E mai greu in Romania pentru fanii lager pt ca cine si-a deschis o berarie artizanala si a dorit sa faca treaba buna a dorit in general sa surprinda nu sa danseze pe variatiuni ale aceleiasi teme. Si pe linie de beri craft suntem jucatori de nivel mondial, castigam premii internationale, chiar suntem bine. Atat ca nu avem volume, cota de piata fiind 1% doar, dupa un articol recent in ZF.
Eu nu sunt fan lager pt ca nici nu prea beam bere pana sa descoper ale-urile romanesti craft acum vreo 5 ani cred. Dar in cazurile cand "nu am scapare" am vazut ca mai amaruie si mai putin acidulata ar fi Kozel, intre berile comerciale. Apropo, la noi este o boala sa producem beri comerciale excesiv de carbonatate, nu inteleg corporatiile astea... Despre ingredientele din ele
au scris in 2015 Rise Project, fiecare isi asuma ce baga in gura...
Pe lager artizanal gasiti oricand beri exemplare si ma refer aici la Pilsdet de la Blackout sau cele de la Ironic (fratele fondator Ground Zero), Bere a la Cluj, chiar Hop Hooligans pe unele editii.
Insa in opinia mea oricine vrea sa faca pasul dinspre lager spre ale trebuie sa incerce din prima Hop Hooligans - Crowd Control. De aici se pot croi alte drumuri noi, de la "nu imi place deloc", la "wow ce naiba am baut in viata asta pana acum" sau macar deschideri de drumuri asemanatoare spre beri mai putin fructate, mai putin amare (desi e semn foarte rau la bere cand nu are amar).
Pentru cei mai viteji, eventual amatori de cafele acide, exista genul sour, care poate parea sport extrem sau chiar adjuvant vomitiv in unele cazuri :) insa dupa 3 IPA, altfel se unge instalatia cu o bere sour.
La final desertul...acolo unde imperial stout-ul artianal romanesc se bate lejer cu orice bere internationala de top, mai ales ca ai nosti au prins repede tehnica maturarii in butoaie ce au apartinut distileriilor de diverse bunatati. Exista exemplare de stout-uri romanesti care au mers pana la 16%, cinste lor!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper