Welcome Back Log In Create Account

Cafea de la diverse prăjitorii din străinătate?

(17-07-2026, 07:33)alex_b Wrote: ...adica mi-a luat ani sa-mi dau seama de diferente intre ethiopia , columbia etc , daca ma apuc sa incerc blenduri ma internez la psihiatrie.

Inseamna ca nu stii bancul cu congresul de cafea... unde toti discutau tehnicale, si se ridica italianul si intreaba... "de miscelle cand incepem sa discutam?" Smile

Reply
(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Nu… eu doar ma minunez cati bani am dat pe o cafea slab calitativa cand puteam foarte bine sa beau o cafea mult mai buna. 
Si cati sunt in pozitia mea? Asta te intrebi? La asta ar trebui sa te gandesti ca doar este educativ forumul.

Eu vad usor diferit toata “problema” asta.

1. Dak are multe cafele infuzate/cofermentate chiar daca scrie pe procesare chiar daca nu (vezi ca au fost prins columbienii cu procedee de genul)
2. Pretul boss :) 120 ish lei punga vs 60-70 e ceva..

Avem in tara prajitorii multe care prăjesc clean, misto. Ca tu vrei ceva in your fuckin face e cu totul altceva… există și la noi dar trebuie să știi să le cauți :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(17-07-2026, 09:32)adiszep Wrote:
(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Nu… eu doar ma minunez cati bani am dat pe o cafea slab calitativa cand puteam foarte bine sa beau o cafea mult mai buna. 
Si cati sunt in pozitia mea? Asta te intrebi? La asta ar trebui sa te gandesti ca doar este educativ forumul.

1. Dak are multe cafele infuzate/cofermentate chiar daca scrie pe procesare chiar daca nu (vezi ca au fost prins columbienii cu procedee de genul)

Avem in tara prajitorii multe care prăjesc clean, misto. Ca tu vrei ceva in your fuckin face e cu totul altceva… există și la noi dar trebuie să știi să le cauți :)

Am luat eu chiar de la ei cateva Ethiopia Jazz fruit si cu tot cu transport m-a dus cam 80 lei de punga deci foarte ok
60-70 lei poate vreo brazilie. eu nu am vazut ethiopia la 60

Reply
Eu mă bucur ca ai găsit cafea pe placul tău și îți doresc să ai numai cesti delicioase. Unde consider insa ca greșești, dacă îmi permiți ? Nu contesta nimeni experiența ta în materie de cafea, însă nu e deloc corectă  remarca ta la adresa lui Liviu și în general legat de prajitoriile noastre. Dacă nu îți iese ceva din plan local, probabil ar trebui să faci o schimbare în gear; poate niște profilare ar ajuta, poate niște cuțite mai potente pe anume cafele. Legat de recenziile lui Liviu ? Pe cafelele recenzate de el, și băute și de mine, părerile sunt foarte aliniate; nu cred ca face nimeni reclame, și băiatul își cumpără cafea ca noi toți; e un motiv de mândrie să vezi ca oferta locală reușește așa de bine. Eu m-am apucat de cafea acasă de prin 2010, contrar a ce zic câte unii ca “nu știe să facă o preinfuzie pe Pavoni domnle’”. În anii ăștia am observat cum crește piața locală, cum se dezvoltă armonios, cel puțin din 2018 încoace consider ca e un boom solid in tot ceea ce privește cafeaua și echipamentele Home-use .Si eu consum cafea preponderent din afara insa asta dupa ce am băut ani de zile cam tot ce am găsit pe piața locală , iar de ceva timp, pentru a-mi lărgi orizontul, explorez și oferta externa. Asta nu înseamnă ca nu comand măcar o punguță și de la noi, lunar. Înseamnă doar ca vreau sa explorez cât mai mult.Am un respect foarte mare pentru ce fac oamenii ăștia in țară iar succesul lor este muncit ; nu merită generalizare și denigrare gratuită.Te invit să îl întâlnești cândva pe Răzvan de la Drop, de exemplu, ca tot ești din București; și să testați împreună câte o cafea, să vezi cu câtă pasiune îți povestește despre ea, și ce om deosebit și pasionat este; Hai să ne bucurăm de ce avem aici, și să apreciem și acest forum de pasionați, chiar dacă în ultimii ani s-a transformat din schimb de păreri și experiențe, în loc de vorbe gratuite și “one Man show “ pe anumite topicuri ..
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Le-am incercat pe toate stai linistit nu mai am ce incerca pe plan local. Nu vorbesc din carti

Ce mi se pare mie revoltator este ca sunt promovati prajitorii autohtoni la pret de prajitori din afara.

