Hello There, Guest! Login Register


Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

#1
Pretul poate fi considerat oricum, avantajos, foarte bun, dar nu cinstit, asta e concluzia unui rationament bazat pe doua premise:
1. Pretul cafelei de specialitate este unul cinstit 
2. Un consumator nu are variatii atat de mari de exigenta incat sa aprecieze si o cafea mediocra  si una  buna. 

Deci daca cineva obisnuit cu gustul cafelei de specialitate cumparata de la prajitorie evalueaza in mod corect drept bun gustul unei cafele de doua, trei ori mai ieftina, inseamna ca pretul cafelei de brand nu este cinstit ci scazut artificial fara profit sau in pierdere din considerente de piata. Asta este un pret bun dar nici pe departe cinstit, in acord cu principiul economic al formarii pretului pe piata ca urmare a intalnirii cererii cu oferta.

Daca colegul a fost prea entuziast in apreciere, nu trebuie sa ne facem griji. Dar, macar din curiozitate, ar trebui probate sortientele de catre persoane exigente si cu experienta ca sa ofere niste pareri avizate comunitatii.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#2
Nu vreau sa-ti franez elanul dar cafeaua de specialitate si cafeaua comerciala nu prea au legatura.

Etiopia Exquisit din primvara, a fost poate singura cafea de supermarket care avea o calitate peste medie si era prajita ok.  Ar trebui sa fie destul clar,  pentru cine fuge de aciditate, ca o brazilie naturala prajita mediu+ va fi tot timpul mai "buna" decat o africana spalata prajita light.
 
#3
Ca sa vorbim de pret cinstit, ar trebui sa fim la curent cu evolutiile bursiere, care ne arata ca suntem in cea mai mare criza a cafelei, cea de larg consum, din 2006 incoace.
E prima oara de atunci cand pretul a scazut (in august) sub 1$ per pound = 2.2$/kg !
Ceeace face productia de cafea nesustenabila pe termen lung, trebuie un pret de minim 1.24$ per pound ca sa poti sa supravietuiesti ca fermier de cafea.
Hai sa socotim in buzunarele cui ajung bani seriosi pe drumul de la 2.2$ un kg de verde, pana la 4$ ceasca la starbucks... sau chiar de la 10 lei verde la 30 lei kg de cafea prajita la supermarket, ce li se pare unora prea ieftin sa fie adevarat...

Sa nu va amagiti ca cei de specialitate sunt mai samariteni... cafeaua de 150 lei kg provine din verde sub 10 eur la sac. Panamaua aia faimoasa geisha s-a vandut anul acesta la licitatie pe 8$ per pound, sub 20$ pe kg... si cica a fost record. Vreau sa iau si eu un kg de verde la 100 lei, imi da cineva ?
Substantial mai omenesc pentru producatori, dar castigurile la fel de mari si dezechilibrate in favoarea "lantului trofic" de deasupra producatorului, ca si la cea de larg consum.
 
#4
Asta e realitatea distorsionata in care traim, o cafea care pleaca sub 3 dolari pe kg de la producator,  ajunge in supermarket la 50 de lei pe kg si intra la categoria pret cinstit. Acelasi traseu se aplica la fel de bine si la telefoane, medicamente sau masini.
 
#5
renatoa Wrote:Sa nu va amagiti ca cei de specialitate sunt mai samariteni... cafeaua de 150 lei kg provine din verde sub 10 eur la sac.

