Espressoman incepator
Timisoara
Ceva adevar este. Eu am rasnit acum cu cutit PO , gradatia 50 ARCO, 15 gr cafea medium prajita ( 12 % pierdere greutate ) in peste 1 minut. cred ca aveam 2 ture pe secunda.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Espressoman incepator
Timisoara
PS: si despre ce brew vorbim, totusi? stiu, intrebare retorica, nu e prima oara pusa... dar o mai pun odata.
De ce am vrea sa macinam lent, cand cineva imi spune in privat ca ii place mai mult ce iese cand macina mai fin...
Adica pana nu te dezveti de baut cafea "cu corp" de ce te-ar preocupa cutite "de brew" ? Inseamna ca nu stii ce iti aduc alea...
[/quote]
Cred ca eu sunt acela. Ce sa zic imi place cafeaua si macinata la gradatia 50 si la 60 si la 100. Parca la 60 mai mult. Asta este! V-am zis ca am probleme cu papila ! Tot asa cum stiu ca nu imi place espresso ca e prea concentrat.
Am incercat si cutitul PO din curiozitate.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant
Espressoman
Bucuresti
02-10-2024, 15:27
(Edited 02-10-2024, 15:30 by cradun.)
"Adica pana nu te dezveti de baut cafea "cu corp" de ce te-ar preocupa cutite "de brew" ? Inseamna ca nu stii ce iti aduc alea..."
Impartirea in "corp" si "claritate" mi se pare artificiala. Corpul nu inseamna numai o bautura mai densa si ciocolatie, e un complex de factori. De exemplu, cutitele de Honne, in brew, (care mie mi se pare sunt identice cu SSP de brew ca geometrie, desi @
Darsidius parca a scris o data ca nu au nimic in comun) au si corp si claritate, in acelasi timp.
LE: Scuze @
alin1970, am vazut dupa ca te-am citat gresit. De fapt, era textul lui @
renatoa :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(02-10-2024, 12:59)alin1970 Wrote: Eu intrebam daca cutitele Eureka de la Barshaker din pozele mele au acelasi profil ca cele ptr Kinu. La cele Barshaker avantajul este ca se vinde si cutitul exterior in set si se potrivesc direct fara prelucrate pe Arco si Kingrinder K2.
Cum și cât de ușor se scoate cuțitul exterior de pe K2?
Gaggia Baby Millennium mecoffee, Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Eureka Zero 65 AP, Kompresso, Kinu M47 POB, Orca G1, Acaia Pearl
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Nu se poate scoate, e lipit ceva, risti sa distrugi chestii.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
La Arco s-ar putea înlocui ambele cuțite cu cele de brew de la Barshaker?
Gaggia Baby Millennium mecoffee, Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Eureka Zero 65 AP, Kompresso, Kinu M47 POB, Orca G1, Acaia Pearl
Espressoman incepator
Timisoara
04-10-2024, 05:20
(Edited 04-10-2024, 05:38 by alin1970.)
La Arco se poate. dar nu cred ca este nevoie. Cutitul exterioior pare a fi la fel .
Citeste aici, poate fi de ajutor
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-1?page=12
Espressoman infocat
Cluj
12-10-2024, 10:05
(Edited 12-10-2024, 10:42 by odor4fun.)
(25-08-2024, 12:41)alin1970 Wrote: Multumesc de raspuns !
Parerea mea, formata dupa explicatii citite pe acest forum, era exact invers. Cutitul R3 credeam ca este mai potrivit ptr PO , avand in vedere muchiile taietoare scurte in zona de iesire a boabei, iar cutitul lui K6 cred ca incearca sa impace si capra si varza, adica sa fie suficient de bun pentru espresso dar sa faca treaba mai buna la PO.
Cand credeam ca am inceput sa pricep cum e cu geometria cutitelor de PO, am intrat din nou in ceata. ?
Cutitul Kinu de PO , mie imi pare mai asemanator cu cel de la R3 decat cu cel de la K6. Aschiere multa, am inteles ca inseamna finess mult si nu este bun pentru PO. Am inteles gresit ?
