Espressoman infocat
Iași
In acest topic sa scriem despre cafele deosebite pentru filtru.
Se pot prezenta si cele prajite in profil omni sau espresso cu conditia sa aiba rezultate in ceasca remarcabile. Scrieti, va rog, si despre metoda si rețeta de preparare : ratii, tip de apa, temperatura, turnare, timp.
Si prajitorii, comerciantii si organizatorii de group buy pot scrie cu conditia ca descrierea sa fie adevarata.
Excudem cafelele cu rezultate mediocre, ca sa nu pierdem timpul.
Multumesc!
Espressoman infocat
Bucuresti
Este un subiect destul de delicat pentru ca nu toti cauta acelasi lucru intr-o cafea de filtru si ca sa-ti arat de ce pot sa-ti spun ca mie mi-a placut foarte mult Ethiopia Danisa in V60 si m-au lasat rece multe infuzate pe care altii le-au mentionat a fi spectaculoase si gasesc total neproductiv termenul de cafele cu rezultate mediocre pentru ca pana la urma fiecare trebuie sa decida pentru el, motiv pentru care acum nu mai pot spune ca-mi place Ethiopia Gara Agena de la Meron pentru ca sigur multi o incadreaza in mediocre. :)
Lelit MARA X, Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
03-08-2023, 14:04
(This post was last modified: 03-08-2023, 14:05 by cristi5922.)
Eu sunt sigur că putem specifica ce anume se remarcă la X sau Y cafea.
Poate unii caută cafele deosebite pe partea de corp, aciditate, dulceață, poate alții caută note evidente și spectaculoase.
De exemplu am băut acum 4-5 luni o Ethiopia Chelbesa la Origo foarte florală, însă următorul lot din prajitorie a venit fix invers, foarte fructat, fapt confirmat și de bariști. De atunci nu am mai găsit o cafea atât de florală cu toate că nu căutam note specifice și intense și îmi plăcea că ei prăjesc 2-3 origini și pentru filtru.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman infocat
Oradea
03-08-2023, 14:12
(This post was last modified: 03-08-2023, 14:14 by sebastiangrg.)
Pe mine m-a impresionat deosebit de mult Columbia Risalda, Finca Milan, de la Olivo.
Sunt sigur ca nu-i pe gustul oricui, pentru ca nu oricine agreeaza cafelele procesate cu alte fructe (fructul pasiunii si cocos am incercat eu), insa pentru mine a fost o experienta faina
Mi-a placut mult gustul intens de fructe si care evident era si usor de obtinut - incercat pe April brewer si V60. M-a impresionat in mod special cea cu cocos, insa din pacate vad ca in prezent nu o mai au.
EDIT: pe de alta parte, am incercat o cafea infuzata cu capsuni, de la Kawa, care m-a dezamagit.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch
Aero...
Bucuresti
As recomanda sa specificati la cafea procesarea si orice eventuala infuzare/adaos de alte arome.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Unii judeca calitatea si dupa rasnita utilizata... si care, cred ei, poate face o cafea deosebita sa fie mediocra... poate si invers.
Asa ca, judecati de genul asta... :s
Espressoman infocat
Iași
03-08-2023, 19:20
(This post was last modified: 03-08-2023, 19:31 by Eugen16.)
Ma gandesc ca ar fi de preferat sa scriem despre cafele pe care le putem cumpara acum, totusi topicul trebuie sa aiba o utilitate iar cafelele istorie ne lasa doar cu amintiri frumoase.
Deci, ce putem cumpara acum deosebit , fara ca sa facem credit la banca?
Referitor la sintagmele " gusturile nu se discuta" si "fiecare pe limba lui" sunt cat se poate de neadevarate. In logica asta ne-am umput de case roz cu turnulețe, mergem la nunta in treining si pantofi cu ștrasuri si suntem inconjurati de prost gust.