 ... si alea de 50-60 lei/250g cum se numesc!? si cat costa cea verde in acel caz? si crezi ca un fermier primeste procentual mai mult? ai exemple?
producatorul - fermierul, cooperativa etc. - vinde cu sutele de tone, cu sutele de vagoane eventual...
si cum se apriovizioneaza micul artizan prajitor profesionist?

sau, la o asemenea rentabilitate, depasita probabil doar de cea a drogurilor, cine mai ramane... cinstit?
nu suna cam stramb azi, asta cu cinstitul ?!
sau, se intelege ca prajitorii artizanali lucreaza fara profit? asa, pro bono?!
pai atunci, dece nu poti afla 'secrete comerciale' cum ar fi detaliile de trasabilitate, pana la amaratul ala de fermier exploatat de toti ceia?!  Smile

nu mai gasesti - oficial, adica pe piata stapanita de 'intermediari' - legume si fructe cu gustul lor adevarat!
(toata vara asta n-am gasit caise demne de un gem si am ramas fara, iar cel de prune e execrabil, parc-ar fi facut din frunze si nuiele... sigur, n-am caisi si pruni in curtea blocului Smile  )

asa ca da, merita sa ne orientam pe cafeaua de specialitate si sa citim in ea toate gusturile alea...

p.s.
suntem la 'cafele comerciale' si pare-se rostul acestui thread este de a te scutura putin c-ai ajuns aici! ...ce supermarket, hai la ai nostrii! Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
#6
Daca pornim de la premisa ca toti vanzatorii de cafea te pacalesc, putem ajunge la concluzia ca "vulpea" cea mai cinstita e cea care te lasa cu coada ce mai lunga. Iar in cazul de fata 50 de lei pe kg bate oricand 100+ lei pe kg.

Cat despre trasabilitate maxima, recomand cafeaua de la Tim Wendelboe, din ferma proprie:

https://sprudge.com/tim-wendelboe-bought...83596.html
 
#7
ok, "avantajos" suna mai bine decat "cinstit". ideea ca acest doncafe single origin este printre putinele cafele comerciale care ajung pe raft in mai putin de o luna de la prajire, fata de altele gen lavazza, julius meinl, etc care au 4-5 luni sau mai mult de la prajire.
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
#8
(09-11-2018, 15:25)renatoa Wrote: Panamaua aia faimoasa geisha s-a vandut anul acesta la licitatie pe 8$ per pound, sub 20$ pe kg... si cica a fost record.

Cred c-ai uitat cateva zerouri  Big Grin
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
#9
pa-na-mea... ai dreptate... pretul era pe uncie Big Grin
 
#10
Nu ma refer la considerente de expresivitate cand vorbesc de pret cinstit ci la rigoare. Daca Doncafe face profit vanzand o cafea de aceeasi calitate la jumatate sau o treime din pretul pe care il practica furnizorii de cafea de specialitate, pretul este cinstit din punct de vedere al logicii economice. In cazul asta, renatoa are dreptate si bunii samariteni din cafeaua de specialitate se afla exact unde trebuie, in ghilimele. Repet, in conditiile in care calitatile sunt comparabile.
Daca linia cafelei de specialitate de brand are un pret mic care nu reflecta costurile si nu are inglobat profitul, acela este un pret necinstit.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#11
Despre prajitorii ca si business se poate discuta fara a fi offtopic in thread-ul dedicat.  Asigurati-va doar ca ati parcurs cele deja scrise acolo, inclusiv acel exemplu de plan de afaceri.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
#12
Nu, vorbim de calitatea si pretul unei anume cafele comerciale. Prima intrebare  pe care o pun este
 daca calitatea ei este comparabila cu calitatea cafelei de specialitate. Daca nu, discutia nu mai are rost a fi continuata .  Daca da, vine intrebarea de ce pretul este de doua, trei ori mai mic. E un pret scazut artificial pentru a intra si a castiga un segment pe piata cafelei de specialitate sau e un pret cinstit avand acces la materie prima buna si ieftina? Despre cafeaua comerciala e vorba.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#13
Acesta e un subiect separat (ce merita si el un topic), rezonabil ca si intrebare la inceput, pe care sper sa il explice mai clar cineva, ca sa ramana sticky. Sunt atat de multe lucruri de spus incat e nevoie de fapt de o sinteza relevanta nu de o avalansa de cuvinte.
Singurul lucru pe care vreau sa-l precizez este ca s-a impamantenit acest termen "de cafea de specialitate" aiurea, datorita cafenelelor mai ales, autonumite "de specialitate", indiferent ca sunt bune sau slabe. Vorbim de cafea proaspat prajita in primul rand. Diferenta de la specialitate la simpla originie poate fi imens de mare dar se poate accepta ca poate fi chiar foarte mica, depinde cine prajeste respectivele boabe. In mod normal este o alta treapta evolutiva in gust, ca la bere, vin, whisky etc. Detalii mai multe aici sau aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
#14
Sau pe scurt, nu exista cafea comercială de specialitate.

