Atentie! Postarea are o lungime excesiva. Cititi-o la un cappuccino. :)
(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: merge si un an de zile: majoritatea cafelelor prajite si vandute in pungi cu supapa de iesire etc. sunt facute din cafele verzi mult mai vechi; pentru ca... materia prima e mai ieftina ;(
Pungile cu supapa de iesire sunt foarte scumpe (de cel putin 2-3 ori mai scumpe) in comparatie cu ambalajul clasic de cafea - vidata sau nu (ex. Jadobs). Sunt scumpe si ca utilizare deoarece nu se pot ambala in regim automat. De asta cei de la Illy nu folosesc pungi (cei care au inventat pungile cu supapa) ci cutii de aluminiu.
Argumentul tau ca in pungile cu supapa se ambaleaza cafea prajita facuta din cafele verzi vechi pentru ca materia prima e mai ieftina este un argument a carui logica pe mine ma depaseste. Daca folosesc aceeasi logica as ajunge la concluzia ca Jadobs este o cafea buna iar Illy este una proasta.
Mergand invers pe firul acestei logici am putea ajunge la concluzia ca o cafea prajita ambalata intr-o punga din hartie ordinara este obtinuta dintr-o cafea verde foarte scumpa.
Te rog nu mai arunca pe forum cu supozitii fara sa ai argumente solide pentru ca ma pui in postura sa-ti raspund. N-as vrea sa repetam experienta de pe Softpedia atunci cand ti-am raspuns la postarea aia cu prajirea desi am observat ca ai invatat destul de multe lucruri de la postarea aia si pana acum iar eu ma bucur ca te-ai ambitionat sa afli mai multe despre cafea ceea ce este un castig pentru tine pana la urma.
(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: de fapt, asta e problema - vechimea cafelei verzi nu e de cand o cumperi, ci de cand a fost culeasa, sau macar, de cand a intrat in magaziile revanzatorului :)
putini dintre cei ce vand cafea verde, de regula cumparata din pietele de revanzatori, pot sa-ti spuna cu certitudine (sa zicem ca ar vrea) cand a fost culeasa cafeaua si unde; pe piata, la aparitia noii recolte, pretul celei similare din vechea recolta scade mult si atunci se cumpara...
Dupa cules, fructul de cafea este procesat pentru a obtine boabele verzi de cafea. Durata procesarii este destul de lunga deoarece semintele de cafea au un grad de umiditate ridicat ceea ce le face foarte sensibile la fermentare, mucegaire sau pot prinde miros de sac. Umiditatea trebuie redusa pana in jur de 12%.
De asemenea, o etapa a procesarii este asa-numita "reposo" in care boabele verzi de cafea sunt lasate nedecorticate. Etapa asta dureaza pana la 60 de zile in unele tari si chiar mai mult de 60 de zile in Brazilia.
Dupa care urmeaza transportul catre port, containerizarea, incarcarea vasului, transportul peste ocean, descarcarea, vama, transportul de la portul de destinatie in depozit, calcularea pretului de vanzare, publicarea ofertelor, cumpararea si transportul la prajitor/revanzator. Un transfer de bani dureaza 2 zile iar un transport Hamburg-Bucuresti dureaza o saptamana. Si uite ca daca totul a mers ca pe roate, deja adunat au trecut cel putin 3-4 luni din momentul in care fructul de cafea a fost cules.
Pe sac este inscriptionata data recoltei (ex.
Guatemala etc.). De asemenea pe sac este tiparit un cod ICO unic pentru identificarea recoltei si a procesatorului. Orice comerciant en-grosist raspunde foarte prompt in momentul in care este intrebat de anul recoltei.
Nici unul dintre prajitorii pe care eu ii cunosc nu cumpara cafeaua verde din piata. Spre exemplu, eu cumpar cafea de la I....american. Este o firma care aprovizioneaza cel putin jumatate de Europa cu sortimente de cafea de specialitate. Ei nu isi permit "abateri". Atunci cand se pregatesc de primirea unei noi recolte scad pretul recoltei anterioare cu cativa centi (<0,5 euro) insa cred ca am vazut asta in oferta lor de numai 2-3 ori in 2 ani pentru ca ei cumpara cafea verde din toata lumea si rotesc stocurile foarte repede. Au plantatii proprii, plantatii in arenda sau colaboreaza cu ferme de cafea carora le impun proceduri si inspectii specifice.
Cafea veche se poate gasi numai la en-grosistii care aprovizioneaza marii jucatori de pe piata cafelei insa acolo MOQ este de ordinul containerelor. Adica cumperi cate 10-12 containere odata altfel nici nu te baga in seama.
(21-02-2013, 00:11)radudani Wrote: cineva de la Sweet Maria's povestea ca ei isi permit o marja de 6 luni si alte 6 le acorda cumparatorului:
I cup the coffees every month to see if there is any sign of age coming on... and never buy a coffee that might show a sign of degraded cup character. My standard is that the coffee should get to the customer and be consumed within the year ...I have a 5-6 month window, and the customer gets 5-6 months.
si vechimea nu-i decat unul din parametrii, mai conteaza conditiile de depozitare, umiditate, inerenta biodegradare, murdarie etc.
da, intotdeauna in jurul cafelei sunt povesti frumoase, la fel de frumoase ca si mirosul fumului de cafea prajita :)
Cand o sa ajunga piata de cafea de specialitate in Romania la macar 0,001 % din piata de cafea de specialitate din USA atunci o sa ascult argumente si o sa aplic proceduri de business ale companiilor de profil din USA. Atunci o sa aduc, o sa prajesc si o sa vand cafele de specialitate care costa verzi 10-15-20 sau mai multi dolari livra, o sa colind si eu plantatii ca sa aleg cafele verzi numai una si una cum face hasbean, atunci o sa trimit si eu cu draga inima si pe banii companiei mele cate 2-3 oameni la fiecare campionat mondial samd.