Uite chiar si tu recunosti ca bei cafea preponderent din afara dar “sunt buni si ai nostri”.

Sunt multi oameni care chiar nu stiu ca se poate mult mai bine decat atat. Traiesc cu impresia ca asa este peste tot. De ce sa ii tii in ignoranta cand te bati cu pumnul in piept ca forumul este educativ?
Pai copilul tau il educi sa plateasca acelasi pret pentru un produs inferior? De ce nu sunteti corecti? 

Pasiunea nu = competenta. Niciodata in viata asta. 
Liviu facea comparatie intre steaua si real madrid. Pai la Steaua jucatorii de pe maidan au salarii de Real Madrid?

Prajitorii nostri sunt antreprenori ca toti antreprenorii din lume. Au o afacere si fac profit

Eu nu sunt Gica contra dar daca tot ne batem cu pumnul in piept ca suntem corecti pai tovarasia nu are nicio legatura cu corectitudinea

Si cu asta am incheiat off topicul

Reply
(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Nu te supara nu mi se pare corecta abordarea ta. Vorbesti de parca esti autoritate in materie iar eu am inceput sa beau cafea de
ieri.
Si eu am baut 30 ani cafea fara sa stiu ce gust are cafeaua adevarata...

(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Si pana la urma chiar daca nu as avea experienta, daca unui neexperimentat i s-a parut atat de mare diferenta de calitate intre prajitoriile locale si o prajitorie renumita din afara ma indoiesc ca voi marii experti nu o remarcati.
Cred ca aici e nevoie si de ceva educatie. Gusturile se educa. Un parfum bun e unul subtil, nu unul de la care te doare capul. E drept, pe ala il sesizezi de la distanta, dar nu inseamna ca te si pricepi.

(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Ceea ce mie mi se pare deranjant pentru pretentiile de obiectivitate si caracter educativ al forumului este reclama asta agresiva pe care chiar tu o faci prajitoriilor locale in conditiile in care tu, ca un cunoscator fin stii foarte bine la ce nivel sunt ei si la ce nivel este cafeaua din afara. 
Cu alte cuvinte promovam prajitoriile locale chiar daca chiar tu spui ca sunt modeste si nu cumva sa auda si altii ca in afara aia chiar stiu sa prajeasca cafeaua.  
In momentul in care zici ca bei de ceva vreme cafea, deja ai niste standarde, cel mai probabil. Prajitoriile se schimba in timp, eu nu am mai luat de ani de zile de la Circulor, Right Side, Manhattan... Nu mai prajesc la fel.
In tara la momentul de fata nu prea stiu prajitorii pentru filtru, iau doar de afara. Prajitoriile se schimba in timp, eu nu am mai luat de ani de zile de la Circulor, Right Side, Manhattan... Nu mai prajesc la fel pentru filtru.
In schimb pentru espresso gasesti foarte multe in tara, de la cafele curate pana la cafele funky. Inclusiv cafea de calitate.
[/quote]
(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: E aceeasi poveste romaneasca… merg afacerile voastre bine..imi merge si mie bine. 
Mie chestiile astea nu imi plac. 

Daca tot ne laudam ca suntem obiectivi si forumul are valente educationale pai haide sa spunem totul asa cum este in realitate si nu sa scriem povesti aici ca sa le umflam afacerile alor nostri
Aici deja o dam in conspiratii. Mai ramane sa zicem ca DAK prajeste special pentru Romania si pune cafea proasta fata de cea pentru olandezi...

Aici e alegerea ta. Cafele scumpe gasesti peste tot. Ca sunt bune sau nu, ca sunt pe gustul tau sau nu, aici e alta poveste.

(17-07-2026, 10:33)distrugatorul Wrote: Le-am incercat pe toate stai linistit nu mai am ce incerca pe plan local. Nu vorbesc din carti
Au fost cativa care asa au ajuns sa cumpere prajitor, cafea verde si sa-si prajeasca singuri. Ratiuni de gust, de costuri, de confort...

(17-07-2026, 10:33)distrugatorul Wrote: Ce mi se pare mie revoltator este ca sunt promovati prajitorii autohtoni la pret de prajitori din afara.
Zici ca 200g de cafea de filtru la 130-200 lei e comparabil cu ce e la noi autohton pe piata?

