Salutare dragi colegi forumiști. Așa cum am zis mai devreme, ne-am întors în Asia și ne-am stabilit în nordul Vietnamului pentru o perioadă nelimitată. De ce Vietnam? Îl simțim aproape, am mai trăit aici 6 luni anul trecut și ne-am făcut prieteni faini. Mai mult, eu m-am integrat foarte bine în scena de cafea, m-am împrietenit cu singurul prăjitor de cafea din orașul în care trăim (Thai Nguyen, 70 km nord de Hanoi), avem chiar și gânduri de afaceri împreună și scena de cafea de specialitate este într-o mare creștere acum, de la producători până la cafenele. Cred că Vietnamul are multe de spus despre cafea și vreau să fac parte din povestea asta.
Anul trecut în Decembrie am vizitat doi producători de cafea din zona Da Lat și anul ăsta m-am întors să-i revăd, să cunosc și alți producători și să văd progresul făcut într-un an.
Despre Da Lat, e capitala provinciei Lâm Đồng, localizată in partea sudică a regiunii Central Highlands. I se mai zice orașul primăverii veșnice din cauza climatului care are temperaturi calde pe timpul zilei și reci noaptea. Producția de cafea din Vietnam este concentrată în proporție de 80% în Central Highlands, iar mica parte de Arabica din Vietnam este aproape în întregime produsă aici. Altitudinea variază între 1350 și 1600 m.a.s.
Primul producător vizitat este
The Married Beans, un important jucător în producția de cafea de specialitate vietnameză care contribuie la creșterea reputației cafelei Arabica prin construirea de relații strânse cu fermierii din zonă. Ne-am întâlnit cu Duy Hồ, fondatorul și directorul companiei. Omul ăsta își dedică tot timpul si resursele cafelei. De-asta se cheamă The Married Beans, pentru că are o relație specială cu cafeaua.
Cu Duy Ho
Povestea lui: în 2009 a mers în Da Lat pentru un proiect de voluntariat de dezvoltare sustenabilă în domeniul producției cafelei. După doi ani, când s-a terminat proiectul, s-a alăturat companiei La Viet din Da Lat (al doilea mare jucător, revin cu un articol și despre ei). În 2013 a mers în Ho Chi Minh City și a fondat The Workshop (una dintre cele mai bune cafenele din oraș, am scris în articolul precedent despre ea). Din cauza viziunilor diferite și pentru că el a simțit că misiunea lui e să cultive cafea, s-a întros în Da Lat și a fondat The Married Beans, reluînd legătura cu fermierii cu care a lucrat la proiectul de voluntariat. A format o cooperativă cu Dl Võ Phước, care a juns acum la 60 de fermieri care lucrează cu ei. TMB a investit în facilități de procesare și paturi de uscare, ajutându-i și ghidându-i pe fermieri să conserve și să îmbunătățească valoarea și calitatea cafelei.
Võ Phước, fermierul care conduce cooperativa
The Married Beans lucrează în beneficiul comunității și este o cooperativă responsabilă social care plătește prețuri fair trade fermierilor. Din recolta actuală (sezonul de recoltare este Decembrie-Februarie) estimează să proceseze 200 t de cafea. 60% din business constă în exportul boabelor verzi în SUA, Japonia, Australia, Korea, Germania, Grecia și Olanda, iar restul de 40% este vândut în Vietnam.
Culesul se face la maturitatea deplină a cireșei, după care cafeaua este procesata în stațiile cooperativei prin două metode: spălare și natural.
Am avut ocazia să participăm la cules și procesat, o experiență completă "farm to cup".
Selecția și prăjirea se fac la The Married Beans Working Space, o vilă colonială incredibil de frumoasă poziționată pe dealurile Da Latului. Facilitățile includ: un birou, spații de stocare, cameră pentru selectarea boabelor, prăjitorie și spațiu pentru cupping, un La Marzocco, o râșniță Vitoria Arduino și o Mahlkonig și două prăjitoare Vina Nha Trang custom made (5 și 7 kg).
Acum două săptămâni au deschis noul The Married Beans Working Space, o clădire construită ca și anexă la spațiul deja existent. Clădirea va funcționa ca și academie unde vor să orgnizeze cât de multe evenimente de artă și cafea posibil. Când nu sunt evenimente, spațiul va fi cafenea. Pentru 2019 își concentrează eforturile pe educație, evenimente, traininguri și pe îmbunătățirea calității boabelor de cafea. Sunt membrii SCA de trei ani, iar anul ăsta au aplicat pentru 2019 SCA Sustainability Award pentru categoria Business Model. In Ianuarie vor organiza un curs de prăjire și procesare. Vor organiza pe viitor mai multe cursuri care vor avea loc atât la sediu, cât și la ferme.
Pentru că majoritatea plantelor de cafea în Da Lat sunt Catimor, este imposibil să schimbe plantațiile. În schimb, vor să schimbe mentalitatățile și să-i învețe pe cei care lucrează cu cafeaua cum să o facă mai bine ca să îmbunătățească calitatea boabelor.
Vila The Married Beans
Prajitoria și spațiul pentru cupping
Eu
Eu cu Dl Duy Ho (mijloc) și cu prietenul meu Cuong din Thai Nguyen (stânga)
Vechea și noua clădire The Working Space @The Married Beans
Noua clădire The Working Space @The Married Beans
Înăuntru la The Working Space @The Married Beans
Barul și logo-ul în The Working Space @The Married Beans
Vechiul spațiu se îmbină cu cel nou la The Working Space @The Married Beans
Totul pentru cafeaua vietnameză. Și pentru artă.
Jucăriile din noul spațiu
În centrul orașului funcționează prima cafenea The Married Beans, un spațiu mic și drăguț cu o atmosferă artistică unde se servesc boabe procesate la fermele lor.
Cafeneaua TMB din centrul orașului
Asta a fost prima noastră experiență cu un producător din Vietnam. Memorabilă, educativă. Urmează să vă povestesc despre La Viet, al doilea mare prodcător din zonă, care experimentează metode inovative de procesare. Și mai am povești de la K'Ho, minoritatea etnică la care a fost și Bubucalu. Și am cunoscut online un slovac căsătorit cu o fată din minoritatea etnică K'Ho și procesează cafea. Urmează să planific încă o excursie ca să îl vizitez și cunosc personal.