Eu deocamdata, eu am reusit cu chiu si vai sa strang in vara 10 oameni cu care sa fac un workshop de cafea si un cupping. Sa faci cupping singur e ca si cum te-ai juca singur. Castigi mereu si te plictisesti repede.
Suntem o mana de prajitori in Romania care impreuna nu reusesc sa vanda nici macar o jumatate de container de cafea de specialitate intr-un an de zile. Nu cred ca este intelept sa ardem niste etape aiurea din dorinta de a copia modelul de business al altora in speranta ca prin copiere vom ajunge la un nivel similar. E cea mai scurta cale catre ne-sustenabilitatea unei afaceri si catre faliment. De altfel este si exemplul tuturor politicienilor care tot timpul vor sa copieze ceva (sistemul educational de la francezi, sistemul sanitar de la americani, sistemul de pensii de la suedezi, etc.) pentru ca sunt prea prosti sa gandeasca cu capul lor un sistem adecvat si adaptat nevoilor din Romania.
Am observat ca multa lume se plange in Romania ca nu are de unde sa cumpere cafea verde.
Cei care au cafea verde nu vand persoanelor fizice din unul sau mai multe motive prezentate mai jos:
1. sunt diverse persoane care spun pe forumuri ca sortimentul H sau Y de cafea este veche, proasta si are boabele nu stiu cum, iar cand intrebi ce anume i-a facut sa spuna ca e veche si proasta, respectivii tac malc. E logic sa ma gandesc ca daca iti voi vinde cafea verde sa spui si despre sortimentele respective ca sunt proaste si vechi chiar si pentru simplul motiv ca iti sunt antipatic.
Spre nedumerirea mea am observat felul acesta de a se comporta la mai multi. Le vinzi ceva apoi ei declara pe forumuri sau oricui sta sa-i asculte ca tu le-ai vandut un produs defect, prost, nepotrivit, vechi. Ca si comerciant de buna credinta, tii la prestigiul tau si te oferi sa le returnezi banii imediat. Ei refuza, te ignora si continua sa faca valva. Eu nu pot intelege acest mod de comportare insa as fi recunoscator oricui mi-ar lamuri logica lui.
2. daca eu aduc 3-4-5 sortimente de cafea de specialitate pe care le prajesc, le ambalez si le vand ar fi o prostie din partea mea sa incep sa vand din aceste sortimente sub forma de cafea verde deoarece rezultatul prajirii o sa fie altul, iar atunci o sa se auda vorbe ca sortimentul X de cafea prajita este prost/acru/rasuflat/copt pentru ca respectiva persoana nu stie sa prajeasca si/sau nu are un instrument adecvat de prajire. Poti tu sa fii Einstein in prajirea de cafea, nu poti praji la un aparat de popcorn asa cum prajesti pe un aparat industrial de prajit. Cand si daca o sa faci vreodata trecerea la liga profesionista o sa vezi pe propria ta piele ca am dreptate.
3. cafeaua verde mucegaieste rapid la umiditate mare. De obicei, daca vi se infunda din cand in cand rasnitele, asta e un semn ca e umiditate mare. Mucegaiul de cafea verde e naspa iar vanzatorul risca sa fie acuzat de unul sau de altul ca le-a imbolnavit familia pentru ca le-a vandut cafea verde care a mucegait pentru ca respectiva persoana a tinut-o intr-o bucatarie unde e umezeala 70-80% sau in beci unde e intotdeauna mucegai?
4. mai e prostia cu metoda de slabire prin consumul de cafea verde. Conform traditiei, gospodina supra-ponderala spala cafeaua verde cu apa si apoi o pune in borcan -> reteta sigura 110% pentru mucegai. O mananca asa mucegaita, i se face rau, se imbolnaveste si face reclamatie la ANPC sau la Sanepid. Si pe cine cauta Sanepidul dupa aia? Tot pe ala care i-a vandut-o ca nu o sa stea Sanepidul sau ANPC-ul sa o verifice pe gospodina daca a respectat standardul de depozitare a cafelei verzi.
N-as vrea sa se inteleaga ca evit criticile. Mie imi plac criticile bazate pe argumente logice, pe fapte, pe poze, pe dovezi solidepentru ca ma ajuta sa vad lucruri care mi-au scapat, pentru ca ma ajuta sa invat, pentru ca ma ajuta sa fiu mai bun in ceea ce fac. Cand cineva spune ca o cafea verde e veche si proasta vreau sa vad poze (verde si prajita), vreau sa vad o analiza a umiditatii din boabele verzi etc. Cand cineva spune ca o cafea proasta si veche se ambaleaza in pungi cu supapa, vreau sa vad o argumentatie logica solida.
Romania este o piata foarte dificila care deseori isi pune piedica singura. Este o piata imatura din punctul de vedere al obiceiurilor de consum, al consumului, al respectului fata de munca, eforturile, banii si proprietatea altuia. De asta si este invadata de produse din strainatate cu o calitate foarte slaba si preturi foarte mari. Insa pe masura ce aceste tare o sa dispara, pe masura ce consumatorul isi formeaza obiceiul de a cauta informatia despre produsele pe care le consuma si pe masura ce devine din ce in ce mai educat dpdv al consumului, o sa apara pe piata produse din ce in ce mai bune calitativ facute de romani in Romania.
Multumesc frumos tuturor celor care au avut rabdarea sa citeasca tot ceea ce am scris!
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014).