Welcome Back Log In Create Account

Cafenea rasnite

(05-01-2023, 18:37)adrian1 Wrote: DF64 este cea mai ieftina rasnita de genul asta.
Mai ales cand treci de la espresso la cold brew trebuie sa faci purge, sa arunci primele 5g.

DF64 nu e "de genul acesta", avand cutite plate. De asta trebuie sa arunci, la conice nu arunci nimic.
Nu de la sistemul de reglaj au facut ei economia oricum, nu costa nimic sa faci pasul unui filet mai fin.

Reply
Probabil ca rasnitele acestea electrice ca Wilfa Uniform, Fellow Opus cu 40 de setari posibile de la "fine" la "coarse" se adreseaza celor care vor sa se incadreze intr-un anumit buget si sunt multumiti cu 5-6 setari pentru "medium", alte 5-6 setari pentru "medium fine", etc. Pentru 40 de setari diferite numai pentru "medium", in aceeasi gama de preturi, se trece la kinu cu lucru manual, care ofera in plus si "infinitul" pentru a tinde spre perfectiune  Smile

Inainte de a ma inscrie pe acest forum a fost simplu cu rasnita, m-am descurcat cu Porlex Blush , acum, dupa ce am mai cumparat vreo doua rasnite, e destul de complicat de luat decizia optima pentru urmatoarea rasnita, care as vrea sa o folosesc mai mult timp de acum incolo Smile

Reply
Ar fi bine sa ai 5-6 setari la dispozitie pentru espresso, ma tem ca in realitate vor fi doar 1-2-3.
La Arco gama de espresso indicata de fabricant este 30-60, adica a doua jumatate a primei ture, o tura are 60 de "clici"
Din aceste 30 de optiuni, pentru cafeaua actuala merg cu 3 doar, intre 31 si 33. 30 sau 34 si deja sunt in zona de nisipuri miscatoare unde trebuie sa conduc extractia din levier... optiune pe care unul cu pompa nu o are.
Veste buna este ca pentru brew nu mai e asa critica rasnirea, pot explora toata plaja de 40 diviziuni, de la 1:40 la 2:20, fara sa zic ca extremele ar fi de aruncat, doar diferite, in sensul bun.

Eu as zice mai curand ca aceasta rasnita se adreseaza celor care vor sa se simta bine ca au Follow, ca un obiect de cult, care pana acum nu si l-au permis.
Repet, reglajul ar fi ultima mea grija, nu ma pot opri sa ma gandesc ce poate fi in interior la 195$... ce i-a oprit pe altii cu ani buni in urma sa scoata ceva similar cu care sa rupa piata sa zici ca nu o mai schimbi mult timp ?
Asa ca nu cred ca ai putea gasi acolo in carcasa aia niste cutite si un motor peste nivelul unul lelit43 sau ascaso i2 mini.
Sigur, o gramada de guristi cu papile intoarse pe dos se vor grabi sa ne asigure ca e wow...

Reply
In interior este un motor ieftin cu angrenajul de la rasnite/espressoarele breville/sage, acel cutit fixat cu o agrafa metalica ce se blocheaza prin rotire. Evident ca totul este din plastic.

Are si hopper, sus.

Cutitele sunt cele din baratza virtuoso, sau acum facute de ETZ Elvetia.

asa arata prostia:

[Image: BiIfAGn.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Stie cineva mai multe despre aceasta rasnita?

https://www.mischiefworkshop.com/product...c-grinder/

Pare sa fie potrivita de pus in portbagaj, in concediu.

Producatorul spune ca e premium, meganustiuce, etc, dar nu vad informatii mai detaliate despre cutite, motor, cat din cursa de reglaj este potrivit pentru espresso, etc.

Reply
Chiar si in concediu tot electrica ? Zic si eu... Smile

Pai, cutite de 40, nu arata rau taietura rotorului, mai putin metalul din care sunt facute, cam prea lucios sa fie de bine...
Zic asta si in contextul a ce vad la sectiunea de hand grindere, o colectie de clone de Commandante de ti se face macinatura ... maciuca Smile la fel si rotorul electricei, tot copie de commandante "optimizat de brew"

Plus ca mai e si partea asta care suna a gemete la rasnire...
Grind time (18 g dose) Approx. 15-30s at filter setting, 45-60s at espresso setting

Pai asta suna a regim de manuala, daca asa dramatic ii scade turatia pentru macinare espresso, inseamna ca la medium roast... se face de roast...
Si e normal, in jumatatea de jos unde e locatia motorului, de abia intra unul de bormasina la limita potentei.

E stepless, macar atat...
Finetea de reglaj e de 3-4 ori mai mica ca la Kinu, daca reglajul inseamna o tura plina si doar atat.
Adica ce reglezi intr-o rotatie de 90 grade la Kinu, la asta ocupa 30 grade sau mai putin.
Dar distanta pe inelul de reglaj va fi apropiat de Kinu, pentru ca are diametrul de aprox 2x mai mare.
Cat iti complica asta viatza, numai tu poti stii... dar e relativ usor de remediat, odata ce ai identificat zona aproximativa de espresso, lipesti acolo cu banda un fragment de "metru" de hartie de la ikea, cu gradatii de 1mm, si esti rezolvat... la vita e bella... again.

PS: e posibil sa fie o variatiune inclinata a asteia:
www.aliexpress.com/item/1005004669575509.html

Reply
(10-01-2023, 13:37)renatoa Wrote: Chiar si in concediu tot electrica ? Zic si eu... Smile

In concediu e dimineata mai scurta Wink

Multumesc pentru raspuns, in concluzie, deocamdata nu prea merita rasnita respectiva.

Reply
Pai ce economie de timp faci daca munceste tot cat mine un minut sa rasneasca 18g ?

Reply
In minutul ala din ora albastra Rolleyes fac niste fotografii in timp ce rasnita rasneste. Smile
Intrebarea este daca in minutul respectiv motorasul ala se invarte lin sau se incalzeste impreuna cu cele 18 grame. Undecided

Reply
Iei multitaskingul mult prea literal... chestiile astea se fac pe rand, daca vrei sa le "gusti" pe ambele pe deplin...

Reply
Cand esti prost de-ti pute capu:

https://www.youtube.com/watch?v=FfR4BNhNYJA&t

LE: cica asa face rasnita la 30 clicks, WTF?

Reply
Conform statisticii, 50% din cei care au citit si s-au uitat la clip o sa intrebe nedumeriti, dar ce are asta cu Commandante, ca X zice ca e buna...

Nu e ceva nou, acum 10 ani si mai bine, pe un forum de video aerian, postand imagini compartive de la doua camere, fara nici un comentariu, ca sa nu influentez audienta, ma pomenesc ca sunt intrebat... pana la urma, care camera e mai buna ?
Se pare ca unora, care devin majoritari, le e mult mai simplu sa isi delege competentele si judecata, decat sa se oboseasca sa judece singur.
Si inca nu a venit valul celor care incep sa gandeasca cu... ChatGPT Wink

Reply
Da... ce ai cu ChatGPT?  :D

[Image: kn6GhSP.png]
Wilfa Uniform/Comandante C40/knob/Q2s
filters/AeroPress

Reply
Nimic... doar limbajul de lemn... "politically correct"
Uite ca se poate transplanta asa ceva si la un AI... de ce ma mir oare...  Confused

Reply
[Image: LxoOiga.jpg][Image: DlBYUAW.jpg]O intrebare , voi cum faceti cu partea de incarcare electrostatica la o rajnita manuala, in acest exemplu am folosit 17 g de cafea, 1 gram ramane lipit de rajnita. Din ce am observat este ca majoritatea partii restante e plina de chestiile acelea albe de la cafe.
Cu alte cuvinte daca nu folosesc acea partea cafeaua din filtru ramane mult mai uniforma si curata. Cum e mai bine , sa foloseac 17 g si 1 gram sa sacrific, sau sa folosesc tot inclusiv resturile acelea albe?
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
Ai ratat discutiile pe tema asta purtate acum putin timp, poate nici o saptamana. Doar ca s-a folosit termenul "static", in loc de electrizare. Aici ... si prin alte topice
Pe scurt: invata sa iubesti electrizarea, e aliatul tau, e o prostie sa lupti impotriva ei cu RDT.
Imediat cum s-a terminat rasnirea, nu te apuci sa bati in fundul paharul ca turbatu, sa cada tot in interior, din contra, cat mai delicat inclini rasnita si desfaci usor paharul, ca sa ramana cat mai mult pe cutite.
O suflii pe toata, cat si ce e vizibil pe suprafata in pahar.
Daca mai agiti paharul un pic o sa iasa si mia multa, o suflii si pe aia.
Ce am descris mai sus trebuie sa devina rutina.
Si as verifica cantitatile inca odata, mie nici 0.2g nu mi se lipesc, dar vizual arata enorm, acopera peretii paharului integral.

Reply
(21-01-2023, 11:41)renatoa Wrote: Si as verifica cantitatile inca odata, mie nici 0.2g nu mi se lipesc, dar vizual arata enorm, acopera peretii paharului integral.
Este intre 0.8-1 g ce ramane daca foarte fin desfac containerul de la comandante. Verificat de multiple ori.
Poate ca ar trebui totusi sa nu fiu asa atent cand indepartez containerul. Deci cu alte cuvinte e corect cum am facut pana acuma lasand partea statica pe rajnita , atat doar ca din ce inteleg de la tine e atipic ca ramane atat de mult….

Ps. Aduc o completare, tocmai am macinat un light roast si a fost 0.3 retentia. Deci medium roast pare sa retentioneze static mult mai mult ca si light roast
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
@alex_b ia partea ce ramane de la o rasnire, pune apa la 100c peste ea (Daca ai 1 gram de solutie ) pune cam 30g de apa fiarta, lasa 7-10 minute cat ai lasa un ceai si apoi gusta si vezi ce gust de carton ai.

