste conventii cumva, caci ne creem iluzii desarte.
poate merita sa separi ceva postari din acest topic, ce parca adresa o alternativa de cumparare single/dual boiler;
dar afirmatia cu BZ-urile lui Bezzera, merita sa o lasi deschisa pentru cei care nu stiu si au de ales, ca si pentru cei care au sau au lucrat cu bezzere...
mai spuneam ca Bezzera este singura firma - de prestigiu totusi dintre fabricantii itelieni de masini espresso - care
nu fabrica dual boilere si deci nici masini cu grupuri saturate etc.!
si in ciuda masinilor cu E61 despre care zici ca sunt (superioare) calitativ BZ-urilor, e de retinut ca Bezzera fabrica mai putine modele de masini HX E61 decat in anii trecuti si mult mai multe modele din seria celor cu grupurile termostatate, adica BZ!
mai precis, printre modelele de masini semiprofesionale fabricate curent, 3 sunt HX cu grup E61 si 5 sunt HX-uri cu grup termostatat (plus 2 entry level si un lever, asta tot cu grup termostatat)
modelele profesionale, cu 1 sau mai multe grupuri, sunt 7 curent in oferta de fabricatie si toate au grupuri termostatate! si sigur, toate sunt HX-uri, mai mult sau mai putin automatizate;
parerea mea este ca BZ-urile home sunt masini superioare functional celor cu grup E61, si au aceeasi conceptie constructiva, aspect si robustete; dar, cred eu, sunt folosite incorect in mare parte din cazuri si aici e vina fabricantului cu nu a investit nici in documentatie nici in marketing...
dev Wrote:In principiu, grupul atasat direct de boiler si incalzit direct de rezistenta din boiler, poate fi considerat saturat.
se poate spune si asa... in fond, rezistenta din boiler incalzeste apa si asta la randul ei, prin efect de termosifon (convectie) incalzeste grupul;
dar atentie, diferenta specifica la grupurile saturate nu este aceeaa sunt atasate direct de boiler...
un grup saturat este chiar... boiler de brewing!
saturat... adica umplut la refuz, ori tocmai asta e treaba cu frupurile saturate: sunt umplute la refuz cu apa boilerului, sunt adica ele insele parte din boiler!
toate grupurile clasice (cu exceptia grupurilor Bezzera termostatate - a se vedea mai sus)
sunt conectate termic cu boilerul!
si E61 e conectat termic cu boilerul! termosifonul care incalzeste grupul e topologic acelasi ca si la grupul saturat LM!
dar deosebirea este ca la LM grupul este chiar o parte din boiler! ii zice grup saturat...
si mai mult, este partea cea mai inalta din boiler, complet plina cu apa! ori aceasta parte se poate controla cel mai bine ca temperatura, spre deosebire de restul boilerului de
brew in care 'misuna' o multime de 'clustere' de temperatura!
razvanMB Wrote:...putem considera ca este grup saturat deaorece grupul e in direct contact ( metal cu metal) cu apa din camera de extractie a cafelei.
'camera de extractie a cafelei' face parte din grup! si eu sunt in direct contact cu... organele mele interne? 
... "saturarea grupului ( adica mentinerea lui calda prin contactul direct cu alta sursa de caldura gen boiler) ... Acolo conteaza unde e pozitionat jiglerul si care e temperatura medie a apei pe parcursul extractiei, pentru ca pierderi de caldura sunt nu doar pe traseul intre jigler si grup ci si in camera de extractie, unde apa rece sta pe fundul camereu de extractie iar apa fierbine e sus. La La Spaziale pare ca e sus jiglerul deci trage apa fierbinte insa problema e apa rece care vine proaspata in camera de extractie in timpul extractiei , care e circuitul ei si cum afecteaza temperatura medie de extractie in sine. Asta doar Scace ul ne poate spune, ne dam doar cu parerea altfel.
Celebrul grup "saturat"La Marzocco functioneaza astfel :
cum adica? fara cuvinte?... adica e povestea cu 3 imagini cat 3 x n cuvinte...
Saturarea vine aici din faptul ca o parte din apa incalzita in boiler vine prin acea teava conectoare ...
... in cazul sistemul E61 cu grupul termosifonic, unde este complet rupt termic de boilere sau camere de extractie, a se vedea in poza :
Pentru E61 singura sursa de caldura sunt jiglerele cu apa fierbinte din heat exchanger, care reusesc evident intr o mica masura sa incalzeaca masa metalica in regim static de functionare, de asta si sindromul de "nas rece".
ce-s astea "jiglere", ce-ntelegi prin ele? tevi!?
... acest grup saturat tine "de cald" jiglerului care transporta apa din boiler catre shower hear. ...
nu, nu, aici e alta poveste (si nu stiu ce-ntelegi prin jiglere!
asta-i ca si cu debitu-n gol al pompei ce debiteaza in extractie...):
teava aceea subtire prin care se alimenteaza dispersorul deasupra sitei dusului are - inexplicabil pentru unii - including me - un traseu extern, care duce la o pierdere de caldura serioasa!
si traseul acesta extern este pentru ca si solenoidul + valva de brew sunt externe boilerului! daca ai fi explicat cum e cu grupul saturat, trebuia sa atingi si problema asta!
La Spaziale tine "de cald"aceluiasi jigler ... Doar jiglerele raman sa zicem de protejat pentru a nu pierde temperatura.. Iarasi trebuie sa spun ca am gasit pe net poza pentru Spaziale, nu stiu daca la Vivaldi e la fel.
are gugle si poze complete cu maruntaiele lui vivaldi!
Dalla Corte ... in boiler intra fix prin partea opusa a jiglerului astfel incat probabil se duce direct jos, ... iar stebilitatea terrmica am testat o cu Scace si termometru.
Scace merge la grupuri de 58 mm!
mare lucru ca am reusit sa ma limitez la atat... si sper sa nu deranjeze faptul ca am bagat niste observatii (colorate...) in interiorul casetei de mai sus, cu citatul;
(13-10-2017, 18:39)Lucian. Wrote: Razvan, foarte interesant si detaliat. Astea sunt alea scumpe
.
apropo de 'alea scumpe':
pestrita-i lumea noastra, a pasionatilor de cafea preparata acasa, in speta espresso, dac-ar fi sa ne luam dupa denumirea de espressoman... sau poate se intelege un amator de espresso care priveste tolerant in jur la toti ceilalti consumatori de cafea etc.
dar in ingramadeala asta de pareri, preferinte si subiectivitati, raman cumva 2 preferinte extreme ce delimiteaza multitudinea de abordari in prepararea espresso acasa:
(1) preferinta de a lucra cu masini traditionale, in care predomina eleganta data de simplitate si de interactiunea extinsa om-masina-materiale, si
(2) preferinta de a fi servit de masinile utilizate, eleganta ce o da confortul si constiinta propriei valori, bazata pe puterea de a alege si pe experienta de a folosi;
nu cred ca e o problema de alegere, ci de apartenenta - incluzand in asta si un status; si sigur, imensa majoritate ne situam undeva intre...
si bem cu totii cafeaua rezultata
altfel, Kudos pentru tine Lucian, ca ai deslusit si interesantul si detaliatul! asa cum nickso a inteles 'principiul expus mai sus'