Espressoman infocat
Torremolinos/Malaga/Spania
Ok, sunt si eu de acord cu toate astea, insa pot spune ca aceasta cultura a cafelei in tot cuprinsul ei, despre care se face vorbire, in tarile superdezvoltate exista, aici consumatorii prefera mai mult consumul la bar unde sunt obisnuiti, unde vin zi de zi si stau la taclale :)
Clientul spaniol, in cazul meu, stie ca gustul cafelei din market este departe de cel din bar ori din locatiile "gourmet".
Pretul cafelei la barurile obisnuite este undeva intre 1€ si 1,5€, foarte apropat de cel din Romania, este adevarat ca in Spania cafeaua este cu 30% mai ieftina decat in tara, deh...America de sud a fost descoperita de ei! :)
O cutie illy cafea boabe cu capacul rosu de 250 gr costa 8 €, TVA-ul este doar 10%....
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
Espressoman infocat
Banat
22-12-2013, 16:59
(Edited 22-12-2013, 17:12 by amarok.)
La noi cafeaua intra la produse de lux fiind accizata corespunzator. De aici difentele de pret mari intre ro si restul europei.
Ref la taria cafelei:
Glumind tine de "bunul" simt al fiecaruia.
O persoana cu hipotensiune o va resimti mai bine crescandu-i pe moment tensiunea sangvina. A nu se confunda cu aroma cafelei cea ce nu-i chiar acelasi lucru. Eu cu o tensiune normala simt ca o astfel de cafea e arhisuficienta (transpiratie in palme, caldura intensa in corp, etc). O doza prea puternica poate duce la un soc aproape de lesin (am patit-o o data cu-n ceai ceilonez + pariu stupid, acum mai bine de 10 ani).
PS Beau cafeaua doar (!) neagra.
PS2 A venit si rasnitoiu dar sitele noi nu. Pana nu vin sitele de joasa presiune rasnitoiu e greu de justificat dpdv economic ( si la treapta a 3-a vine greu cafeaua, app 1 min / cana ).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
.
Timisoara
(22-12-2013, 16:59)amarok Wrote: La noi cafeaua intra la produse de lux fiind accizata corespunzator. De aici difentele de pret mari intre ro si restul europei.
Hai sa fim seriosi !
Espressoman infocat
Banat
O simpla googaleala ti-ar fi rezolvat "seriozitatea":
România este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene care accizează cafeaua, alături de Germania şi Letonia.
Statul taxează cu 153 de euro tona de cafea verde, cu 225 de euro tona de cafea prăjită şi 900 de euro tona de cafea solubilă.
Sursa:
http://www.realitatea.net/romanii-beau-c...59946.html
Si confirmarea de la MF:
http://www.mfinante.ro/detalii.html?meth...%20INTERNA
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Aero...
Bucuresti
(23-12-2013, 12:51)amarok Wrote: O simpla googaleala ti-ar fi rezolvat "seriozitatea"...
Seriozitatea cred ca se referea la altceva: 153 EUR/tona inseamna cam 0.70 lei adaugati la 1 kg cafea verde... :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Banat
Comparatia se facea la cafeua prajita.
Nu uita ca TVA se aplica si la acciza, ca de, de ce sa nu fie dubla impozitare?!
Daca tot googalesti ia vezi cat e pretul mondial al cafelei si o sa vezi ca acciza nu mai chiar asa de mica.
Acum, ca importatorii fac volume mici = preturi mari de achizitie, e cu totul alta mancare de peste.
.
Timisoara
Este mult? Este putin? Intra la categoria lux? Taxa asta sa fie cauza difentelor de pret mari intre ro si restul europei? In Timisoara, la cafenea, se bea espresso excelent cu 4,8ron si espresso execrabil cu 6ron ! Este mult? Este putin?
Espressoman infocat
Banat
Asa e incadrata de MF, ca si produs de lux. Ca e o aberatie e perfect adevarat. Din pacate nu e singura aberatie din ro.
Aero...
Bucuresti
Socotind la cafeaua prajita, acciza iese undeva la 2 bani la un espresso (calculat la 20g de cafea).
Fara TVA.
Eu zic ca putem neglija efectul accizei la pretul cafelei...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Banat
(20-12-2013, 16:31)SudTeamRomania Wrote: este adevarat ca in Spania cafeaua este cu 30% mai ieftina decat in tara, deh...America de sud a fost descoperita de ei! :)
O cutie illy cafea boabe cu capacul rosu de 250 gr costa 8 €, TVA-ul este doar 10%....
