Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua in stilul Omni Roast

#31
Sa vedem ce zice si Scott Rao:

https://www.scottrao.com/blog/roasting-f...-vs-filter
 
Reply
#32
Chiar daca link-ul e util in sine, pentru productivitatea discutiei si pentru a aduce un argument concret pro sau contra, ar fi de recomandat sa extragem noi de acolo concluzia si sa o scriem in cuvintele noastre, asa cum am inteles-o. E un subiect complex, mancator de timp, si cred ca foarte putini ar mai citi daca in loc de postarile explicative de pana acum ar fi fost doar niste trimiteri cu link. Valabil in general.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#33
Concluzia, pe care o inteleg eu, ar fi ca omniroast ar trebuie sa insemne profilul optim pentru o anumita cafea verde, facand oarecum abstractie de metoda de preparare.

Este aceeasi abordare pe care o foloseste si Gardelli si chiar daca suna a ceva de genul "take it or leave it", cat timp are succes e greu de combatut.

Un alt aspect important, zic eu, e numarul de sortimente oferite. Daca sunt foarte multe, cred ca devine si mai dificil gasirea a doua profile care sa pastreze caracterul originii dar sa fie in acelasi timp si prajiri dezvoltate suficient.
 
Reply
#34
Concluzia e ca e o cafea prăjită. Dacă îți place Omni iei Omni dacă îți place filter sau espresso iei aia. Si tot așa.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#35
Corect adiszep, pana la urma e treaba prajitorului sa inteleaga si sa aplice. Noi alegem dupa cum dicteaza papilele Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#36
Topicul a pornit de la ideea ca omniroast inseamna neaparat  light roast, acreala , aciditate ridicata etc. 
Deci daca e sa tragem o concluzie, atunci aia este ca omniroast nu inseamna asta , la fel cum 3rd wave nu inseamna aciditate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#37
De unde concluzia asta, este complet diferit de ce am inteles eu...  Confused Huh
Chiar daca nimeni nu dezvaluie o reteta concreta de omniroast, din ce transpira pe ici pe colo e mi-am facut imaginea ca ar fi ceva cam pe la terminarea FC, care poate insemna chiar si dezvoltat complet.
 
Reply
#38
Daca traiesti doar din teorii nu o sa simti niciun gust. Eu zic ca pentru calibrare / curiozitate / analiza personala etc nu strica sa se mai cumpere cate o punga de cafea prajita de profesionisti (omniroast in acest caz), chiar daca esti home roaster.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#39
Cred ca sunt doua lucruri oarecum diferite, light roast si omniroast.

[Image: DmV4rdk.jpg]

Daca prajirea light e undeva intre 80 si 70 pe scara agtron, prajire omniroast nu are o delimitare precisa.

Omniroast inseamna profilul optim ales de prajitor. Ca el poate fi light sau medium, e alta discutie.
 
Reply
#40
Lyvyoo Wrote:Chiar daca link-ul e util in sine, pentru productivitatea discutiei si pentru a aduce un argument concret pro sau contra, ar fi de recomandat sa extragem noi de acolo concluzia si sa o scriem in cuvintele noastre, asa cum am inteles-o. ...putini ar mai citi daca in loc de postarile explicative de pana acum ar fi fost doar niste trimiteri cu link.

+1
de cate ori am cracnit si eu la iesirile astea de comoditate si neimplicare...
(...@dev: nu o lua personal!),
povestea-i prea generala
si aminteste de bancul ala vechi cu nebuni care-si numerotasera bancurile si din cand in cand unul zicea un numar, urmat de explozia de rasete a celorlalti Smile

si mai e o chestie disjuncta ce mi se intampla frecvent mai pe vremuri... tranteam cate o parere, cate o opinie, sau eventual citam pe cineva mai bun in ale cafelei decat mine si urma un sir de postari in care nimeni nu facea referire la zicerea mea! in bine sau rau, in aprobare sau contrazicere...
ce mai, curata omerta, sau muerta, cum i-o zice Smile

ce vreau sa spun: intr-o net/forum...iqeta mai demodata probabil, vad oportuna intrarea unuia in thread printr-un 'racord' cat de cat lin la cele ce se discuta chiar atunci;
chestie oarecum colegiala, parca...
e ca si cum te-asezi in fata cuiva in thread, uitandu-te in alta parte... ca si cum persoana respectiva ar fi transparenta Smile
sau o fi?


revenind la Scott Rao de mai sus, opinia lui e una de om care are toata increderea in ceea ce stie sa faca si care face totul cu capul lui, nu al altuia;
pacat ca nu poate merge mai departe de atata: "...almost everyone, at least in the industry, would prefer the aromatics of light roasts vs. dark roasts."
(dar asta o fi insemnand sa poti sa-ti alegi cafelele...)

si cateva alte extrase, mai pe bune:

"..I'm talking about darker overall: inside and out. It's really, really hard to get much more soluble (overall) on a roast without getting much darker on the outside.

I'm not sure why you say it's clear that some beans do better as espresso and some as filter.
And adjusting temperature can help mitigate sourness, but only to a modest degree, before the temperature is high enough to cause acrid and burnt flavors.

what I'm trying to say is that there is no "espresso roast". And I don't buy into the idea of simply "extending development time" or other simplistic approaches that make coffee taste flat or roasty.

I'd estimate that more than 80% of espresso shots pulled outside of Italy end up in milk-based drinks. Simply put, most roasters and consumers seem to prefer espresso to be roasted a little darker when it is to be consumed in milk rather than black.

When roasters ask me about roasting for espresso vs. filter, I usually emphasize that whatever my opinion of the issue, it's more important to focus on whether one should roast differently for black coffee (no milk) vs. white coffee (cappuccino, latte, etc).  To me, the difference in roasting for black vs. white coffee is significant; the difference in roasting for filter vs. espresso is modest

Don't worry too much about omniroasting or other philosophical issues.  Try not to be dogmatic about how light or dark a roast must be, what's popular, or what you're "supposed to do."  Measure often, taste blindly, and try to be logical. In the end, go with what tastes good, even if the internet disagrees or this year's barista competition finalists did the opposite.  I promise in a year or two the winner will do the opposite of what this year's winner did!"
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#41
... Da , ... si asta din cauza mea ... Undecided ... insa din interventia colegilor , carora le multumesc pentru limpezirea ideii de omniroast , am reusit sa concluzionez ca ... este doar un atribut al stilului de prajire , particular fiecarui prajitor ( dupa cum considera acesta / cf. stilului sau de prajire ) ... si care urmareste sa adapteze stilul prajirii , tinand cont de soiul / varietalul cafelei ( ... si doar la cafelele care se preteaza la aceasta ) sa raspunda cerintelor mai multor metode de preparare , cu un minim de compromis ( ... calitate finala obtinuta / grad de prajire ).
     In opinia mea , este intr-adevar ceva nou , mai economic pentru prajitor ... poate si pentru cei ce alterneaza stilurile de extractie / infuzare a cafelei ... insa cunva se adreseaza direct celui de-al 3rd wave , care inclina mai degraba spre o prajire mai putin pronuntata ... insa pentru espressomanii consacrati ( ... cei mai pe stilul vechi ) sunt cam slabe sansele , sa mai existe loc pentru omni  ... oricum , nici nu cred ca era necesar ... Cool ...
     Personal ma bucur ... si chiar de doua ori , pentru ca prajesc si acasa ... Smile ... deci , voi praji ... omni espresso ... Big Grin ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#42
ei uite ca-ntind si eu pelteaua mai departe...
cum spunea si Scott mai sus, nu merita pierdut prea mult timp cu implicatiile filozofice ale omniroast-ului!
dar sigur, suntem intr-un forum si cum am putea functiona ca forum, decat vorbind?!

ca opinie proprie, de prajitor de acasa cu multa vechime (la proportiile a ce vechime au cei 15-20, sau cati eram odata (...cu cureaua lata) - sau mai putini? - prajitori casnici din forum...), imi permit sa trantesc si eu cu opinia ca toti prajitorii de cafea - profesionisti sau amatori cu entuziasm (bun si acela la ceva...) - care prajesc cu rezultate bune, fara sa umble mult la teorie, profile si temperaturi, prajesc... omniroast!
adica prajesc si se straduie sa o faca, prin metode euristice... ha!
fac asta din placere si unii au chiar talent!

(nu luati aceasta ca o exemplificare pentru categoria de mai sus:
tot ce prajesc eu e omniroast!
adica folosesc boabele pentru sesiunea matinala espresso si tot aceleasi si pentru cate o sesiune de drip, dupamasa; sau chiar de french-press!
sigur, e omniroastul meu, pentru nevoile mele, nu-l vand, sau dau altora...
n-ar trebui asa? fiecare cu omniroastul lui Smile )

si sigur, mai sunt multi aceia care stiu (aproape) totul despre prajire - ror, bor, cor etc. - si dintre care, unii chiar cred in posibilitatea prajirii omniroast si o fac din greu si, probabil, bine...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#43
Deoarece suntem la capitolul preferinte spun si eu cateva lucruri.
Pentru mine "omnirostul" ar trebui sa imi ofere o cafea potrivita pentru preparare de espresso si de cappucinno. La mine acasa se consuma doar aceste doua tipuri de bauturi. 
Greu, foarte greu, atata timp cat de la prajirea pentru espresso astept sa am in ceasca un lichid care sa pastreze cat mai mult din caracteristicile specifice de gust si arome ale soiurilor, deci o prajire mai light cu dezvoltare suficienta care sa tempereze aciditatea, iar pentru cappucinno imi doresc o cafea mai puternica, care cere o abordare termica mai profunda cu dezvoltare mai avansata si care sa domine laptele.
Deci, asteptarile mele de la boabele pe care le prepar in cele doua moduri se cam bat cap in cap.

Desi ambele variante de consum au la baza prepararea prin metoda espresso, cafeaua pe care o folosesc prefer sa fie prajita diferit daca este acelasi soi, sau sa folosesc soiuri diferite.
Asta arata, pentru mine, ca "omnirostul" nu se potriveste la orice varianta de preparare.
Asta daca nu gresesc eu si asimilez un preparat din cafea in amestec cu lapte cu o metoda de preparare, asa cum sunt espresso si presa.
Nu pot sa exclud faptul ca o mare parte dintre bautorii de cafea prefera sa o combine cu lapte. In aceste conditii prajirea omni ar trebui sa tina cont si de aceasta categorie de consumatori si sa se preteze si pentru asemenea bauturi.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#44
Deja era greu sa impaci espressomanii cu inFILTRfratii  Smile  Acum sa gasesti o noua intersectie care sa satisfaca si laptarii... doar Chuck Norris sa reuseasca.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#45
Au venit niste prieteni din Buc in Viena. Participa la maraton in weekend. Au zis ca vin pe la noi, sa bea un capuccino. Le-am zis sa nu mai vina, ca nu prepar bauturi cu lapte, si nu glumesc.
 
Reply
#46
(19-04-2018, 23:55)Lyvyoo Wrote: Deja era greu sa impaci espressomanii cu inFILTRfratii  Smile  Acum sa gasesti o noua intersectie care sa satisfaca si laptarii... doar Chuck Norris sa reuseasca.

In opinia mea, nu putem sa-i dam deoparte pe laptari. Cred ca sunt destul de multi cei care prefera asemenea combinatii sau care le prepara pentru alti membri ai familiei.
Ar fi interesant, poate, de facut un poll pe forum, din care sa vedem cati beau doar espresso, cati doar combinatii cu lapte, cati din ambele, cati folosesc zahar sau alte ingrediente, cati prepara prin metode alternative, presa, V60, aeropress... Idea
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#47
Pai a zis Scott mai sus:

I'd estimate that more than 80% of espresso shots pulled outside of Italy end up in milk-based drinks.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#48
(20-04-2018, 00:28)RaduCarutasu Wrote:
(19-04-2018, 23:55)Lyvyoo Wrote: Deja era greu sa impaci espressomanii cu inFILTRfratii  Smile  Acum sa gasesti o noua intersectie care sa satisfaca si laptarii... doar Chuck Norris sa reuseasca.

...
Ar fi interesant, poate, de facut un poll pe forum, din care sa vedem cati beau doar espresso, cati doar combinatii cu lapte, cati din ambele, cati folosesc zahar sau alte ingrediente, cati prepara prin metode alternative, presa, V60, aeropress... Idea 

+1
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#49
(20-04-2018, 00:28)RaduCarutasu Wrote:
(19-04-2018, 23:55)Lyvyoo Wrote: Deja era greu sa impaci espressomanii cu inFILTRfratii  Smile  Acum sa gasesti o noua intersectie care sa satisfaca si laptarii... doar Chuck Norris sa reuseasca.

In opinia mea, nu putem sa-i dam deoparte pe laptari. Cred ca sunt destul de multi cei care prefera asemenea combinatii sau care le prepara pentru alti membri ai familiei.
Ar fi interesant, poate, de facut un poll pe forum, din care sa vedem cati beau doar espresso, cati doar combinatii cu lapte, cati din ambele, cati folosesc zahar sau alte ingrediente, cati prepara prin metode alternative, presa, V60, aeropress... Idea 

Pentru ca sunt in faza de "calibrare" a prajirilor de acasa, cele mai "blonde" le beau fara lapte iar cele mai dezvoltate ajung in cafeaua cu lapte a sotiei/musafirilor.

Cred ca majoritatea prajitoriilor se axeaza pe espresso si bauturi cu lapte si destul de putine merg pe prajiri foarte light care nu dau bine cu lapte si sunt mai greu de extras. O problema e lipsa de transparenta si ambiguitatea termenilor folositi, Sa spui ca tu prajesti exclusiv light sau omniroast, fara o delimitare sau o descriere, duce de multe ori la experiente neplacute.
 
Reply
#50
(19-04-2018, 23:44)RaduCarutasu Wrote: Deoarece suntem la capitolul preferinte spun si eu cateva lucruri.
Pentru mine "omnirostul" ar trebui sa imi ofere o cafea potrivita pentru preparare de espresso si de cappucinno. La mine acasa se consuma doar aceste doua tipuri de bauturi. 
Greu, foarte greu, atata timp cat de la prajirea pentru espresso astept sa am in ceasca un lichid care sa pastreze cat mai mult din caracteristicile specifice de gust si arome ale soiurilor, deci o prajire mai light cu dezvoltare suficienta care sa tempereze aciditatea, iar pentru cappucinno imi doresc o cafea mai puternica, care cere o abordare termica mai profunda cu dezvoltare mai avansata si care sa domine laptele.
Deci, asteptarile mele de la boabele pe care le prepar in cele doua moduri se cam bat cap in cap.
 
Sorry de offtopic, eu am mai experimentat genul asta de abordari pe cafele omniroast si le-am "rezolvat" din profilul de extractie. ca si utilizator casnic, daca ai posibilitatea profilarii debitului sau a presiunii ( in functie de ce ofera masina) poti uneori chiar fara sa modifici macinatura ( un pic doza poate) sa obtii 2 profile aromatice foarte diferite, care sa se preteze evident alternativ, espresso / lapte. Acum evident depinde si de gusturi insa practic este foarte posibil.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#51
(20-04-2018, 09:21)razvanMB Wrote: Sorry de offtopic, eu am mai experimentat genul asta de abordari pe cafele omniroast si le-am "rezolvat" din profilul de extractie. ca si utilizator casnic, daca ai posibilitatea profilarii debitului sau a presiunii ( in functie de ce ofera masina) poti uneori chiar fara sa modifici macinatura ( un pic doza poate) sa obtii 2 profile aromatice foarte diferite, care sa se preteze evident alternativ, espresso / lapte. Acum evident depinde si de gusturi insa practic este foarte posibil.

Daca omniroast ul este corect facut de prajitor, nu doar la nivel declarativ (ca si specialiti cofi avem pe toate gardurile) atunci n ai ce rezolva din profile.
Dar sunt de acord ca daca ai o cafea f light (care de altfel n o putem numi omni) poti sa o rezolvi cu profilarea si cu stabilitatea termica fata de cineva care nu are asa ceva pe masinarie.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#52
Probabil stiti, dar majoritatea celor ce cumpara un espressor entry level (pana in 2000 RON), iar eu cred ca astia sunt majoritari, il iau pt. un capuccino bun, nu pt un espresso bun. Din mica mea experienta si experimentele facute pana acum pe familie, nimeni nu-si da seama cand schimb cafeaua, dar cand imi iese laptele mai bun, ei spun ca este cafeaua mai buna.
Lelit PL41TEM ( Sita dubla Ascaso Precision Competition) | Lelit PL043MMI | Tamper Lelit | Latiera Motta 50cl
Gaggia Classic model nou | PL43MMI | Tamper Etolia 58mm
 
 
Reply
#53
Asta e valabil pentru ca laptele "mascheaza" o extractie nereusita. Dar daca incepi sa stapanesti utilajele din dotare si iti pui la punct o rutina de lucru cat mai riguroasa, e foarte posibil sa ai clienti si la espresso.
 
Reply
#54
Eu sunt de acord cu ce zice Razvan. Prin modificarea timpilor de pi, brew si drop poti sa ai gusturi foarte diferite in ceasca, exista o lucrare pe tema asta care explica cum afecteaza timpul de pi gustul in ceasca.
 
Reply
#55
(20-04-2018, 08:21)dev Wrote: O problema e lipsa de transparenta si ambiguitatea termenilor folositi, Sa spui ca tu prajesti exclusiv light sau omniroast, fara o delimitare sau o descriere, duce de multe ori la experiente neplacute.

Din nefericire în a doua frază apare exact ambiguitatea pe care o subliniai în prima. Dacă ar trebui să-i spui unui prieten, căruia îi oferi o cafea prăjită de tine, gradul de prăjire cu exactitate, cum ai proceda?
Light este o noțiune prea generică pentru multitudinea nuanțelor pe care le cuprinde, iar câteva se califică la omniroast.
În schimb, așa cum am spus și în postul anterior, găsesc că este dificil să comunici foarte exact gradul de prăjire unei alte persoane care nu are aceleași unelte de măsurare și evaluare. Dificilă este chiar și translatarea foarte precisă între diferitele metode de măsurare a culorii pe scările aferente.
Mai avem la mijloc caracterul specific originilor și procesărilor, care se comportă diferit la același grad de prăjire.
Această comunicare a gradului de prăjire, care să fie cu adevărat utilă clienților este un capitol nerezolvat și pentru noi, dar la care sperăm că am găsit o soluție și lucrăm la implementarea ei.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)