Hello There, Guest! Login Register


Cafea la ibric

Primele bule care se formeaza pe pereti sunt pe la 70-80 grade, si contin doar aer, oxigenul dizolvat in apa.
Este o prima faza in fierbere, degazarea.
Este un lucru important de stiut, pentru ca daca incercam sa refierbem o apa deja fiarta, degazarea nu mai are loc, si ne putem trezi cu un fenomen de fierbere instant, pe neasteptate, care in unele cazuri poate avea un caracter aproape exploziv, si pe unii i-a surprins si a provocat accidente...

Acum, de ce acest aer nu ar creea spuma, si trebuie sa avem musai vapori ?  Confused

Nu in ultimul rand, e posibil ca termometrele voastre sa atinga peretele, ceeace ar explica +90 grade.
Incercati sa il puneti cumva in mijlocul apei, la 1 cm de fund, sa vedem daca mai inregistrati temperaturi asa inalte Wink
De exemplu in ibricul meu de 650 ml incep sa iasa aburi pe orificiul special prevazut in acest scop, cand termometrul este sub 95 grade, fiind imersat in lichid fara sa atinga peretii. Deci are loc o fierbere doar in cateva nuclee, nu in intreaga masa...

In final, conteaza ca nu va place gustul la metoda declarata standard si folosita in campionate.
Nimic rau, nici mie nu imi place ce se prepara in baruri drept Aeropress Wink
 
Reply
Asa am masurat, cu tija termometrului undeva la un centimetru de fund. Intr adevar, intr o apa care incepe sa fiarba, bulele apar devreme, dupa 70 grade dar chiar nici  ibricul meu de o portie, destul de bondoc ca forma si cu gura destul de ingusta, nu cere a fi luat de pe foc pana la 95 grade. Voi masura in continuare, totusi.

De subliniat ce a spus colegul MihaiL, ibricul trebuie umplut, altfel forma nu mai ajuta.

Nu stiu ce si cum fac oamenii aia la campionate, daca fac ceva interesant, ar fi bine de aflat. De  asemenea si ce cafea folosesc, prima concluzie pe care am tras o din scurta mea experienta este ca nu orice cafea se preteaza ibricului. Mai mult, as spune ca si cafele diferite ar trebui sa aiba abordari diferite.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
Pentru cine nu stie... cafea la ibric facuta aparent ca la carte, se poate bea in statiile de benzina Sokar, o retea azera.
Ibrik-barista pare format special pe functia asta, nu are treaba cu servitul la pompa, sau casa de marcat.
Folosesc o o pudra de supermarket destul de comuna, nu ii pot aprecia calitatea, ca nu sunt fan ibric:
https://www.alimentaraonline.com/cafea-1...t-efendi-2

De curand insa, am indraznit si am avut placuta surpriza sa accepte sa imi prepare una facuta din cafeaua mea Big Grin in statia Sokar de la nodul rutier Sibiu-Vestem, giratoriul acela imens unde o iei spre Brasov sau spre valea Oltului.
Asa ca am tropait rapid la masina, am pus rasnita pe o treapta inca neexplorata de mine 0.8 ( la 1.2-1.3 fac espresso) si dai si dai... program fitness Smile Victima a fost o Etiopia prajita de mine.
Presupun ca granulatia a fost buna, a facut caimac surprinzator de mult... si gustul peste tot ce bausem pana acum la ibric in diverse locuri, inclusiv in orient.
Surpriza finala a fost ca nu mi-au luat nici un ban, fiind cafeaua mea... facusem si un plin de vreo 200, oricum Smile

Si fiindca suntem la cultura cafelei orientale, pentru cei care ajung in Turcia vara asta, pot vizita proaspat deschisul muzeu al cafelei:
http://www.hurriyetdailynews.com/first-c...ens-144184
 
Reply
Mai bine ca te-ai dus cu cafeaua ta, cu a lor e imposibil de baut Smile
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Am citit topicul asta si m-a luat asa un pic pofta si mi-am comandat un dragalas d-asta:
[Image: OcIeNH8.jpg]
Fiorenzato F5, Eureka Mignon, Soy C2G, AeroPress, Staresso Mirage Plus, Staresso Discovery, Phin filter, Ceado Hoop, Bullet R1 V2.
 