Reply
(05-01-2023, 17:07)Mihai L Wrote: La 41 pasi... cred ca doar daca suplimenteaza ca la Baratza cu un modul care sa extinda numarul de pasi.
Dar cel mai probabil nici asa. Eu cu Sette 30 n-am reusit sa macin pentru brew si avea si ea in jur de 30 pasi.

Au venit cu precizari suplimentare, se pare ca au implementat un sistem de reglaj in doua trepte.
Inelul ala albastru este echivalentul "saibelor" la Sette, asa ca ai in total 120 pasi, din care iti alegi o plaja de 41 in care te joci la un moment dat.

Daca nu s-a spus inca, se invarte cu 350 RPM.

In contextul asta, si la acel pret, chiar e posibil sa kilareasca buna parte din piata... incepand cu Sette  :D
Plus ca au si retentie electrostatica pleava, by design... pe care unii o sa tabere sa o anihileze cu RDT :)

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
cei 3 muschetari:

kinu simplicity (espresso burr pt brew)
favorite 2a cutite 65mm plate mahlkonig kenia unimodale
timemore sculptor- 78mm hybrid ghost burr

[Image: dDZC3HP.jpg]

Reply
Așa ai de gând să ții doamna kenia ? Merita o rochie neagra noua.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=PXThYLEQcq8

Ei ...  Confused merita topic propriu, sau o trecem la "si altele..."  Huh

Reply
Inca o pocnitoare #metoo...

https://us.moccamaster.com/pages/introdu...rr-grinder

50 mm plate, motor 1350 RPM 310 watti.
Viteza de rasnire 2g/sec
Doar 10 trepte de rasnire, pentru gama Aeropress-filtru-coldbrew.

Reply
[Image: AjnLD4cl.jpg]
Via https://www.instagram.com/p/CpfZ9HFtxrq/
Wilfa Uniform/Comandante C40/knob/Q2s
filters/AeroPress

Reply
Interesant graficul, desi deocamdata lipsesc explicatiile despre modul in care s-a efectuat lucrarea de laborator. ;)
Analizand strict acest grafic, vad ca rostogolirea pe internet a faptului ca rasnita snapanului care-si spune comandante, ar fi cea mai tare din parcare pentru brew, e doar o plimbare a vorbelor dintr-o parte in alta. Nu cred ca diferenta dintre  6% si 8% pentru aceasta variabile are o influenta majora asupra calitatii cafelei preparate. Acum sunt si mai multumit ca am ales Kinu. :idea:

Reply
Este o alta forma de reprezentare a acelorasi date din care se construieste si distributia clasica Gauss, doar ca s-au ales alte marimi pentru x si y.
Nu e o alegere prea fericita, pentru ca toate macinaturile se raporteaza la fines de 100 microni, care pentru espresso inseamna ceva iar pentru brew altceva.
Si se pierde ponderea  fractiilor de peste 100 microni, care conteaza.

Da, diferenta este mica, si se poate anula din alegerea setarii pentru granula medie.
Iar daca ar fi plotat si fractia de fines-uri sub 400, care sunt importante pentru brew, informatie care e pierduta in reprezentarea de mai sus, s-ar fi vazut ca alegerea punctului mediu poate aduce si diferente de peste 10%, care chiar se simt...

Reply
Ca sa nu mai deschid alt topic ! Ce rasnita imi trebuie pentru un viitor GS3/LMLM cu urmatoarele specificatii :
- cat mai putina electronica
- un tanc sa reziste de lasat mostenire
- cu motor de peste...sa zicem 500 W , in minuni nu cred 
- sa macine pentru orice stil
- un pas mare fata de Honne desigur cu plus  :D
- reglaj mecanic
- nu ma intereseaza zgomotul , il percep ca o chemare la o cafea buna  Smile
- usor de curatat si servisat acasa
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele

Reply
Nu trebuie sa crezi in minuni, doar in fizica. Cuplu = 9.55 * Putere / RPM
Pe Arco, la 350 RPM, pentru un medium roast nu am depasit niciodata 160W, masurati.
Asta face un cuplu un pic peste 4N.m = 4 kg la un brat de 10 cm, cat am masurat si la Kinu, cu cantarometrul.
Posibil ceva extra light sa depaseasca maximul de 200W de pe eticheta, dar sa faca fata daca torni boabele incet.
Problema cu Honne este ca i-au pus un motor de sub 150W, de aici sincopele semnalate.
Asa ca ce doresti matale ar fi un Honne modat cu un motor de 250-300W, universal, nu a/sincron cum e acum, ca sa ii poti varia si viteza. Ar bifa cam toata lista.

500W se justifica la una de bar sau de alimentara, care macina non stop sute de grame, ca sa ramana motorul rece, si sa tina ani de zile. Si nu cred ca incape in spatiul din Honne.  Confused

Reply
Iar a castigat niche zero, bineinteles.

https://www.youtube.com/watch?v=q5GghSxvJCM

Reply
Pe barba lor...  Wink
...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)