Cutitul Kinu PO este cel din dreapta (multumiri colegului @Darsidius ptr foto )
![[Image: UmdAofb.jpeg]](https://i.imgur.com/UmdAofb.jpeg)
Acesta este cutitul lui R3
![[Image: i4VPun4.jpeg]](https://i.imgur.com/i4VPun4.jpeg)
Par asemanatoare.
(25-08-2024, 12:21)odor4fun Wrote: (24-08-2024, 21:47)alin1970 Wrote: Acestea sunt cutitele cu 7 colturi de la MHW -3Bomber R3 si Kingrinder K6.
Cum vi se par comparate cu cutitul Kinu PO ?
Va par ok pentru PO ?
Nu stiu pe care sa il sa aleg pentru PO.
![[Image: KAqRRe1.jpeg]](https://i.imgur.com/KAqRRe1.jpeg)
![[Image: SGJhaZF.jpeg]](https://i.imgur.com/SGJhaZF.jpeg)
Te uiti la forma cutitului mobil, 6 sau 7 colturi nu e atat de important. Cutitul de K6 aschiaza boabele de cafea in loc sa le zdrobeasca si v-a produce mai putine fines comparativ cu R3, deci mai potrivit pentru modul tau de preparare.
Noutati privind rasnita preferata ?
Am folosit K6 ocazional in espresso, spre deosebire de cutitul stock de la Varia VS3 care e aproape identic cu cel de R3, nu am regasit note amare nici la extractii mai lungi, de unde concluzia ca produce mai putine particole fine.
Forma cutitului mobil, pare sa macine la granulatia dorita de la intrarea boabelor, care raman captive in avele crevase ale cutitului fix.
Alminteri observatiile tate sunt corecte, de exemplu cutitele de la Varia, hipernova ultra si hipernova ultra s, au dintii taietori incepand cu zona de intrare a boabelor, pentru a imbunatatii distributia de cafea in intervalul dorit, mai multa uniformitate si mai multe particole fine
Espressoman infocat
Cluj
12-10-2024, 10:37
(Edited 12-10-2024, 10:53 by odor4fun.)
Espressoman infocat
Cluj
12-10-2024, 20:31
(Edited 12-10-2024, 21:10 by odor4fun.)
Cantitatea de particule fine produse de cutitul
hypernova ultra-s, e cu 17% mai mare decat cea produsa de cutitul stock, supernova stainless steel. (ultimul din imaginea de mai sus)
Acoperirea titanium gold pare sa reduca destul de mult, cantitatea de particule fine produse, -23,3% fata de cutitul stock, supernova stainless steel.
https://www.tastecrafters.ro/cutit-conic-rasnita-manuala-kinu.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvKi4BhABEiwAH2gcw-2Q4CPSVqpwUDl7opg9dC0kusZ1kxb0aS_S9ho5r57PUxtiOltoghoCUoEQAvD_BwE
Espressoman incepator
Timisoara
Nu am noutati. Nu reusesc sa imi dau seama care rasnita este mai buna pentru PO . Probabil o sita de 500 m-ar lamuri, dar nu am. Fiecare rasnita este diferita si toate sunt ok ptr PO cred eu. Am ales sa folosesc concluziile colegului @
Darsidius care prefera cutitul POB kinu si in lipsa de POB kinu am cumparat cutit POB Italmill Eureka si l-am montat in Arco. Acum folosesc K6 acasa si Arco cu POB Eureka la lucru. Pentru mine toate 3 rasnitele sunt ok. Arco cu POB are cel mai lung timp de rasnire dar si forta necesara minima.
Curcubeele nu le simt la nici una.
Espressoman infocat
Bucuresti
Trebuie sa-ti faci curaj sa testezi si alte cafele. :)
Lelit MARA X, Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.
Aero...
