Welcome Back Log In Create Account

Cafea la ibric

Sigur. Maine trec sa vad preturile si fac si poze dupa care facem inscrierile. Eu voi fi in Bucuresti de miercuri.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Ibricele de o ceasca sunt 35 lei si cele de doua cesti 45 de lei (fata de 120 lei la delicatețuri Ionescu) Doritorii sunt rugati sa imi dea mesaj privat. Voi fi in Bucuresti de miercuri seara pana duminica seara.
[Image: 95e4431d29f28b3446d8f788fae52b3d.jpg]
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Multumesc lui Stefan pentru ibrice!
[Image: nqpftw.jpg]
[Image: 34h6vzp.jpg][Image: 2d9w9bd.jpg][Image: x1bsdx.jpg]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Auziti, dar cositoreala aia interioara este sanatoasa ?
Garanteaza careva ca nu este nici un % de plumb, care face topire, aderarea si lipirea mult mai simple de efectuat... orice electronist iti poate spune ce blestem sunt noile aliaje de lipit fara Pb impuse de EU...

Reply
In primul rand vorbim de un produs artizanal...
In al doilea rand, avand in vedere ca aceasta acoperire nu are un rol estetic, as presupune ca e OK..
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Din cate stiu eu, aliajul contine plumb, nu stiu in ce procent. Ibricele SOY sunt placate cu argint dar costa .....
Eu folosesc acelasi model de ibric placat cu cositor.

Reply
Teoretic nu ar mai trebui sa existe cositor cu plumb, dar...
Pentru lipire tare se folosesc și baghete cu argint, cam la 200 euro kila.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Daca dumneavoastra va amagiti cu asemenea argumente... artizanal si ce o mai fi, doar pentru ca arata mai... turcesc, eu prefer sanatatea inainte de toate, raman la inox, doar pentru fierbere, oricum nu mai prepar la ibric de ani multi, se pare ca nu ati aflat inca ce rau face zatzul pancreasului...

Reply
Este pana la urma una din metodele traditionale de preparare. Exista si un campionat mondial, fata de Aeropress, Syphon, moka pot...  :P

Reply
Si la campionatul mondial de ibric, despre care gogu nu gaseste nimic... se folosesc ibrice cositorite ?

Cat despre campionate de preparare cu alte metode, un pic de informare nu strica:
http://worldaeropresschampionship.com/

Reply
E vorba de lipire (soldering) nu cositorire. Se folosește la alame sau aliaje de bronz în special, dar se poate utiliza la orice metal.
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(16-11-2015, 13:11)renatoa Wrote: Si la campionatul mondial de ibric, despre care gogu nu gaseste nimic... se folosesc ibrice cositorite ?

Cat despre campionate de preparare cu alte metode, un pic de informare nu strica:
http://worldaeropresschampionship.com/

Le stie gogu pe toate, stai linistit:
SCAE - http://scae.com/news-and-events/latest-n...nouncement
sau http://www.ibrikchampionship.org/

Reply
Imi place site-ul... se vand de toate, numai ibrice nu :D

http://scae-shop.myshopify.com/collectio...-and-tools

Nu deschide, o sa te sochezi, au si plasticaria aia al carui nume nu mai indraznesc sa il scriu aici :P

Reply
Ia de aici ibric dual boiler full argint atunci ::P
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(16-11-2015, 13:11)renatoa Wrote: Si la campionatul mondial de ibric, despre care gogu nu gaseste nimic...

http://www.ibrikchampionship.org
Asa cum corect ati mentionat, aeropressul are propria competitie dar in America iar celelalte metode de brew se folosesc la http://www.worldbrewerscup.org

(16-11-2015, 15:25)baloozzy Wrote: Ia de aici ibric dual boiler full argint atunci :[emoji14]
SOY in Istanbul costa 30 de Euro si intr-adevar, este placat cu argint. Am pus mana pe unul si m-a impresionat placut greutatea acestuia. Materialul este gros iar finisarea, de exceptie.

Reply
De ce nu ibric... cum faci filtrarea conteaza ;)

http://www.passionsante.be/index.cfm?fus...t_id=20267

Reply
Am si eu o nelamurire... Din ce stiam, cafeaua la ibric are gradul de macinare cel mai fin. 
Dar citeam intr-o carte (Tehnologia Cafelei, de Nicolae Popa) si am gasit acest paragraf:

Quote:Măcinarea este ultima operaţie prin care cafeaua trebuie să treacă înainte de a fi efectiv pregătită. În trecut, cafeaua era măcinată în pive de lemn sau marmură cu ajutorul unui instrument de pisat. Mai târziu au apărut diferitele râşniţe de cafea cu manivelă sau sertare, iar în cele din urmă s-au inventat râşniţele electrice din zilele noastre. Gradul de măcinare necesar trebuie determinat de tipul de preparare a cafelei (fierbere, infuzare, percolare sau filtrare) întrucât gustul final al cafelei este influenţat de timpul în care apa şi cafeaua sunt în contact direct. De exemplu în cazul în care se pregăteşte cafeaua cu o cafetieră, aceasta trebuie măcinată mai mare, deoarece timpul de contact dintre apă şi cafea este de aproximativ patru minute, în timp ce cafeaua pregătită cu un expresor trebuie să fie mai fin măcinată, întrucât prepararea ei durează în jur de 20 secunde. Cu cât timpul de pregătire al cafelei este mai mic cu atât cafeaua trebuie să fie mai fin măcinată.