https://sca.coffee/research/what-is-specialty-coffee/
 
#15
(09-11-2018, 21:13)dev Wrote: Sau pe scurt, nu exista cafea comercială de specialitate.

https://sca.coffee/research/what-is-specialty-coffee/

Probabil că, cafeaua de specialitate se oferă cadou, sau poate se doneaza ... din explicațiile celor de la SCA nu reiese afirmatia sus citata ci, mai degrabă, dorinta unor asociatii profesionale de a controla, prin atestari pe lantul de comercializare, o bucata importanta din piata de desfacere a unui produs vandabil. ... Ceea ce vrau sa punctez este ca si cafeaua de specialitate tot comerciala este Wink .
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
#16
Cafeaua de specialitate e comercială dar cafeaua comercială nu e de specialitate. Eu nu știu de cafea vândută sub un brand corporatist care să aibă peste 80 de puncte.

E foarte adevărat că la noi termenul "de specialitate" s-a denaturat fiind folosit de multe locații care folosesc cafea comercială, de brand. In mod normal ar trebui sa existe o atestare SCA înainte să-ți scrii pe ușă că ești cafenea de specialitate. Dar la noi merge și fără.
 
#17
(10-11-2018, 09:26)dev Wrote: Cafeaua de specialitate e comercială dar cafeaua comercială nu e de specialitate. Eu nu știu de cafea vândută sub un brand corporatist care să aibă peste 80 de puncte.

E foarte adevărat că la noi termenul "de specialitate" s-a denaturat fiind folosit de multe locații care folosesc cafea comercială, de brand. In mod normal ar trebui sa existe o atestare SCA înainte să-ți scrii pe ușă că ești cafenea de specialitate. Dar la noi merge și fără.

Pe alte meleaguri scrie pe usa? Au cafenelele atestare SCA?  Rolleyes
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
#18
Daca vrem sa fim rigurosi, facand distinctia corecta intre cafeaua de specialitate si cea de origine, e cazul sa folosim  sintagma "cafea comerciala" in mod adecvat, cum a atras atentia colegul cip. Corect este "toate cafelele de specialitate sunt comerciale, dar nu toate sau foarte putine cafelele comerciale sunt de specialite". 

Intrebarea mea era cum se pozitioneaza , din perspectiva consumatorului average(cu rasnita), cafeaua de origine comercializata de branduri fata de cafeaua de specialitate in functie de calitate, pret, piata dar capitolul terminologie  a fost prioritar.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#19
(10-11-2018, 10:10)tecsi78 Wrote:
(10-11-2018, 09:26)dev Wrote: Cafeaua de specialitate e comercială dar cafeaua comercială nu e de specialitate. Eu nu știu de cafea vândută sub un brand corporatist care să aibă peste 80 de puncte.

E foarte adevărat că la noi termenul "de specialitate" s-a denaturat fiind folosit de multe locații care folosesc cafea comercială, de brand. In mod normal ar trebui sa existe o atestare SCA înainte să-ți scrii pe ușă că ești cafenea de specialitate. Dar la noi merge și fără.

Pe alte meleaguri scrie pe usa? Au cafenelele atestare SCA?  Rolleyes
Am spus eu că trebuie scris pe ușă dacă ești atestat SCA?
 
