Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

Am avut timp sa ma joc cu Etiopia Sidamo amintita mai sus. Cafeaua este proaspat prajita, este prajita medium-light are ambalajul sigilat foarte bine cu aerator. Miros placut, fara defecte in boabe, prajire uniforma, cafeaua este arabica in totalitate.

Am experimentat multe shoturi, si am dedus dintre arome: iasomie (miros predominant) lime/bergamota in special la rasnire putin mai grosiera si la underdose (17 grame in sita de 12-18 ims) pe final caramel si foarte subtil cacao (amar dar nu deranjant). Nu imi ramane in gura amareala sau bitter, ci imi ramane un gust ca de caramel (exact cand mananci o crema de caramel).

Eu ii dau o nota buna, un 8.5 din 10. Am consumat cafele mai bune, dar si mai rele de la prajitoriile de specialitate. Sa o incercati, iar cu extrasul, eu jonglez in jurul valorii de 90~ grade +-1 grad.

Temperatura pid: 92/ temperatura erik in extractie 89.5/ la puc nu stiu.

Reply
La mine in targ nu am mai prins. Incerc si saptamana viitoare.

Reply
@Denis scrie ceva despre prajire /cand/unde ? are "reteta" pe ambalaj ?
/doar din curiozitate/
--Only God Can Judge Me--

Reply
... Ce mi se pare putin stanjenitor in acest thread este , ca se pun la gramada cafelele comerciale bune , de traditie si care nu au adus falimentul restaurantelor / cafenelelor consacrate sau bine vazute , care le folosesc ( valabil si in afara RO ... ) si care le-au adus si le aduc in continuare clienti , ... cu scursurile / rejectiile din piatza RO achizitionate la preturile cele mai mici  , distribuite prin alimentari si supermarket-urile noastre , trase si umede ( pentru ca nu mai pot si vandute altundeva la preturile astea ) , cu tertze atribute atractive ... Alintaroma , DeLuxe , Gold , Mocha etc...tot o apa si-un pamant ... sustin ca exista o diferentza mare intre cele doua categorii de cafea , iar punerea lor in acelasi cos , genereza atat confuzie , cat si un prejudiciu de imagine acestui mod de a comercializa cafeaua ... este parerea mea sincera si nu doresc polemici si dezbateri pe o idee deja cunoscuta si vehement contracarata ... ( cum sa aduni la un loc cafele gen -  Illy , Izzo , Musetti , Bristot , Kimbo , Solberg , Passalacqua ... etc , langa Fortuna , Doncafe ,Tchibo , Dallmayr ... sa nu mai vorbesc de cele ambalate sub sigla / numele magazinului care le comercializeaza ... Sad  ...
     As fi curios , cam cati dintre cei ce deschid un restaurant acum , ar accepta Costa Rica asta de la Lidl , de care se face vorbire pe aici ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Nu mai am ambalajul, insa scria gradul de pajire, si parca si o data.

Levo, prima data gusta cafeaua din Kaufland, si apoi comenteaza te rog. Am avut cafea din lidl, prajita, si am aruncat-o. Sunt foarte pretentios, de ex, nu beau cafea napoletana, si nici cocktail din cafea si alte lichori nu beau, zahar nu pun in gura.

Reply
Denis lauda Ethipia Sidamo, pe care si eu o cumpar de cativa ani, nu Costa Rica. Ce imi place mie este ca e cam singura modalitate de a cumpara Ethiopia prajita peste mediu. De la prajitori nu o gasesti decat cam light.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Răspuns scurt: nu toată lumea apreciază stilul de prăjire Italian și nu toate cafelele de supermarket sunt la fel. Sortimentele gen Deluxe sau Exquisit nu petrec mai mult de 2 luni pe rafturile magazinelor și în consecință sunt șanse sa fie destul de proaspete.

Brandurile italiene cu tradiție nu sunt atât de ușor disponibile, nu sunt pe gustul oricui și prețurile se "bat" de multe ori cu cafeaua proaspăt prăjită.

Eu am ajuns la concluzia ca nu orice cafea prăjită proaspăt e mai buna decât orice cafea de supermarket.

Reply
(25-11-2017, 21:29)Denis Wrote: Nu mai am ambalajul, insa scria gradul de pajire, si parca si o data.

m-ai facut curios, merg dimineata si caut..

Reply
(25-11-2017, 21:35)dev Wrote: Eu am ajuns la concluzia ca nu orice cafea prăjită proaspăt e mai buna decât orice cafea de supermarket.

+1 ... subscriu ...
(25-11-2017, 21:29)Denis Wrote: Levo, prima data gusta cafeaua din Kaufland, si apoi comenteaza te rog

... Denis , ... as face si treaba asta  , insa pentru ca nu vreau sa ma intorc de unde am plecat , atunci cand am intrat pe acest forum ... de amorul artei , refuz sa-mi iau scule capabile espresso ca sa storc boabe refuzate din market-uri romanesti ... cand am la dispozitie atat de multe optiuni ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Cum poti sa vorbesti despre un produs pe care nu l-ai incercat? nu poti generaliza pentru ca nu e corect.

Ca nu te intereseaza sau nu doresti sa aloci timp pentru asa ceva asta e altceva, insa dupa cum ti-am zis, cafeaua din lidl a mers la gunoi la mine, pentru ca era arsa. Asta e prajita ok, e proaspat prajita si imi dau seama de asta dupa reglajul pe rasnita, gustul oferit. Nu este absolut deloc arsa, nu are gust de fum, am gasit arome suficiente ca sa ma convinga ca este o cafea buna.

Ca sa-ti dau un exemplu, acu vreo 2 saptamani am luat Tanzania Guido, nu era prajita medium-dark ci light-medium, cafeaua era meh, aciditate si atat, nu trasmitea nimic. Am luat de la ei Etiopia Burtukana, asta e cu totul alta poveste, capsuni la superlativ.

Cafeaua Etiopia Sidamo din K este mai buna decat Tanzania de la Guido.

Reply
... Posibil sa ai dreptate Denis , accept faptul ca sunt si exceptii ... dar in general ele doar intaresc regula in tara noastra. din pacate ...

Reply
(25-11-2017, 21:44)Levo Wrote:  ... Denis , ... as face si treaba asta  , insa pentru ca nu vreau sa ma intorc de unde am plecat , atunci cand am intrat pe acest forum ... de amorul artei , refuz sa-mi iau scule capabile espresso ca sa storc boabe refuzate din market-uri romanesti ... cand am la dispozitie atat de multe optiuni ... 

Doar din curiozitate? In mod sigur exista produse de calitate si in FMCG cu preturi de entry.
Cel putin eu din curiozitate incerc saptamanal 5-9 produse noi..

Reply
Nu vreau sa fac nici o referire la nici o persoana de pe acest forum , este doar un exemplu anecdotic  - si la asta m -a dus mintea acum ... Cool ... cand ... porcul se ruga la Dumnezeu si zicea :
      - Doamne da-mi si mie te rog o pereche de aripi , ca sa ma inalt cu ele in vazduh si de acolo sa-mi caut o baltoaca ...

In cazul meu se traduce asa ... de-as avea si eu un espressor manual / semiatumat , sa-mi fac un espresso bun din cafea de supermaket ... :D ... ( inca o data NU ma adresez nimanui , este doar cu titlu explicativ / umoristic si trebuie tratat ca atare ... )

Reply
Am un motiv bine intemeiat pentru care m-ai prins cu cafea comerciala in traista.

Am rasnita de ~ 30 de zile, in casa suntem doi, si consumam espresso moderat, in medie maxim 3 pe zi.

Ghici cate shoturi de cafea am facut in 30 de zile? 385 x 18 grame= ~7kg de cafea, toate au trecut prin espressor, si au fost degustate, multe au mers la chiuveta.

Am doua motive, unul ar fi ca asezonez cutitele rasnitei si ma acomodez cu metoda de lucru, am inceput cu single dose, am vazut ca e o pierdere de timp, am trecut la rasnire cu hopper si 100grame, am vazut ca nu e ceea ce caut, apoi am cautat pe forumurile de afara solutii si am ajuns la o coloana de boabe de 40cm inaltime, in care pun 250grame boabe, ferite de soare, si etansata pe cat posibil.

Apoi, al doilea motiv ar fi ca sunt intr-o tranzitie cu prajirea, si vreau sa dedic mai mult timp prajirii acasa. Asa ca am nevoie de cafea prajita din toate locurile disponibile, si ca sa distingi bun de rau, trebuie sa gusti si rau.
Urmeaza iar niste sedinte de degustare care ar cam trebui sa-mi antrenez papilele, si sa-mi creez o baza de date ca sa pot asocia mai usor gusturile cu fructe/flori/arome. Am inceput sa fac si cupping.

Reply
... Scuze Denis ... n-aveam de unde sa stiu , asa da , se justifica ... am avut senzatia ca se promoveaza o varianta ieftina ( ... si buna discutabil ...) in defavoarea cafelei proaspat prajite , sau a celei comerciale bune  / demne de luat in seama ... Cool  ... ( fie ea si napoletana , dar nu neaparat )

Reply
Din pacate @Levo, ce vrei tu nu prea exista: cafea comerciala prajita relativ recent si in stil non-italian. 