De aici plecase discutia. Era vorba de diferenta de pret intre ro si spania.
Espressoman
B
O cafea interesanta, in special prin prisma raportului pret/calitate:
Bio Crema Peru 100% Arabica (din cultura ecologica controlata)
Prajita si ambalata la pungi de 1 Kg. Data expirare inscrisa pe ambalaj: 05 2015.
Cumparata de la Lidl, pret 29,99 lei. ;)
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
Aero...
Bucuresti
As zice ca e ambalata/prajita in 05.2013...
Putem modifica sintagma "cafea proaspat prajita" in "cafea proaspat cumparata". :D
Espressoman infocat
Tg .Jiu
Am apasat pe punga din curiozitate si mirosea chiar bine prin supapa.
Gaggia Evolution , Hario Skerton , Lelit PL 043 MMI , Tamper RVS full inox
Espressoman infocat
Macar de era vidata, daca avea si supapa e clar :D
In conditiile in care o cafea din Peru de origine pleaca verde cu 6€/kg, ma intreb ce cafea este aceea prajita/rasnita/ambalata/taxe aplicate ?
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Sunt cafele arabica verzi si la 1$ si ceva /kg, in functie de defecte, calitate etc. Deci nu e nimic de mirare. Din denumire, "bio" pare sa fie o denumire nu o caracteristica, acea cultura fiind eco, ceea ce reprezinta standarde diferite. Dar in conditiile in care se gasesc cafele proaspat prajite bunicele de la 50 de lei/kg, nu prea vad rostul tragerii unui loz necastigator de la loteria Lidl :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Bucuresti
Totul tine de placerea fiecaruia, nu la toti le plac fructele de mare. Personal am cumparat de sarbatori, ca rezerva (pt. ca la prajitori a fost inchis, sic!), Segafredo Zanetti-Espresso Casa (Gusto Cremoso). Am reglat rasnirea si dupa doua incercari am obtinut o cafea care mi-a placut (mie si alor mei), ca gust si aspect, mai mult decat multe sortimente de la prajitorii cunoscuti. Consider ca prajita proaspat este superioara celei ambalate, dar nu trebuie sa generalizam si cu fiecare ocazie sa infieram totul si orice nu tine de "credintele" noastre. Gusturile proprii exprimate nu cauta sa convinga sau sa imprime o directie, ci simplu exprima o realitate experimentata personal. Mai rasnesc si rudelor din apropiere, si am mai incercat Tchibo, Lavazza, Amaroy. Unele sortimente au fost bune unele nu, cum si unele "sarje" de la prajitori au fost gresit prajite. Toate cele bune.
Isomac Venus+Cunill Tranquilo 2
Espressoman infocat
Adica vrei sa zici ca o paina facuta acasa pe vatra din graul cules de tine este cam acelasi lucru cu painea din market, feliata plina de e-uri si ambalata in folie de plastic?
Espressoman Administrator
Bucuresti
David, discutiile pe baza gustului vor fi mereu subiective si la un moment dat se ajunge la o chestie de genul melodia x e mai frumoasa decat melodia Y, deci interpretari total subiective. In acelasi timp, este clar ca praijtorii patriei mai dau si rateuri, dar ai ocazia sa iti armonizezi gustul tau cu stilul de prajire si originile/miscelele fiecarui artizan in parte, stabilindu-ti in final cateva preferinte de top pentru tine.
Orice test ai face, daca alegi 10 prajitori din tara si identifici cate 3 sortimente de la fiecare, nu poate exista o cafea Lavazza/Amaroy/Tchibo care sa incante mai mult papilele unui cafegiu cu macar 6luni vechime in single origins sau miscele proaspat prajite. Putem vorbi despre lipsa exercitiului si antrenamentului papilelor, care este mijlocul de analiza al fiecarui om. Iau un exemplu personal, pe whisky simplu nu am papilele antrenate, band de obicei in combinatie cu Disaronno Amaretto si o coja de portocala. De aceea e posibil ca cineva sa-mi ofere o sticla/doua "din mlastinile Scotiei" si la un blind test sa pun cadoul valoros pe acelasi picior de egalitate cu un Jameson sau Jim Beam banal din Carrefour. Gusturile se educa in timp, degustand si tot degustand.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Eu prepar sute de cafele pe zi, si normal, au fost momente cand am ramas fara cafea proaspat prajita, am dat fuga la carrefour si am cumparat un kilogram de cea mai buna cafea boabe gasita, numai tin minte marca dar era undeva la 11€ kg, la rasnire miroase frumos insa 75% din clienti m-au intrebat daca am schimbat cafeaua...