(17-07-2026, 10:33)distrugatorul Wrote: Uite chiar si tu recunosti ca bei cafea preponderent din afara dar “sunt buni si ai nostri”.
Pentru espresso eu iau rar din afara, doar pentru diversitate.
(17-07-2026, 10:33)distrugatorul Wrote: Sunt multi oameni care chiar nu stiu ca se poate mult mai bine decat atat. Traiesc cu impresia ca asa este peste tot. De ce sa ii tii in ignoranta cand te bati cu pumnul in piept ca forumul este educativ?
Pai copilul tau il educi sa plateasca acelasi pret pentru un produs inferior? De ce nu sunteti corecti? 
Mi se pare ca faci o confuzie intre educatie si reclama. Si obligatie.

(17-07-2026, 10:33)distrugatorul Wrote: Pasiunea nu = competenta. Niciodata in viata asta. 
Si italienii ard cafeaua cu pasiune si competenta. Asta cere publicul lor. Chiar sunt prosti?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(17-07-2026, 09:37)distrugatorul Wrote:
(17-07-2026, 09:32)adiszep Wrote:

Am luat eu chiar de la ei cateva Ethiopia Jazz fruit si cu tot cu transport m-a dus cam 80 lei de punga deci foarte ok
60-70 lei poate vreo brazilie. eu nu am vazut ethiopia la 60

https://roastery29.ro/shop/ethiopia-guji...cialitate/

Probează asta. Oh wait… tu ai probat tot sigur ai probat și asta.

Sau asta:

https://bob.coffee/ro/cafea/98-ethiopia-megadu.html

Cred ca și asta ai probat-o. Scuzele mele niciuna nu e 60 lei…

Sincer ar fi mult mai util și constructiv dacă nu ai fi așa hater și dacă ideile tale nu ar fi expuse ca certitudini. Oricum forumul deja se îndreaptă către circ hai să nu-l facem mai zgomotos…

Reply
Unde ai vazut tu doar cafele de peste 200 lei pe 200 grame? ti-am dat exemple mai sus clare cu Etiopia la 80 lei punga de 250 gr de la Dak cumparat direct de la ei cu tot cu transport inclus. La noi da....sunt destule la peste 200 lei. Eu tocmai asta spuneam preturile la noi sunt cam la fel ca afara....mai putin calitatea.

La varsta mea nu mai fac confuzii asa des. Dar am un simt dezvoltat la cei care mentin confuzii intentionat.

Nu face comparatie intre italieni si prajitoriile autohtone. E cu totul alta mancare de peste, iar prajitorii autohtoni chiar se delimiteaza de italieni, acestia fiind catalogati ca fiind un soi de paria in lumea cafelei. Asa ca lasati...nu ii mai compara cu italienii.

Reply
125lei/150grame https://bob.coffee/ro/cafea/96-249-bob-b...maj-150_gr    tot de acolo, ar fi bine sa nu se mai compare mere cu pere ...

Reply
Nu multumesc nu mai incerc nimic de pe local. Incercati-le voi pe toate.
Certitudini? Sunt opiniile mele. Pt mine este cert ceea ce stiu si am incercat.

Reply
https://arusha.ro/products/rwanda-musozi...2187749705

https://arusha.ro/products/tanzania-gesh...8231124297

Reply
(17-07-2026, 11:37)distrugatorul Wrote: Nu multumesc nu mai incerc nimic de pe local. Incercati-le voi pe toate.
Certitudini? Sunt opiniile mele. Pt mine este cert ceea ce stiu si am incercat.

Ești prea agresiv. Faci sa nu fie fun sa intri pe forum. Sa nu te miri daca postările tale vor rămâne doar ale tale… pe mine cel putin ma faci sa trec peste tot ce postezi datorită agresivității tale. (Nu ca ar conta pt tine). Atat, over and out :))

Reply
Cine doreste citeste cine nu, sunt atatea opinii aici pentru fiecare. Eu vorbesc doar din experienta mea. Atata tot. Daca ajuta si un singur om e ok. Nu e pentru tine

Tactica asta este folosita atunci cand nu mai ai argumente. Incepi argumentele contra persoanei. 
Agresiv? Cauta agresiv in dex inainte sa folosesti termenul

Reply
(17-07-2026, 11:51)odor4fun Wrote: https://arusha.ro/products/rwanda-musozi...2187749705

https://arusha.ro/products/tanzania-gesh...8231124297

Rwanda Musozi e o cafea cu o aciditate placuta insa Tanzania Gesha e de evitat, cu boabe neuniforme si multe defecte, foarte uscata si cu gust fad.