Eu incep sa fiu satul de experimente pe bani multi si de asta prefer sa risc mai putin chiar daca e posibil sa fie teapa. Cafeaua verde ieftina si de calitate indoielnica nu devine cafea foarte buna prin prajire. Asta nu impiedica prajitorul sa o vanda la pret de cafea buna. Intelegi ideea?

Reply
@dev

- Cunosc bine sentimentul -  mi-am luat-o si eu de prea multe ori - dar nu pot fi de acord cu cafea ieftina si ... buna , am experimentat si variantele astea  - au fost vremuri cand beam Gimoka la automat si credeam ca este normal si chiar bine ... apoi am luat verde - si nu dau nume - si am schimbat doar data prajirii , nu si calitatea cafelei ... dar sunt si cafele bune , din pacate mai greu de gasit in RO , cafele prajite light ( de ex. Solberg sau Nystrom si multi altii ... ) care pot face concurenta serioasa unei cafele proaspat prajite de proasta calitate ( ... veche si cu trasabilitate indoielnica ) , unii chiar au de oferit un blend  superior ... si cu putin peste pretul unei chestii insalubre si ambalaj lucitor ce poarta denumirea generica de cafea espresso ... recunosc ca ma gasesc aici , pentru simplul motiv ca ador cafeaua buna ... altceva nu prea mai conteaza pentru mine ...

Reply
E posibil sa fie, am mai pomenit de ea, dar nimeni nu are curaj sa o incerce... :) nici eu :D

E un julius meinl rosu, praesident, pe care scrie light roast 2/6 stele, si l-am vazut mereu cu date de prajire sub 3 luni, de 2 ani de cand il urmaresc, ceeace pentru o comerciala este un record, chiar si sa scrie data prajirii e o raritate...
https://www.meinlcoffee.com/ro/products/...ent-boabe/
Din pacate are si robusta... :(
Am zis ca daca prind vreodata o prajire sub o luna, imi fac curaj si il iau... :)

Reply
... Desi , mi-e cam jena sa recunosc ...  Blush  ...  am luat eu si era cea mai buna dintre cele proaste , cand beam de la espressorul automat ( ... si din pacate , inca am rude care inca o mai consuma , pe automate de 3000 E ...dar nu ma bag , e alegerea lor ! ) ... si in acea vreme , cautam oferta de 2 x 250 gr boabe cu cana la pachet ...mai am doar cana , naravul mi-a trecut de mult ... :D  ...

[Image: fMkXDXz.jpg]

Reply
Si atunci cea mai proasta din cele bune care era ? :)

Reply
Sunt diferente mari de apreciere a aromelor de la un consumator la altul. Sunt cafele vending pe care nu le mai poti bea dupa o educare a gustului, dupa descoperirea lumii cafelelor bune. Pentru unii. Am cunostinte care nu pot intelege cafelele light sau pe care i-am surprins la chiuveta cu o cafea scumpa pe care eu o apreciam. Din pacate sunt inca prea multe cafele de la prajitorii sub standardul unor cafele comerciale. Ethiopia de la Kaufland este una dintre cafelele premium comerciale. Mehmet Efendi este o cafea de care eu sunt fascinat. Am baut ,,La Turcu" prima data cafea turceasca proaspat rasnita (la noi nu se gaseste boabe). Este preferata mea de pana acum.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(26-11-2017, 10:52)renatoa Wrote: Si atunci cea mai proasta din cele bune care era ? Smile

... Este si aia , ... provine de la o prajitorie din RO ... si e si acra si amara in draci de-ti transpira cutitele in rasnita. Nu face spuma / crema mai deloc si este extrem de fluida ( am notat-o in tabel ! ) . Nu dau nume ... din considerente etice ... probabil ca si prajitorul mai greseste cateodata ... necazul e ca , nu este singura ,...  dar acea cafea este hell coffe ... cand vrei sa vezi cam ce valente mai poate avea viata , bei o ceasca dintr-aia si pe urma totul ti se pare roz prin comparatie ... , chiar si problemele ... :D  ... ( ... si da intr-adevar , era prospat prajita ... Cool  ... )

Reply
vorbim de comerciale aici... deci praesidentul ala zici ca nu e rau ?

Reply
(26-11-2017, 15:14)renatoa Wrote: vorbim de comerciale aici... deci praesidentul ala zici ca nu e rau ?

... Pai ... m -ai intrebat , dintre cele bune care e cea mai proasta ( cele bune = non comerciale , ... desi e relativa chestia ) , eu cunosc cafeaua ... dar nu o pot spune in public  ... :D ... ( si apoi , este doar parerea mea ... pe altii s-ar putea sa-i incante , autoflagelanti , masochisti , sadici fara papile , oligo / schizo / psiho ... etc )

... Iar , dintre comercialele de pe la noi / de supermarket , asta rosie President / by Julius M , in viziunea mea , ar bate cam tot inclusiv Davidoff / Rich aroma , ... la Grand Cuvee sa nu te gandesti ... Sad  ... insa Presidentul imparte pozitia cu Segafredo by Zanetti  si ar mai fi si Illy ( dar nu mai retin acum pe care o luam inainte ) , insa toate astea la un loc ... nu fac cat un Izzo Silver ... sau de Passalacqua nu mai zic ...
   Insa , ... am luat odata un President / Julius Meinl , pe Cheile Gradistei / Fundata , Moieciu de sus , in apropiere de BV , la un restaurant de 4* romanesti ... :D  ... trasa pe un espressor rosu , cu trei grupuri ( ... Faema sau Astoria nu mai retin bine ... ) si mi-a spus baiatul ca au contract cu cei de la Julius si alta cafea nu au ... el dragutz de altfel , ... mi-a dat si 2 plicuri cu zahar , dar eu nu si nu ... am plecat la terasa si cand am gustat am inceput sa vad ziua ca noaptea ... am dat fuga inapoi sa iau zaharul , ptr. ca era nenorocire mare ... ( nu puteam sa o arunc , ca ma vedea lumea ... :D  ... ) am turnat tot zaharul , am mestecat bine si mi-au trebuit vreo trei tigari , ca sa pot inghiti mizeria aia intr-o juma' de ora ... de asta spun ... atentie la calul de lemn ... :D  ... ( incerca , dar cu prudenta - adica plic mic - pentru ca eu o scoteam pe un automat Krups , ... nu mai vreau sa-mi amintesc ... o catastrofa )

Reply
(26-11-2017, 15:14)renatoa Wrote: vorbim de comerciale aici... deci praesidentul ala zici ca nu e rau ?

De curiozitate, acum aproape o luna am luat ambele Julius Meinl de la Kaufland: Präsident prajita light si Wiener Art si pot spune ca sunt cele mai proaste cafele baute pana acum. Am reusit sa imblanzesc Präsident-ul dar bitter-ul si gustul pregnant de ranced tot n-am reusit sa le elimin.
Cum spune si Levo, zaharul din abundenta rezolva problema  :).
In Wiener Art am descoperit aceleasi gusturi... inmultite cu 10 ca intensitate si vorba unui prieten: "poti omori sarpele cu o astfel de cafea".
Levo Wrote:insa Presidentul imparte pozitia cu Segafredo by Zanetti

Am testat si Segafredo by Zanetti acum cateva zile si mi-a adus aminte de cafelele vending "lungi" gen Tchibo, Lavazza. Alfreo si care-or mai fi adica dulcegi si fara bitter sau aciditate, un gust fad in care nu reusesti sa identifici ceva bun.

Citind aici despre Ethiopia (Costa Rica Tarrazu) din oferta Kaufland, ieri, dezamagit de ce am baut in ultima vreme, am purces la un ultim experiment.
O cafea cu un pret dubios de mic, echilibrata, cu foarte putin bitter, aciditate si un miros care mi-a adus aminte de Yirgacheffe de la Claro.
E singura cafea din comert pe care o pot bea fara zahar si care de departe bate cam tot ce am incercat pana acum, inclusiv Illy si Pellini

Reply
Etiopia Sidamo n-ai incercat? sau nu mai era disponibila?

Reply
Am impresia ca Etiopia Sidamo poate fi gasita doar in ofertele magazinelor din Bucuresti pentru ca nici pe site nu o gasesc.

Reply
... Chiar m-ati facut curios , maine trag o fuga pana la Kaufland , sa vad daca gasesc Ethiopia Sidamo Exquisite ... asta de care vorbiti ... sa vad si eu despre ce este vorba si pe urma o dau mai departe ... :D ... dar pentru cultura generala , face bine inca o proba ...  Cool ...

Reply
Asta spuneam si eu... :-)

Reply
O alta cafea cu care m-am riscat. Chiar daca nu pare arsa, gustul este in zona bitter fara alte nuante. Este drept ca am tras-o pe Pavoni unde se comporta exemplar cafelele light. O sa incerc maine la un 90 de grade pe Expobar. Data prajirii: enigma 6 luni - 1an. Motivul achizitiei: bio+curiozitate+pret(48 lei)+comparativ. Pana acum, cea mai nereusita prajire intensa a mea este regina in comparatie. In plus pe punga scrie arabica dar mie boabele mi se par robusta+arabica macelarite italieneste !?[Image: 4359f641793442380d223f0ecf26101e.jpg][Image: 429822796edeb6883dae5a495c0e3223.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)