Gusturile se discuta si inca foarte serios, de asta avem arhitecti, critici de moda, qgraderi si barista. Ce e frumos și bun place si celor cu gustul needucat, invers nu.
Asa ca scrieti fara rezerve despre cafele bune.Daca sunt bune, sigur o sa ne placa la toti.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
03-08-2023, 19:37
(This post was last modified: 03-08-2023, 19:47 by cristi5922.)
Ca un conversation starter pot recomanda cafelele din colecția microlot de la Origo. Mulți probabil le cunosc deja.
Sunt veșnic disponibile și întotdeauna revin la ele.
Știu că sunt cam scumpe și omniroast, însă le consum în ambele forme (espresso și V60) și întotdeauna sunt delectat de ele, având note foarte evidente care se transpun până și în gust, fără să vorbim despre un proces de infuzare.
Trebuie totuși să ținem cont că Panama Kambera și Panama Perci sunt foarte procesate și fermentate, cea din urmă fiind mai intensă în acest sens.
Vinul roșu din Perci este absolut delicios în V60 și foarte siropos în espresso. Cred că e singura cafea pe care aș recomanda-o în ambele forme pentru experiență.
Yemen încă nu am încercat, iar Ethiopia se remarcă printr-o multitudine de note foarte prezente ca rezultat al procesului prin spălare.
Kambera este ceva mai echilibrata dpdv al fermentației, loturile mai recente renunțând la nota de banoffee pie (banana toffiffee pie, remarcabil de evidentă) in favoarea florilor roz.
Cele din Panama am remarcat că se râșnesc foarte ușor, apa trece foarte repede prin ele, și în general se recomandă o extracție de 20g cu 300ml folosind o măcinătură mai fină și agitație mai multă.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman infocat
Bucuresti
Multumesc Eugen pentru deschiderea acestui topic. Am citit si ce s-a scris pe topicul de v60 despre cafele de filtru si din pacate asa este, de cand s-a retras si yume din prajirea pentru filtru in Romania cred ca am ramas doar cu Bob (care nu stiu din ce motiv nu isi face update la site unde are aceleasi cafele de juma de an desi in realitate are cu totul altele pe care le vezi doar pe instagram).
Desi imi pare rau ii inteleg ca daca piata nu cere nu are rost sa consumi cafea care sa iti ramana apoi nevanduta. Dar asa am ajuns si eu si altii de pe forum sa comandam aproape doar din afara, unde situatia este cu totul alta (prajitoriile au 5-10 cafele de espresso, de obicei cele de baza si 15-20 de filtru, cafele deosebite, a se vedea Dak, Kawa, Manhattan, Picky Chemist. Alti nici macar nu se obosesc sa prajeasca de espresso decat foarte rar, a se vedea Standout sau Coffea Circulor)
Acum sa trec la subiect, cafele deosebite:
GOATs: Letty Bermudez - Manhattan, Diego Bermudez Bioreactor Ozone Pink Bourbon - Standout, Lychee Lassi - DAK, Wild - Kawa, Meron, Picky Chemist
Foarte bune: Rainbow - Dak, Alasitas - Dak, Milky Cake - Dak, Paraiso 1 - Kawa, Rosa Te - Kawa, Geisha ABU washed - Kawa, Meron; Macaroon - Dak si multele altele care nu imi vin acum
Cafele bune omniroast dar cu rezultate bune pe filtru in Romania se gasesc la Meron, si mi se pare ca sunt si singurii care incearca sa aduca cafele mai speciale (au avut seriile Janson, Aroma Nativo, ABU).
Cateodata si Pressco are cafele interesante, prajite putin mai spre zona espresso.
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
04-08-2023, 11:01
(This post was last modified: 04-08-2023, 11:03 by cristi5922.)
Am intalnit la Emozia coffee manifesto de pe Halelor un barist foarte pasionat de filtru care iti prepara foarte bine V60 si in general au 4-6 pungi de cafea deschise din care iti poti alege ce sa iti prepare.
