Hop si eu. Mi-au venit ieri cafelele de la DAK. Prajite pe 13 iulie. Am avut rabdare pana azi, dar gata! Asa ca am desfacut o punga de Jazz Fruits, si lasata cam o ora la o degazare fortata, stiu nu e ideal, dar vroiam sa vad cum e... Impresii, boabele sunt uniforme, cafeaua se simte ca este de calitate, mirosul foarte bun. Ca nota si feeling personal "aduce" cu anii 2020-2021 si prajeala celor de la Guido. Gust, interesant, adica foarte bun. Nu as considera-o cea mai cea, sau o cafea WOW! Dar, din pacate, peste ultimele cafele achizitionate de la noi.... Si aici, o sa fac un scurt dive-in pe subiect.
Deci, in primul rand, eu am avut un reply mai acid si oarecum generalizat initial aici, si totusi era cu o oarecare nota de umor. In nici un caz nu vreau sa spun ca toate prajitoriile din Romania sunt nasoale. Dar, problema de baza este faptul ca in ultima perioada, nu sunt constanti (cei pe care i-am incercat eu, nu generalizez decat pe experienta mea). Si nu este doar o problema de personal, sau abordare ci o problema legata de selectia cafelei care mie mi se pare mai slab calitativa fata de anii trecuti, si de partea de business care prefera sa "tina" pretul acelasi dar ca sa fie competitivi sa aleaga o cafea care nu mai este la acelasi nivel. Ca exista si exceptii, desigur, dar de obicei experimentale, acele pungi de peste 100-120 ron care sunt extraordinare, si peste 2 saptamani nu le mai gasesti. Sau le gasesti, dar prajite cum o luna, si gustul/experienta va fi diferita.
In al doilea rand, nu am vrut SPECIAL sa dau nume de prajitorii pentru ca NU e ok sa-i balacaresc eu aici, pe persoana fizica, pe simpla mea experienta care in mod cert NU este vreo autoritate, gusturile noastre sunt atat de diferite incat ar fi stupid. Asa ca din cauza asta NU o sa dau vreun nume de prajitorie sau cafea care NU mi-a placut. Ce pot sa spun insa, este ca am incercat destul de multe, peste 15-20 de-alungul anilor, unii poate ca nu mai sunt, altii s-au rebranduit etc samd. De baut cafea, beau de pe vremea lui Ceausescu, ma rog dupa revolutie

La modul serios, espressoman, cam de prin 2014-2015 cred.
In al treilea rand, ce ma deranjeaza pe mine, este trendul asta cu sa facem profilare, sa ne facem super upgrade la scule ca sa "manipulam" cafeaua sa o scoatem mai buna. OK, e valid sa gandim asa, este un forum de pasionati si de ce sa nu ducem mai sus stacheta la echipament, flow de lucru si gust. DAR, o cafea de calitate si prajita bine ar trebui sa iasa si pe un setup mai simplu, nu trebuie acum brusc sa fac upgrade la scule, ca sa scot dintr-o cafea medie una senzationala, cand pot sa umblu la sursa adica la ingredientul principal - cafeaua.
Revenind la DAK, am ajuns cam la 80 ron punga, e mult e putin, fiecare cu parerea lui. As da cu drag 80-90 ron si la cafelele din RO, doar ca... FRICA. Cand te arzi de mai multe ori, nu-ti mai vine sa incerci, parca vrei "pe pilot automat", lucru pe care il faceam acum cativa ani si aveam cateva prajitorii locale care NU ma dezamageau. Ah si sa ne intelegem, cand vorbesc de "ars" nu e ca si cum am avut experiente super-nasoale, mai mult usor-deranjante de genul: de la o cateva prajitorii mi-au cafele o mai vechi, sau la altele a doua punga nu mai era ca prima, sau mai subtil dar totusi rau, ca selectia disponibila nu pare a mai fi pe gustul meu.
Asa ca hai sa fim cu totii de acord ca nu suntem de acord, da?!
Fiecare cu gusturile si impresiile lui. Sper ca m-am facut clar, si ca generalizarea mea este din propria experienta si sunt sanse sa fi fost ghinionist... Sau nu... Dar va rog, nu incercati sa-mi analizati fiecare fraza, nu imi spuneti de nush ce prajitorie si sau link-uri. Probabil ca o sa mai iau cafele din RO, dar... la modul experimantal. Baza va fi internationala, ca e lumea atat de mare incat e pacat sa "ma plimb" doar pe la noi prin tara (analogie ca si la concedii).