Espressoman fresh
Kerepes
Recent am cumparat un espresso Brazilia Portofino single group cu selector digital, am ales asta pentru singurul motiv, de a modifica. Fiind minim 20 de ani am apucat sa desfac din prima, fara sa vad daca merge sau nu. Oricum telul e sa modific de la control mechanic de presiune la boiler la un control de temperatura cu PID.
Practic minim 3 pid-uri separate:
-temp apa in boiler (99% asta fac, nimic special)
-temp group (temperatura de bronz) prin intermediul unei solenoid cu 2 porturi, astfel pot controla debitul de apa la thermosifon, astfel pot renunta la restrictorul de 4mm la circuitul de termosifon, cu asta rezolv doua probleme, una cu incalzitul indelungat grupului si supraincalzitul dupa 40-50min funcionare fara a face cafea.
-temp apa ce iese din grup, practic espresso, asta cu un solenoid care face un bypass de termosifon, deci apa rece intra direct in grup de la pompa cu un restrictor 0.3-0.5mm (grupul are de 0.7) asta o fac din cauza ca degeaba tin groupul la 92* cand din boiler iese apa de 100+ grade si o fac mai rau daca montez o valva ce retine apa in boiler unde e 130-125*. Astfel grupul trebuie sa tin la 88* incat in timpul extractiei apa ce trece prin cafea sa nu treaca peste 92 (temperatura de exemplu) astfel preinfuzia se face la temperatura de 88*, cred ca vedeti unde mearg cu problema asta...
Plus mare la aparatul asta ca are debitmatru, astfel volumul decafea tot timpul e aceasi, daca reusesc sa mearga singura grija e calitatea de cafea si modul de preaparare in baschet.
Si acum problema, ce PID sau electronica mai complexa sa folosesc ???
-chinez de pe alibaba, urat si trebuei sa montez 3 una peste alta.
-Gicar are unul similar ce se folosesc la aparate high end, TERMOPID SSR 3TEMP 3K3 CHRONO (nu sunt 100% sigur ca merge si cu solenoid, poate face galagie)
-un sistem complex, ARDUINO care poate face totul intro singura cutie cu tot cu monitorizarea de presiune, evenatul si un controll. Exista asa ceva?
Evident majoritatea din probleme la care vreau sa gasesc solutie se pot remedia cu o rutina stricta, timp si perseverenta, dar sa fim sinceri, nu pot astepta aceasi si de la nevasta mea.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Ultima solutie este cea evidenta, daca nu exista, se poate face, chiar si chestii mai complexe.
E posibil ca anumite reglaje sa nu se mai poata face cu PID, sa fie in alta logica, care sa nu poate fi exprimata de ecuatia clasica PID, si sa necesite analize de alta natura.
Ma poti contacta daca vrei sa lucram impreuna la asta, mi se pare interesant.
Am deja experienta destula de la TC4ESP pe astfel de sisteme de control atipice.
Espressoman fresh
Kerepes
Da, din pacate momentan singura solutie definitiva e arduino sau un controller programabil. Dar e relativ complicat fiindca ce era nu mai exista, espressunio. Ori se face unul nou.
Dar daca se face unul prefer sa aiba tot, tine de cate randuri se scrie nu de hardware. Noi lucram cu masini de ocmpetitie, trebuie sa facem un stand alone pentru espresoare, pentru toate.
input:
-temp boiler (boiler de aburi)
-temp group (sau boiler cafea)
-temp apa (cand nu ai 2 boiler)
-presiune cafea (profilare)
-debitmetru (volum cafea, nu mai trebuie cantar sau cronometru)
-inca minim 4 intrari butoane
-2 x nivel apa boiler
output:
-10 iesiri pentru SSR
- 2 x solenoid adaugat apa in boiler
- 2 x incalzire boiler
- solenoid depresiune group
- temp controll group
- temp control apa
- pompa pwm
Tot ce am scris aici aparatele profesionale moderne au incorporate, preturi 10.000+, dar majoritatea de aparate pana in 3-4.000 nu, dar asta detin pasionatii de espresso. Un stand alone programabil e visul fiecarui pasionat de espresso fie ca are un aparat de 200 euro sau 4.000.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Cum sa nu mai existe espressuino... e bine merci, acolo unde a fost totdeauna :)
De fapt, uitasem de el, nici nu ma gandeam la altceva decat de facut de la zero.
Continuam pe PM.
Espressoman infocat
Zalau
Buna seara,
m-am văzut ca cineva a menționat decalcifierea cu sare de lămâie,- mi-ați putea spune și mie care este concentrația corecta,- la 1 litru de apa câta sare de lămâie se pune.
Am un Lelit Grace.
Backflush fac odată pe luna cu Pully Caf.
Multumesc.
Lelit PL81T || PL72 William||
Ax
Constanța
Decalcifiere fă-i cu șampanie acum? la anul cu sare de lămâie????
Prajitor GENE CBR 101, Lelit Mara X, Eureka XL, Lelit 41TEM, Lelit 0433MMI
Espressoman fresh
Kerepes
01-01-2022, 13:03
(This post was last modified: 01-01-2022, 13:03 by Hexer.)
Chiar acum am terminat decalcificarea, eu am cumparat solutie de acid fosforic de concentratie aproape 30%.
functionaeza perfect, curata frumos cuprul si nu are nici un efect negativ, nu se oxideaza metalul.
Am facut toate valvele, chiar si solenoidele.
Dar pentru asta trebuie desfcut in bucati masina si cand e gata curatat cu apa bine.
-boiler stat cam 30-40 min in solutie
-piesele mici 5-10 min
-tevile si grupul 20 min
Ceva interesant, cu cat e mai concentrat solutia cu atat are afect mai mic, am luat un bidon de 75% concentrat dar aproape fara efect, decat cand am reusit sa reduc la 30% inceput sa aiba efect, sa simtit cum se incalzeste solutia de temperatura generata de reactie.
Sincer sa fieu cat a iesit din boiler nu cred ca se poate face altfel decat daca desfac. Bucati cat unghii veneau din biler, daca aia intra in grup si prin valve se blocheaza.
Back flush e alta mancare de peste, este pentru curatarea grupului, dar asta daca deja nu e plin peste filtru cu cafea, daca e faci mai mult rau decat bine. De exemplu grupul meu niciodata nu era curatat amplu, traseele original erau de 4.5mm dar eu nam reusit sa apas un fir de 2mm prin ele, erau plin de cafea, ceeace era din cauza de backflush.
Deci eu asi folosi backlush decad dupa ce am scos filtrul, curatat peste si in jurul ei de facea. Plus evindent un filtru mai performant decat cel original la mojoritatea masinilor, cost nesemnificativ de 10-15 euro.
Pana acum cam atat, in curand incep asamblarea, deocam data cu un controll PID de temperatura la boiler si sticker pentru group temp.
Espressoman infocat
Zalau
Merci de info,insa aștept in continuare poate cineva are o sugestie , pentru decalcifiere cu sare de lămâie acasa,fără sa fac bucăți mașinăria [emoji3]
Lelit PL81T || PL72 William||
MarSv
Suceava
(01-01-2022, 13:03)Hexer Wrote: Chiar acum am terminat decalcificarea, eu am cumparat solutie de acid fosforic de concentratie aproape 30%.
functionaeza perfect, curata frumos cuprul si nu are nici un efect negativ, nu se oxideaza metalul.
Dar pentru asta trebuie desfcut in bucati masina si cand e gata curatat cu apa bine.
-piesele mici 5-10 min
-tevile si grupul 20 min
Ceva interesant, cu cat e mai concentrat solutia cu atat are afect mai mic, am luat un bidon de 75% concentrat dar aproape fara efect, decat cand am reusit sa reduc la 30% inceput sa aiba efect, sa simtit cum se incalzeste solutia de temperatura generata de reactie.
Sincer sa fieu cat a iesit din boiler nu cred ca se poate face altfel decat daca desfac. Bucati cat unghii veneau din biler, daca aia intra in grup si prin valve se blocheaza.
Back flush e alta mancare de peste, este pentru curatarea grupului, dar asta daca deja nu e plin peste filtru cu cafea, daca e faci mai mult rau decat bine. De exemplu grupul meu niciodata nu era curatat amplu, traseele original erau de 4.5mm dar eu nam reusit sa apas un fir de 2mm prin ele, erau plin de cafea, ceeace era din cauza de backflush.
Deci eu asi folosi backlush decad dupa ce am scos filtrul, curatat peste si in jurul ei de facea. Plus evindent un filtru mai performant decat cel original la mojoritatea masinilor, cost nesemnificativ de 10-15 euro.
Pana acum cam atat, in curand incep asamblarea, deocam data cu un controll PID de temperatura la boiler si sticker pentru group temp.
Niste poze din aceste etape ar ajuta/completa povestea.
Cat timp au stat în soluție de 75% acid ?
Toper Cafemino + TC4ESP, ACS, Expobar, Gaggia, La Pavoni, Lelit, Bezzera, Ascaso, Astoria , SanRemo, BFC, La Cimbali, Sage/Breville, Cafflano Kompresso, Mypressi, Flair, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig,Kinu, 1Zpresso.
Espressoman fresh
Kerepes
(31-12-2021, 21:51)Debrike Wrote: Buna seara,
m-am văzut ca cineva a menționat decalcifierea cu sare de lămâie,- mi-ați putea spune și mie care este concentrația corecta,- la 1 litru de apa câta sare de lămâie se pune.
Am un Lelit Grace.
Backflush fac odată pe luna cu Pully Caf.
Multumesc.
(02-01-2022, 10:27)umarianos Wrote: (01-01-2022, 13:03)Hexer Wrote: Chiar acum am terminat decalcificarea, eu am cumparat solutie de acid fosforic de concentratie aproape 30%.
-piesele mici 5-10 min
-tevile si grupul 20 min
Niste poze din aceste etape ar ajuta/completa povestea.
Cat timp au stat în soluție de 75% acid ?
75% e prea mult, in jur de 30% concentratie e relativ ok. Incerc s afac ceca poze, oricum acum incep asamblarea.
MarSv
Suceava
Sigur că e mult 75% , eu întrebam cat timp ai ținut tu piesele la "înmuiat" în concentrația 75% ? (așa ai spus că ai folosit 75% și practic nu a avut efect )
De ce întreb?
E posibil sa ai surprize la reasamblare daca cumva ai ținut mai multe ore in concentrația mare.
Toper Cafemino + TC4ESP, ACS, Expobar, Gaggia, La Pavoni, Lelit, Bezzera, Ascaso, Astoria , SanRemo, BFC, La Cimbali, Sage/Breville, Cafflano Kompresso, Mypressi, Flair, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig,Kinu, 1Zpresso.
Espressoman fresh
Kerepes
03-01-2022, 00:29
(This post was last modified: 03-01-2022, 00:34 by Hexer.)
(02-01-2022, 18:51)umarianos Wrote: Sigur că e mult 75% , eu întrebam cat timp ai ținut tu piesele la "înmuiat" în concentrația 75% ? (așa ai spus că ai folosit 75% și practic nu a avut efect )
De ce întreb?
E posibil sa ai surprize la reasamblare daca cumva ai ținut mai multe ore in concentrația mare.
Inteleg intrebarea, 10 min si aproape nimic, dupa ce am dilutat in prima secunda se vedea ca face reactie.
Normal acid fosforic poti sa tii cate vreai nu face reactie cu 80% din metale. Face problema daca deja era problema dar era ascuns de depozite.
MarSv
Suceava
(03-01-2022, 00:29)Hexer Wrote: Normal acid fosforic poti sa tii cate vreai nu face reactie cu 80% din metale. Face problema daca deja era problema dar era ascuns de depozite.
Corect.
Bine că nu a fost acid clorhidric.
Espressoman fresh
Kerepes
(03-01-2022, 00:51)umarianos Wrote: (03-01-2022, 00:29)Hexer Wrote: Normal acid fosforic poti sa tii cate vreai nu face reactie cu 80% din metale. Face problema daca deja era problema dar era ascuns de depozite.
Corect.
Bine că nu a fost acid clorhidric.
Acid clorhidric e relativ ok cu cuplul, dar manca aluminium repede la fel si fierul. Din cauza asta eu nu asi folosi la nici un aparat de espresoare. La espresoare profesionale totul e ori cuplru, inox sau teflon deci ar merge folosit dar...neh...
MarSv
Suceava
Gata cu sărbătorile, ne apucam de treabă ?