cradun Wrote:... Scaderea de temperatura in aceasta situatie am atribuit-o nu numai peretilor grupului (am lucrat si cu grupul cu sonda K indicand 95 de grade pe exteriorul grupului, in partea superioara, si rezultatul tot acru a fost, si nu ma refer la "aciditate vibranta", ci la acreala) ci exclusiv debitului (excesiv de) mic in preinfuzie (din moment ce ridicarea mai rapida a levierului a "corectat" aceasta aciditate excesiva).
...unul din motivele pentru care, teoretic, ar fi util acel paddle ar fi tocmai o preinfuzie lunga la cafelele prajite mai light.
sonda pe exteriorul grupului, in partea superioara ar trebui sa indice regimul termic al zonei controlate de apa din boiler, nu? apa de extractie navaleste prin gaura din camasa, de sub piston; eu am masurat temperatura ce reflecta o temperatura de extractie, in partea de baza a cilindrului grupului, in spate...
poate merita mentionat - a cata oara - ca, IMO: 'preinfuzia lunga' spune prea putin!
preinfuzia se face in (profil de) presiune, ca parametru relevant (iar extractia, in debit!);
o preinfuzie de 5 sec la 4 bar nu e nici pe departe acelasi lucru cu o preinfuzie de 5 sec la 0 bar (pres. atmosferica, adica), desi ambele sunt preinfuzii scurte; dupa cum, daca tin pucul sub apa a carei presiune creste in rampa pana la 10 bar, in 15 sec, nu obtin aceleasi rezultate ca atunci cand tin pucul la 1 bar in profil palier, tot 15 sec! sau, daca ajung pe acelasi profil la 1 bar, in 2 extractii diferite, rezultate vor fi mult diferite daca in continuare merg pe o rampa pana la 10 bar in 1 sec (front de impuls de presiune), sau in 4 sec! presupunand ca timpul total ramane acelasi, sa zicem 18 sec, de preinfuzie 'lunga'! s.a.m.d....
de la sfarsitul anului trecut lucrez zilnic cu preinfuzii lungi, moi, obtinute cu pompa lui Strega dimmed; si am folosit-o si pentru boabe ultradark (comerciale, de calitate) si pentru boabe oprite in City, in City+, sau in City+++ (adica, imediat inainte de 2ndC, intr-o notatie proprie...);
am scris despre asta in forum si nu mai reiau;
acest gen de preinfuzie moale, inmuiere, la 0 bar, pe durata a 15-20 sec se aplica foarte bine si prajelilor tari!
sigur, totul, urmat de o faza de extractie rapida!
vorbeam de
o alta metoda de extractie cafea, cu o masina espresso capabila de profilare;
prajelile light se 'inmoaie' si ele la preinfuzie lunga, moale, la 0 bar, dar au nevoie - pentru 'expresie' - de o rampa de presiune sustinuta pe 1-2 paliere la presiune mai mare: 3, 6 bar, chiar 9-10 bar!
e ceea ce face Strega intr-o extractie 'de manual': 5 sec de palier la 0 bar, apoi rampa la presiunea maxima de 10 bar, apoi extractie, in panta de presiune coborand la 5 bar si cu o diferenta de temperatura de 3-5C;
cradun Wrote:... acel sweet-spot va fi destul de dificil de gasit, in opinia mea.
cu referire la o extractie normala, sa zicem, o dubla - 18g macinatura, 36g cafea, in 27 sec:
36g de cafea curg in 27 sec, cu un debit (gravimetric) mediu de cca. 1,3g/sec;
un grup E61 traditional a fost astfel proiectat ca prin inertia sa termica, sa compenseze variatiile de temperatura ale apei de extractie care intra prin supapa de brewing si parcurge traseul de caneluri in alama grupului, la acest debit si in jurul valorii respective;
la Magica, daca plecam in shot, in momentul cand masina era complet recuperata termic pentru urmatorul shot, (cca. 90-120 sec de la terminarea shotului precedent, cand s-a re-amorsat termosifonul) aveam un profil termic liniar orizontal in extractie, in 'punctul Eric' inainte cu putin de dus; spun in extractie, adica la cca. 10 sec dupa ridicarea levierului/manetei grupului, cand pucul strapuns, 'dadea drumul' debitului de extractie; cred ca mii de shoturi au avut variatii de ordinul 0,1-0,3C pe durata curgerii!
pe durata preinfuziei, profilul termic in grup era marcat de acea cocoasa caracteristica masinilor HX (apa, initial foarte fierbinte)
pentru un
lungo, sau un
ristretto, profilul termic al apei deasupra pucului nu mai e in palier, dar rampa (primire caldura), sau panta (cedare caldura), de temperatura a apei de extractie ramane intr-o zona acceptabila, potrivit rezultatelor asteptate;
constructiv, aceasta marja de
sweet spot poate fi deplasata mult in sus sau in jos pe o scala de debite si aici, singurul element 'chinuit' dupa mine, e acel clasic grup, caruia ii zice
E61!
mentinerea lui, in intruchipari cu profilare, e o concesie de marketing, un calcul financiar discutabil, oricum, pe departe nu e cea mai buna solutie tehnica!
dar peste tot e cate un... Etzinger care cere 'taxa de geniu'

adica, orice ai face in afara batranului E61 implica un efort substantial R&D, cu riscul de a nu fi acoperit de entuziastii (fericitii) doritori de noutati tehnologice
Lyvyoo Wrote:... mi-am pus demult problema (dar nu mai gasesc topicul de acum cativa ani) daca s-ar putea transforma maneta E61 in paddle. Mi-a raspuns atunci @radudani ca e imposibil. Si uite ca a aparut paddle-ul acela din capatul grupului Biancai care a transpus in realitate acest vis erotic
ei nu chiar imposibil! orice e posibil: controlul unui espressor al viitorului se va putea face stramband din nas, sau strangand pleoapele, sau miscand clanta usii

nu, aici era vorba de functionalitati; si despre jicleur de orificiu variabil (
needle valve) in espressoare, se vorbeste cel putin din 1961, cand Faema E-61 avea asa ceva in circuitul termosifonului!
reglabil manual; ok, nu padela de lemn, ca la canotaj

