Hello There, Guest! Login Register


Cafenele specialitate

#1
Cum am scris deja, eu, cu soția mea, am început un mica explorare despre cafenele de specialitate din București.

Cred ca câteva vizite la cafenele bune poate fi un bun început pt toți începători pt a înțelege dacă ce doresc ei este cu adeverat espressul (si ca punct de referință pt primele extracții).

Criteriul principal pe care l-am folosit pentru a selecta cafenele este folosirea de cafea proaspătă prăjită.

Voi edita acest post și o voi updata de fiecare data când voi vizita o locație noua. Toate considerațile, sunt, pur subjective, si trebuie sa fie luate ca atare.

== Garage Cafe ==
Barbu Delavrancea 7, București

Locație:
Aranjament:
Cafea:
Barista:
Preturi:

Pros:
Locație foarte bună, lângă parcul Kiseleff.

Cons:
Un singur sortiment de cafea (deobicei Columbia Suprem)


== Claro Cafe Shop ==
Str. Mihai Eminescu 148, București

Locație:
Aranjament:
Cafea:
Barista:
Preturi:

Pros:
Cafea si cappuccino foarte buni
2 barista foarte pricepuți
Apa pt fiecare cafea

Cons:
Locația cam departe de parcuri
Un singur sortiment de cafea pe zi (chiar dacă ei sunt și prăjitori)

== Coffee Map Roastery ==
Str. Locotenent Aviator Radu Beller 26, București

Locație:
Aranjament:
Cafea:
Barista:
Preturi:

Pros:
Locația frumoasa aranjata, cu o personalitate
Personal foarte prietenos
Foarte multe sortimente proaspăt prăjite dintre care se poate alege (>10)

Cons:
12 RON pt un doppio ristretto este foarte mult (50% mai mult decat în alte locații)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#2
As incerca sa tin cont ca numarul de cafele folosite presupune un numar similar de rasnite si espressoare/grupuri setate deja. Asta ca sa-ti poate oferi o cafea de calitate din prima.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
Îmi dau seama. La map roaster am vazut 6 rasnite egali (de culoare diferit), una pt fiecare cafea. Dar este posibil ca asta mărește și costul cafelei și nu poate fi făcut de toate cafenele.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
Iar locatia... nu vad ce relevanta ar avea... Confused Huh
Depinde ce domiciliu si traseele fieacaruia, iar pentru cei din provincie, ce sa mai zic...
 
Reply
#5
@renatoa: Am înțeles ce spui. Am vrut sa spun cat de usor este sa ajungi acolo.

De exemplu: La Garage Cafe este mai ușor sa ajungi acolo când iesi la plimbare in parcul Kiseleff cu copii sau cu prietena/sotia/familia. La Claro trebuie sa ajungi acolo specific pentru cafea (lucru pe care il recomand cu toată căldura) fiind ca in apropriere nu sunt nici parcuri, nici mall-uri. Oricum este un punct de vedere foarte subiectiv  Smile, nu un adevarul absolut.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#6
== Fellow One Coffee Shop==

Calea Victoriei 143, București

Locație:

Aranjament:

Cafea:

Barista:

Preturi:

Furnizor: Guido

Pros:
2 sortimente de cafea în fiecare zi.

Barista foarte pasionat.

Locație decorata foarte bine cu aparatura de nivel înalt (La Marzocco, cu grup profilat)

Cons:
Foarte greu sa găsești o parcare în zona (se poate parca la P.ta Victoria dar este un pic de mers)

Espresso dublu este un pic prea lung. Pentru anumite persoane este un pros dar fiind o evaluare subjectiva... Smile
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#7
Iti adresez cateva intrebari, sper sa nu te superi:
Ce inseamna aranjament? Cum stau scaunele? Design-ul ce are o anumita tema sau nu?
​​​​​​
Cum ai evaluat barista? Spui la Fellow One ca espresso este prea lung si totusi dai 5 din 5. 

Ce anume ai baut la fiecare cafenelele vizitate?

Cate vizite ai facut la fiecare? Poate schimba originea cafelei la o saptamana sau doua Wink. Ai intrebat acest lucru?!

Bafta
Bialetti brikka 2 cup, Porlex tall, Ibric
 
Reply
#8
Salut Tazmania

Aranjament:
este o privire de ansamblu gen mese, scaune, dacă localul are un stil specific, etc. De exemplu Garage Cafe, are doar 3 buline pentru ca este în curs de renovare dar sunt sigur ca, atunci când o sa fie gata, va arata foarte bine.

Fellow One, de exemplu, are un stil foarte definit, cu aparatură profi, cu scaune și mese foarte drăguțe. Un lucru care mi-a plăcut foarte mult, în afara de La Marzocco, este chiuvetă speciala pt a curăța laptierele. Cum ar fi Bucureștiul dacă la fiecare intersecție sa existe o cafeneaua aranjata asa? Smile


Barista: pentru mine este cel mai important lucru. Personal cred ca, în România, un barist este un fel de ambasador: sunt doar un număr restrâns de persoane care știu sa aprecieze o cafea buna si cred ca un Barist bun are sarcina sa-i învețe pe clienții lui. Îmi dau seama când fac câteva întrebări standard gen "ce cafea aveți astăzi" sau "de la ce prăjițor este cafea", ce feluri de răspunsuri primesc. Exista cazuri în care baristul respectiv îmi da un răspuns scurt și alte cazuri în care ma explica ce tip de cafea este (acida sau echilibrat), cum o extrage si îți arată pasiune pt munca pe care o face.
Îmi dau seama ca, mai ales când o cafenea este aglomerata, baristul poate fi obosit, sa nu aiba timp, sau sa aiba o zi proasta: din acest motiv încerc sa nu dau mai puține de 4 buline.

Cate vizite:

Claro: 5 vizite pana acum (El Salvador, Kenia, Etiopia)

Map Roastery: 1 vizita (prea scump pt mine)

Garage: > 10 vizite (Columbia Suprema, și, ultima data o cafea africana foarte bună)

Fellow One: 3 vizite (Etiopia, Brazilia)

(de fiecare data mergem în 2, unul ia o cafea și celalalt un cappuccino/flat white,si confruntam părerile)


Despre Cafea lunga de la Fellow One:

am fost acolo și am cerut în mod explicit sa iau un dublu într-o ceașcă de single. Barista a încercat in orice mod sa imi fie de ajutor dar chiar nu a putut (nu avea portfiltru curespundator): cafea a ieșit un pic prea lunga dar cred, pt cine vine de la ibric, este o trecerea mult mai usoara. De acest motiv cafeaua a primit 4 dar am apreciat efortul baristului (și sper, in viitor, sa ia un portfiltru fără fund).

O ultima completare:

1. Aceste evaluări sunt foarte subjective si m-ar bucura foarte mult ca altcineva din forum sa mai adauge aici alte evaluari, chiar dacă sunt cu totul diferite de ale mele.

2. O cafenea care chiar are o singură bulina produce oricum o cafea de un ordin de mărime mai buna decât orice alta cafeneaua care nu folosește cafea proaspătă prăjită.
Dacă cineva se simte deranjat de a este buline pot sa cer lui Liviu sa șteargă aceste buline și sa lase doar pros si cons și adresele.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)