Cand am inceput sa beau cafea , am inceput cu Elita . Avusesem o incercare , doua cu Jacobs , datorita reclamelor , dar nu m-a convins , avea un gust ciudat si am renuntat la idee . Asa ca am ramas pe Elita o vreme , apoi si-a schimbat numele in Doncafe , parca si forma ambalajului se schimbase , si am mai ramas o vreme , nu mai tin minte cat timp . Intr-o zi tot uitandu-ma pe National Geographic am vazut documentarul in cauza pe care l-am si inregistrat . Fiind fan NatGeo si ca tot am pomenit de el , mi-am adus aminte de patania cu puloverul de lână . Acum vreo 2 ani mi-am luat de la ei un
pulover traditional bolivian , foarte frumos , pe care dupa ce l-am purtat l-am bagat la masina de spalat , nestiind faza cu lana si spalatul de mana etc. Evident dupa ce l-am scos m-am inverzit cand am vazut ca a intrat la apa mai mult de jumatate de nici nepotului nu puteam sa il dau ca manecile erau pe la jumatatea lungimii , una mai lunga , alta mai scurta , se descentrase complet :) In fine , sa revin la documentarul la care dupa vizionare am ramas paf . A doua zi fuga in oras , nu mai stiu de unde am luat prima cutie , apoi fuga acasa si dai si pune de o cafea . Desfac cutia , iese aerul ( ! ) si in acelasi timp o aroma foarte placuta . Incantat imi iau cafeaua la calculator si cum aveam timp liber si era o zi linistita si calduroasa ma apuc sa revad documentarul . L-am revazut cap coada fara publicitatea pe care am sters-o . Bine realizat . Sunt multe lucruri de aflat , bine prezentate . Locurile unde se cultiva cafeaua , pastrarea si soratrea , traseul de la prajire pana la ambalarea in cutiile metalice cu linia tehnologica automatizata si super computerizata . Condimentat din cand in cand cu imagini din cafenele . Ambalarea in cutii , apoi in pachete , in baxuri , in paleti , transportate in camioane , apoi in containere pe vas pe tot globul , ne arata o afacere bine organizata de amploare ce te poate coplesi prin anvergura ei . Apoi am mai cumparat o cutie , si inca o cutie si tot asa am uitat total de Elita , din care mai aveam doua pachete in dulap pe care le-am aruncat . Incantat de noua cafea am inceput sa ma documentez si mai mult pe net despre cafea cum se pastreaza , cum se prepara etc . M-am uitat la diferite espressoare in magazine , dar inainte sa cumpar a trebuit sa vad pareri si comparatii intre ele .
Din search in search cautand mai in detaliu si mai in detaliu , dupa ce am citit diverse pagini , nu mai stiu care a fost cuvantul cheie care m-a trimis pe espressoman.ro . si dupa ce m-am apucat sa citesc , si sa citesc , si sa citesc am aflat ca inceputul cautarii mele era de fapt sfarsitul ( espressorul ) si ca sfarsitul era de fapt inceputul adica rasnita , si atunci chiar am ramas paf . A fost mai greu cu harta prajitorilor pe care nu-mi aduc aminte sa o fi gasit atunci dar am aflat prima data de prajitoria de la Piata Gemeni . Evident a doua zi am fost acolo , am stat de vorba vreo ora despre vrute si nevrute , printre altele si despre motociclete , si am plecat cu doua pachetele de cafea . Le-am pus in torpedo si am plecat acasa . Doamne ce mirosea in masina … Seara am luat un pachet si m-am dus la fratimiu . Pe el si pe cumnata i-am supus unui test . Timp de 20 de minute i-am pus sa miroasa cafeaua adusa , bineinteles cu pauze , evident ca le placea , si apoi i-am pus sa miroasa cafeaua pe care o foloseau in mod curent . Fara sa exagerez eram pe jos de ras la ce fata au facut cand au mirosit-o , si acum imi aduc aminte . Apoi am luat cafea de la Diverta din Mall Baneasa , apoi neavand espressor am inceput sa beau in oras la GJ , Origo si de curand la Coffee Map Rostery .
Dupa ce am gustat si in final m-am stabilit la una din aceste cafele , am uitat de cafeaua in cutie de tabla in acelasi fel cum am uitat si de cafeaua cu care am inceput . De fiecare data cand am ocazia si vad pe cineva cunoscut ca foloseste cafea de la alimentara a doua zi sau cand am drum pe acolo ii aduc un plic , doua de cafea proaspat prajita sa vada diferenta .
Dupa toate intamplarile astea cu siguranta nu o sa mai fac doua lucruri : nu o sa ma mai intorc la vechea cafea si nu o sa mai spal puloverul de lana la masina :)