Hello There, Guest! Login Register


Best value SBDU

#1
Sunt incepator dar am citit pe forum cat am putut de mult despre avantajele HX/DB-urilor fata de SBDU. Totusi in situatia mea unde foarte rar (2-3 ori pe an!) as fi nevoit sa fac trecerea de la cafe la abur si inapoi la abur consider ca acele avantaje nu au importanta., deci nu vreau sa deschid inca un thread cu discutii pro si contra HX/DB vs. SBDU.

Vreau cafea espresso buna, calitatea/usurinta frotarii nu ma intereseaza.
Calitatea constructiei este de asemenea un factor important. Conteaza grupul sa fie E61?

Este posibil sa obtin un espresso bun dintr-un SBDU cu un buget de 1000- 1200 euro - excluzand rasnita, este bugetata separat la alti 1000? 
Am gasit  de exemplu Bezzera Uniqa cu PID care este in buget. Pot merge pana la ECM Classica cu PID.

Ce ma sfatuiti? Dschis la sugestii pentru alte marci.

Multumesc frumos.
 
Reply
#2
Este o întrabare care m-a interesează și pe mine. Se pare ca un SBDU cu un grup E61 (sau ceva asemănător) are un pret foarte aproape de HX/DB Sad
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Iti sugerez sa arunci un ochi atent la Profitec Pro300, chiar daca depaseste bugetul alocat cu circa 15%. In varianta asta ai si marele avantaj ca nu are E61.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
Profitec Pro 300 e de luat in seama, masinarie nemteasca facuta in Italia ...din pacate nu am vazut la nimeni in semnatura, deci informatii despre el  gasesti doar in recenziile de afara. Si vine si Black Friday, poate mai scade pretul.
Gaggia Baby, Kinu M47
 
Reply
#5
(01-11-2017, 21:43)micrenda Wrote: Este o întrabare care m-a interesează și pe mine. Se pare ca un SBDU cu un grup E61 (sau ceva asemănător) are un pret foarte aproape de HX/DB Sad

Ideea mea era ca in aceeasi bani ca pentru un HX/DB entry level sa cumpar ceva calitativ mai bun dpdv al contructiei si fiabilitatitii,  cu limitarile in utilizare  de rigoare bineinteles

(01-11-2017, 21:43)VladP Wrote: Iti sugerez sa arunci un ochi atent la Profitec Pro300, chiar daca depaseste bugetul alocat cu circa 15%. In varianta asta ai si marele avantaj ca nu are E61.

De ce spui ca a nu avea grup E61 e un mare avantaj? Nu este E61 holly grail  im aterie de grupuri?
De asemena, Pro 300 nu este un DB?

(01-11-2017, 21:43)VladP Wrote: Iti sugerez sa arunci un ochi atent la Profitec Pro300, chiar daca depaseste bugetul alocat cu circa 15%. In varianta asta ai si marele avantaj ca nu are E61.

De ce spui ca a nu avea grup E61 e un mare avantaj? Nu este E61 holly grail  im aterie de grupuri?
De asemena, Pro 300 nu este un DB?
 
Reply
#6
Discutiile sunt diverse dar, dpmdv si Lelit PL41TEM face un espresso foarte bun, vezi topicul cu testul de grup din 14 octombrie, daca nu ma-nsel. Am avut aparatul si am fost multumit de el.

In prezent detin o Unica si sunt foarte incantat, stabilitatea termica e remarcabila (exista cateva filmulete pe youtube in sensul acesta) si chiar daca vei dori sa frotezi laptele, vei putea foarte usor, iti recomand acest espressor.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#7
Salut, nu va mai speriati de termeni, sau de faptul ca nu va trebuie db deoarece nu faceti latte. Un db sau un hx nu-l luati doar fiindca face aburi mai bine decat un sbdu, e si mai stabil termic decat sbdu. Sbdu stabil termic este grup saturat, care momentan pleaca de la o suma imensa.

Nu va grabiti in cautari, mergeti si testati cu mainile si ochii si gura voastra cat mai multe aparate, in special cele care urmeaza sa le cumparati.