Bucuresti
Se schimba radical macinatura, temperatura, cafeaua. De vazut daca poti praji si mai light…
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman incepator
Timisoara
13-10-2024, 22:55
(Edited 13-10-2024, 22:56 by alin1970.)
Cand voi deschide un alt sac. Kenia de pana acum imi pare ok.. Poate nu e destul de light prajita. Dar sunt multumit cu cafeaua. Rasnitele sunt bune toate in felul lor.
Aero...
Bucuresti
Pentru curcubeu trebuie si cafea… Temperatura mai ridicata.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman incepator
Timisoara
Nu caut curcubeul in mod deosebit. Pot trai si fara el, dar daca apare e bine venit. Temperatura mai mare de 100 nu am de unde .Nu ma mai stresez stiu ca e greu cu curcubeele.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
https://www.kickstarter.com/projects/174...perfection
Sa fie si aici, ca sa nu ne mai umplem de comentarii in topicul de anunturi proiecte ks
Espressoman incepator
Timisoara
(03-10-2024, 11:37)hcrisan Wrote: (02-10-2024, 12:59)alin1970 Wrote: Eu intrebam daca cutitele Eureka de la Barshaker din pozele mele au acelasi profil ca cele ptr Kinu. La cele Barshaker avantajul este ca se vinde si cutitul exterior in set si se potrivesc direct fara prelucrate pe Arco si Kingrinder K2.
Cum și cât de ușor se scoate cuțitul exterior de pe K2?
La Kingrinder cutitul exterior este montat intr-un cilindru port-cutit care este montat prin infiletare in corpul principal al rasnitei. Pentru demontare se desfileteaza cele doua piese. Atentie ca este un filet invers. ! Se desface in sens orar. In piesa port-cutit se afla si 3 suruburi micute. acelea fixeaza cutitul exterior in piesa port-cutit si tot ele asigura si centrare cutitelor.
Aero...
Bucuresti
Daca acel cilindru este cu filet, suruburile asigura doar blocarea lui.
Espressoman incepator
Timisoara
Daca te pricepi, te las pe tine sa explici mai bine. Pe mine doar atat ma duce capul. Las pe altii mai caposi sa explice.
Acele suruburi nu sunt in zona filetului. dar daca Mihai stie mai bine, il las sa explice ca se pricepe.
Aero...
Bucuresti
Suruburile nu trebuie sa fie musai in zona filetului. Dar functia este sigur de blocare.
Te-ai gandit vreodata sa incerci sa centrezi un surub in piulita…? Pentru ca acel cilindru este exact ca un surub care intra in corpul rasnitei.
Espressoman incepator
Timisoara
Cele 3 mici suruburi blocheaza cutitul exterior sa nu se invarta in cilindrul port-cutit. Nu au cum sa blocheze altceva deoarece se afla pe piesa port-cutit pe la mijlocul inaltimii cutitului exterior.
Dar Mihai are mai multa experienta, deci urmati indicatiile lui si ignorati ce scriu eu.
Aero...
Bucuresti
Spuneai ca acele suruburi au si rol de centrare…
Doar propozitia asta ti-am infirmat-o. [emoji12]
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Si gresesti, ca in multe alte cazuri.
Se face si centrare din ele, dar fara sa fi avut unul in mana mai greu de vizualizat.
Espressoman incepator
Timisoara
19-10-2024, 14:53
(Edited 19-10-2024, 15:03 by alin1970.)
(19-10-2024, 11:44)Mihai L Wrote: Daca acel cilindru este cu filet, suruburile asigura doar blocarea lui.
Suruburile nu asigura blocarea cilindrului port-cutit.
Suruburile asigura blocarea cutitului exterior in cilindru, dar si centrarea cutitului exterior fata de cel interior prin deplasarea radiala a cutitului exterior fata de cel interior . Daca se umbla la acele suruburi (pentru inlocuirea cutitului ) va trebui sa refaceti alinierea cutitelor. Se deplaseaza punctul de atingere a cutitelor.
blocarea intre cele doua corpuri se realizeaza prin adeziv pentru blocare filete ptr ca se desfac foarte greu cele 2 piese .