Reply
eu cam de 2 ani imi prajesc propria cafea... o data la cateva luni mai incerc ceva din afara si din romania sa imi dau seama unde ma situez cu cafeaua mea... pe cuvant ca la ultimele incercari la prajitorii din afara: coffea ciculator, sprout, syra coffee de fiind ultimele 3, si cele din tara de pe forum, au fost foaarte similare. in acelasi timp nici nu am cumparat cafele scumpe cu nu stiu ce procesari... si mie mi se pare ca esti prea dur nejustificat la adresa roasterilor romani
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Repet pentru ca observ ca nu se intelege deloc sau nu vreti sa intelegeti:))))
Este doar opinia mea bazata pe experienta mea. Cine doreste citeste, cine nu doreste nu citeste. Eu nu bag pe gat nimic nimanui cum faceti voi.

Aici nu e ca la Ceausescu sa avem toti o parere ca altfel e bai mare.

E un forum si eu sunt ca de obicei foarte direct si la obiect. Nu ma invart in jurul cozii si nu sunt cu menajamente pt ca nu am intelegeri cu prajitorii.

Parerea ta este in sensul ca experienta mea nu este relevanta. Nu ma intereseaza parerea ta. Cine e interesat de parerea ta o citeste aici pe forum.

Reply
Cred ca tu nu ai înțeles defapt morala poveștii. Aici nu te judeca nimeni pt ce bei și de unde cumperi.Fiind un forum unde se strâng pasionatii, este normal sa avem și dezbateri in antiteză, însă dacă ai aborda un ton conciliant și diplomat, cred ca ar da mai mult mai bine.Iar pe lângă asta, nu e deloc corect să faci acuzații fără a aduce și dovezi, nu? Zic și eu…
Colegii de forum nu au încercat decât să te ajute cu câteva recomandări ; nu cred ca merită atitudinea incisiva. Sunt oameni pe care ii respect, cu unii dintre ei am și conversat în privat și am schimbat opinii de-a lungul anilor, și nu cred ca cineva de aici a abordat problema într-un mod necinstit ; doar ca te-ai inflamat tu putin.
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Nu suntem la instanta ca sa aduc dovezi pentru ca niciunul dintre voi nu aduce nicio dovada. 

Eu vorbesc din experienta mea asa cum faceti si voi din experienta voastra si ati dori sa aduc ode si eu la unison cu voi despre priceperea prajitorilor locali.
Uite ca nu se poate… au trecut 36 de ani de la caderea lui Ceausescu si pot sa imi exprima opinia liber cum doresc din experienta mea.

Tu vorbeste despre experienta ta si lasa-i pe altii cu parerile lor si pe prajitori
Deja suntem offtopic demult

tocmai tu vorbesti care mai sus scriai ca bei cafea preponderent din afara?
Te-a sunat partidul ca nu e acceptabila opinia ta? :)))

Reply
In ziua de astazi cand sunt atatea cafele, atatea tipuri de prajire, atatea procedee de preparare am inpresia ca o foarte usor sa nu pici pe reteta.

O intamplare, la o cafenea din Bucuresti, nu conteaza localul.
Cafeaua servita, cu o aciditate placuta si cu note florale ce nu intalnesti foarte des la un espresso, nu a fost pe placul unui amic. Il cunosc pe proprietar/barista si vazand ca este nemultumit il intreaba ce-i lipseste sau ce asteptari avea. Amicul meu ii spune ca el cauta in espresso un gust intens si cu mai multa dulceata, iar legat de aciditate s-a aratat chiar deranjat. Barista, folosind aceeasi cafea, dar schimband gradul de rasnire si binenteles ca a umblat si la extractie a reusit sa scoata un shot exact pe gustul lui. Amicul meu era oarecum socat, barista nu a avut niciun dubiu ca nu-i poate respecta dorinta dar dupa ce s-a asigurat ca nu mai vrea o a doua ceasca a refacut reglajul rasnitei si a subliniat ca el vrea sa ofere clientilor gustul regasit in primul shot.
Am luat cate o punga de cafea si acasa m-am apropiat de ceea ce bausem la Bucuresti, doar ca diferenta de preparare a influentat destul de mult rezultatul final. Amicul meu pe un espressor automat nu a reusit sa scoata nimic si a ramas doar cu o dezamagire luand in calcul ca platise pe 250g cat platea pe un kg de cafea pe care o folosea.