La 1000-1500euro ai mai multe variante, eu as merge pe dual boiler fata de hx deoarece pe dual boiler am control si pot jongla cu temperatura de extractie din pid pe cand la hx nu poti face treaba asta, pe hx extragi constant la 91-93 grade, pe dual boiler pot extrage la 88 grade, in functie de ce cafea si ce rasnita am.

Eu recomand profitec 300 nou - 1300euro sau profitec 500 desigilat (nou cu garantie) 1300euro, sau un expobar brewtus de care e multumita lumea.

http://espressoperfetto.de/ausstellung-a...toure.html
https://direktkauf.idealo.de/portal/chec...ution=e1s1&abvar=DKC-2031%3AB

Referitor la rasnite, prefer sa nu ma pronunt pentru ca fata de espressor pe care-l cumperi in functie de dotari si specificatii tehnice, rasnita o cumperi in functie de gust si nevoi/necesitati, deci aici intervin papilele fiecarui individ si difera mult.
 
Reply
#8
Un HX cu E61 necesita o perioada de acomodare, nu e genul de masina pe care o pornesti si in 10-15 minute scoti prima cafea, exista o risipa de apa mai mare decat in cazul unui DB sau SBDU etc. 

Un dual boiler partial saturat, cum e Pro 300, elimina mare parte din neajunsurile unui aparat cu HX chiar daca renunti la grupul E61. 

Daca esti foarte sigur ca nu ai nevoie de abur poti merge pe un SBDU cu boiler mare, minim 300ml gen Silvia sau Quick Mill Pippa, la care sa cuplezi un controller de genul meCoffee. Faci o economie pe care o poti directiona inspre doua rasnite de exemplu, cu cutite plate/conice, care te vor ajuta mai mult in educarea gustului decat o masina mai scumpa.
 
Reply
#9
E dual boiler Profitec 300, dar cu comanda separata, deci daca nu vrei aburi nu pornesti boilerul respectiv.
Nu e cu mult mai scump decat un HX, si nu se stie cand o sa vrei sa frotezi lapte mai des si atunci ai solutia.
In plus vinzi mai usor un DB decat un HX.
Referitor la grup , parerile sunt impartite, unii cu E61, altii cu grup saturat...fiecare avand si avantaje si dezavantaje. Ca sa poti decide ce-ti place trebuie sa le studiezi, sa vezi cum functioneaza fiecare.
Gaggia Baby, Kinu M47
 
Reply
#10
am trecut prin diferite SBDU si acum folosesc un HX cu grup E61.

nu ma intorc spre SBDU in nici un caz.

la 1300 euro iai un Profitec Pro500 https://www.perfectespresso.ro/en/produs...ump--1113/
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#11
(01-11-2017, 22:33)maki Wrote: am trecut prin diferite SBDU si acum folosesc un HX cu grup E61.

nu ma intorc spre SBDU in nici un caz.

la 1300 euro iai un Profitec Pro500 https://www.perfectespresso.ro/en/produs...ump--1113/

Pentru ce o sa-l foloseasca, fix de hx sau db nu are nevoie. Smile

La fel, pentru ce am eu nevoie (espresso) n-as lua never ever un hx!
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#12
Din pacate se pare discutia merge din nou spre: nu recomand SBDU pentru ca nu se stie cand vrei abur....

Am deschis acest topic cu intentia clara de a afla un raspuns la intrebarea: pot gasi un espresor SBDU care sa faca un espresso bun in acest buget? De ce sa cumpar un DB la care sa folosesc numai un singur boiler? Asta este dilema mea.

Sa trag concluzia ca nici un SBDU nu va produce o cafea la fel de buna ca un HX/DB?

Daca acesta este raspunsul am putea inchide thread-ul. Avem raspunsul.

Ir pentru colegul Dev care sugereaza sa gustam intai. Sunt complet de acord cu el, dar fiind din provincie acest lucru este practic imposibil. Nu am nici o posibilitate in oras iar un drum la Bucurest cu transport, cazare, cheltuieli diverse ar reduce drastic bugetul pentru espressor. De aceea apelez la colegii cu experienta...
 