Un expressoman, un barista, niciodata nu face discutii pe tema cafelei din raftul magazinelor, deasta ne-am strans aici in lumea noastra pentru ca vorbim cu toti aceeasi limba iar astfel de subiecte sunt pe cat de rare pe atat de evitate.
Imi cer scuze daca am fost ironic!
Espressoman
B
(19-02-2014, 15:27)Lyvyoo Wrote: ... Din denumire, "bio" pare sa fie o denumire nu o caracteristica, acea cultura fiind eco, ceea ce reprezinta standarde diferite. ..
Pe ambalaj sunt mai multe sigle ce atesta caracteristicile "bio" ale produsului. Nu bag eu mana in cafea fierbinte ca ar fi sau nu produs ecologic/bio, nici n-am aceasta calitate.
Manat de criticile expuse aici, am cautat pe net si am aflat ca marca sub care se comercializeaza (Biotrend) e proprie Lidl si ca ar mai exista varianta Honduras pe care n-am vazut-o la noi. Cei interesati pot vedea
aici.
Nu vreau sa fac reclama, am adus doar la cunostinta voastra ca exista aceasta cafea la un pret mai mult decat decent, probabil o promotie.
Mie mi-a placut deci consider ca am tras un loz castigator. ;)
Despre lozurile necastigatoare luate atat de la supermarket(mai des) cat si de la prajitori (mai rar) prefer sa nu scriu ca mi-ar lua prea mult timp iar pareri preconcepute prefer sa nu emit.
@
SudTeamRomania, in Spania cafeaua boabe prajita se comercializeaza ambalata in pungi vidate?
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
Espressoman infocat
19-02-2014, 23:51
(Edited 19-02-2014, 23:55 by SudTeamRomania.)
Nu, la cafea rasnita faceam referire...
Bio, eco si ce o mai fi, daca e prajita de luni de zile...la revedere!
Alta chestiune este ca in mare parte, multe dintre fermele cafelelor de origine, dat fiind altitudinea si alte considerente, au productia foarte apropiata de calitatea ecologica si naturala, fara nimic chimic ori de alta natura.
Espressoman infocat
ro
si eu am dat peste cafeaua asta de la Lidl, prin decembrie, la cineva si le-am preparat-o cu Aeropress.
Dupa miros/arome si comportamentul in timpul prepararii, mi s-a parut proaspat/recent prajita - repet, se intampla in decembrie. Boabe mari, netede, fara urme de ulei. Am baut juma de ceasca, vreo 75 ml, nici acra, nici amara, chiar ok comparata cu ambalatele Arabica 100% cu pretentii. I-am luat mamei o punga, intr-o tentativa de a o determina sa nu-si mai cumpere din supermarket cand ramane fara ori atunci cand uit eu sa-i aduc.
Tot ce vreau sa spun este ca e o alternativa de luat in seama pentru amatorii de ambalate, nimic mai mult.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Espressoman infocat
Banat
La banii astia merita incercata.
Merci fain.
Espressoman infocat
Bucuresti
cum este cafeaua aceea la "butoias"? de cand ma tin sa intreb pe cineva... am tot vazut peste tot, ba de la illy, ba de la meinl... acele aparate se iau in comodat sau se pot cumpara? intreb din curiozitate, nu-mi pun acasa :)
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
Espressoman infocat
Bucuresti
azi am vazut o promotie la tchibo milano roast boabe, 1kg + 0.5kg gratis...
in alta ordine de idei, a folosit cineva cafea de prajitorie in vreun superautomat gen saeco gran barista sau minuto sau asemanator?
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
Espressoman infocat
ro
03-03-2014, 00:56
(Edited 03-03-2014, 01:20 by sms.)