Nu mai retin provenienta cafelei sau sortimentul.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Si pana la urma chiar daca nu as avea experienta, daca unui neexperimentat i s-a parut atat de mare diferenta de calitate intre prajitoriile locale si o prajitorie renumita din afara ma indoiesc ca voi marii experti nu o remarcati.

Tocmai aici e problema - suntem intr-o comunitate si vorbim despre cafea, care este ceva profund subiectiv, dincolo de caracteristicile standardizate de calitate. Unii avem experienta mai mare, altii suntem la inceput de drum, unii preferam aciditate intensa fructata, altii ciocolata si nuci, unii cautam spalate simple light altii cofermentate. Drept urmare, aflandu-ne pe asemenea nisipuri miscatoare si totusi intr-o comunitate de pasionati, eu nu cred ca are nimeni caderea sa adreseze asemenea verdicte cum au fost date, remarci generaliste, chiar agresive, la adresa intregii bresle care se afla de fapt intr-o explozie, recunoscuta la nivel european de toata lumea din domeniu.

Si mai departe ma adresez tuturor - O discutie civilizata, in afara spectrului agresivitatii, inseamna sa spui "eu userul am baut cafelele X, Y, Z de la prajitoriile A, B, C si pentru gustul meu au fost in felul acesta... Nu voi mai cumpara de la ei pentru ca nu imi place stilul etc"  Sunt o multime de moduri de ne exprima civilizat opiniile pro si contra, nu trebuie sa scriu eu template-uri. Cine crede ca se poate incadra in limitele unei discutii constructive (inclusiv cu opinii negative) este binevenit, cine nu, poate incerca pe home-barista, kafe-netz, poate acolo sunt mai receptivi la discutii distructive.

Veniti la degustari cand mai facem, veniti la festivaluri, e imposibil din orice punct de vedere sa spui ca nu ai de unde alege in Romania in materie de cafele pentru espresso si latte (la filtru nu ma pronunt pentru ca nu prea beau). Si nu are nicio legatura opinia mea cu faptul ca vreo cateva prajitorii ofera o reducere si contribuie cu un abonament absolut minimal. E o aberatie sa trollam si sa deviem discutia in zona aceea, mai ales ca sunt si furnizori de cafea din afara in lista. Eu unul imi exprim parerea pe baza a ceea ce beau si ce simt, iar daca e ceva profund gresit in aprecierea mea, esti pe un forum cu 13.000 de insi care iti pot demonstra oricand contrariul daca spui prostii.

Forumul pierde cititori (si prajitori cu experienta care au adus mult continut tehnic) tocmai din cauza acestui stil "autosuficient" cum l-am denumit eu, exprimat mai ales in postari scrise compulsiv, una dupa alta, aproape ca un chat.  Adica stim tot, am trecut prin toate cele 100 de prajitorii si peste o mie de sortimente, sunt praf dom'le. De bataliile pe aparatura nu mai amintesc pentru ca acolo e mai greu sa pretinda cineva ca a pus mana pe toate (dar nu imposibil).

(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Cu alte cuvinte promovam prajitoriile locale chiar daca chiar tu spui ca sunt modeste si nu cumva sa auda si altii ca in afara aia chiar stiu sa prajeasca cafeaua.  

Unde am spus eu ca ale noastre sunt modeste? Si cine stabileste ca ale noastre sunt slabe sau bune, in afara de opinia majoritara a pasionatilor care nici ea nu e masurata de nimeni? Am zis ca NOI trebuie sa privim cu modestie fenomenul cafelei de specialitate si sa il aprofundam caci este de o complexitate extraordinara. 

(17-07-2026, 01:06)distrugatorul Wrote: Liviu facea comparatie intre steaua si real madrid. Pai la Steaua jucatorii de pe maidan au salarii de Real Madrid?

Iarasi bagam vorbe in gura - am zis ca dincolo de impresiile fiecaruia, a compara Romania cu selectia celor mai bune prajitorii din Europa (eventual din lume) este ca un meci Steaua - Argentina, adica te bati cu o selectie de superjucatori campioni de la toate echipele mari de club. Drept urmare, normal ca sansele nu sunt 50/50 dar surprinzator, la acest capitol ne tinem foarte bine comparativ cu ce se intampla in multe alte tari.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu vreau sa continui cu dialogul surzilor..
Oamenii nu vor sa citeasca asa ceva.
Eu mi-am exprimat opinia din experienta mea

Acelasi lucru il poti face si tu si in niciun caz nu poti sa imi comentezi opinia mea. Ca nu esti in bocancii mei ca sa stii tu mai bine ce am experimentat eu. Asta e adevarata lipsa de respect din punctul meu de vedere. Imi spune mie altul ce am gustat eu ca stie el mai bine ce e bun si ce nu.

