(29-08-2017, 18:56)deenman Wrote: Am inteles, insa daca ai o cafea prea prajita si vrei sa o ajustezi nitel din temperatura de extractie, cum faci cu un hx de la mama lui? fara pid si fara termocupla K, e practic imposibil
cum faci un shot mai cald, normal, sau mai rece cu o masina HX traditionala, fara electronica aninata, sunt probleme reale, cu care s-au confruntat un numar greu de determinat de barista cu un numar la fel de greu de aflat, de masini comerciale HX cu pompa, de la Faema incoace in ultimii vreo 50 de ani...
dar au reusit de fiecare data cand au vrut! daca-au fost suficient de talentati si au avut experienta...
si eu am incercat sa parcurg rapid din problemele astea, in postarea mea precedenta
(#86)
descrieri mai detaliate, acoperind tot felul de situatii (prim shot, sau/si shoturi consecutive, shoturi 'in trecere' etc.) se gasesc in linkurile ce le-am dat acolo!
desi lucrul cu o masina HX fara PID e in afara topicului si merita abordata in alte thread-uri, am sa adaug cateva observatii in ideea lucrului cu o masina traditionala:
oarecum in aceeasi idee cu ce scriam intr-un post despre abordarea cafelei in gust si arome, si aici, in lucrul cu masinile noastre de acasa, amestecam sau recurgem exclusiv la 2 moduri diferite de abordare: cel
digital, in care ne referim, ne sprijinim, pe indicatiile aparatelor ca sa obtinem in final extractia, si cel senzorial/
instinctiv in care, in baza experientei si a formarii unor deprinderi/abilitati in manuirea masinii, obtinem rezultatul dorit; acesta din urma este modul de lucru cu masinile traditionale; si dupa parerea mea, nu se pot da multe retete de lucru cu masina;
pur si simplu daca lucrezi mult si motivat, ajungi - e de sperat! - sa lucrezi bine cu ea!
exista totusi o conditie esentiala pentru acest mod de lucru cu o masina espresso:
trebuie sa cunosti masina, sa-i intelegi functionarea; simplu si intuitiv;
ca ex., cand tampez, pot folosi o anume memorie a muschilor mainii ca sa obtin o apasare centrata perependicular pe suprafata pucului, sau pot folosi un tamper dinamometric, impreuna cu tot felul de alte proteze ajutatoare;
cand fac un flush la masina, pot folosi momentul de terminare a
flashboil-ului, ca reper pentru atingerea temperaturii de cca.97C, dupa care mai numar niste secunde, stiind ca exista un gradient de scadere a temperaturii apei in camera de extractie (deasupra pucului) de cca. 1,5C/sec (toate astea sunt specifice masinii, in cazul nostru, Magica)
sau, ma uit la indicatiile unui termometru de grup, dar tot pentru a ajunge la o anume temperatura a apei in camera de extractie; s.a.m.d.
ok, toate astea se pot detalia intr-un alt topic, sau citi ca rezultat al unui search pe forum;
revenind insa la cele citate mai sus:
nu stiu ce si cum ai inteles, dar in opinia mea,
nici PID-ul, si nici termocupla aia nu sunt indispensabile in ajustarea temperaturii de extractie!
(1) functional, PID-ul nu aduce nimic in plus fata de pstat, cel putin intr-o masina de casa prosumer, cu grup E61!
am mai aratat asta ca determinare experimentala: oscilatiile de temperatura din boiler, ca urmare a ciclului presostatului, se regasesc, atenuate la iesirea din boiler, dar sunt complet 'netezite' de masa mare termica a grupului; ori, grupul, mai precis camera de extractie din capul grupului, este singurul loc in care este relevant profilul de temperatura al apei de extractie!
![[Image: JeMMooW.jpg]](https://i.imgur.com/JeMMooW.jpg)
altfel, nu exista nici o setare de temperatura a pidului, care sa nu poata fi replicata de o setare a presostatului!
rolul pozitiv al PID-ului, chiar necesitatea de a-l folosi, e in alta zona, cea a
confortului exploatarii, de a-ti oferi posibilitati de reglaj mai facil! cu precizarea ca nici macar nu e vorba de un reglaj frecvent si ca, unele masini au, altele se pot gauri pentru asta (Magica)
(2) 'termocupla K', si intrumentul digital de masura, pot folosi ca martor al temperaturii apei in procesul de extractie, dar n-au nici un rol activ in controlul profilului termic in grup si in extractie;
asa cum nu au nici cele 2 manometre montate pe masina;
vrei sa ajustezi nitel temperatura de extractie, adica a apei de extractie, ok, dar n-ai cum sa utilizezi termometrul in timp real, pentru asta!
sigur, pe Magica, termometrul de grup poate fi folosit si in timp real, de ex., pentru a lansa manual shot-ul la un moment potrivit, dar asta e o alta poveste si oricum nu e singura cale si nici macar cea mai facila!
deci termometrul nu e indispensabil!
in plus, termometrul de grup, prost montat, sau prost executat, devine o sursa in plus de confuzie si de timp pierdut!
exemple avem suficiente in acest forum...
cultul acesta al termometrului ar trebui sa se opreasca la un moment dat.. un fel de ințărcare! unii s-au facut "baieti mari" si nu-si mai tot iau temperatura, nu?

adica, intr-un alt fel de abordare - vorbim de
masini traditionale, nu de high-end-urile tehnologice ale zilei - toate aceste aparate de control grefate pe o masina traditionala, ne tin mai departe de masina; si probabil ca multora le convine: n-au timp, sau nu-si pot face pentru a 'dadaci' si imblanzi o masina de abur traditionala!
se cuvine o precizare, cel putin in ce ma priveste: vad important lucrul direct, nemijlocit, cu masina!
dar faptul ca-i fac 'EKG'-ul, sau 'ii iau tensiunea', sau chiar ca - avand-o in grija - ii dau 'medicamente', nu afecteaza intru nimic interactiunea directa, sa-i zicem om-masina;
ma tine deci departe de orice forma de automatizare in acest proces de preparare acasa espresso;
altfel, ca si cu gusturile, e loc pentru toate...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)