#20
Cam așa arată boabele[Image: b2dabff0b1871c6d956818d3bcead4dd.jpg]

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
#21
(10-11-2018, 10:33)dev Wrote:
(10-11-2018, 10:10)tecsi78 Wrote:
(10-11-2018, 09:26)dev Wrote: Cafeaua de specialitate e comercială dar cafeaua comercială nu e de specialitate. Eu nu știu de cafea vândută sub un brand corporatist care să aibă peste 80 de puncte.

E foarte adevărat că la noi termenul "de specialitate" s-a denaturat fiind folosit de multe locații care folosesc cafea comercială, de brand. In mod normal ar trebui sa existe o atestare SCA înainte să-ți scrii pe ușă că ești cafenea de specialitate. Dar la noi merge și fără.

Pe alte meleaguri scrie pe usa? Au cafenelele atestare SCA?  Rolleyes 
Am spus eu că trebuie scris pe ușă dacă ești atestat SCA? 

Reformulez, toate cafenelele de specialitate din afara au atestat SCA?
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
#22
(10-11-2018, 10:34)cataony Wrote: Cam așa arată boabele[Image: b2dabff0b1871c6d956818d3bcead4dd.jpg]
E cam la fel, cam pe acolo, e aproape aceasi chestie.  E trei din cinci buline. Sigur nu e prajita in ulei? A mea e prajita -5 din 5 buline.[Image: 237cdFB.jpg]
 
#23
(10-11-2018, 11:33)tecsi78 Wrote:
(10-11-2018, 10:33)dev Wrote:
(10-11-2018, 10:10)tecsi78 Wrote:
(10-11-2018, 09:26)dev Wrote: Cafeaua de specialitate e comercială dar cafeaua comercială nu e de specialitate. Eu nu știu de cafea vândută sub un brand corporatist care să aibă peste 80 de puncte.

E foarte adevărat că la noi termenul "de specialitate" s-a denaturat fiind folosit de multe locații care folosesc cafea comercială, de brand. In mod normal ar trebui sa existe o atestare SCA înainte să-ți scrii pe ușă că ești cafenea de specialitate. Dar la noi merge și fără.

Pe alte meleaguri scrie pe usa? Au cafenelele atestare SCA?  Rolleyes 
Am spus eu că trebuie scris pe ușă dacă ești atestat SCA? 

Reformulez, toate cafenelele de specialitate din afara au atestat SCA?
Nu cred că se autointitulează "de specialitate".

Ideea era că la noi e un balamuc total fiindcă se folosesc termeni pompoși ca unealta de marketing fara niciun stress. De asta apar și confuzii de genul cafea comercială, de supermarket, de specialitate.

(10-11-2018, 11:41)Zwanger Wrote:
(10-11-2018, 10:34)cataony Wrote: Cam așa arată boabele[Image: b2dabff0b1871c6d956818d3bcead4dd.jpg]
E cam la fel, cam pe acolo, e aproape aceasi chestie.  E trei din cinci buline. Sigur nu e prajita in ulei? A mea e prajita -5 din 5 buline.[Image: 237cdFB.jpg]
E o brazilie naturala prăjită undeva la second crack.

Etiopia exquist din primăvară era crudă:

[Image: 21f98909fa736cd866600596b4f3e4a5.jpg]
 
#24
Cred că numele acestui topic a fost ales neinspirat și ca urmare discuțiile nu au cum să fie constructive și lămuritoare. Confuzia vine din traducerea mot-a-mot a termenului "commercial grade", prin care anglofonii înțeleg un nivel calitativ mediu sau inferior, care se găsește la scară largă și domină prin cota de piață segmentul pe care activează.
În limba română termenul comercial se referă la orice marfă vandabilă, cu care se face comerț și nu este un atribut care cuantifică gradul de calitate al produselor. Cealaltă mare categorie ar fi cea a produsele obținute în casă, care nu sunt făcute cu intenția de a fi comercializate, chiar dacă o parte din ele ajung să fie oferite sau chiar vândute rudelor, prietenilor sau cunoștințelor.
Prin urmare orice cafea este comercială într-o țară care nu cultivă cafea și nu există posibilitatea obținerii unei cafele "de casă". Indiferent dacă este verde sau prăjită, indiferent dacă este prăjită acasă, artizanal sau industrial, putem ajunge în posesia ei doar prin cumpărare.
Este evident că și cafeaua de specialitate este o cafea comercială.
Titlul "Cafea industrială" ar fi mult mai potrivit și corect pentru această secțiune a forumului.