Reply
salut
ibrice SOY stie cineva de unde se pot lua de prin europa?...ma refer daca stiti vreun site
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Kinu Phoenix/Motta Tools
 
Reply
Artisan coffee le aduce în Romania. Îi poți contacta pe Facebook sau prin formularul de pe site.
 
Reply
Ibrice soy cu interior argintat sunt aduse în România de Ștefan de la distecco - actual correto din Constanța. Îl poți contacta pentru o lista de preturi. 
Exista și un site din Turcia - specialtyturkishcoffee.com
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Honne slim
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
                 - Mazzer Major
             
 
Reply
Va salut dragi espressomani. Avem ibricele Soy doar in varianta argintata (6-9% Ag din greutatea totala), nu avem cositorite. Ibricele sunt din cupru de 1.5mm grosime, lucrate manual in Istanbul, toarta este din bronz si este nituita de corpul ibricului. Garantie pe viata la defecte de fabricatie. O adevarata bijuterie.
Cateva materiale de prezentare pe canalul nostru de youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCPwhCHS...B62kULcXhg
C1g 85ml 360 lei
C2g 140ml 410 lei
C3g 225ml 460 lei
C4g 440ml 500 lei
Stefan(a)caffecorretto.ro
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
Stefan poti face si ceva recomandari de rasnite potrivite pentru cafeaua la ibric? Sa zicem un top 3 manuale/electrice pana in 2000 ron.
Fiorenzato F5, Eureka Mignon, Soy C2G, AeroPress, Staresso Mirage Plus, Staresso Discovery, Phin filter, Ceado Hoop, Bullet R1 V2.
 
Reply
Daca vrei ieftin, cea din semnatura mea.  Idea
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
Manuala recomand Feldgrind pentru simplul motiv ca necesita forta de 3x mai mica decat Kinu, 4kg fata de 11 kg, la aceasi lungime a manivelei si aceleasi boabe. 
Am rasnit pentru ibric la gradatia 0.8, si a parut sa iasa ok... caimac de 3x treceri prin nisip...
 
Reply
Buna ziua,
Este primul meu post pe forum, desi il urmaresc de prin luna iunie.
Sunt consumator de cafea la ibric si tot de prin iunie am descoperit cafeaua prospat prajita. 
Prima rasnita (fara a o lua in calcul pe cea clasica electrica cu cutite) a fost un sozen luat de pe olx. Aparent macina destul de ok pentru ibric...oricum obtineam cu el cafele peste cele din comert (intai am trecut pe cafea proaspat prajita, apoi am luat sozen -ul). 
Ca si metoda de preparare: pun cafeaua in apa la temperatura camerei si astept sa se ridice spuma...toate astea in aprox 3 min...uneori astept sa se depuna zatul, alteori torn cu totul in cana. Reteta folosita aprox 17-20 gr la 200 ml apa (masor cu o cupa conica gasita prin casa, iar trei cupe cam acolo bat...conform cantarului de bucatarie). Gustul destul de ok (pe caimac nu pun accentul, nu prea imi place).

Recent am achizitionat o rasnita Kinu Phoenix beneficiind de reducerea pt membrii (multumesc pe aceasta cale administratorilor pentru acest lucru).

Prima cafea cu noua rasnita: o ethiopia gerba de la guido, macinat la setarile 0-0-7 (un timp), apoi trecut la 0-0-8 (cafeaua o prepar la lucru pe o butelie de tir , iar cateodata sunt intrerup, apoi mai dau de doua ori la manivela...). Preparat cafeaua cam tot asa si a iesit ceva ce nu am mai baut pana atunci.....o cafea cu aroma tare de lamaie si fructata (pe fiecare punga scrie ce arome prezinta cafeau: scortisoara, cacao. citrice etc...nu am simtit niciodata nici una...credeam ca ori sunt eu nesimtit ori marketing ori doar adevaratii cunoscatori o simt ori aromele astea le obtii la expresso). 