(apropo de E61, stiati ca e vorba de o eclipsa, din acel an...)
si la noi in forum, dar si cu explicitari DIY pe
home-barista, s-a vorbit de inlocuirea jiclerului de orificiu fix din grupul E61, cu ceva comandat manual, de orificiu variabil;
si eu, cu ceva ani in urma, m-am referit la testele ce le-am facut pe Magica, pentru a influenta durata preinfuziei, cu jiclere de diferite dimensiuni; si am mentionat un fenomen la care merita luat aminte: la jicleurul de 0,5 mm aveam deja manifest un fenomen deranjant de redistribuire a caderilor de presiune in circuitul de extractie: caderea de presiune pe restrictorul de debit era suficient de mare pentru ca manometrul de pompa sa urce inca din primele sec. la presiunea maxima de limitare a pompei si sa nu se mai poata urmari cresterea de presiune la suprafata pucului (care presiune, devenea mai mica oricum) etc.
ce ziceam atunci:
"...as lasa insa levierul in pace pentru ca el comanda nu numai un switch al pompei, ci prin cama, intreaga secventa de comanda supape in grup, secventa ce ar putea fi modificata numai modificand profilul camei!
in general, modificand mecanica grupului - initiativa gen stiinta si tehnica, sau tehnium..."
CatalinH Wrote:"... sa simulam cu un SCACE o extractie de 40s in care primele 20 sa se desfasoare la un debit la liber scazut(2-3g/s) urmatoatele 20s la debit nerestrictionat...
debitele astea imi amintesc de incercarile mele pe alt thread, de a arata cat de derutant e 'limbajul' Mina Dalla Corte, intr-un context mai general, al celor care nu-si propun, sau nu pot sa ajunga la dotarile respective...
si aici de ex., ma intreb daca primele 20s ale extractiei cuprind o preinfuzie 'lunga', sau includ deja mai spre sfarsitul lor, inceputul curgerii?
pentru ca, daca pucul nu se strapunge si nu avem inca debit de extractie in primele 20 sec, atunci debitul acela de 2-3g/s da nastere la un volum de 40-60 g de lichid care trebuie sa existe undeva! nu incape in E61! si e incompresibil :)
nu putem vorbi de debit 'virtual', sau 'fictiv'! debitul printr-un circuit hidraulic e unul singur; si e, sau nu e...
debitul 'restrictionat' din prima parte, daca are o valoare mica, e pentru a prelungi durata preinfuziei;
debitul 'nerestrictionat' este debitul de trecere prin puc, de curgere, de extractie etc. de obicei, acest debit (undeva in jurul a 1,3 g/s, sa zicem 0,7-2,5 g/s) e mai mic decat debitul obisnuit de preinfuzie; e mai mare, doar cand preinfuzia e controlata pentru a fi la debit mic (gen Slayer)
cradun Wrote:... un grup incalzit electric cum sunt cele de la Strega si BZ, mi se pare ideal pentru ca asta creste gradul de control.
+1
cel putin in cazul Bezzera, incalzirea electrica a grupului este o solutie bine testata - majoritatea masinilor profesionale de la ei au grup incalzit electric; de aceea si eu ma uit cu interes la DUO/Matrix DE si cred ca si BZ-urile sunt
under-apreciate!
si atentie, e vorba de grupuri de conceptie traditionala, cu mare inertie termica, in care incalzirea electrica a grupului are rol de mentinere a grupului in regim termic adecvat inceperii shotului; nu e vorba de un control dinamic al temperaturii pe durata shotului; sigur, grupul poate sa mentina temperatura adecvata extractiei, in baza starii initiale la plecarea in shot;
sa nu ne imaginam ca un PID comanda un element de incalzire de 100W, pentru a mentine constanta temperatura intr-un bloc de metal de 4-6 Kg pe durata de cateva zeci de secunde a unui shot!
razvanMB Wrote:... Ori teoretic e interesant de vazut temperatura la care este mentinut metalul grupului incalzit.
nu teoretic, ci practic, vad asta de anul trecut in fiecare zi, pe ecranul PID-ului de grup la Strega...
si vad prin datalogger, si temperatura grupului, jos fata, pe exteriorul cilindrului;
mentii metalul grupului la ce temperatura (ok, rezonabila) doresti, functie de cafea si grad prajire;
problema e, cum spuneam mai sus, ca aceasta e temperatura de
idle indelungat, sau macar cea dintre shot-uri;
PID-ul la BZ-uri si, probabil si la DUO/Matrix, nu e pentru controlul direct al temperaturii de extractie; nici nu ar avea cum, chiar daca ar controla 2-3 kW de rezistente, pentru ca extractia o face apa si apa interactioneaza termic cu metalul grupului etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)