În funcție de gradul calitativ în verde, cafelele se împart în două categorii majore:
1. Cafea de specialitate (80-97 de puncte)
2. Cafea de volume mari (commodity grade)
Aceasta din urmă este împărțită în subcategorii:
- calitate premium
- calitate medie (basic)
- calitate inferioară (triaj)
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
#25
Bun, redenumim, cafea industriala de triaj Smile)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
#26
Mai degraba "cafea generica", "industrial" poate avea conotatie peiorativa  si unii consumatori s ar putea simti lezati. Nu mi se pare  corect nici fata de cafea. Sau o lasam cum este, lipsa dialogului constructiv are alte cauze, nu terminologia corecta, sunt convins ca toti au inteles exact ce au spus ceilalti.

Precizarile sunt bine-venite, oricum.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#27
(10-11-2018, 17:06)nechezol Wrote: Mai degraba "cafea generica", "industrial" poate avea conotatie peiorativa  si unii consumatori s ar putea simti lezati. Nu mi se pare  corect nici fata de cafea. Sau o lasam cum este, lipsa dialogului constructiv are alte cauze, nu terminologia corecta, sunt convins ca toti au inteles exact ce au spus ceilalti.

Din moment ce tu ai folosit termenul "cafea de specialitate de brand" eu as zice ca erau necesare niste lamuriri. 

Crezi ca bautorii de bere industriala se simt lezati? Sau consumatorii de fast food? 

Eu cred ca fiecare consuma in limita posibiliatilor materiale si intelectuale.
 
#28
Unui nou-venit ca mine i se poate ierta lipsa cunoasterii distinctiei cafea de specialitate/cafea de origine. Tu insa nici dupa ce ai fost persiflat de catre alt coleg, nu ai reusit sa integrezi cu acuratete cuvantul "comercial" intr o fraza cu doua propozitii. 

"Bere artizanala" este o sintagma uzuala, demult incetatenita, "bere industriala" in schimb este prea putin folosita. Pentru a te convinge, fa o cautare pe google, sa vezi rezultatele. Niciun titlu de articol, e folosita doar cu referire la berea artizanala pentru a o distinge de aceasta.  In consecinta, nu poti face analogie.

Daca vei inceta sa vanezi postari, va fi un inceput catre dialogul constructiv despre care vorbea colegul nostru.
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
#29
Nu e treaba mea sa educ nou-veniți sau neaveniți.

Daca frunzareai topicul înainte să-ți exprimi părerea, ai fi putut observa că nu există nicio confuzie. Altfel spus se discuta de cafea de brand, comercială, industrială, whatever și nu se discuta despre cafea de specialitate.

Și deocamdată pari sa fii singurul lezat de alăturarea cafea + industrial.
 
#30
(10-11-2018, 18:38)Lyvyoo Wrote: Vreau o parere si de la Levo, ce termen crezi ca ar fi mai potrivit pentru cafeaua de triaj ajunsa la brand-urile ce prajesc industrial?