Initial am crezut ca e (doar) de la rasnita, dar dupa aceea nu mi au mai iesit decat cafele ca si inainte, gustul de citrice nu mai apare....tot incerc sa refac parametrii respectivi, dar nu mi a mai iesit cafeaua. Parca mi s-a aratat cum ar fi daca ar fi...

As vrea sa aflu daca sunt printre voi ce au scos arome din cafeaua la ibric si sa impatasim modul in care ne preparam cafelele la ibric. (Mentionez ca am studiat cam toate metodele de preparare si am ramas la cea de mai sus....altele cu timpi mai mari de infuzie, cu ridicatul caimacului de trei ori imi ieseau mai amare....prefer o cafea subextrasa mai apoasa decat una dupa care principalul gust care persista sa fie amarul).

Ce setari folositi la Kinu Phoenix pentru a obtine granulatia pentru ibric?

PS: Sau poate nu s-a clatit bine cana si o fi ramas aroma de lamaie de la Fairy?  Dodgy
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Pentru ibric trebuie cat mai fin macinata. La Phoenix, sub 1 dureaza foarte mult si ju stiu daca merita efortul. 1.4-1.5 pot fi OK.
Prepararea la ibric confera o alta consistenta si scoate alte gusturi din cafea. Clasice ar fi Columbia, Brazilia, Costa Rica (americanele in general).
Mai deosebite ar fi Etiopia, Kenya, pe aici mai poti gasi note de citrice, florale.
Kenya iese chiar ciudat de acrisoara, nu prea e in ton cu ibricul...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Vezi poveste de la #153 mai sus, Etiopia aia, prajita in intentia de filtru, light medium, a fost memorabila si la ibric, nu stiu ce i-as reprosa.
In tara ibricului, cafeaua pentru acest scop are cea mai light prajire intalnita de mine, boabele aproape ca nu se pot sparge intre dinti, cu greu, iar pulberea este realmenta roscata, nu o poti deosebi de praf de scortisoara.
Nu stiu ce origini agreeaza in clipa asta prin Istanbul, dar ma intreb pana la Columb oare din ce directie le venea cafeaua sultanilor... Wink
 
Reply
(12-10-2019, 17:04)Mihai L Wrote: Pentru ibric trebuie cat mai fin macinata. La Phoenix, sub 1 dureaza foarte mult si ju stiu daca merita efortul. 1.4-1.5 pot fi OK.
Prepararea la ibric confera o alta consistenta si scoate alte gusturi din cafea. Clasice ar fi Columbia, Brazilia, Costa Rica (americanele in general).
Mai deosebite ar fi Etiopia, Kenya, pe aici mai poti gasi note de citrice, florale.
Kenya iese chiar ciudat de acrisoara, nu prea e in ton cu ibricul...

Am incercat azi sa macin cu 1.4 cu phoenix dar nu am fost incantat... Eu folosesc 0.7 - 0.8
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Inseamna ca distanta pana la punctul de 0 (atingerea cutitelor) nu este aceeasi.
La mine pe 0 cred ca imi ia jumatate de zi sa macin 20 grame.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
(18-10-2019, 17:45)Mihai L Wrote: Inseamna ca distanta pana la punctul de 0 (atingerea cutitelor) nu este aceeasi.
La mine pe 0 cred ca imi ia jumatate de zi sa macin 20 grame.

Scuze exprimarea... Pe 0-7-0 adica pe cifra 7...si pt 20 gr imi ia cam 6-8 min cu mici pauze pana pun apa.. cana etc. Si iese acceptabil... Cel mai mic am incercat pe 0-5-0...dunde iese faina.... Dar m am saturat de dat la manivela si am marit pasul. Sub 0-5-0 nu prea prinde boabele. Mai insistam.. ?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Si pe 0 le prinde. Dar nu le macina, le racaie...
Am mers pe o varianta decenta, unde timpul sa nu fie maxim. Si in ibric sa iasa OK. Intre 1-1.5 zic ca e rezonabil ca munca si rezultat.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Eu sunt mai nou pe Kinu, o folosesc pentru espresso la birou (in zona 1.7 - 1.9) si metode alternative acasa. Ultima data cand am facut ibric am rasnit 20 de grame pe 1.0.0 - in approximativ 6-7 minute (cu pauze).

