(11-10-2014, 09:59)iuli78 Wrote: La Fausto pana in 20kg transportul este 11 euro prin DHL Paket EU.
Inainte de a exista atatea prajitorii in tara si eu am luat , fie singur , fie in " cooperativa " , cafea de la Hasbean , din Germania , Olanda etc ...
De peste tot a venit o cafea prajita foarte light .
Pe Expobar , la care stabilitatea termica este un punct forte , de la 93 la 95 gc reglaj PID , scoteam ceva bun dar pe Lelit , unde extractia incepea la 94 si se termina la 87gc , iesea prea acida .
Din experienta personala pot sa afirm ca pe aparatele cu o cadere de temperatura de 7-8 gc , in timpul unei extractii , cafeaua va iesi prea acida pentru gustul multor utilizatori de cafea prajita prea light .
Acesta este aspectul pe care incerc sa-l sugerez celor care vor sa comande afara cafeaua , ca in functie de aparatul din dotare sa se intereseze asupra gradului si a datei de prajire .
Mai multi colegi de forum am inceput sa colaboram cu Sarkis si sa experimentam , acum vreo 3 ani in urma , diferite amestecuri de cafele si , mai ales , diferite grade de prajire .
Asa am avut prilejul sa constat ca o cafea prajita pufin mai tare ( macar city+ , pana la full city ) da rezultate mai bune in ceasca la Lelit in termeni de gust si consistenta a shotului .
Intre timp au aparut multe prajitorii in tara care , afirm cu toata sinceritatea , fac treaba mai buna ca cele de afara . Eu am incercat , pe langa Sarkis si cafea de la Papajaques , Ecuador , Guido si Origo si nu am fost dezamagit niciodata .
Mai mult , faptul ca sunt mai multi prajitori a condus si la o diversificare a soiurilor pe care le gasim si , foarte important , avem posibilitatea sa experimentam diferite abordari ale procesului de prajire , avand in vedere ca fiecare prajitor are propria viziune , propriul stil si experienta in acest domeniu .
Mai mult , eventualele nemultumiri au fost rezolvate destul de prompt , de cele mai multe ori , acest cadru al forumului , fiind un camp de dezbatere urmarit si de prajitori , carora am observat ca nu le este deloc indiferent ce discutam noi , aici.
Este motivul pentru care eu , de 2 ani nu mai iau cafea de afara , nici macar din cea verde ! Gasesc in tara , acum tot ce dresc , la preturi corecte .
Da , merita sa mai comandam pe afara soiuri pe care nu le gasim in tara , in rest , cred ca nu merita efortul .
Mai intai ar trebui sa epuizam oferta interna ( ceea ce va fidestul de greu ) , dupa care sa incercam si altceva .
Nu doresc sa fac reclama preferentiala niciunui prajitor .
Toti cei pe care i-am incercat merita aprecieri in egala masura !
Este doar parerea mea !