Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna cafea proaspat prajita si dupa cat timp o consumam?

(23-11-2023, 12:00)Ernest Valentin Wrote:
Quote:Prajitorul nu poate aburi pe nimeni ca trebuie sa placa cafeaua dupa ''550 de zile'' , ce iti place tie...platitorule...aia e ! Cum ramane cu una din ideile de BAZA ale forumului cu cafeaua PROASPAT PRAJITA ?

Dar oare prajitorul nu o fi facut si el teste pe acea cafea? De ce el nu are voie sa spuna ca dupa 11 zile i sa parut ca se extrage cel mai bine dar ORICINE altcineva poate sa afirme altceva?

Quote:Cand mi-am luat prajitorul , am prajit de placere cafea...de diferite tipuri cam pentru 1 an de consum Smile si am facut 1 milion de teste , am facut cadou prietenilor o gramada de cafea !
 E suficient sa comunici cu o prajitorie ca tu vrei 10 pungi de cafea din uramatoarea sarja din acelasi lot. Si apoi, dupa 1 zi de transport (sau ridicare personala daca esti in acelasi oras) sa incepi testele.

Tu ai facut-o ca sa dai un sens achizitiei prajitorului. Altfel, marea majoritate a clientilor cumpara online sau fizic, din stocurile curente.
Quote:La maxim 10 zile de la deschiderea unui borcan ermetic sau punga de la prajitor , cafeaua incepe sa piarda din arome...PUNCT !
Asta cu punctul e discutabila. Dar practic ai spus acelasi lucru cu Liviu (pe care il 'certi').  Evident ca daca ai cumparat 2 kg e cam greu sa faci lucrul asta si ca in functie de consum, poate abordarea mai corecta ar fi achizitia de pungi de 250gr (sau impartirea unui kg in recipiente mai mici)

Prajitorul are gusturile lui , eu pe ale mele ! In plus el are interese comerciale , eu NU !

Citatul 2 ! Ar fi suficient daca as avea incredere totala in prajitori si NU AM ! Mai ales in unii...deloc  Smile !

Scula de prajit nu am luat-o neaparat ''sa-i dau sens'' ! Nu am o mare placere sa car ''butoiul'' + laptop + altele sa prajesc afara pe...cald...frig...vant...ploaie...ninsoare...sa se uite toti vecinii ce fac...si sa imi umplu curtea de pleava ! Si sa stau sa fac cursuri de ''prajit cafea'' , aveam chestii mult mai importante de facut , la fel si investitii...ca nu ma dau banii afara din casa  Smile !

Dar cand afli pe surse ca prajitorii fac concesii la calitate , pentru pret...sau pentru profit(depinde cum dorim sa spunem) , cumparand si cafea verde de 2-3-4 ani si sa stai la maciuca lor , plus sa bagi bani grei pe livratori saptamanal , nu mai bine iti cumperi tu cafea verde de maxim un an si o prajesti singur...mult mai ieftin...fara TVA...exceptand investitia initiala ??? Si stii si clar data prajirii...nu mai mergi si pe INCREDERE...care in ziua de azi nu mai valoreaza 2 bani !!! Cand dai aprox. 52 lei pe kil verde vs...prajita de minim 200 lei , cum e ?

Pe Liviu eu nu am cum sa il CERT ! Eu sunt un simplu membru...el e ADMINISTRATOR de forum ! Doar apelez la mai mult echilibru , e evident ca tine partea furnizorilor in dauna membrilor forumului ! La fel de evident e faptul ca membrii fara furnizori nu functioneaza decat cu taxe mai mari de livrare de afara , dar si furnizorii romani fara membri , nu prea ar avea cui sa vanda !
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele

Reply
Acum daca stam stramb si judecam drept, nu i-as suspecta de interese comerciale pe producatorii de prajitoare sau de espressoare… Pentru ca acolo te-ai lasat totusi pacalit. [emoji23][emoji23][emoji23]
Si cafeaua verde care crezi tu ca are un an, asta pentru ca asa ti-au spus? Nu cred ca ai vreo certitudine aici. Sau nu mai mult decat ti-ar spune prajitorul despre cafeaua lui.

Sunt si prajitori buni, cu respect fata de meserie si fata de client. Si care incearca sa aduca cafea cat mai buna. Preturi mai bune cand iau cu paletul comparativ cu tine, riscuri mai mari cand fac o achizitie de cateva zeci de saci.
Socotim si timpul consumat? Banii pe cursuri? Cate sarje ratate? Ca pe astea nu le socotesti la pret din cate vad. Nu mai zic de cazuri in care o sarja ratata de tine poate este privita mai cu intelegere.
Mai punem si spatiul si conditiile disponibile acasa, inclinatia catre prajire, limitarea la cafeaua verde de pe piata accesibila si la volume mici, plictiseala (nu cred ca as bea 5kg de cafea dintr-un singur sortiment - ar fi consumul meu pe 3 luni).
Pe scurt, eu prefer sa caut surse bune de cafea prajita. Nu imi place, nu mai iau. Dar investitie 0, acces la surse variate de cafea, de o calitate greu de intalnit la prajitorii de casa.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
@Mihail , stii ca esti la ignore ! Am fost totusi curios !
O sa iti raspund pe scurt ! Ce este MEGA EVIDENT , este ca fiecare postare/parere...indiferent daca e membru/moderator/administrator e DOAR O PARERE PERSONALA si din cate stiu NIMENI NU DETINE ADEVARUL ABSOLUT , in plus SUNTEM DIFERITI...cu gusturi si posibilitati diferite !
Din cateva , cred inca zeci...peste 100...NICI O SARJA RATATA cu un prajitor bun ! Nu ma iau total dupa programele primite , ochiul inca nu ma inseala !
Iei cate 5 kile din diferite sortimente dar NIMENI nu te poate obliga sa prajesti 5 kile , desi pot sa prajesc un kil pe operatiune prefer cate 500 g ! Iar alea le beau in maxim 5 zile din acelasi sortiment !
Am un eveniment ? Prajesc cat trebuie , mai mult dureaza instalarea/strangerea si cele 25 de minute pana la prima incalzire ! Dupa aia merge rapid !

Daca stau pe INCREDERE :D , la maciuca livratorilor si sa platesc TVA...profitul...costurile...livrarea , ajung sa dau 300 de lei per kil in loc de 50 de lei , e o diferenta imensa ! Atunci un mic efort din partea mea , imi iau berea afara Tongue , nu mai conteaza ! La 5 kg PE LUNA minim consumata , am 250 de lei vs. 1500  :idea: ! Pe an 3000 in loc de 18.000 ! WOW  Angel ! Un Bullet e https://www.kestarcoffee.ro/catalog/praj...-aillio-60 ! DECI L-AM SCOS DEJA sau curand...ca nu stau sa ma uit pe facturi ???
Deci cine/care dintre noi e pacalici ?
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar

Reply
Din experienta mea personala. Am insistat la o prajitorie, cea mai scumpa cafea de la ei (o geisha spalata) sa o primesc cat se poate de proaspat prajita. Am asteptat ziua prajirii si am primit coletul la doua zile dupa data prajirii. Cu mari asteptari am testat imediat pe V60 si dezamagire, nu maxima, dar am obtinut o cafea plata fara cine stie ce arome. Am mai incercat 2-3 zile la rand si nimic entuziasmant. Dupa 3-4 saptamani am incercat din nou si a devenit cafeaua anului pentru mine. Acum am stoc si in congelator.

O alta experienta. Merg la o cafenea sa cumpar o anumita cafea. Pe raft mai era o singura punga din cafeaua respectiva si aia prajita de aproape o luna. Nu imi prea convine, dar barista de acolo imi spune ca acea cafea e cu atat mai buna cu cat e mai veche  Confused Nu prea imi vine sa cred, dar  cumpar totusi punga (o varietate mai ciudata, jaadi procesata anaerobic natural). Nu a fost rea deloc, problema fiind ca a devenit mai buna cand punga de cafea era pe terminate.

Cand m-am inscris pe acest forum, din majoritatea postarilor am ajuns la concluzia ca o regula generala era ca ar fi bine de consumat cafeaua in intervalul 2-4 saptamani de la data prajirii. Pentru multe cafele asa a fost dar exista si cafele care ofera maximul de arome dupa un timp mai lung de la data prajirii.

Este importanta si gestionarea depozitarii cafelei dupa ce a fost deschisa punga. Nu mi-a venit sa cred, cand la vreo doua cafenele care vindeau si cafea prajita la punga, vanzatorul, dupa tejghea deschidea o punga (fara supapa) mai mare de cafea si de acolo punea in punga de 250gr care era apoi pusa la vanzare. Ma intreb de cate ori deschidea punga aia mare in descurs de o saptamana. Nu am aflat, pentru ca nu am mai intrat in acele cafenele.

Reply
(24-11-2023, 03:16)FAP Wrote: Deci cine/care dintre noi e pacalici ?
Pai vezi ca nu esti atent… Pentru tine poate e OK solutia asta. Un prajitor zice ca merita si o scula care prajeste 15-20kg o data. Si te face si el pacalici, ca iese mult mai ieftin… [emoji23]
Sau alt coleg care prajeste cu aparat de popcorn, care a dat pana in 100 lei pe scule, cate prajitoare isi ia in pretul unui Bullet??? Si ala te face pacalici, daca vrei.

Ia calculeaza la un consum de 1.5kg pe luna daca mai amortizezi prajitorul in viata asta. [emoji12]
Cu 4 saci de 5kg am acoperit 1 an de consum, daca vreau mai multe soiuri de cafea cum sa procedez?
Si atentie, vreau profile diferite espresso/filtru.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
@FAP - nu intra in capcana de a antagoniza si a face tabere gen "home roasterii cinstiti si prajitoriile care sug sangele poporului" căci nu există asa ceva si nu acolo trebuie sa meargă discuția pe acest subiect. Există o tendință in home roasting la unii useri, mai ales la inceput, de a se crede deasupra tuturor, cumva într-o elită a bautorilor de cafea netepuiti si atotstiutori care ii face sa se decupleze de realitate. Altii din contră, combină experiența prajitorilor comerciali in materie de tehnică, selectie boabe, furnizori, chiar intra in discutii si cumpără cafea verde pentru a vedea rezultate comparative. Nu există doua lumi separate, doar daca vrem noi sa le antagonizam.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Exact.
Fiecare e liber sa aleaga o solutie care ii convine cel mai mult din punctele lui de vedere.
Nu inseamna ca e cea mai buna, nici ca e cea mai proasta, dar lui i se potriveste cel mai bine.

