(27-02-2013, 03:37)Lyvyoo Wrote: ... si forumurile mai mari de afara nu se grabesc sa dea verdicte.
e adevarat, indiferent de preferintele pentru varia unelte, ceea ce conteaza pana la urma e indemanarea, skill-ul rezultat al experientei, talentului, pasiunii;
(ok, eu vad un anume bias al lui
Dan Kehn al lui home-barista pentru HX-uri...nu neaparat tehnic...)
si nici nu cred in verdicte colective, eventual unanimitati :)
espresso-ul iti da totusi iluzia unei forme de libertate: "mie asa imi place"; si nimeni altcineva n-ar trebui sa mai zica ceva...
dar cred ca E61 cu HX ramane o conceptie retro, practicata inca pe high-end-uri prosumer, care ar trebui sa placa in acel context;
de ex., HX-ul si PID-ul, nu-ti pot place in acelasi timp :)
ca sa scurtez: dincolo de HX nu vad double boiler-ul ci masina cu levier (si arc);
(26-02-2013, 21:31)Entonii Wrote: logic ar fi ca preinfuzia sa fie mai pronuntata la E61 si sa repare eventuale crapaturi mai bine ca BZ inainte de presiunea maxima pe puc. O avea sens ce zic?
da, un grup E61 + pompa vibratoare ofera o preinfuzie prelungita fata de BZ, unde preinfuzia se realizeaza prin rampa pompei vibratoare;
"BZ10 mai iertatoare decat E61" - poate, dar necesara era sustinerea cu un link; avand in vedere accesibilitatea publica a forumului;
dar preinfuzia nu e totul cand vorbim de proprietati "iertatoare"; si iertator, nu inseamna mai bun (la masini, nu la oameni):
Elektra A3 este o masina, se spune, "iertatoare" (nu chiar "foolproof") si care face espresso de mare clasa; in conditiile in care are un
profil de presiune rectangular (pompa rotativa), fata de rampele lente de la un Expobar Brewtus sau La Valentina (pompe vibratoare);
oricum, BZ10 - de ea e vorba - e un HX si de aceea, IMO, e o alegere foarte buna!
de observat ca schimbatorul de caldura e specific Bezzera (si Pasquini) in sensul ca e ca un "pahar" de amestec, nu ca o teava care traverseaza boilerul;
si difera si intre cele 2 Bezzera: la BZ10 boilerul si cilindrul HX sunt verticale, in timp ce la Magica sunt orizontale; in HX-ul BZ10 intra 2 tevi (rece de la pompa, calda spre grup), in timp ce in HX-ul Magica intra 3 tevi (rece de la pompa si cele 2 tevi, ale termosifonului) etc;
cele aproape 5 KG de alama ale grupului, plus cuprul adiacent, de la Magica, nu s-ar fi incalzit repede nici daca se puneau... rezistente de incalzire; inertia termica mare a grupului isi spune insa cuvantul la shoturi cap la cap si la
profilul de temperatura caracteristic (italian) E61, al extractiei,
privit de unii ca un avantaj;
cat priveste partea economica, exploatarea BZ10 e mai ieftina - timp de incalzire mult mai rapid, boiler mai mic, rezistenta ceva mai mica;
la pret insa, nu mi-e clar: la noi, BZ10 e spre
1070EUR, in timp ce afara e
900-950 EUR (bonus-uri, transport gratuit), iar Magica e 1050-1150EUR!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)