Welcome Back Log In Create Account

Bezzera BZ10

[Image: 2748d45c90c663bb30e2bab33c7549b4.jpg]

Cred ca asta e. Nu am timp acum sa caut o schema explodată. Poate diseară...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Multumesc.
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim // Atom W65 //ꙄɘTTɘ WI //M47 Titan ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ

Reply
Cu plăcere. Vad ca este ușor accesibila. Poți încerca măcar sa vezi dacă este bine strânsă piulita de jos, din capătul furtunului transparent. Dacă nu merge, pare ca se desface ușor...
Bafta.

Reply
Dupa ce  am desfacut:
[Image: ajUMD5B.jpg]
[Image: ZWqkxW9.jpg]
[Image: 7orEAtr.jpg]
[Image: eCnsa82.jpg]

Video: urmeaza...

Reply

Reply
Hmm...arata binișor. Este posibil sa nu fie asta cauza...desfa-i și corpul principal și baga-le puțin în acid.

Le: am văzut și filmele. Opv-ul pare sa nu funcționeze, de aceea se duce presiunea peste 15 bar. Iar după oprire, uită-te dacă și refuleaza apa în tava... Eventual pleacă cu pf gol, ca sa fie vizibila refulare apei în tava la sfârșit. Este posibil și manometrul sa fie afectat de prea multa presiune...

Reply
(17-08-2015, 15:19)nickso Wrote: Hmm...arata binișor. Este posibil sa nu fie asta cauza...desfa-i și corpul principal și baga-le puțin în acid.

Le: am văzut și filmele. Opv-ul pare sa nu funcționeze, de aceea se duce presiunea peste 15 bar. Iar după oprire, uită-te dacă și refuleaza apa în tava... Eventual pleacă cu pf gol, ca sa fie vizibila refulare apei în tava la sfârșit. Este posibil și manometrul sa fie afectat de prea multa presiune...

Nu refuleaza in nicio situatie. Ai pm.

Reply
Urmează.... [Image: 06.gif] :  "project BZ10"  by nickso

Cool

Reply
Disuctia despre alegerea unui HX am mutat-o aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Rezolvat bz-ul...a fost vorba de o bucata de cauciuc, rupta din partea inferioara a plonjorului electrovalvei, care bloca evacuarea. Și, dacă tot a ajuns la mine, s-a ales și cu un pid Espressuino :)

[Image: 9004828eb522a545ac41081ab4237d99.jpg]

Acum este în teste sa vedem cum se comporta Espressuino pe un hx...La prima vedere, în idle, acul manometrului nu mișcă (dar oricum deadband - ul era de 0,1) iar la schimbarea temperaturii pid-ul reacționează mai greu decât presostatul (presostat care era "sigilat" cu vopsea și care necesita, din cauza vopselei, o forță considerabila pentru reglaj...Prea mare pentru cat de solid este el). Oricum, aici se vede avantajul unui pid care se poate plia pe nevoile utilizatorului... Rămâne doar sa ne dam seama care sunt cele mai bune setări.

Reply
Super  :57:

Reply
suna bine si, daca punctul de amplasare a sondei in boiler e ok, chiar ajuta la ergonomie: modifici mai usor temperatura de idle in HX;

putin off-topic, dar pe ideea de PID la BZ10:

altfel PID-ul pe boiler la un HX nu aduce imbunatatiri functionale: in orice volum termic, si in boiler, temperaturile nu sunt distribuite uniform si ele evolueaza dinamic (acele clustere de temperatura); de aceea reglajul bazat pe un senzor de presiune e mai eficient: presiunea e aceeasi in volum si schimbarile de presiune sunt sesizate mai rapid decat cele de temperatura; (la deschiderea robinetului de abur, de ex., scaderea de presiune e sesizata imediat si pstat-ul cupleaza incalzirea boilerului, in timp ce un PID asteapta putin scaderea de temperatura ca urmare a scaderii de presiune, cand apa incepe sa fiarba in boiler...)

