si in cazul PID-ului pe grup, exista problema gasirii unui punct optim pentru senzor;
e ceva ce ar trebui sa mai experimentez si eu la Strega;
sigur, exista locul unde e amplasat termostatul, o gaura M3 in grup;
pare sa fie o amplasare buna la o
Bezzera BZ, care are un grup compact si deci o distributie mai uniforma a temperaturilor in volumul grupului;
dar
la Strega nu mi-a placut ca termostatul, amplasat in partea de sus a gatului de fixare a grupului, cu cele 2 rezistente sub el (asezate pe verticala - gatul e inalt - nu pe orizontala, ca la BZ), e oarecum izolat de actiune si functioneaza astfel nesincronizat cu variatiile de temperatura in mediul de sub piston, la baza cilindrului, acolo unde se petrec lucrurile interesante in grup;
acolo se reflecta cresterea mai rapida de temperatura pe durata preinfuziei cu pompa, cand cilindrul se umple cu apa, apoi scaderea treptata de temperatura in extractie;
sigur, cu puterea lor mica, cca. 100W in total, cele 2 rezistente ale incalzitorului de grup sunt menite sa mentina grupul la o temperatura medie constanta in repaus (
idle); dar amplasarea izolata a senzorului, ca si amplitudinea mare a oscilatiilor de temperatura in grup, incurca mult in obtinerea unor shot-uri consistente sau in controlul temperaturii de extractie prin
flush-and-go;
dupa mai multe incercari am ramas acum cu senzorul amplasat in
pct. 2, un bun compromis intre temperatura in zona rezistentelor (
pct. 3) si cea in zona controlata (
pct. 1)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)