Vezi ca te contrazici si nu este frumos. Este chiar raspunsul tau mai sus in
care recunosti ca prajitorii locali sunt modesti si nu se compara cu cei din afara. Acum nu iti convine ce ai zis acolo. Mergi si modifica si acolo… pe bune??

Atentie, ce am scris mai sus nu exclude faptul ca dintre cele 100 de prajitorii din RO multe poate sunt slabute, altele au personal nepregatit, preturi mari nemeritate, probleme de control in calitate si in relatia cu clientul, probleme cu datele de prajire etc. Ce zgarie ochiul este autosuficienta in exprimarea opiniilor, fara sa mai spun ca avem tendinta sa comparam Romania cu o selectie a celor mai tari prajitorii din lume :) Deci joaca Steaua cu Argentina la mondiale...

uite aici ai zis..

Hai sa inchidem discutia… eu am doar o opinie, voi aveti 10.
E dreptul meu sa cred ce consider de cuviinta conform experientei mele

Reply
Hop si eu. Mi-au venit ieri cafelele de la DAK. Prajite pe 13 iulie. Am avut rabdare pana azi, dar gata! Asa ca am desfacut o punga de Jazz Fruits, si lasata cam o ora la o degazare fortata, stiu nu e ideal, dar vroiam sa vad cum e... Impresii, boabele sunt uniforme, cafeaua se simte ca este de calitate, mirosul foarte bun. Ca nota si feeling personal "aduce" cu anii 2020-2021 si prajeala celor de la Guido. Gust, interesant, adica foarte bun. Nu as considera-o cea mai cea, sau o cafea WOW! Dar, din pacate, peste ultimele cafele achizitionate de la noi.... Si aici, o sa fac un scurt dive-in pe subiect.

Deci, in primul rand, eu am avut un reply mai acid si oarecum generalizat initial aici, si totusi era cu o oarecare nota de umor. In nici un caz nu vreau sa spun ca toate prajitoriile din Romania sunt nasoale. Dar, problema de baza este faptul ca in ultima perioada, nu sunt constanti (cei pe care i-am incercat eu, nu generalizez decat pe experienta mea). Si nu este doar o problema de personal, sau abordare ci o problema legata de selectia cafelei care mie mi se pare mai slab calitativa fata de anii trecuti, si de partea de business care prefera sa "tina" pretul acelasi dar ca sa fie competitivi sa aleaga o cafea care nu mai este la acelasi nivel. Ca exista si exceptii, desigur, dar de obicei experimentale, acele pungi de peste 100-120 ron care sunt extraordinare, si peste 2 saptamani nu le mai gasesti. Sau le gasesti, dar prajite cum o luna, si gustul/experienta va fi diferita.

In al doilea rand, nu am vrut SPECIAL sa dau nume de prajitorii pentru ca NU e ok sa-i balacaresc eu aici, pe persoana fizica, pe simpla mea experienta care in mod cert NU este vreo autoritate, gusturile noastre sunt atat de diferite incat ar fi stupid. Asa ca din cauza asta NU o sa dau vreun nume de prajitorie sau cafea care NU mi-a placut. Ce pot sa spun insa, este ca am incercat destul de multe, peste 15-20 de-alungul anilor, unii poate ca nu mai sunt, altii s-au rebranduit etc samd. De baut cafea, beau de pe vremea lui Ceausescu, ma rog dupa revolutie  Biggrin La modul serios, espressoman, cam de prin 2014-2015 cred.

In al treilea rand, ce ma deranjeaza pe mine, este trendul asta cu sa facem profilare, sa ne facem super upgrade la scule ca sa "manipulam" cafeaua sa o scoatem mai buna. OK, e valid sa gandim asa, este un forum de pasionati si de ce sa nu ducem mai sus stacheta la echipament, flow de lucru si gust. DAR, o cafea de calitate si prajita bine ar trebui sa iasa si pe un setup mai simplu, nu trebuie acum brusc sa fac upgrade la scule, ca sa scot dintr-o cafea medie una senzationala, cand pot sa umblu la sursa adica la ingredientul principal - cafeaua.