Cand vreau un V60 to go bun, sigur imi fac drum pe acolo.
Referitor la cafelele din afara, poate ne strangem cativa si facem o comanda. Din pacate nu stiu cate luni tine o punga sigilata la calitate ~maxima, dar daca as estima un consum de 1 punga prajita de V60 la 2 saptamani, mi-as face un stoc de 8 pungi pentru 2 luni sau 12 pungi pentru 3 luni, din 3-4 origini.
Espressoman
Iasi
Sa puneți și rețetele pe care le folosiți pe scurt dacă nu este timp.
Astfel ne inspiram unul de la altul Petru achizionarea de cafele și știm cum sa încercăm să le extragem.
Mulțumesc.
MaraX <> FlairPro2 <> EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Espressoman infocat
Constanta
07-08-2023, 10:37
(This post was last modified: 07-08-2023, 10:39 by tektbar.)
Ce mă bucur ca s-a deschis acest topic. Haideți să vă zic de o cafea care m-a marcat. Am încercat prima cafea de la April Panama Elidia Estate, naturală fără să am prea multe așteptări, am testat câteva rețete. Țin să menționez ca in majoritatea timpului folosesc dripperul Orea cu filtrele kalita și negociator(pentru mine este cea mai tare combinate am testat, cafec, kalita, stagg x, v60).
Rețeta pe care o recomand pentru această cafea este următoarea: Ode 6 13 in 200 out 4:30min 93grade
0’00 Pour 50g to bloom
0’40 Fill up to 100g
1’10 Fill up to 150g
1’40 Fill up to 200g
Apa folosită este Izvorul Minunilor(60 ppm), (da am renunțat la Bucovina) pt ca începea să aibă PPM-ul între 25-35.
Gust clar,dulce, mango ciocolată cu lapte.
https://imgur.com/a/VnFkRFY
Profitec700Drive|BezzeraUnica+CS|DF83|BentwoodVertical63|KinuM47|Acaia|OreaV4&Cafec|ForceTamper|PullmanBasket
Ex: Bellona EurekaSd Comandante NicheZero OdeV2 Atom75 DF64 Zp6
Espressoman infocat
Mioveni
07-08-2023, 12:19
(This post was last modified: 07-08-2023, 12:20 by bobitad.)
nu-i cam mult 4:30? pentru 13 g cafea/200 apa? pe orea? care ar trebui sa fie mai rapid si ca v60(nu am testat ca nu am orea, dar asa am auzit).
eu si la 20g/300 cu 5 turnari la etiopii care mai de care si tot termin la 3:30 cu filtre normale, cu abaca mai scad 10-15 secunde. sa nu fie vreo problema cu alinierea la ode, stiu ca Nick(barbosul care a conceput-o) zicea pe facebook ca trebuie aliniata si ca din fabrica vin de obicei aiurea. bine ode, din cate am citit chiar si aliniat tot are tolerante mari, dar asta e alta discutie. dar daca cafeaua e buna, atunci nu conteaza, doar ca mi-a atras atentia 4 minute 30.
zp6/v60
Espressoman infocat
Constanta
(07-08-2023, 12:19)bobitad Wrote: nu-i cam mult 4:30? pentru 13 g cafea/200 apa? pe orea? care ar trebui sa fie mai rapid si ca v60(nu am testat ca nu am orea, dar asa am auzit).
eu si la 20g/300 cu 5 turnari la etiopii care mai de care si tot termin la 3:30 cu filtre normale, cu abaca mai scad 10-15 secunde. sa nu fie vreo problema cu alinierea la ode, stiu ca Nick(barbosul care a conceput-o) zicea pe facebook ca trebuie aliniata si ca din fabrica vin de obicei aiurea. bine ode, din cate am citit chiar si aliniat tot are tolerante mari, dar asta e alta discutie. dar daca cafeaua e buna, atunci nu conteaza, doar ca mi-a atras atentia 4 minute 30.
