(13-12-2016, 22:09)gabisandu Wrote: ....
Panama washed SHB Boquete Premium crop 14/15
Aceasta cafea poate fi încadrată in categoria unor cafele încă bune a fi consumate, doar dacă se cunosc condițiile de depozitare de-a lungul timpului. Altfel, măcar teoretic, ar cam fi de ocolit.
In timp, am căutat si eu sa ma lămuresc in legatura cu timpul cât o cafea poate fi considerată in parametri corespunzători pentru a fi prăjită, iar rezultatul final sa fie unul corespunzător, cu redarea in ceașca a caracteristicilor de gust ale soiurilor.
Cele mai multe opinii arătau ca boabele de cafea, păstrate corespunzător, pot fi consumate in intervalul parcurs de la recolta unui an la celălat.
In pachete mai mici si in ambalaje vidate, perioada de păstrare si de valabilitate poate creste la mai mulți ani.
Din păcate si eu am constatat ca destul de rar reușesc sa cumpăr cafea de la care, după prajire, sa reușesc sa extrag cafele aromate, parfumate. Avand in vedere ca de cele mai multe ori boabele arată OK, înseamnă ca prospețimea acestora poate fi principala problema.
Imi amintesc cu plăcere de perioada de început, când oferta de pe piața interna era una restrânsă si când ne mobilizam pe Softpedia, apoi pe espressoman si făceam achiziții de grup de afara, Anglia, Germania, Olanda .....
In opinia mea, chiar daca boabele din poza de mai sus arată bine, vechimea ar putea fi elementul care sa nu mai le mai recomande pentru a fi consumate si sa mai avem așteptări de arome in gustul cafelei extrase.
Cu cele pana in 2kg/luar consumate, nu ma încadrez in zona unui consumator cantitativ.
Cu siguranta însă, îmi doresc sa fiu un consumator de calitate.
Având in vedere acest aspect ma alătur oricărui grup care va dori sa identifice surse si posibilități de aprovizionare cu cafea proaspăta , de calitate, indiferent dacă acestea, sursele, sunt de afara sau din țara.