Reply
Quote:Dar cand afli pe surse ca prajitorii fac concesii la calitate , pentru pret...sau pentru profit(depinde cum dorim sa spunem) , cumparand si cafea verde de 2-3-4 ani si sa stai la maciuca lor , plus sa bagi bani grei pe livratori saptamanal , nu mai bine iti cumperi tu cafea verde de maxim un an si o prajesti singur.

Deci tu cumparai de la un prajitor si erai multumit de produs.  Apoi, pe surse, ai aflat o informatie. Dintr-o data nimic nu a mai fost la fel si ai ajuns sa te muti cu echipamentele din casa/afara ca sa te poti bucura de o cafea 'adevarata'.
Sunt atatea prajitorii pe piata dar ai extrapolat neincrederea in unul catre toata industria. Tu ai un consum mare, deci un prajitor pentru acasa nu e chiar o idee proasta. Si scapi si de maciuca livratorilor....

Coincidenta, am acest feedback:

Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Va mai zic eu una buna, cand va zice cineva ca prajeste afara, incheiati conversatia, scurt si direct.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(24-11-2023, 02:30)FAP Wrote: e evident ca tine partea furnizorilor in dauna membrilor forumului !
Am uitat sa raspund aici - daca mai spui vreodata o asemenea enormitate, isi vede fiecare de drumul sau pe internetul acesta. Daca toate reducerile pentru care m-am luptat de peste zece ani de zile ca sa ramana valabile zi de zi la multe dintre cele mai mari prajitorii din Romania sau la majoritatea brand-urilor de echipamente, alaturi de forta comunitatii de a face achizitii de grup, de a obtine servicii / facilitati / evenimente preferentiale, reprezinta o "dauna pentru membrii forumului", atunci inchidem tot si plecam la culcare. Din contra, in orice domeniu din lumea asta, atunci cand exista hype pe o nisa, tendinta este sa se profite la maxim, sa creasca preturile, sa creasca adaosurile si marginile de profit. Pot sa o spun fara nicio urma de mandrie ca in cazul in care am fi fost o comunitate pasiva, buna doar la creat continut, preturile la tot ce cumparam acum, de la cafea la echipamente ar fi fost cu 20% mai mari fata de nivelul la care avem noi acces. Abia atunci am fi putut vorbi de daune, autocreate prin pasivitate si contemplare.

Zic sa ne oprim aici cu infierarea si sa ne vedem de topic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(24-11-2023, 02:30)FAP Wrote: Pe Liviu eu nu am cum sa il CERT ! Eu sunt un simplu membru...el e ADMINISTRATOR de forum ! Doar apelez la mai mult echilibru , e evident ca tine partea furnizorilor in dauna membrilor forumului ! La fel de evident e faptul ca membrii fara furnizori nu functioneaza decat cu taxe mai mari de livrare de afara , dar si furnizorii romani fara membri , nu prea ar avea cui sa vanda !

Dpmdv Liviu este între ciocan și nicovală, nu poate să fie pentru unii mumă iar pentru alții ciumă... Un lucru pe care l-am învățat de la viață: înainte de a cataloga/judeca pe cineva, pune-te un pic ȘI în pielea celuilalt și încearcă să-ți închipui cum te-ai descurca / ce ai face TU în situația aia.

Reply
Am afirmat deja faptul ca fiecare are opinia lui si nimeni nu detine adevarul absolut in postarea #213 cu litere mari ! Se pare ca nu e suficient !
Mai adaug si faptul ca ce poate fi bun pentru unul , poate fi dezavantajos pentru altul !
Si ca sa fie pace si intelegere , nu antagonizez nici o tabara , vorbesc doar despre ''patratica'' mea , scuzati entuziasmul postarilor !

@Liviu , poti sa tai ''in dauna membrilor forumului'' , poate suna urat scos din context , urat dpdv dex , dar in context poate insemna sustinere...fara nici un prejudiciu ! Nu doreste nimeni sa iti diminueze eforturile si meritele .
Dar as putea judeca si eu gresit dupa postarea #197 prin care pot intelege ca daca am anumite preferinte , as fi ''needucat'' , sau ''pacalit'' in #212 ! Nici aia cu ''de a se crede deasupra tuturor, cumva într-o elită a bautorilor de cafea netepuiti si atotstiutori care ii face sa se decupleze de realitate'' nu e deloc ''draguta'' !

Daca se poate as prefera sa am propria mea opinie Smile ! Daca nu se poate...pot fi banat !

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)