(02-11-2016, 12:46)krokodilu Wrote: ........Chiar totul tine doar de prospetimea cafelei? ....
Nu chiar totul dar, foarte multe !
De ce devine o cafea veche?
Boabele de cafea, ca si multe alte semințe sunt comestibile, sunt un aliment.
Pentru a le putea consuma acestea se gătesc prin prajire.
După acest moment, cel al prajirii, boabele încep sa se altereze, asemenea oricărui aliment preparat si neconservat.
Substanțele uleioase, aromate, care conferă acestui aliment savoare, arome, gustul specific fiecărui soi de cafea in parte, incep sa se evapore.
Toate aceste uleiuri si substanțe volatile din boabele prăjite, după macinare si după o pregătire corecta a macinaturii in sita, ii conferă pucului o rezistența corespunzătoare in fata presiunii de 9 bar, generată de pompa expresorului, astfel încât debitul lichidului extras sa se încadreze in regulile unui shot reușit, adică, din 7-14 g de macinatura presata cu 14 kgf, la o presiune de 9 bar, sa curgă pana la 30-60 de ml de lichid in 25-30 de sec.
Lipsa uleiurilor, a liantului, transforma pucul intr-o aglomerare de particule dure din lemn uscat, copt, ars. Chiar si prin presare/tampare, cu peste 14 kgf, vor rămâne spații libere printre particulele de diferite dimensiuni ale macinaturii, printre care apa, la 9bar, va trece cu ușurintă si va rezulta un debit mai mare decât cel dorit.
Rezultatul final, o cafea subextrasa, fără arome, cu gust amar, de cenușă si de lemn ars, cărbune, fără consistentă, apoasa si care va curge foarte neuniform si rapid in ceașca.
Nici combinațiile cu lapte nu vor fi prea reușite deși, acesta, va mai estompa din gustul neplăcut al shotului.
Deci da, foarte multe din reușită unei extracții depind de prospețimea boabelor de cafea.