Da, am aliniat ode. Gradația 6 o pot compara cu un 22 cliks pe comandant. Știu ca pare ireal, dar m-am luat după gust. Este dulce nici urmă de supraextractie, kettle nu-l mai pun in baza. Am incercat mai grosier 8-9 ode a curs in 3 minute dar nu avea nici un gust, foarte fad. Am vazut ca cei de la Fellow au facut o cafea de la April, iar timpul total a fost de 5 minute :)) acum înțeleg de ce. De regulă pt 12-13g încep cu 2:30-3 min apoi mă iau după gust. Pe ode se întâmplă foarte rar să am bitter idiferent de cat de fin reglez, ba chiar ies în evidență urme de lemn ars și fum mă duce cu gândul ca este un defect in prajire. De-aia păstrez comandantul mi se pare mai iertător pt cafelele mai slăbuțe.
Profitec700Drive|BezzeraUnica+CS|DF83|BentwoodVertical63|KinuM47|Acaia|OreaV4&Cafec|ForceTamper|PullmanBasket
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
07-08-2023, 13:33
(This post was last modified: 07-08-2023, 13:33 by Darsidius.)
ODe v2 face fines de te sparge in comparatie cu v1 sau alte rasnite. Iese o cafea mai rotunda, dulce, fara note clare cum iese pe ssp mp sau alte rasnite mai clare.
De exemplu ca sa intelegi diferenta, ODE V1 macina la minim cafele pt 12/200 pe april brewer si cu unele cafele abia reuseste 1 min 40-2 min pe cand cu ODE V2 poti sa infunzi orice brewer la aceasi doza.
Timpul e normal, pt ca ai rasnite ce face mult fines.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
Espressoman infocat
Constanta
(07-08-2023, 13:33)Darsidius Wrote: ODe v2 face fines de te sparge in comparatie cu v1 sau alte rasnite. Iese o cafea mai rotunda, dulce, fara note clare cum iese pe ssp mp sau alte rasnite mai clare.
De exemplu ca sa intelegi diferenta, ODE V1 macina la minim cafele pt 12/200 pe april brewer si cu unele cafele abia reuseste 1 min 40-2 min pe cand cu ODE V2 poti sa infunzi orice brewer la aceasi doza.
Timpul e normal, pt ca ai rasnite ce face mult fines.
Cutitele v2 chiar sunt echilibrate au claritate mai mare fata de kinu și comandant, dar își păstrează și dulcele de care ai menționat. Depinde mult și de cafea am avut câteva sortimente de la Friedhats pe care le-am râșnit pe setarea 1 fără să înfund v60-ul. Mă tentează să încerc cuțitele MP cândva.
Astazi am băut încă o cafea de la April ( Costa Rica From The Vulcan Azul spălată). Ca și gust dulcele iese în evidență, floral și ceva piersică, aciditate medie.Rețeta folosită
Ode 5 (21-22cliks comandant) 96 grade, 3 turnari 12 in 200 out
0’00 Start timer, pour 50g to bloom
0’40 Fill up to 150g
1’10 Fill up to 200g
A curs in 2:45
Am făcut câte un swirl mic după fiecare turnare.
Chiar m-au impresionat cafelele lor, am găsit-o la Zissou o pungă de 250g costa în medie 150-160 lei.
Espressoman infocat
Bucuresti
Must have pt filtru la mine:
- Columbia Diego Bermudez (anaerob spalata) de la Bob
- Columbia Jairo Arcila (Honey + Wine Yeast & Peach) de la Meron
- Ethiopia Gelana Gesha (Naturala) de la Sloane
- El Salvador - Finca Franzisko (Naturala) prajita de @
sorinetta
Rasnite medium-coarse cu Kinu M47 (setat la 3.9.0), apa Aquacode (TDS 85)
Reteta de V60 a lui Lance Hedrick - 15g cafea, 45 ml bloom de 2 min, apoi slow pour pana la 250 ml.