Reply
#13
poftim, SBDU cu E61 https://www.perfectespresso.ro/en/produs...colo--965/

si daca teava de abur iti displace, o scoti si pui un "dop" cu crom.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#14
Solutiile SBDU plus E61, chiar si cu PID, nu ofera o stabilitate termica mai buna decat un HX cu E61 fara PID. 

Iar un SBDU fara controller/PID si/sau un circuit de preincalzire e cel mai instabil termic.
 
Reply
#15
mirceat a venit cu ideea unui Bezzera BZ09 care poate fi modificat in timp cu PID pe grup si alt PID pe boiler.

Teoretic e solutia ideala, practic trebuie inginerii sa dea verdictul.

Eu am ales HX, desi beau straight espresso, nu ca sa ma asigur ca pot sa frotez lapte, la nevoie, ci a fost o alegere subiectiva, mi-a placut ideea de HX.

Acum, poate nu stiai, dar daca esti din Craiova, nu vii la Bucuresti ca sa incerci espresso, pt ca ai Hedone in oras la tine. Cu ocazia asta, te poti uita si la Honne si ai rezolvat partea cu rasnita.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#16
Daca vrei un single boiler ia-ti un single boiler. Ideea ca un db este mai bun decat un sbdu de constructie asemanatoare este cel putin ilogica. Din pacate nu stiu ce sa-ti recomand, ca nu am cautat niciodata asa ceva...dar daca tu cauti o sa gasesti cu siguranta.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#17
(01-11-2017, 21:35)Yon Wrote: -Vreau cafea espresso buna.....
-Calitatea constructiei este de asemenea un factor important. 
-Este posibil sa obtin un espresso bun...cu un buget de...1200 euro (x4,59 = 5508 lei)

Ce ma sfatuiti? Dschis la sugestii pentru alte marci.

Multumesc frumos.

La banii astia ajungi destul de sus cu optiunile si te poti alatura unei achizitii de grup la un Expoba de 5510 lei. Ex:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...2#pid74762
Opresti functionarea boilerului pentru abur si ai un super SBDU, cu PID, cu o buna stabilitate termica si care poate fi transformat intr-un DB performant in doar cateva minute (cand ai musafiri si nu numai).
In plus, rezolvi problema care te-ar putea preocupa vreodata, cea a unui upgrade si ai si o valoare de revanzare, cred eu, mai buna decat a unui SBDU cu pret apropiat.

Parerea mea!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#18
Cred ca am înțeles ce vrea sa spuna Yon:

Punem ca eu am un budget de 3000 RON pt un espressor.

Pot sa cumpăr un Lelit P41TEM nou cu approx 2000 RON dar doresc ceva mai bun.

Un HX/DB sunt în afara bugetul meu dar m-ar plăcea sa cumpăr un SBDU dar cu ceva în plus, gen finisaje ca Expobar sau grup E61 (mai ales dacă nu fac aproape niciodată lapte, sau sunt dispus sa aștept pt frotare) .

Din păcate segmentul asta de mercat nu este bine acoperit. Un SBDU cu E61 costa ca un HX/DB, si nu exista nicio logica sa iei un SBDU (chiar dacă nu sunt convins, pt ca un HX este o masina diferita de un espresor cu boiler, fiind controlul fin ale temperaturi un pic mai complicat de un SBDU cu pid).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#19
Interesanta afirmatia colegului nicso: "ideea ca un db este mai bun decat un sbdu de constructie asemanatoare este cel putin ilogica". Asta este si parerea mea, de aceea am inceput threadul.

Colegul micrenda a sintetizat correct problema: exista un SBDU mai scump decat un PL41 dar mai ieftin decat un HX/DB care sa faca un espresso bun?
Sa luam un exemplu: Bezzerra Uniqa cu PID, grup E61 este cu 1200 lei mai ieftin decat pretul Expobarului la comanda de grup. Se poate obtine pe Bezzera un espresso la fel de bun ca pe Expobar?
 
Reply
#20
Se poate obtine si pe gaggia classic espresso mai bun decat pe slayer. Nu iti pui bine intrebarea. Colegii iti recomanda dual boiler pentru ca este mai stabil termic decat un sbdu. Daca vrei sa ai sbdu calitativ trebuie sa ii faci o serie de modificari (pid extra chiar daca are, unul mai bun, plus o atentie sporita in extractie).