Revenind la DAK, am ajuns cam la 80 ron punga, e mult e putin, fiecare cu parerea lui. As da cu drag 80-90 ron si la cafelele din RO, doar ca... FRICA. Cand te arzi de mai multe ori, nu-ti mai vine sa incerci, parca vrei "pe pilot automat", lucru pe care il faceam acum cativa ani si aveam cateva prajitorii locale care NU ma dezamageau. Ah si sa ne intelegem, cand vorbesc de "ars" nu e ca si cum am avut experiente super-nasoale, mai mult usor-deranjante de genul: de la o cateva prajitorii mi-au cafele o mai vechi, sau la altele a doua punga nu mai era ca prima, sau mai subtil dar totusi rau, ca selectia disponibila nu pare a mai fi pe gustul meu.

Asa ca hai sa fim cu totii de acord ca nu suntem de acord, da?!  Biggrin

Fiecare cu gusturile si impresiile lui. Sper ca m-am facut clar, si ca generalizarea mea este din propria experienta si sunt sanse sa fi fost ghinionist... Sau nu... Dar va rog, nu incercati sa-mi analizati fiecare fraza, nu imi spuneti de nush ce prajitorie si sau link-uri. Probabil ca o sa mai iau cafele din RO, dar... la modul experimantal. Baza va fi internationala, ca e lumea atat de mare incat e pacat sa "ma plimb" doar pe la noi prin tara (analogie ca si la concedii).
Lelit PL41TEM, F74 Navigator, Sage Bambino, Niche Zero

Reply
Cu asta sunt perfect de acord din experienta mea
Nu ar trebui sa ai nush ce echipamente high end sau cu preinfuzii si profilari ca sa poti scoate un espresso bun dintr-o cafea buna. 
Ahh…ca sunt nuante si unii prefera gustul care iese de pe un anumit echipament asta da…gusturile nu se discuta.
Dar daca nu scoti ceva baubil din cafea cu un echipament decent atunci cafeaua nu e ce trebuie

Reply
(17-07-2026, 09:32)adiszep Wrote: Eu vad usor diferit toata “problema” asta.

Aici e de fapt o problema mai ampla pe care o remarcam inclusiv la microfon de pe scena festivalurilor, adica am spus-o in gura mare ca sa ramana "pe banda". Putem spune ca traim un fel de val 4 al cafelei in care o naturala simpla sau o spalata sunt eclipsate de procesarile inovative sau experimentale, pornind de la fermentate, apoi cofermentate si tot ce mai sta in spatele noului val. Spuneam si la festivaluri, o spun si aici - noul val e imposibil sa nu lase urme sau "rani" pentru ca aromele sunt atat de evidente si atat de usor de reprodus incat incepatorii vor fi derutati si greu vor mai reveni la o Etiopia sau Kenya simple, iar multi pasionati cu ceva ani in spate de baut cafea vor aprecia usurinta prepararii si obtinerii de arome pe o astfel de nou procesare. Astfel incat prajitoriile vor deveni victimele propriului succes. Desi trendul sa stiti ca pleaca de la fermieri nu de la prajitorii, care castiga dublu, triplu pe astfel de cafele.

Personal am experimentat in diverse cafenele Dak sau stiluri asemanatoare, dar si pe sculele proprii acasa, si nu le pot duce mai mult decat in forma unui desert intens. Sa nu mai spun ca o oarecare atentie trebuie sa avem in viitor si asupra ingredientelor puse la fermentare / cofermentare. Am vorbit cu multa lume din domeniu si nimeni nu garanteaza ca ceea ce se intampla in ferme e 100% curat dpdv al ingredientelor auxiliare adiacente. Dar valul e atat de intens si a cuprins atat de mult Europa (posibil si Australia, Asia, America) incat nu mai poate fi oprit. Si nu zic sa-l evitam, doar sa il consumam responsabil si sa nu ne lasam simturile amortite numai de astfel de cafele, navigand si printr-o Etiopia "cinstita", o Kenya spalata etc de la prajitorii interni si internationali care ne plac ca stil.

