Espressoman infocat
tulcea
Da.Am aflat care era cauza cursei foarte rigide a pârghiei de reglare a macinaturii.Era cat se poate de simpla cauza si anume tendinta prosteasca a multora dintre noi de a strange cu surubelnita foarte tare.Sa tina domle.Daca mergi firesc cu strângerea pana când nu mai exista rotire e ok,si parghia se misca in limite rezonabile

,curgerea fiind excelenta.Legat de acele boabe de cafea ,iarasi raspunsul a venit dupa o scurta proba.Cand nu mai ai cafea in rasnita nu mai sunt nici acele boabe.Ma speriasem degeaba.Cam asta ar fi.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.
Espressoman infocat
Bucuresti
La care șuruburi te referi tu când spui ca dacă le strangi foarte tare și pârghia merge greu? La cele care fixează "capacul" care conține și cuțitul superior?
Honne, Ceado E37S, Expobar Brewtus IV
Espressoman infocat
tulcea
05-06-2017, 12:19
(Edited 05-06-2017, 12:22 by organon.)
Da,la ele ma refer,la acelea 3 mari care fixeaza capacul superior.Mie mi-a venit ideea când am desfacut azi capacul sa ma uit daca mai am boabe dincolo de cutitul inferior ,atunci când am epuizat cafeaua in hoper.Si m-am gandit ca ar fi bine sa incerc o strangere moderata pana in momentul in care se incheie cursa.Rezultatul a fost mai mult decat multumitor.Am infiletat normal fara sa fortez la loc capacul ,iar acum parghia o pot misca rezonabil.Rasneste perfect nefiind nevoie de mai mult.Sunt foarte bine dimensionate,nu e nevoie de un plus de forta.Eram si eu contrariat vizionând filmulete de pe net referitoare la rasnita si vazand ca miscarea celor e o prezentau era una naturala, nefortata.In afara de cutite ,pe care le strang cu sarg ,la astea ale capacului nu forteaza.Ia incearca si fa si o proba cu 18 grame de cafea pe rasnita goala, sa vezi ca se misca frumos!
Espressoman infocat
Bucuresti
Deocamdată nu pot ca sunt plecat de acasă, dar încerc cum ajung. [WHITE SMILING FACE]️
Espressoman infocat
Bucuresti
As vrea să pun de un cold brew, și nu mi-e foarte clar cât de mare trebuie să râșnesc. Dacă mut o data spre coarse pârghia de reglare spre stânga (max stanga, scos suruburi, max dreapta, pus șuruburi și iar max stânga) o fi suficient?
Nu de alta dar nu am alt termen de comparație, ca nu fac alta cafea decât espresso.
Roaster
Bucuresti
foarte mare trebuie sa rasnesti, daca te duci la maxim pe range ul in care ai prinse suruburile acum tot e extrem de fin. deci ori o demontezi si o duci mult spre zina de grosier, ori macini cu o manuala.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
Espressoman infocat
Bucharest
Salut, ati testat cu portafiltrul fara fund ?
Inca am channeling asa cum il descrie Bogdan prin primele pagini ale thread-ului.
Daca folosesti pf-ul cu iesire/spout nu observi decat daca ai ochiul format pe curgere.
n-am incercat WDT sau RDT dar cum am langa si rasnita lelit 43mmi am incercat cu aceeasi cafea si rezultatul a fost unul vizibil in bine la lelit - curgere foarte uniforma pe un singur con in parametrii , pe cand la E37s nu obtin uniformitate si apa isi gaseste un traseu rapid prin puc si din cauza presiunii il prefera rezultant subextractie.
Am curatat azi rasnita cu un dyson v8 modificat la cap dar rezultatele sunt similare. Inca sper sa fie de la asezonarea cutitelor si nu de la alinierea lor.
In zilele urmatoare o sa compar la microscop cele doua granulatii E37s vs 43mmi sa vad daca reusesc sa trag o concluzie.
ECM Synchronika | DF83v | Comandante
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut! La mine nu mai face channeling de cand folosesc distributor de cafea,inainte imi facea aproape fara exceptie
Sent from my HTC One M8s using Tapatalk
Espressoman infocat
Bucharest
salut, ce distributor folosesti ?
Si eu folosesc OCD si e la fel..
Espressoman infocat
Bucuresti
folosesc un distribuitor Motta, tin mereu in hopper cam 100-125gr de boabe,folosesc site IMS de 16-20 s dozez cam 19-20g si in cea de 18-22 de obicei dozez 23-24g,macin suficient de fin astfel incat sa nu imi iasa particule fine de cafea in ceasca. Ransnita mea a macinat cam 12kg de cafea; din experienta mea cu ea am nu am reusit sa obtin rezultate bune cand o folosesc single dosing si din motivul asta nu fac RDT-cat despre WDT -sunt comod si nu ma incanta...
PS-in zillele astea de vara e multa umiditate si e mai greu de gasit o setare fixa
Roaster
Bucuresti
(09-07-2017, 16:40)cosmin_mac Wrote: Salut, ati testat cu portafiltrul fara fund ?
Inca am channeling asa cum il descrie Bogdan prin primele pagini ale thread-ului.
Daca folosesti pf-ul cu iesire/spout nu observi decat daca ai ochiul format pe curgere.
n-am incercat WDT sau RDT dar cum am langa si rasnita lelit 43mmi am incercat cu aceeasi cafea si rezultatul a fost unul vizibil in bine la lelit - curgere foarte uniforma pe un singur con in parametrii , pe cand la E37s nu obtin uniformitate si apa isi gaseste un traseu rapid prin puc si din cauza presiunii il prefera rezultant subextractie.
Am curatat azi rasnita cu un dyson v8 modificat la cap dar rezultatele sunt similare. Inca sper sa fie de la asezonarea cutitelor si nu de la alinierea lor.
In zilele urmatoare o sa compar la microscop cele doua granulatii E37s vs 43mmi sa vad daca reusesc sa trag o concluzie.
Cosmin, daca folosesti single dosing, trebuie neaparat sa faci WDT, chiar daca folosesti distribuitor sau nu. Incearca si spune-ne cum e.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
Espressoman Administrator
Bucuresti
Avantaj Honne :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Bucharest
multumesc frumos Catalin si Bogdan pentru informatii si sugestii.
@
Catalin: evit de obicei sa las multa cafea in hopper, in special ca soarele in jurul orei 19:00 bate fix in rasnita. Umplu de obicei aprox 40 grame (la E37s cat sa vad boabele de cafea). Uite chiar o sa incerc sa pun odata 150g sa vad daca sunt diferente.
@
Bogdan: buna propunere, am incercat azi sa trag cateva shot-uri folosind metoda WDT, dintr-un iaurt olympus taiat si acul de la art pen. Nu e cel mai subtire dar e tot ce aveam la indemana. Am observat imbunatatiri dar inca nu e ok.. o sa incerc de acum in colo wdt si sa umblu si la granulatie.
Mai jos ultima extractie folosind 18g de cafea cu 34g in ceasca in 28 secunde.
E mai bine ca in alte dati dar nu consider deloc o extractie buna, chiar daca cifrele par ok..
espresso aficionado
de peste Prut
dupa video se vede ca distributia cafelei e facuta rau, parerea mea.
nu trebuie sa ai zone mai intunecate si altele practic fara apa. se primeste undeva over-extraction si undeva under.. de aici si gust nu prea...
lucreaza asupra WDT..
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Espressoman infocat
Bucharest
Da.. ceva clar nu e bine.. si da, tot dupa filmuletul asta m-am ghidat si eu :))
Trebuie sa subliniez ca am 3 rasnite la dispozitie : lelit 43mmi , vario home si e37s.
Pe primele doua nu am deloc channeling, extractia se face corect si tot timpul folosesc pf-ul fara fund.
Tind sa cred ca dupa atata timp reusesc sa distribui si sa tampez ok dar cu E37s parca am luat-o de la clasa 0 pregatitoare ..o sa persist cu WDT pana cand obtin consistenta la fiecare shot.
Espressoman infocat
Timisoara
Toate postările de pana acuma, inclusiv experiența mea (e drept ca folosind doar e5p), indica ca râșnițele Ceado au nevoie de "timp"(de breakin). Ai răbdare câteva luni/kg. In primele zile am crezut ca o arunc pe geam - chanelling grupa mare, inconsistenta la timpii de curgere... Si tot asa, lelitul curgea perfect :) S-a rezolvat de la sine.