La dual boiler, ai stabilitate termica mai buna, ai control mai rapid al temperaturii si este mult mai simplu de folosit.

Daca bugetul tau este fix 3000ron, atunci discutia asta nu mai are rost.

Nu te pune nimeni sa-ti cumperi aparate de 50kg, dar nu inteleg ce esti asa de reticient fata de un dual boiler compact, mic, si care isi face treaba bine mersi. Oricum nu e doar ce vrei tu, e si ce vor ceilalati din jurul tau, poate tu nu bei cu lapte, dar de unde stii ca prietenii/sotia nu vrea cafea cu lapte? Sau de unde stii ca peste 1 luna iti descoperi o pasiune fata de latte art.

Eu nu cunosc nici macar 1 singura persoana care sa regrete ca a luat dual boiler. Nici una!
 
Reply
#21
Nu. Sau altfel spus, nu in mod regulat. Lumea a mers pe DB cu E61 nu neaparat fiindca aveau nevoie de DB cu E61 ci mai mult fiindca e cea mai ieftina metoda de a obtine rezultate consistente si o flexibilitate mai mare fata de HX cu E61.



Dupa cum se poate vedea in videoclip pe finalul extractiei temperatura a scazut la 86 de grade, de la 93 cat a fost fixata pe display-ul PID-ului la inceput.

Uite cum arata un SBDU cu grup incalzit electric, Bezzera BZ09, dupa mai multe upgrade-uri care au ca efect stabilitate termica de exceptie:



Se pot obtine rezultate similare cu mai putine complicatii dar ideea ar fi ca nu exista aparat SBDU cu sau fara E61 care sa ofere, in configuratie stoc, stabilitate termica comparabila cu HX cu E61 sau DB cu E61 si PID.
 
Reply
#22
(02-11-2017, 09:10)Yon Wrote: Interesanta afirmatia colegului nicso: "ideea ca un db este mai bun decat un sbdu de constructie asemanatoare este cel putin ilogica". Asta este si parerea mea, de aceea am inceput threadul.
asta-i si parerea mea: un SBDU folosit numai pt cafea e cam aceiasi chestie cu un DB la care nu aprinzi boilerul pt frotat. nu inteleg de unde ar putea sa vina stabilitatea termica in plus. asta presupunand ca au boilere de capacitati asemanatoare si dacaq unu-i dotat cu E61 si celalalt e.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#23
S-a mai discutat ca exista un impact deloc de neglijat daca inchizi boiler-ul de abur, cel putin la brewtus
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#24
Impact asupra...afisajului pid-ului, nu? Ca daca un e61 cu boiler de 1,5l ar suferi grav din cauza aportului de 120ml de apa la temperatura camerei (cam atata se foloseste pt un shot dublu) atunci restul espressoarelor de pe piata ar cam trebui sa dispara. Bine, asta este doar o parere, nu am facut teste care sa o sustina...facem cand i-o veni scace-ul lui RazvanMB, daca e dispus.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#25
E mai greu sa găsești boiler asa mare la un SBDU cu E61. Un HX are alt comportament.
 
Reply
#26
(02-11-2017, 09:36)dev Wrote: Nu. Sau altfel spus, nu in mod regulat. Lumea a mers pe DB cu E61 nu neaparat fiindca aveau nevoie de DB cu E61 ci mai mult fiindca e cea mai ieftina metoda de a obtine rezultate consistente si o flexibilitate mai mare fata de HX cu E61.



Dupa cum se poate vedea in videoclip pe finalul extractiei temperatura a scazut la 86 de grade, de la 93 cat a fost fixata pe display-ul PID-ului la inceput.

Uite cum arata un SBDU cu grup incalzit electric, Bezzera BZ09, dupa mai multe upgrade-uri care au ca efect stabilitate termica de exceptie:



Se pot obtine rezultate similare cu mai putine complicatii dar ideea ar fi ca nu exista aparat SBDU cu sau fara E61 care sa ofere, in configuratie stoc, stabilitate termica comparabila cu HX cu E61 sau DB cu E61 si PID.