Pana la urma care e adevarul?
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Prepararea la la ibric este o barbarie, dupa parerea mea, scoate tot ce poate fi mai rau din cafea, am abandonat sa mai prepar asa cu multi ani inainte de a descoperi third wave.
Stiu ca unora le place, dar nu am ce face, astea sunt gusturile.

Reply
Cand spune preparare la "cafetiera" cred ca se refera la french press, nicidecum la ibric.
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
Past: Gaggia Clasic, Lelit 043MM, Ceado E5P

Reply
Cred ca se refera doar la ultima propozitie
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
Adevarul e undeva la mijloc...[emoji3]
Temperatura la ibric nu ajunge la temperatura de la espressor, asa ca timpul redus la espressor e compensat de temperatura mai inalta. [emoji108]

Reply
Ba e exact pe dos, la espressor ai apa la peste 100 grade in boiler, dar in grup ajunge la 92-93 grade, dupa dus nici atat, pe cand la ibric sunt unii care o fierb pana da in clocot !!!

Reply
CAFEAUA LA IBRIC NU SE DA NICIODATA IN FIERT .
SE ALEGE PRAFUL DE EA VA FI O CIORBA !!! [ANGRY FACE][ANGRY FACE][ANGRY FACE]
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
(04-04-2016, 22:25)renatoa Wrote: Ba e exact pe dos, la espressor ai apa la peste 100 grade in boiler, dar in grup ajunge la 92-93 grade, dupa dus nici atat, pe cand la ibric sunt unii care o fierb pana da in clocot !!!

Pai nu de ei discutam. Asa cum nici la espresso nu pomenim de dolcefusto si altii. Da?  :D
Din cauza cafelei rasnite fin si a uleiurilor, cand se ridica spuma temperatura e mult sub 100 grade...

La espresso ar trebui sa iei in calcul si presiunea, care are rolul ei.

Reply
(04-04-2016, 22:45)honciucmihai Wrote: CAFEAUA LA IBRIC NU SE DA NICIODATA IN FIERT .
SE ALEGE PRAFUL DE EA VA FI O CIORBA !!! [ANGRY FACE][ANGRY FACE][ANGRY FACE]

cati din cei care isi fac la ibric credeti ca stiu asta ? :(

Reply
Tocmai , pentru ei am scris , in ideea ca vor citi acest forum .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
La beko de cafea turcească cafeaua nu ajunge la fierbere. Macinatura trebuie să fie cât mai fin posibil. Chiar și asa mai e mult până la espresso. Dar e o varianta de buget

Reply
Si confirm si "ciorba" de care zice Mihai.
E complet alta zeama. Ca sa fiu mai plastic, e ca pastele al dente vs macaroanele alea fierte de se fac zob...

Reply
Intr-adevar la ibric nu avem presiune si nici temperatura nu ajunge la fierbere. Prajitoriile turcesti de cafea prajesc cinnamon adica pana la primele semne de first crack.
Eu adaug cafeaua in apa calda-fierbinte din ibric, nu in apa rece tocmai oentru a scurta timpul de infuzare. Cafeaua oentru ibric se macina pulbere pentru a ajuta la sedimentarea rapida. Daca se alege o rasnire mai grunjoasa, particulele de cafea ar pluti si ar ajunge in cavitatea bucala (neplacut).
Ca sa facem o paralela cu espresso, temperaturile sun aproape aceleasi, lipsa de presiune se compenseaza prin graful mai fin de rasnire deci trebuie sa scurtam timpul pe care il petrece cafeaua in vontact cu apa adica sa adaugam cafeaua cand apa are in jur de 60 de grade si sa preparam cantitati mici (cescuta de 90ml nu cana). Va dati seama cata cofeina are o cana de 200ml cu 20gr de cafea bauta in 15 minute? Eu folosesc o ratie de 1:8-1:10 cafea la apa.

Reply
Are mult mai putina cofeina decat o cafea fiarta...  :D
Eu prefer varianta de 250-300ml, e adevarat, doar daca stiu ca am timp sa o beau.
Si da, mai mult de 300ml nu prea mai iese cafea la ibric. Eu nu am reusit si nici nu mai incerc. :P

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)