(30-09-2013, 20:00)radudani Wrote: temperatura de extractie, adica ceva esential, despre care se tot vorbeste; si atentie, nu e vorba de temperatura pe care ti-o arata, sau la care ai setat un PID: aceasta e temperatura la care apa paraseste boilerul, deci destul de diferita si nu cu un offset constant, de temperatura cu care apa 'loveste' pucul de cafea! si fara legatura cu si fara control asupra temperaturii grupului!
oricat as insista se pare ca nu e destul: cand se vorbeste de profile de temperatura implicate in calitatea extractiei, e vorba de temperatura apei care ajunge la pucul de cafea, sau cea a cafelei extrase, imediat la baza pucului (
scace device);
acea temperatura constanta (cat de cat) a apei din boilerul de extractie, pe care o mentine un PID, se... transforma (cam ca Jana din cantecul lui Margineanu
) pe circuitul hidraulic pana la puc si e afectata foarte mult de temperatura grupului (care poate compromite total orice efort al PID-ului) etc. deci orice referinta cat de cat lucrativa despre variatii de temperatura in extractie, trebuie sa includa masuratori in circuitul apei de extractie, cat mai aproape de puc, inaintea lui, sau dupa el;
in realitatea Magica (posibil si Unica), masa termica mare a grupului E61, ca si restrictoarele de flux existente in circuitul hidraulic al termosifonului si in ciuperca E61 (jicleur), determina o
variatie minima, de ordinul a 0,5C inaintea pucului!
si asta, in timp ce temperatura in tubul superior al termosifonului e spre 110C, iar in cel inferior variaza enorm, cu 8-10C pe parcursul unei extractii! toate valorile acestea depind si de setarile pstat-ului (o valoare uzuala este intre 1-1,15 bar);
deci apa impinsa de pompa din rezervor, prin schimbatorul de caldura (acel cazanel mic, montat pe o latura a boilerului), ajunge prin cele 2 tuburi ale termosifonului, cu o oscilatie mare de temperatura pe parcursul extractiei, si se amesteca in camera camei capului grupului E61, dupa care trece prin canalele cu diam de cativa mm pana la dusul de deasupra pucului; temperatura acolo, deasupra pucului e surprinzator de constanta!
o ilustrare:
am facut foarte multe inregistrari de profile termice in diverse puncte pe tevile din Magica, in special pe termosifon, iar acum, in capul grupului E61 cu un termocuplu Eric; pe parcursul hidraulic pana la grup temperaturile variaza mult, dar dupa niste reguli; si miraculos inaintea pucului, apa vine cu o temperatura constanta!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)