Ai putintica răbdare :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
Espressoman infocat
Rm. Valcea
Un lucru pe care trebuie sa ti-l asumi cand cumperi o rasnita profi noua.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
Espressoman infocat
Bucuresti
Ar ajuta in locul hopper-ului standard unul cilindric opac ca sa ai o inaltime a boabelor de cafea ce ar genera suficineta presiune ca rasnita sa lucreze optim..eventual o greutate deasupra..
moderator edit: sters semnatura Tapatalk
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Bine ca e ieftina. :)
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Espressoman infocat
Bucuresti
Am uitat sa mentionez ca o folosesc in modul manual dose si ca incerc sa asez macinatura cat mai uniform pe fundul basket-ului;cand ajung la aprox 2/3 din doza dorita aplic un tap apoi contiuu pana la nivelul dorit.OCD e un distribuitor genial dar nu stiu cat de eficient lucreaza asupra cafelei de la fundul sitei....
Nu pot sa ma pronunt asupra perioadei de break-in,cred ca influenteaza mai mult modul in care lucram cu rasnita la inceput;e o rasnita rapida si trebuie sa ajustam un pic modul de exploatare fata de ce stiam ca lucreaza la rasnitele noastre mici...
espresso aficionado
de peste Prut
OCDul o fi genial, dar mai toata lumea zice că nivelează doar stratul de sus a cafelei. vrei nu vrei de WDT nu scapi.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Espressoman infocat
Bucuresti
Am incercat si eu WDT,nu mi-a placut pentru ca iti ia timp,trebuie sa fi minutios cu amstecatul,cu cat amesteci mai mult cu atat antrenezi spre fundul sitei particulele mici iti va incetinii curgerea dar din experienta mea predispune la supraextractie,ai si particule fine in ceasca...si daca nu ai la dispozitie un espressor care sa iti permita control asupra ultimei parti a extractiei nu prea ai ce sa faci...
moderator edit: sters semnatura Tapatalk
Espressoman infocat
Bucharest
OCD folosesc dar nu scap in cazul asta.
OCD-ul e util, ajuta mult la tamparea dreapta, niveleaza doar suprafata si o adancime de circa 0.5 cm , daca intradevar ai probleme cu distributia mai jos atunci nu te ajuta.
Ba chiar e foarte posibil sa incurce maxim in acest caz, deoarece semi-tampeaza , daca raman goluri sau distribuirea e neuniforma sub stratul de deasupra atunci tamparea nu va mai fi atat de eficienta ca in cazul in care nu se foloseste OCD-ul.
Daca aveti timp, puteti sa aruncati un ochi la australienii de la socraticcoffee (site sau instagram) , chiar ultimul lor post e despre efectul OCD-ului asupra TDS-ului pe 3 rasnite (K30/Mythos1/Anfim). Au niste teste si rezultate foarte utile pentru espressomani
Espressoman infocat
Bucuresti
Am citit articolul,este interesant dar nu surprinzator,personal am unele indoieli in ceea ce priveste maniera in care se prepara pucurile. TDS-ul obtinut cu OCD nu iese din normele acceptate pt espresso...si aici e posibil ca o cafea extrasa in 35 sec cu TDS 12 sa nu fie acceptata ca o extractie echilibrata si placuta pentru multe palate...https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/espresso-recipes-strength
Espressoman Spatial
Cluj Napoca
12-07-2017, 16:39
(Edited 12-07-2017, 16:54 by cpop.)
(12-07-2017, 12:00)maki Wrote: OCDul o fi genial, dar mai toata lumea zice că nivelează doar stratul de sus a cafelei. vrei nu vrei de WDT nu scapi.
Salut,
... sincer nu cred ca e singura solutie :) din curgerea aceea poate fi si din dozaj, si din prospetimea cafelei
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
Abordarea prăjirii are și ea ceva de spus, IMO.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman Spatial
Cluj Napoca
(12-07-2017, 16:58)baloozzy Wrote: Abordarea prăjirii are și ea ceva de spus, IMO.
categoric :)
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress
Espressoman infocat
tulcea
Daca o reglezi corect in functie de prajire,rezultatul in ceasca e savuros.Nu e chiar usor pe vremea asta,umezeala jucandu-ti feste.Din cele 6 kilograme am rasnit cam 3.
Espressoman infocat
Bucharest
Ceva mai bine as zice cu WDT.
Mi-a imprumutat un coleg forumist dispozitivul lui SID pentru a distribui
Am schimbat si cafeaua ce-i drept, 17in-36out in 26 sec.
Cea de dinainte avea 3 saptamani de la prajire (Ethiopia Suke Quto de la Bonanza) pe cand cea de acum are o saptamana (Ethiopia Limmu de la Claro)
Espressoman infocat
Bucuresti
Arata bine din punctul meu de vedere;eu as face o preinfuzi de aprox6-7 sec si dupa aia as mege cu pompa din plin....oricum arata mult mai bine,esti pe calea buna