A fost ok gustul, insa de curiozitate o sa ma duc mai jos un pic (0.8 sau 0.9), desi mi se pare overkill efortul deja.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
(02-09-2019, 19:25)renatoa Wrote: Manuala recomand Feldgrind pentru simplul motiv ca necesita forta de 3x mai mica decat Kinu, 4kg fata de 11 kg, la aceasi lungime a manivelei si aceleasi boabe. 
Am rasnit pentru ibric la gradatia 0.8, si a parut sa iasa ok... caimac de 3x treceri prin nisip...

Si acelasi timp de rasnire? 
Tocmai am macinat la o Dienes Pe De veche si am avut in ceasca mult mai multe arome v.s. Eureka Mignon si ma gandeam la o manuala mai bunicica pentru ibric care sa nu imi omoare bratul si nici sa stau un secol precum la Hario.
Si Comandante imi face cu ochiul dar parca e cam scumpa.
Fiorenzato F5, Eureka Mignon, Soy C2G, AeroPress, Staresso Mirage Plus, Staresso Discovery, Phin filter, Ceado Hoop, Bullet R1 V2.
 
Reply
Nesemnificativ mai lung timpul, ceva genul 40 secunde fata de 30 Kinu, la 16g, rasnire brew.
Chiar pentru espresso sub un minut cu ambele.
Turceasca pe Kinu insa...  Confused
 
Reply
(23-11-2019, 15:49)renatoa Wrote: Nesemnificativ mai lung timpul, ceva genul 40 secunde fata de 30 Kinu, la 16g, rasnire brew.
Chiar pentru espresso sub un minut cu ambele.
Turceasca pe Kinu insa...  Confused


Turceasca pe kinu la 0,8 ture cam in cinci min cu pauza in care pun apa si pregatesc cana. Cam 16-20 gr... Nu mai cantaresc.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Marți îmi vine și mie Soy cel mai de soi. Sa mai diversificam ce naiba, ca doar nu ne-am născut cu expressor în casa. Mai simte nevoie omul sa bea și o cafea mai lunguta, făcută cuminte, dacă nu la nisip măcar la foc mic. E un fel de lampa lui Aladin din ce am înțeles, duhul din lampa nu lasă să se ardă cafeaua.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
Si e greu sa faci o tavitza de inox cu niste nisip in ea... ca sa fi zen Smile
Totul e sa nu confunde pisica nisipul ... Big Grin
 
Reply
Nu mai am pisică. Asa ca nu ar fi o problema, doar ca mai ales dimineața, mi-e nu stiu cum sa intru cu picioarele în tava sa vad dacă minidesertul asigura suficiente grade pentru ochiuri și cafea. Smile
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
https://universul.net/cererea-mondiala-d...-la-crime/ Smile
 
Reply
In sfarsit ,cu toata intazierea cauzata de BF,mi-a sosit si mie ibricul Soy.Micut dar deosebit de ingrijit lucrat artizanal,are greutate ,simtindu-se metalele de calitate din care e facut,Cu si Ag.In afara de faptul ca in sine este o bijuterie ,cafeaua chiar iese aromata,fiind o alternativa pentru espresso.Sigur,nu renunt la espresso ca principala metoda de preparare,pregatindu-ma de altfel de upgrade la Hone ,dar de cateva ori pe saptamana e bine sa mai diversific. Nu arde cafeaua si gustul e foarte placut.Nu e ieftin dar merita din plin.Multumiri lui Stefan pentru achizitia facuta.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
(02-09-2019, 18:46)baloozzy Wrote: Daca vrei ieftin, cea din semnatura mea.  Idea

Care dintre ale, Hone sau anfim?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Cumparat din zona de nord a Ploieștiului, undeva lângă piata.
40ron, 400ml, pare a fi cupru si cositorit pe interior. [Image: 9723fed8e832d02e72782e6e68e3ea6c.jpg]
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 3 Guest(s)