Welcome Back Log In Create Account

Bezzera BZ10

In urma discutiilor avute (pe mail) cu vanzatorul masinii am luat decizia sa fac modificarea la "ei". Oricum la backflush am tot 12bar.
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim // Atom W65 //ꙄɘTTɘ WI //M47 Titan ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ

Reply
(23-11-2012, 03:34)radudani Wrote: ... solutia Bezzera este achizitionarea unui kit OPV pentru 9 bar ...
vreau sa instalez un OPV inainte de serpentina pentru a nu pierde, datorita suprapresiunii, apa preancalzita, cum bine zicea Cosmin, parca.

caut ceva "universal" si ieftin. Kit-ul asta este un OPV stand-alone, sau un fel de adaptor la OPV-ul deja existent (12bar)?
este reglabil?
are filet 1/8"?

daca stiti cumva alt OPV ieftin si bun ... :), da stiu ...
BEZZERA MAGICA | EUREKA MIGNION SPECIALITA | BEHMOR 2020SR PLUS

Reply
Pia cel de Classic e 80 de lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
te referi la asta, nu-i asa?
pe langa aspectul financiar, trebuie sa aiba filet "normal", sa-l pot monta pe-un "T" ... ceva
BEZZERA MAGICA | EUREKA MIGNION SPECIALITA | BEHMOR 2020SR PLUS

Reply
Da, la asta. Intreaba service-ul importatorului pentru detalii, dar stiu ca cineva a cerut pe forum un pret pentru un OPV de Classic si am aflat informatia.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Apropos de BZ10, am citit niste pareri cum ca BZ10 ar fi "more forgiving" ca un E61. M-am mirat putin, desi experienta nu am, doar teorie am citit.
Imi puteti spune dragi BZ10-risti, este grupul lui BZ10 iertator? Nu neaparat comparativ cu E61 (asta ar insemna ca cineva sa le aibe pe ambele si nu cred ca este cazul desi ne-ar place) dar daca ati observat la trecerea la BZ10 ca va mai "iarta din greseli".
Multumesc :)

Reply
Nu as putea sa zic ca e mai iertator grupul de la bz10 pentru ca n-am folosit e61. Ce pot sa zic e ca dupa 2-3 saptamani te prinzi cum trebuie facut, si apoi cu timpul castigi tot mai multa experienta in extractii.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper

Reply
Daca nu esti vreun degustator inrait sau nu ai fost un pasionat vechi al cafelei de calitate, in primii ANI, nu vei reusi sa faci diferenta intre un grup E61 si un grup electric Bezzera. La un moment dat insa, e posibil sa iti dai seama ca nu este mentinut totusi artificial acest grup Faema E 61 pana in ziua de azi. Probabil sunt niste motivatii la baza, mai ales ca a fost adoptat pe o scara atat de larga. In plus, un termometru Eric (pentru aflarea temperaturii apei la grup) ar putea fi un accesoriu de baza, piesa care poate fi montata doar pe E61.

Reply
@Entonii
Mai iertator(nu la buzunar!) ar fi "ceva" cu pârghie, pentru ca un asemenea aparat ofera o preinfuzie între cafea şi apă. Gandul meu este la asa ceva... La mine prima achizitie este BZ10 si pot sa spun- dupa o luna si ceva- ca incep sa ma descurc. M-au ajutat si celelalte ''mici" achizitii gen tamper, sita VST dar nu faci mai nimic fara o RASNITA mai de top.

Reply
Da Sebas, rasnita e hotarata - vario. Acum ma frec cu modelul de masinarie si imi suna bine BZ10 (si Magica).
Voiam E61 ca se tot spune ca e mai iertator, pe urma am gasit alte informatii ca si grupul BZ este iertator. Ma iertati :)
Recunosc ca sunt usor confuz desi logic ar fi ca preinfuzia sa fie mai pronuntata la E61 si sa repare eventuale crapaturi mai bine ca BZ inainte de presiunea maxima pe puc.
O avea sens ce zic?
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc

Reply
(26-02-2013, 20:23)Lyvyoo Wrote: diferenta intre un grup E61 si un grup electric Bezzera.
Cum adica electric? Robinetul de acces in grup este o electrovalva? Sacrilegiu!!!
Asta nu-mi place, curent si apa neinceputa in amestecatura. Este IMPUR, hidraulica trebuie sa nu fie atinsa nici cu un electron. Cine stie pe unde a umblat ala?:P

Pentru mine espresorul trebuie sa aiba pirghie. Cu buton nu vreau nici sa-l vad.

Reply
@Entonii
De exemplu din ce stiu eu:
BZ10:
Pro-uri:
- HX
- Bezzera are o bună reputație pentru calitatea constructiei
- Manometru dublu
- Livreaza cafea si abur in acelasi timp
- Stabilitate temperatura & flush-uri scurte.
- Cap de Brew pe Bezzera este relatărilor, mai iertator decat E61
- Pret mai mic decat E61
Contra:
- 1 portafilter
- sa spuna altcineva...

Reply
Merci Sebas
Deci se aude ca e mai iertator.
Asta as vrea, un HX iertator. Nu as vrea unul mai pretentios, vreau sa ma bucur cat mai devreme de un shot bun, ca ala ... de la Bergamo :oftez: :)

Reply
(26-02-2013, 21:32)nicosia Wrote: Cum adica electric? Robinetul de acces in grup este o electrovalva? Sacrilegiu!!!
Asta nu-mi place, curent si apa neinceputa in amestecatura. Este IMPUR, hidraulica trebuie sa nu fie atinsa nici cu un electron. Cine stie pe unde a umblat ala?:P

Pentru mine espresorul trebuie sa aiba pirghie. Cu buton nu vreau nici sa-l vad.

Grup electric adica o bucata solida de cupru incalzita prin doua rezistente de 50W plasate in grup. Deci rezistentele actioneaza asupra metalului nu asupra apei.

Am facut candva doua espresso la Leonard Cafe in Cornetu, folosind un HX SAB cu E61 si altul de aceeasi marca fara E 61. Nu am simtit nicio diferenta la gust, iar Radu Ionescu ma avertizase ca asa va fi. La fel si forumurile mai mari de afara nu se grbesc sa dea verdicte. Insa E61 are un mare avantaj practic in faptul ca poti monta un termoemtru pe grup, avand o imagine mult mai buna asupra temperaturii apei care vine la extractie.

Reply
(27-02-2013, 03:37)Lyvyoo Wrote: Grup electric adica o bucata solida de cupru incalzita prin doua rezistente de 50W plasate in grup.

Multumesc pentru explicatie, Liviu, nu stiam de grupul incalzit electric.

Reply
(27-02-2013, 03:37)Lyvyoo Wrote: ... si forumurile mai mari de afara nu se grabesc sa dea verdicte.
e adevarat, indiferent de preferintele pentru varia unelte, ceea ce conteaza pana la urma e indemanarea, skill-ul rezultat al experientei, talentului, pasiunii;
(ok, eu vad un anume bias al lui Dan Kehn al lui home-barista pentru HX-uri...nu neaparat tehnic...)
si nici nu cred in verdicte colective, eventual unanimitati :)
espresso-ul iti da totusi iluzia unei forme de libertate: "mie asa imi place"; si nimeni altcineva n-ar trebui sa mai zica ceva...

dar cred ca E61 cu HX ramane o conceptie retro, practicata inca pe high-end-uri prosumer, care ar trebui sa placa in acel context;
de ex., HX-ul si PID-ul, nu-ti pot place in acelasi timp :)

ca sa scurtez: dincolo de HX nu vad double boiler-ul ci masina cu levier (si arc);

(26-02-2013, 21:31)Entonii Wrote: logic ar fi ca preinfuzia sa fie mai pronuntata la E61 si sa repare eventuale crapaturi mai bine ca BZ inainte de presiunea maxima pe puc. O avea sens ce zic?

da, un grup E61 + pompa vibratoare ofera o preinfuzie prelungita fata de BZ, unde preinfuzia se realizeaza prin rampa pompei vibratoare;

"BZ10 mai iertatoare decat E61" - poate, dar necesara era sustinerea cu un link; avand in vedere accesibilitatea publica a forumului;

dar preinfuzia nu e totul cand vorbim de proprietati "iertatoare"; si iertator, nu inseamna mai bun (la masini, nu la oameni):
Elektra A3 este o masina, se spune, "iertatoare" (nu chiar "foolproof") si care face espresso de mare clasa; in conditiile in care are un profil de presiune rectangular (pompa rotativa), fata de rampele lente de la un Expobar Brewtus sau La Valentina (pompe vibratoare);

oricum, BZ10 - de ea e vorba - e un HX si de aceea, IMO, e o alegere foarte buna!

de observat ca schimbatorul de caldura e specific Bezzera (si Pasquini) in sensul ca e ca un "pahar" de amestec, nu ca o teava care traverseaza boilerul;
si difera si intre cele 2 Bezzera: la BZ10 boilerul si cilindrul HX sunt verticale, in timp ce la Magica sunt orizontale; in HX-ul BZ10 intra 2 tevi (rece de la pompa, calda spre grup), in timp ce in HX-ul Magica intra 3 tevi (rece de la pompa si cele 2 tevi, ale termosifonului) etc;

cele aproape 5 KG de alama ale grupului, plus cuprul adiacent, de la Magica, nu s-ar fi incalzit repede nici daca se puneau... rezistente de incalzire; inertia termica mare a grupului isi spune insa cuvantul la shoturi cap la cap si la profilul de temperatura caracteristic (italian) E61, al extractiei, privit de unii ca un avantaj;

cat priveste partea economica, exploatarea BZ10 e mai ieftina - timp de incalzire mult mai rapid, boiler mai mic, rezistenta ceva mai mica;
la pret insa, nu mi-e clar: la noi, BZ10 e spre 1070EUR, in timp ce afara e 900-950 EUR (bonus-uri, transport gratuit), iar Magica e 1050-1150EUR!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(28-02-2013, 16:25)Entonii Wrote: Am comandat dimineata rasnita Vario Home, m-au sunat acum, maine o livreaza. Pretul este cel redus pentru forum.
Bag si eu un picior in usa (scuzati mirlania) ca sa intreb: Bezzera nu are importator roman? Ma gindeam ca asa casa mare nu face si ea o pomana la tifosi espressori romeno.:D

Reply
Au de jumatate de an. Pana acum au fost amabili si ne-au oferit discount-uri consistente (100E) de Black Coffe Friday. Momentan, pentru forum, dau cadou tamperul Bezzera si filtrul de apa. Suntem o comunitate cu cojones :)

Apropo, dintre cei care detineti acel filtru, ati facut vreo analiza a duritatii apei rezultate, comparativ cu apa de la chiuveta? Deci nu la iesirea din espressor ci la iesirea din filtru, rece. Sunt curios cat de eficient este.

Reply
Aha, remarcasem site-ul pentru ca este singurul pe care am vazut preturi in lei.
Si cind va mai fi vinerea asta intunericita? Poate ajung si eu pe-aproape cu strinsura.

Apropo de analiza duritatii apei. Unde am putea gasi bandelete pentru testare, ca eu am primit citeva cind am cumparat dedurizatorul, dar le-am terminat.

Reply
(28-02-2013, 23:42)nicosia Wrote: Si cind va mai fi vinerea asta intunericita? Poate ajung si eu pe-aproape cu strinsura.
Asta e foarte greu de spus! Trebuie sa pui de acord 4-5 importatori/prajitori, concurenti :) Deci nu stiu...

Reply
Asa este, ai misie grea. Ca trebuie sa ne dea, nu sa ne ia.Cool

Reply
(28-02-2013, 23:42)nicosia Wrote: Apropo de analiza duritatii apei. Unde am putea gasi bandelete pentru testare, ca eu am primit citeva cind am cumparat dedurizatorul, dar le-am terminat.

Discutiile despre apa si filitrare le-am mutat pe topicul cu pricina ca sa fie mai usor de gasit in viitor.

Reply
Legat de presiuni, BZ10-le meu out of the box are presiunea in boiler 1.1 iar presiunea in timpul extractiei putin peste 12. (si ca sa strang portafiltrul in grup tre' sa depun ceva efort...).
Sfatul vostru este sa reduc presiunea de brew la 9 si sa cresc la boiler la 1.2 sau sa nu ma grabesc cu asta? (ca sa o fac tre sa ma duc cu masinaria acolo de unde am luat-o :( )
Deci imi bat capul cu asta sau inca nu e cazul la inceput de drum?

Reply
Sfatul meu e sa mai astepti in sensul folosirii cat mai multor sortimente de cafea . Si pe mine ma macina gandul cu presiunea de 9 bari.Deocamdata am luat azi un portafiltru fara fund si sunt incantat- nu am avut imprastiere si spetacolul cremei de cafea este deosebit.

Reply
Si eu am luat portafiltru naked :D
N-am channeling, n-am avut din prima, arata frumos intr-adevar. Iti face o pofta de cafea .. Mama mama

Reply
Masinaria are sigiliu de garantie pe carcasa?
Presiunea in boiler nu e nevoie sa o maresti.

Reply
Are sigiliu lipit intre carcasa si "corp"

Reply
(07-03-2013, 12:41)Entonii Wrote: Are sigiliu lipit intre carcasa si "corp"

Masinaria a luat-o din Romania?

Reply
Da, de la perfectespresso.

Reply
Tu nu ai sigiliu sebas?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)