Primul videoclip este profund dezinformant deoarece nu se specifica de cat timp a fost pornit aparatul, cate shoturi s-au facut in ce secventa etc.

Un film “mai concret” ar fi acesta: https://youtu.be/qMsSXYK_bBU

In cazul meu, dupa o incalzire de 45 de minute, incep extractia la 93 de grade si o termin fix in acelasi parametru, nici macar 1 grad diferenta, ma refer la temperatura afisata pe pid, ca in filmuletul cu Luca B.

Deasemenea, pentru o corecta informare, indrum pe colegi sa nu emita clisee preluate din eter.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#27
Temperatura afisata pe pid nu este relevanta in cazul unei extractii.
 
Reply
#28
(02-11-2017, 11:35)Denis Wrote: Temperatura afisata pe pid nu este relevanta in cazul unei extractii.

E relevanta prin comparatia cu descresterea din filmul prezentat de dev, n-am spus altceva.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#29
Nu vad ce interes ar avea sa dezinformeze Luca Bezzera dar sales pitch-ul la Unica e încălzirea mai rapida fata de un HX. Parca el zice ceva de 10-15 minute.
 
Reply
#30
Quote: 
@Yon : Dilema ta e dilema multor espressomani incepatori. Daca vrei doar espresso SBDU va face o cafea la fel de buna ca si un DB. Exista totusi niste detalii in privinta impactului asupra cafelei : 

SDBU de regula nu are grup E61 ( din cate stiu, poate sunt si exceptiii) si nu beneficiaza de preinfuzia "naturala" a acestui tip de grup .Preinfuzia E61 te ajuta ca si incepator, este mai iertatoare pentru ca atenueaza channeling ul si eventuale erori de tampare / dozare. Doar in acest mod poti spune ca te ajuta sa scoti un espresso "mai bun". Daca stii ce faci si ai experienta preinfuzia asta predefinita te poate si incurca in anumite situatii pt ca te limiteaza.  In schimb, un SDBU folosit doar pentru cafea poate fi foarte stabil, mai ales daca are un boiler de peste 400 de ml. Totusi, ai nevoie de PID obligatoriu. Daca nu e dotat standard trebuie sa i pui. @Nikso te poate ajuta aici, mi a montat si mie.

DB cum e Expobar, cel mai avantajos ca si pret, are din start grup E61, deci avantajele si dezavantajele de mai sus. Nu va fi mai stabil termic decat un SDBU nici macar la extractii consecutive, decat daca vorbim de SDBU cu boilere de 250 ml, adica foarte mici. Daca ai boiler peste 400 ml SBDU sunt sanse mari sa fie chiar mai stabil daca ii dai un timp de recovery de 2 -3 min si ai PID sa urmaresti asta. Totusi, DB are abur pentru bauturi cu lapte foarte bun, la discretie.

Ar mai fi o varianta de mijloc, Single Boiler si thermoblock pentru abur. Ai stabilitatea termica pe cafea si ai un abur la discretie din termobloc, mai slab calitativ decat la DB, adica mai umed. Asta inseamna ca o sa dureze cu 10-15 secunde in plus sa faci un lapte dar o sa iasa. Eu personal as recomanda in cazul tau ori asta sau SDBU cu PID.

Cafea buna vei face pe toate, daca vei invata principiile de baza. Sunt multe teste blind in care SDBU sau E61 castica in fata grupului saturat. Calitatea cafelei nu depinde de tipul de grup ales, ci de priceperea operatorului dublata de cunoasterea regimului termic al masinii folosite.

Revin cu o completare : Bezzera Unica are grup E61 si e SDBU si are si PID. Deci poti sa ai si pe SDBU preinfuzia tip E61, care ajuta. Boilerul este 500 ml deci e stabil termic, mai putin partea de grup E61, care este un pic fluctuanta pe extractii consecutive, dar in ceasca nu se va simti diferenta mereu, depinde de gradul de prajire al cafelei folosite.

(02-11-2017, 11:35)Denis Wrote: Temperatura afisata pe pid nu este relevanta in cazul unei extractii.

Asta cam asa e. Toate videoclipurile prezentate mai sus au mari lipsuri de informare si de rigurozitate in evaluare.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)