Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

A incercat cineva Jacobs crema intenso?
[Image: JMN42Hy.png]
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.

Reply
Da!!! E chin. Este otravă curată. Nu o pot asocia nicidecum cu o cafea prăjită intens. Am luat și Columbia de la Doncafe de curiozitate. Gunoaie. Mai bine cumperi 200 grame de la bestcoffee si prajesti acasă la tigaie, in cuptor și bei altceva. Mai sunt unele cafele consacrate din care poți scoate ceva băubil dar nu din astea.

Trimis de pe al meu Mi MIX 2 folosind Tapatalk
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Nu imi pot imagina cat de arsa e,eu am luat varianta kronung,trei buline din sase,vai de ea as putea sa jur ca se seamana cu bellarom crema,mai bine cumperi fortuna verde

Reply
(27-11-2018, 11:47)bogdan_c87 Wrote: Laos e prăjită pe genul Costa Rica, ceva mai sus.
Mie nu mi-a plăcut.
Ne poti sune ceva despre gust sau aciditate?

Reply
Am citit ca Laos produce arabica cu gust de citrice si nuante florale. Inseamna ca si-au batut joc de ea.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Eu nu sunt un mare fan al tipului ăstuia de prăjire, asa ca mari experimente nu am făcut. Și gustul era cel de cafea arsa și amara pe care îl știm din cafenele obscure cu diverse sigle la intrare gen segafredo
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Honne slim
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
                 - Mazzer Major

Reply
Zaheyu Wrote:Am citit ca Laos produce arabica cu gust de citrice si nuante florale. Inseamna ca si-au batut joc de ea.

cine oare si-a batut joc de ea? ca 'fermierii' producatori ar trebui scosi din discutie...
oricum, si-or fi batut joc de ea achizitorii de la Kaufland, dar sigur si-au batut joc si de cumparatori!
cel putin de mine, care am cumparat asa ceva:

[Image: 9e09rG2.jpg]

in orice caz, veche, obosita, stoarsa de viata!
sigur, cu Strega, umbland la doza, cos, preinfuzie si debit in extractie (levier tinut) se poate obtine ceva baubil - acru, amar sau chiar dulce... - dar in final, nu merita! crap! sorry...

p.s.
oricum, fie ea si gheisha panameza, flori in cafea nu caut! am o florarie jos, la bloc Smile
mie in place la espresso, gustul de cafea: intens, bogat, rotund, dar cafea!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(02-12-2018, 14:52)radudani Wrote:
Zaheyu Wrote:Am citit ca Laos produce arabica cu gust de citrice si nuante florale. Inseamna ca si-au batut joc de ea.
in orice caz, veche, obosita, stoarsa de viata!

Pai nu era vorba ca o corporatie are acces la cele mai bune si mai proaspete boabe? De ce sa-si bata joc de o marfa de calitate?

Reply
(02-12-2018, 15:58)dev Wrote: Pai nu era vorba ca o corporatie are acces la cele mai bune si mai proaspete boabe? De ce sa-si bata joc de o marfa de calitate?

... nu mai friza o naivitate inocenta , presupun ca ... dupa un an petrecut pe acest forum nu mai  poti face confuzie , intre o cafea de brand sau traditionala si ... maturatura , gunoiul / ramasitza vanduta in RO pe post de cafea , in supermarketurile de pacalit romani ... tot asa , dupa cum nu poti confunda ziua cu noaptea ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
In afara României, nu se vinde aceeași ”măturătură” in supermarket?

N-am văzut nicio dare de seamă de la un prajitor tradițional care sa spună ce prăjește, de unde vine cafeaua, ce calitate e, ce procente folosește din fiecare etc. Sau pe ăștia tradiționali ii credem pe cuvânt iar pe ăștia artizanali îi căutăm și la măselele de minte.

Reply
(02-12-2018, 22:44)dev Wrote: N-am văzut nicio dare de seamă de la un prajitor tradițional care sa spună ce prăjește, de unde vine cafeaua

... Ba da , asta se spune ... ce nu se spune , este cum se prajeste ( metoda folosita  ) si mai cu seama ... care este proportia amestecului ... ( si asta nu la modul generalist gen robusta / arabica , ci ... toate varietalurile folosite )  pe cand ceilalti , fiind in inferioritate numerica si mai mici trebuie - ( sau sunt nevoiti )  sa spuna " o poveste "  k sa poata vinde si ei ceva ... si atunci se adreseaza pasionatlor , mai ales celor cu preferintze de preparare alternative ... si pana aici totul e ok.