Orea V4, ZP6, Kinu M47.
Espressoman infocat
Bucuresti
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
"Noua"... ... revelatia omului a avut loc acum 2 ani... :s
...toate-s vechi... ajunge sa vezi cat de light e prajita cafeaua de ibric in bazar la Ierusalim, si iti dai seama ca noutatile sunt din vremuri demult apuse...
Espressoman infocat
Bucuresti
(15-08-2023, 12:41)renatoa Wrote: "Noua"... ... revelatia omului a avut loc acum 2 ani... :s
...toate-s vechi... ajunge sa vezi cat de light e prajita cafeaua de ibric in bazar la Ierusalim, si iti dai seama ca noutatile sunt din vremuri demult apuse...
N-am fost atent la data,aceea este o cafea cruda ce ma indoiesc ca poate livra ceva spectaculos
Espressoman infocat
Bucuresti
Hai sa nu lasam topicul asta sa moara :)
A treia versiune de Wild bauta de mine, de data asta prăjită de conaționalul nostru mutat pe insulă.
Cafeaua asta împreună cu Lychee de la Dak a început seria cafelelor-bomboana.
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Este luata de la ei de pe site sau din vreun coffee shop?
Espressoman infocat
Bucuresti
De la ei de pe site, am dat comanda cu încă un coleg de forum. Am luat si cutia cu cele 3 cafele de la Diego Bermudez.
Espressoman infocat
Bucuresti
As vrea sa incerc si cafelele pentru filtru prajite de Kawa. Puteti sa-mi recomandati ceva din cele disponibile in acest moment (nu-mi plac cafelele infuzate)? Livrarea se face direct acasa? Care ar fi termenul de livrare (pe site e un interval cam mare 8-20 zile)?
Multumesc!
Espressoman infocat
Arad/Timisoara
1-3 zile cu curierul, nu recomand optiunea cu posta, mie mi-au pierdut pachetul si am avut o mare bataie de cap cu posta din franta, 60 de zile a durat pana am primit refund. Nestor lasso ombligon, au mai avut o Kenya buna spălată dar nu o mai vad.
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
Espressoman infocat
Valea Doftanei
Salut, nu te pot ajuta cu recomandare intrucat nimic din ce am mai incercat, nu mai este disponibil pe site. Ce iti pot spune in schimb e faptul ca de obicei comanda ajunge in 5-7 zile din momentul primirii confirmarii de expediere. Cafeaua de obicei vine la posta, dar azi am avut placuta intamplare de a imi fi livrata direct acasa. (Daca alegi sa platesti in plus, vine mai repede cu dhl direct acasa).
Brew: V60, Kalita, Origami, Timemore B75, Aeropress
Espresso: Kompresso, Staresso Mirage Plus
Rasnite: Comandante C40 MK4, 1Zpresso X-Pro
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu am abonament la kawa de un an, prin poștă (Collisimo+Poșta Română). A ajuns de fiecare dată. Durează 6-10 zile. Cafeaua este mult mai ieftină și mult mai bună decât pe piața noastră -- trist, dar adevărat...
Profitec Pro 700, Profitec T64, Fellow ODE Brew Grinder, Mahlkonig Vario, Kinu M47
Espressoman infocat
Timisoara
(11-09-2023, 15:20)dinu Wrote: kawa .... Cafeaua este mult mai ieftină .....
Care sunt cafelele alea mult mai ieftine decat la noi? La o cautare rapida pe site-ul lor nu le-am gasit.
Espressoman infocat
Bucuresti
Nu cred ca vei gasi aceasta cafea la pretul acela la noi si este valabil cam la toate...
Aero...
Bucuresti
Cea mai ieftina de filtru pleaca de la 15 euro. Punga are 200g.
Probabil daca ne ducem la 50kg in loc de 1kg obtinem un pret mult mai bun. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono