cpop: "...nice! "
nu-mi mai amintesc toate detaliile de procedura 'standard' Magica, dar acel
flush to, adica temperatura apei la inchiderea pompei, mi se pare mult prea jos!
dupa cum si temperatura de plecare e foarte joasa;
in mod clar aceasta e o avertizare ca nu e nevoie de flush!
sau/si se lucreaza cu un boiler la temperatura excesiv de scazuta, ceea ce e impropriu pentru un HX; mai ales un HX mic, de casa!
sau termometrul e prea inert, nu urmareste schimbarile mai rapide de temperatura;
cand scopul e o anume consistenta: plecarea in shot sa fie mereu dintr-o aceeasi stare a masinii si evolutia in procedura de extractie sa fie aceeasi... la o masina HX, o referinta convenabila este starea de
'ready for next shot' -
ori asta inseamna sa se ajunga la
apa supraincalzita in HX, apa care va elibera aburi imediat ce se deschide spre exterior supapa de
brewing (levier sus); e acel
flash boil - o indicatie mult mai precisa decat orice termometru, ca temperatura acolo, e la valoarea de fierbere a apei in atmosfera (0 bar de instrument);
treaba dureaza (dupa idle initial de incalzire) peste 10 sec, timp in care si termometrul ar avea timp sa indice corect, acel
hump al HX-urilor, o temperatura egala sau peste cea de fierbere apa!
cand se termina flash boil-ul, temperatura incepe sa scada si e bine sa ne oprim pe la 94C de ex. si pe urma sa pregatim primul shot, intr-un interval de cca. 180 sec! timp in care temperatura grupului (metalul) va continua sa scada, apoi sa ajunga la un minim, sa ramana pe acel palier niste zeci de sec cel mult si apoi sa inceapa sa creasca din nou;
e acel palier, mai precis, mijlocul lui, momentul optim de lansare a urmatorului shot!
fara nici un flush in continuarea 'sesiunii' espresso;
doar, eventual, unul scurt - 1 sec, imediat, dar imediat dupa terminarea shotului precedent! pentru curatare!
reluand deci: un flush de start sesiune
cooling flush,, dupa cel putin 50-80 min de incalzire masina (!), 3 min pauza, apoi intrarea in primul shot - flush scurt imediat dupa,
cleaning flush - alta pauza, de cca. 120 sec si urmatorul shot etc.
si toate, in conditiile in care, cu masina revenita pentru urmatorul shot aveam 94-96C in grup (urmarit insa cu senzor si cateva zeci de citiri pe sec...)
toate astea de mai sus sunt desigur cam cele standard practicate de mine;
se poate si in multe alte feluri - la vremea respectiva am ilustrat de ex., un
flush-and-go care merge pentru un shot 'in trecere'
problema - parerea mea - nu este cum sa faci, ci sa intelegi ce faci!
mult dintr-o anume confuzie in ce priveste lucrul cu Magica cu termometru de grup, provine din aplicarea dogmatica a procedurii recomandate de Eric masinii lui, un 'dragon', procedura ce da rezultate slabe spre catastrofice in cazul masinilor cu ceva mai multa 'memorie termica', tipul 'mixer'; mai contribuie apoi un termometru mediocru, non-Eric, eventual plasat prost in grup; in rest? chiar cred ca mai exista posesori de termometre de grup E61 care nu-si bat capul sa inteleaga ca exista 2 feluri de temperaturi pe care le indica termometrul!
si ca, in timpul procesului de extractie conteaza mai putin temperatura indicata (termometre proaste) si mai mult dinamica schimbarii acesteia: apa de extractie a carei temperatura se masoara, cedeaza sau primeste caldura de la metalul grupului!
ref. la garnitura de grup:
BEZZERA FILTER HOLDER GASKET 73x57x8 mm
sau
Garnitura grup pentru espressoarele Bezzera cu grup E61
iar din
catalogul de piese Magica, reprezentate pe subansamble explodate, se poate vedea care e nr. de reper (
part no.) pentru a-l confrunta cu oferta existenta la noi sau aiurea...
si eu mai am garnituri vechi, rigidizate, precum si 2 de schimb pentru Strega;
exista mai multi colegi in forum care au achizitionat garnituri de grup din silicon...
in ce ma priveste, ungerea usoara cu vaselina alimentara a suprafetei garniturii imi este suficienta pentru a nu fi avut, in ani deja multi de exploatare, niciodata vreo problema de scurgere! si am folosit de multe ori si acel termofiltru DIY, care nu are basket si are margini mai taioase, direct pe garnitura...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)