(02-03-2014, 18:09)blackgts Wrote: cum este cafeaua aceea la "butoias"? de cand ma tin sa intreb pe cineva... am tot vazut peste tot, ba de la illy, ba de la meinl... acele aparate se iau in comodat sau se pot cumpara? intreb din curiozitate, nu-mi pun acasa :)
amicii mei care detin baruri primesc "butoiasele" din partea distribuitorului de cafea. nu e nimic special in ele. unii mai smecheri te fac sa te simti dator ca ti le dau. in general se primesc pline, la 3 kg parca, si apoi se realimenteaza din pungi. nu e nici o smecherie, marketing doar, iluzii. tot in cazurile pe care le cunosc, primesc aparatele gratuit, li se face service cand e cazul, intretinere aproape zero, iar cand se strica li se aduc altele. din pacate, propietarii de baruri castiga prea mult din "cafea" si nu au nici un interes sa treaca pe... cafea... pentru ca primesc totul mura-n gura, espressoare gratis, rasnita gratis, cafeaua li se livreaza, profitul e mare si foarte mare, iar pretentiile clientilor inexistente. Ca exemplu, am vazut de atatea ori cum clienti care cereau cafea "scurta" si primeau 50-60 ml, o intorceau/refuzau si cereau "scurta", nu "ristretto de ala". scurta, pentru ei, inseamna o ceasca de 90 ml plina. evident, facuta din 7 gr.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Espressoman
Bucuresti
03-03-2014, 01:26
(Edited 03-03-2014, 01:26 by nickso.)
Rasnita mea a venit cu butoias care imbraca rezervorul de boabe original, pe care insa nu l-am mai putut recupera din cauza adaptarilor facute pt butoi. Adaptarile erau lipite cu super glue si se formasera spatii in care se strangea cafea si nu putea fi curatata. Plus faptul ca stiam ca e lipici acolo...Mai si mirosea putin...s-a oprit direct la gunoi :) In spatele tablei vopsite a butoiului nu se vede ce ai in hopper...nici boabele nici mizeria.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu daca as avea o cafenea/un bar as pune un poster cu dimensiunile espressoului original, cu poze cu tot. Sa stie clientul despre ce e vorba. Barista trebuie sa educe patronul si apoi clientul... Profit s-ar face chiar si din cafea, nu numai din "cafea"...
Espressoman fresh
craiova
(03-03-2014, 00:56)sms Wrote: (02-03-2014, 18:09)blackgts Wrote: cum este cafeaua aceea la "butoias"? de cand ma tin sa intreb pe cineva... am tot vazut peste tot, ba de la illy, ba de la meinl... acele aparate se iau in comodat sau se pot cumpara? intreb din curiozitate, nu-mi pun acasa :)
amicii mei care detin baruri primesc "butoiasele" din partea distribuitorului de cafea. nu e nimic special in ele. unii mai smecheri te fac sa te simti dator ca ti le dau. in general se primesc pline, la 3 kg parca, si apoi se realimenteaza din pungi. nu e nici o smecherie, marketing doar, iluzii. tot in cazurile pe care le cunosc, primesc aparatele gratuit, li se face service cand e cazul, intretinere aproape zero, iar cand se strica li se aduc altele. din pacate, propietarii de baruri castiga prea mult din "cafea" si nu au nici un interes sa treaca pe... cafea... pentru ca primesc totul mura-n gura, espressoare gratis, rasnita gratis, cafeaua li se livreaza, profitul e mare si foarte mare, iar pretentiile clientilor inexistente. Ca exemplu, am vazut de atatea ori cum clienti care cereau cafea "scurta" si primeau 50-60 ml, o intorceau/refuzau si cereau "scurta", nu "ristretto de ala". scurta, pentru ei, inseamna o ceasca de 90 ml plina. evident, facuta din 7 gr.
ai perfecta dreptate....lucrez in domeniu, pana acum o luna aveam cafea de la bristot la butoias de 3 kg, 120 ron/kg si o vindeam cu 5 ron/cafea...profit imens. Cat timp am colaborat cu ei am cumparat numai la butoias. Acum am trecut pe lavazza, asa....doar din fitele managerei.....cica nu ii mai placea cea de la bristot. Clientii sunt aceiasi...vanzarile sunt aceleasi....putin ii intereseaza ce cafea le dai...nici 5% dintre ei nu au habar despre ce inseamna o cafea buna. Dupa parerea mea, lavazza nici nu se compara cu bristot...
Off topic...cea mai mare vanzare din craiova pe cafea o are motorX, parerea mea...pt cine este din craiova poate sa ma sustina sau sa ma contrazica... Surse sigure-no 1 in romania pe Lavazza.......
Cum am zis tot timpul si am incercat sa ii explic si managerei cum e cu cafeaua....conteaza locatia...clientii oricum nu stiu sa aprecieze o cafea buna
Fiorenzato F 5 G/T; Astoria S/N 571491 model SAE/2-PA
Espressoman infocat
Banat
O reclama luminoasa cu Lavazza atrage mai mult decat nici una sau eventual una a unui producator elitist distribuit prost. E o realitate valabila si pe alte meleaguri nu numai pe aici.
Pana la urma numele vinde si barurile vand nu prezinta degustari.