BZ-urile Bezzera, ca si Strega, au grupul incalzit electric; deadband-ul aici este de cca. 3,5C cu o perioada de cca. 3,5 min, dar variaza in diverse puncte ale grupului, ajungand mult mai mare, sau mai mic; 
putem spune insa ca temperatura medie a grupului in idle e constanta;

flush-urile ajuta daca sunt in timing corect fata de ciclul heater-ului de grup (ceea ce e imposibil de realizat fara modificari pe masina, dar oricum greoi de operat si cu astea);
altfel, flush-ul introduce o variatie aleatorie a temperaturii (functie de ciclul incalzitorului de grup) si compromite de regula orice consistenta shot dupa shot!
ce vreau sa spun: nu am pus mana pe nici un BZ pana acum, dar nu m-ar mira ca masina sa fi fost conceputa pentru functionare fara flush!
sau, cel putin poate fi facuta asa:

astfel, cea mai importanta modificare pentru imbunatatirea calitatii shot-urilor si a manevrabilitatii masinii ar fi controlul temperaturii in grup, cu un PID!
combinat cu scaderea, daca e cazul, temperaturii de lucru a boilerului, corespunzatoare unei presiuni de 1-1,08 bar;

este ceea ce am facut la Strega mea, care are aceleasi elemente de incalzire grup si acelasi termostat de control ca si BZ10;
un PID pe grup isi dovedeste certa superioritate, fata de solutia de stoc!
daca in grupul care se mentine la o temperatura riguros constanta in idle (profil liniar), vine apa din HX mereu la o aceeasi temperatura de regim saturat (HX recuperat in idle), temperatura rezultanta a apei de extractie va evolua dupa un acelasi profil termic pentru fiecare shot!

temperatura de extractie se controleaza astfel suficient de precis, cu setarea PID-ului pentru temperatura grupului si cu setarea temperaturii/presiunii boilerului, pentru temperatura apei HX;

nu dezvolt mai mult, e totusi un experiment pe care-l recomand in baza a ce am facut deja pe Strega, dar pe care nu l-am facut pe un BZ!
cele postate, trebuie deci intelese in acest context;

in ce priveste grupul levier de la Strega, as zice totusi ca PID-ul lucreaza in conditii mai grele decat daca s-ar monta asa ceva pe BZ10: masa termica (mult) mai mare a grupului, suprafata de transfer caldura spre exterior mult mai mare si ea, distributie si mai neuniforma a temperaturilor pe suprafata etc.
plus diferentele mari de functionare intre masina cu extractie cu pompa si una cu piston cu arc;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
La amplasarea sondei am optat pentru laterala boilerului, imediat sub capacul sudat, ca sa o pot izola. Nu am găsit nicio gaura potrivita.:)

Dap...cam asta este tot ce câștigi cu pid pe hx...comoditate, mai ales când presostatul este mai mult mort decât viu.

Îmi place ideea cu pid-ul pe grup...nu cred ca mai am timp de teste cu espressorul asta, dar ar fi meritat încercată.

Reply
si in cazul PID-ului pe grup, exista problema gasirii unui punct optim pentru senzor;
e ceva ce ar trebui sa mai experimentez si eu la Strega;
sigur, exista locul unde e amplasat termostatul, o gaura M3 in grup;
pare sa fie o amplasare buna la o Bezzera BZ, care are un grup compact si deci o distributie mai uniforma a temperaturilor in volumul grupului;

dar la Strega nu mi-a placut ca termostatul, amplasat in partea de sus a gatului de fixare a grupului, cu cele 2 rezistente sub el (asezate pe verticala - gatul e inalt - nu pe orizontala, ca la BZ), e oarecum izolat de actiune si functioneaza astfel nesincronizat cu variatiile de temperatura in mediul de sub piston, la baza cilindrului, acolo unde se petrec lucrurile interesante in grup;
acolo se reflecta cresterea mai rapida de temperatura pe durata preinfuziei cu pompa, cand cilindrul se umple cu apa, apoi scaderea treptata de temperatura in extractie;

sigur, cu puterea lor mica, cca. 100W in total, cele 2 rezistente ale incalzitorului de grup sunt menite sa mentina grupul la o temperatura medie constanta in repaus (idle); dar amplasarea izolata a senzorului, ca si amplitudinea mare a oscilatiilor de temperatura in grup, incurca mult in obtinerea unor shot-uri consistente sau in controlul temperaturii de extractie prin flush-and-go;

dupa mai multe incercari am ramas acum cu senzorul amplasat in pct. 2, un bun compromis intre temperatura in zona rezistentelor (pct. 3) si cea in zona controlata (pct. 1)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(17-08-2015, 13:32)nickso Wrote: [Image: 2748d45c90c663bb30e2bab33c7549b4.jpg]

Cred ca asta e. Nu am timp acum sa caut o schema explodată. Poate diseară...
Piesa schimbata . Cei de la Bezzera au inlocuit furnizorul: [Image: 2015-09-15.jpg]
electrovalva cu trei cai si bobina (Pareker Small Electro-Pilot 3)
In partea stanga piesa inlocuita cu cea din partea dreapta .
Multumit. :57:

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)