... Da ... toata lumea ( cu exceptia prajitorilor casnici ) ... prajeste industrial , avand in vedere comercializarea ulterioara , indiferent de natura cafelei folosite.
   Cat priveste cafeaua de triaj / depou sau ... de capat de linie Cool ... ar trebui sa avem in vedere cateva deosebiri :

        - acea cafea  ( ... mult hulita ) care este de fapt o miscela ( ... un blend ) care sta la baza unui espresso si se afla , sub egida unui nume / cu o sigla  si care de cele mai multe ori are si o o istorie in spate / o traditie ... cu unele secrete de prajire / achizitie transmise din generatii  si care nu-si permite sa faca rabat la calitate - pentru a nu-si ruina firma / renumele ... prefera sa vanda cafeaua sub forma ei finita  ... adica la ceasca ( ... asigurandu-se  astfel , ca  este pastrata si extrasa corespunzator ) cat si pentru a fi in continuare preferata de public si cautata de turisti ... pe scurt sa continue / sau chiar mareasca vanzarea .
          Cum memoria gustului , poate face diferentza ... acest tip de cafea ( asa zis , de cafenea ... fie ea italiana , frantuzeasca , germana  ... etc )  este si cel mai popular / bine vandut si cerut de catre " consumatori " - uneori avizati sau macar cunoscatori ai mai multor blenduri / miscele / sau tipuri de amestecuri unanim recunoscute ca fiind bune , spre cumparare si la pachet ... pentru acasa / pentru de dimineatza Big Grin  ...
           In consecintza ... aceaste branduri , cu nume , sigla si reteta ce se incapataneaza sa dainuie de-a lungul timpului si continua sa cucereasca noi si noi generatii , ar trebui sa se delimiteze net ... de celelate cafele , ce se gasesc preponderent in alimentara , supermarket , ( auto ) gari ... etc ... al caror pret de achizitie este sub jumatate din cel al unei miscele consacrate ... si care se adreseaza in special celor care doresc o cafea ( ... adesea lunga )  indiferent de gustul acesteia  ... pentru ca oricum nu este mare deosebire intre ele , decat la culoarea ambalajului si uneori la chimicalele folosite ...  ( adica nu putem pune semnul egal intre Tre Forze si  Fort , sau  Passalacqua  si Bellarom ... )
            Generic o putem numi comerciala pe toata ... Cool ... ca doar cine ne poate opri , ... ( insa personal , nu cred ca ar scapa cu viatza , cineva care ar incerca sa vanda cafea Bellarom in ... Sicilia de ex. ) ... apoi , cafeaua cu chimicale , alintarome , uneori gata macinata si cu un continut neasumat / necunoscut de origini  ... si vanduta sub o denumire generica - pentru ca trebuie sa aibe o denumire ( ... nu si un nume ) ... ar trebui sa fie cafeaua de triaj / depou ...final de capat de linie Cool .
             Miscelele / sau blendurile consacrate ... raman exact ceea ce sunt ... adica baza pentru  espresso (...  sau primul M  , dintre cei 4 M definitorii ) si in continuare orice monoorigine ... indiferent de provenientza , sa poarte aceeasi denumire ... intrucat nu vad " specialitatea " unde s-ar gasi ... ( cu exceptia desigur , a microloturilor , care pot fi exceptionale ... sau cafea ce se gaseste in cantitati mici pe glob  ... acea cafea rara ( raritate ) ... aceea as numi-o eu de specialitate ... pentru ca , intr - adevar are ceva special k gust , se deosebeste cumva exponential in bine , fatza de cealalta cafea ( ... pe langa faptul ca este putzina cantitativ si calitativ  ) ... de ex. Kopi , Kona , Sf. Elena , Esmeralda , Jamaica  ... etc.

        Cam asa vad eu problema , insa in cazul nostru  ... triajul este in Germania (...  in ce-i priveste pe romani ) ... iar in RO este capatul de linie ... Cool ... sau aici se termina Europa.

P.S.  - ... Gradul de prajire , precum si modul de extractie ( ... de cele mai multe ori aleatorii )  ... fac parte din recuzita de joaca / din deliciul mutiversurilor de gusturi , pentru pasionatii potentati ... insa cu miscelele si cu cafelele rare / sau " de specialitate "  , nu prea se joaca nimeni ... Cool ... ( ar fi paguba  / sau prejudiciul mult prea mare ) - clientii nu poti sa-i pierzi , decat o singura data ... Big Grin ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)