Proba concludenta apare la terasa / restaurant ... acolo unde se aduna lumea , tocmai pentru a servi o cafea buna ... cat despre ce anume prefera westul salbatic , n-are rost sa mai spun eu pe aici ... insa , ceea ce se vinde pe la noi este altceva , ... cumparat vrac de afara  si ambalat la Aricestii-Rahtivani (PH)  si vandut sub tertze denumiri ...

Personal , sunt consternat de cafeaua vazuta in imaginea lui Herr @radudani  si imi intareste convingerea ca acolo este o jumatate de punga de maturatura , peste care s-a mai aruncat o mana de boabe intregi - pentru a lua fatza cumparatorilor si pentru a nu cadea complet in derizoriu ...

Niciodata nu am gasit in vreo punga de cafea italiana tocatura de felul acesta , indiferent de ce si cum s-ar spune despre calitate ... etc. ... etc.

Decat sa cumpar o punga de cafea , care sa arate in  felul asta , mai bine mai strang bani si cumpar o jumatate de punga de cafea originala ... Cool ... ( dar , asta este doar o parere personala  )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Asta e riscul cand cumperi "in orb". Se ajunge la un fel de loterie in functie de "bunavointa" corporatiei. 

La boabe e relativ ok fiindca poti vedea "calitatea" inainte de a consuma dar sa nu uitam ca marea majoritate alege cafeaua macinata. Iar acolo sigur e doar "maturatura".

Reply
laos vanduta de kaufland (luata de mine la magazinul de pe Avram Iancu, Brasov), costa 80 lei Kg, nu 50, cat costa alte cafele boabe sub eticheta exquisit si este certificata utz, o chestie la moda cu veganii si ocrotirea animalelor si fermierilor Smile
cred ca si cu ocrotirea plantelor: cel putin nu se mai vand exemplarele originale, ci clone ale acestora...

cum spuneam, pe mine nu mizeria aia ce-am gasit-o in punga (in cutia de tabla e inghesuita o punga cu decoratiuni standard pentru tipul de marfa respectiva, deci se exclude dintre cauze, manipularea in magazin!) ma deranjeaza, ci mirosul de cafea foarte veche - ce simt cand intru intr-o cafenea gen Tucano...
a nu, n-am sa numesc nici una din cafenelele practicante de val III - acolo miroase a flori Smile

altfel, sper ca-ntr-un viitor nu prea departat, sa se intample ca-n '1984': toti astia cu ura fata de capitalisti si corporatiile care ne iau de la gura painea si de sub picioare pamantul, sa se stranga periodic intr-o sala mare, unde pe pereti sa fie proiectata corporatia si ei sa dea in ea! dupa care, descarcati sa se duca sa-si gaseasca linistea la artizanii care #rezista; bio; si sa se uite la boabe; sau la capre... :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Va rog sa lasam acest topic doar pentru amatorii de industriale.
Daca avem de discutat opinii pro si contra, haideti sa folosim topicul de versus, unde am si mutat ultimile 3 postari.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
[Image: wSygy9I.jpg]

Am inceput si eu azi punga de Laos de la Kaufland. Nu am gasit de loc "maturatura".
La 19g in - 30g out in 30 sec, sita IMS cu gauri putine si temp descrescatoare de la 94 am simtit chiar gust de caise, pe un fond echilibrat. Mi-ar fi placut mai light, dar merge si asa.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
... Din nou , o incercare reusita ... Caffen - Linea Bar ... poate ocupa un loc de cinste,  intre cafelele industriale preferate .

Cu o aroma deosebita , mai corpolenta decat un Borbone si in acelasi timp mai condimentata / aroma de nucsoara - scortzisoara , retrogust placut , definit  si clar ... lipsita de amareala , face din acesta cafea un candidat serios la suprematie , insa ... in viziunea noastra , nu poate bate Passalacqua Harem , dar se poate aseza langa aceasta ... Smile ...
      Pentru cine sovaie la achizitie , poate fi un loz castigator ... punctele sale forte fiind :  dulceatza data de prajirea ferma , aroma de scortzisoara / nucsoara- condimentata natural , lipsa amarului (...  inclusiv pe retrogust )  crema densa si corpolentza pronuntzata ... ( se incadreaza bine , la cafele de dimineatza ... :D ... )

[Image: NjUGuWC.jpg]

[Image: Ap54nnN.jpg]

[Image: 4ssdnnY.jpg]

[Image: F6uvG38.jpg]

[Image: Ry0SYO0.jpg]

Reply
Quote:...prajirea ferma...