@bobesku - apreciez schimbarea de ton si asumarea mult mai personalizata versus generalizarea initiala. Va astept si pe @distrugatorul si pe tine la urmatorul eveniment din comunitate, posibil la Mabo ca si-au mutat prajitoria sau la Dropshot, in functie de cum se anunta fiecare, pentru a discuta concret la un cupping pe procesari si degustari. Calibrarile de gust se fac cel mai bine cand ai ocazia sa treci prin 10-20 de cafele, intr-un grup mai larg de pasionati.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(18-07-2026, 11:36)bobesku Wrote: Hop si eu. Mi-au venit ieri cafelele de la DAK. Prajite pe 13 iulie. Am avut rabdare pana azi, dar gata! Asa ca am desfacut o punga de Jazz Fruits, si lasata cam o ora la o degazare fortata, stiu nu e ideal, dar vroiam sa vad cum e...

Stai ca nu inteleg. De ce le lasi la degazare? Sau cat le lasi? Asa se face in mod normal? Eu cum deschid punga instant o inchid si incerc sa scot aerul din ea.
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Problema la reuniuni de genul este ca Mabo vine cu o cafea speciala. Eu as propune sa aducem pungile de cafea cumparate de noi de la Mabo ca sa vedem realitatea noastra de acasa.

Eu nu as crede conspiratii din astea despre DaK si sunt atatia prajitori de top doar in tarile de jos.

Reply
(18-07-2026, 15:35)alex_b Wrote:
(18-07-2026, 11:36)bobesku Wrote: Hop si eu. Mi-au venit ieri cafelele de la DAK. Prajite pe 13 iulie. Am avut rabdare pana azi, dar gata! Asa ca am desfacut o punga de Jazz Fruits, si lasata cam o ora la o degazare fortata, stiu nu e ideal, dar vroiam sa vad cum e...

Stai ca nu inteleg. De ce le lasi la degazare? Sau cat le lasi? Asa se face in mod normal? Eu cum deschid punga instant o inchid si incerc sa scot aerul din ea.

eu am lasat la degazare DAK-ul 20 de zile. Dupa ce a trecut de 30 a fost chiar mai misto.
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
(18-07-2026, 15:41)RichardMG Wrote:

eu am lasat la degazare DAK-ul 20 de zile. Dupa ce a trecut de 30 a fost chiar mai misto.

Nu trece ziua sa nu invat ceva. Habar nu aveam de chestia asta. Va trebuie sa verific daca e benefic. Mie sincer dupa ce deschid punga de la Dak ca tot dak beau de cateva luni, daca nu o consum mai repede de sa zicem 10 zile , mi se pare ca devine mai putin aromata.
sau te referi la faptul ca era foarte proaspat prajita si sa ajuna cam la 20 de zile vechime?
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
(18-07-2026, 15:44)alex_b Wrote:
(18-07-2026, 15:41)RichardMG Wrote:

Nu trece ziua sa nu invat ceva. Habar nu aveam de chestia asta. Va trebuie sa verific daca e benefic. Mie sincer dupa ce deschid punga de la Dak ca tot dak beau de cateva luni, daca nu o consum mai repede de sa zicem 10 zile , mi se pare ca devine mai putin aromata.

sunt anumite cafele la care producatorul recomanda si 20-30 de zile de la data prajirii. De obicei scrie pe site.

Nu mai stiu la DAK, parca scria pe punga cat trebuie sa o tii?
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
(18-07-2026, 15:40)distrugatorul Wrote: Problema la reuniuni de genul este ca Mabo vine cu o cafea speciala. Eu as propune sa aducem pungile de cafea cumparate de noi de la Mabo ca sa vedem realitatea noastra de acasa.

Eu nu as crede conspiratii din astea despre DaK si sunt atatia prajitori de top doar in tarile de jos.

Tocmai aici e conspiratia, ca se ascund unii de noi. Invitatia pentru prajitorii, inclusiv ultima data la Guido, a fost sa isi puna aproape toate cafelele din portofoliu, de aceea au fost vreo 20 pe masa. Si se poate veni cu orice punga, bineinteles. Ce era mai interesant de vazut era fix calibrarea intre gusturile espressomanilor, despre care spuneam.

Ce am spus eu despre noile procesari nu se refera la Dak in special, de acolo pornise discutia, ci la tot lantul, toate prajitoriile pornind de la fermieri, caci ei fac efectiv procesarea. Prajitoria nu poate face mai nimic, decat sa adopte sau nu stilul si sa prajeasca intr-un stil propriu acele boabe.

Degazarea are topic special aici si aici, se poate continua acolo.

Si va rog sa evitati postarile scurte de tip chat, nu aduc nimic informativ forumului.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)