Dar Mihai stie cel mai bine, urmati doar sfaturile lui.
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Si intrebarea de milioane, daca tot ai desfacut k2, poti monta cutitul de kinu/italmill in k2? ma refer la cel extern.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Aero...
Bucuresti
OK,
Deci in cazul acestei rasnite suruburile au doar rol de centrare, NU si de blocare. Una dintre afirmatii tot a fost gresita… [emoji12]
Sincer, sistemul nu mi pare unul gandit foarte bine. Suruburile probabil sunt radiale, cu 120 grade intre ele? Presupun ca nu poti regla cutitul exterior cand este montat…? Ai acces la suruburile alea cand e rasnita asamblata?
Espressoman incepator
Timisoara
19-10-2024, 16:21
(Edited 19-10-2024, 16:41 by alin1970.)
Mihai, concentreaza-te. Tot ce am spus este real. cele 3 suruburi au rol de fixare cutit exterior si de centrare. Eu asta am zis. Si da, suruburile sunt la 120 grade . si da se poate regla rasnita din ele ao acces la ele cu rasnita montata. Ce ma nedumereste este de ce te bagi daca nu ai vazut despre ce este vorba ? doar asa sa ma contrazici pe mine ? Sistemul este mai bine gandit ca la multe rasnite. La Kinu poti regla cutitele cu rasnita montata ? da la comandante cea cu patent european pe care o proslavesti ? sau la altele?
@
Darsidius,
Nu am desfacut K2. Am renuntat de frica sa nu stric ceva. Cele doua piese sunt prea bine lipite. Nu a mers cu mana si m-am oprit de frica sa nu o stric.
Este nevoie de adaptat ceva care sa ajute pentru o demontare cu zero pagube folosind cele 3 gauri filetate . Problema mare este ca apoi trebuie centrata din nou rasnita..
Acum am K6.
Sunt curios de K4 daca are cutite italmill asemanatoare Eureka sau Kinu.
Aero...
Bucuresti
(19-10-2024, 16:21)alin1970 Wrote: Sistemul este mai bine gandit ca la multe rasnite. La Kinu poti regla cutitele cu rasnita montata ? da la comandante cea cu patent european pe care o proslavesti ?
OK, am inteles acum solutia. Tot nu o agreez, suruburile sunt subtiri si ai un risc de deformare, practic ajungi la decalibrare.
Faptul ca poti demonta dar stii din start ca ajungi la o problema inseamna exact ce ziceam, ca sistemul nu e gandit bine. Ca o masina la care scoti roata ca sa inlocuiesti un bec la far.
La Kinu de ce sa reglezi cutitele? Vin gata reglate, pui alt cutit, e si el reglat. Nu e gandita sa schimbi cutitul exterior ca asa a fost proiectata. Si dupa cum vedem, avem cutite de espresso si de brew pe acelasi cutit exterior.
In fine, pana la urma fiecare cumpara ce ii place.
N-am inteles fraza cu proslavitul la Comandante. Nici macar n-am tinut vreodata o rasnita din aia in mana. [emoji23]
Espressoman incepator
Timisoara
Pai la Kinu de unde stii ca ai aceleasi cutite externe ? De unde stii ca sunt centrate si nu trebuie calibrare ? Pe cine prostesti cu ce zici ?
Si la Kingrinder vin gata reglate cutitele. Nu trebuie sa le reglezi. cele 3 suruburi sunt suficient de groase nu se deformeaza, e vorba de cativa mocroni . Nu trebuie sa scoti roata sa schimbi becul. dar trebuie sa demontezi cutitul daca vrei sa il inlocuiesti. Si dupa inlocuire ai posibilitatea sa reglezi astfel incat sa fie cat mai centrate, dar poti sa nu i si sa le strangi la ochi si va merge perfect sigur nu vei avea atingere excentrica daca pleci de la + o tura ca la Kinu.
Deci mult cancan.