Confused

Reply
De câțiva ani o am in lista "de incercat", mai ales că dețin și niste cesti brand-uite.
Nu m-am întâlnit cu ea prin tara, altfel i dădeam o șansă, totuși n-am considerat că merită investiția pt o comanda online plus costurile aferente.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
(16-12-2018, 17:17)renatoa Wrote: Confused

... de cathedrala ... da ... :D ... yumyyy... :dancer2: ...

Reply
... de partea uleioasa a shfortzei...

Reply
(16-12-2018, 19:49)renatoa Wrote: ... de partea uleioasa a shfortzei...

... Yeah , yeah ... yeah ... :D

Reply
... Inca un test , Bontadi - Special Reserve ... o cafea blanda , non fenolica , dulce si catifelata - cam prea echilibrata , pentru gustul meu - prajire tipica nordului Italiei , destul de soft ... gust marcant pe ciocolata ( cu alune ) si un strop de vanilie , corpolentza medie si crema rezistenta , retrogust pe cacao insa , fara amareala ... este acea cafea generica , potrivita pentru toate gusturile , musafiri etc. ... departe de prajirea si gustul napoletan , la care cumva ma asteptam ... si care venea in completarea unui barbierit ( ... cu raspel ) fresh , revigorant de dimineatza ...
     Chiar si asa , ramane o cafea placuta , moale potrivita in orice moment al zilei si cu orice companie , poate face fatza cu eleganta ... pe sistem Vergnano Linea Bar (... insa , nu si pentru mine  care , as fi preferat ceva mai multa robusta ... Cool ... )

[Image: LCxawTB.jpg]

[Image: 5muSJrR.jpg]

[Image: jpNra5R.jpg]

[Image: wRSIHm9.jpg]

[Image: Uz1prx6.jpg]

[Image: 5rDDbfO.jpg]

[Image: 3j841qK.jpg]

Reply
@Levo, de unde îți iei cafelele italiene,  cum le comanzi? Mi-ai făcut pofta :)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Da, si eu sunt curios sa vad despre ce e vorba.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
La o astfel de comanda m-as baga shi eu  Angel
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(07-01-2019, 18:26)dragos.stoian Wrote: @Levo, de unde îți iei cafelele italiene,  cum le comanzi?

... Pai , din Italia nu ? ... am rude acolo , eu le spun ce anume vreau - comanda ei - si apoi , mi le pun la pachet ... insa , exista multe cafele bune si in RO , importate din Italia ... nu cred ca mai are rost sa dau link -uri , intrucat presupun ca sunt arhicunoscute de catre intreaga comunitate ...

Reply
Bănuiam ca din Italia :) Credeam ca știi un site unde e transportul mai ieftin

Din Ro pe cele consacrate le știu și eu (Passalacqua, Kimbo etc), dar costa cel puțin 85-100 lei /kg, ori am văzut ca ai fost incantat și de unele f ieftine gen Borbone (35 lei în RO dar nu se găsește pe stoc, în afara e tot la fel de ieftina, dar cu transport de pe Amazon. It de ex te duce la dublu)

Ai recomanda ceva mai ieftin italian care se găsește în RO? (pana în 50-70 lei/kg sa zicem)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
Count me in daca vreti un mic group buy pt asa ceva din Italia!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Expobar Office Leva Hx, Mahlkonig Vario, Motta tamper & distributor

Reply
(07-01-2019, 22:54)dragos.stoian Wrote: Ai recomanda ceva mai ieftin italian care se găsește în RO? (pana în 50-70 lei/kg sa zicem)

... Nu , din nefericire ... cafeaua / miscela reprezinta primul M , dintre cei 4M necesari pentru obtinerea unui espresso real si de calitate ... si nu indemn pe nimeni sa faca rabat , tocmai la materia prima pentru ca , ea este cea care defineste in final toata placerea unui espresso bun ... pentru celelalte metode de preparare , exista prajitoriile autohtone.

Reply
(07-01-2019, 23:28)Levo Wrote:
(07-01-2019, 22:54)dragos.stoian Wrote: Ai recomanda ceva mai ieftin italian care se găsește în RO? (pana în 50-70 lei/kg sa zicem)

... Nu , din nefericire ... cafeaua / miscela reprezinta primul M , dintre cei 4M necesari pentru obtinerea unui espresso real si de calitate ... si nu indemn pe nimeni sa faca rabat , tocmai la materia prima pentru ca , ea este cea care defineste in final toata placerea unui espresso bun ... pentru celelalte metode de preparare , exista prajitoriile autohtone.

Am înțeles, perfect de acord, cum rămâne totuși cu Borbone, despre care ziceai ca ți-a plăcut? e ieftin în Italia (doar ca transportul e scump):

https://www.amazon.it/Caffè-Borbone-Gran...ref=plSrch

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)