22-10-2021, 14:51
In ultima saptamana mi-a ajuns pe mana un espressor nou in peisajul dual boilerelor - Bellezza Bellona - si asa cum voi face in viitor si cu alte modele, l-am luat la analizat ca sa cunoastem mai bine alternativele pe fiecare segment. Inca nu este un espressor pus la imprumut in sectiunea dedicata din forum dar nu ar fi exclus sa se intample.
Highlights Bellona:
- doua boilere din inox, cel de aburi de 1l, cel de brew de 0.5l
- PID ce controleaza ambele boilere
- preinfuzie reglabila pe timp
- cronometru care porneste automat la inceputul extractiei
- manometru single pentru extractie cu presiune reglata la 9 bar si valva de ajustare presiune sub espressor, accesibila deci fara desfacerea aparatului.
- exterior total din inox
- teava de aburi cu 3 gauri
- grup de 58mm
Le luam pe rand, cu explicatii
Espressorul este dezvoltat de o companie din Heidelberg, Germania si se vede asta in constructia aparatului, in finisajele fara cusur, dar fabricarea este in China (daca n-ai sti, nu ai avea niciun semn). Aparatul pare bine inchegat, carcasa este total din inox, nu vibreaza necontrolat, greutatea maricica fiind un semn bun as spune - 23kg. Din ce am vazut in showroom culoarea alba e cea mai frumoasa, dar si negrul avut de mine e foarte ok. Dimensiunille sunt destul de slim pentru un DB, chiar daca se putea sa fie si mai ingust (27cm latime vs 29 Bianca spre exemplu)
![[Image: lMmOQkh.jpg]](https://i.imgur.com/lMmOQkh.jpg)
![[Image: OYCFJXy.jpg]](https://i.imgur.com/OYCFJXy.jpg)
![[Image: YfrFWa4.jpg]](https://i.imgur.com/YfrFWa4.jpg)
![[Image: DVulik5.jpg]](https://i.imgur.com/DVulik5.jpg)
![[Image: sZ8i3HO.jpg]](https://i.imgur.com/sZ8i3HO.jpg)
Rezervorul de apa este in exterior, dupa cum se vede, sub forma unui recipient de 1.8l, din sticla groasa (nu plastic), in care intra o tevusca lunga din inox fixata ermetic.
Aici avantajul ar fi ca poti pozitiona unde vrei rezervorul in functie de locul fiecaruia pe blat, iar acesta e din sticla apropo de unele discutii despre utilizarea plasticului in contact cu apa. Cumva un dezavantaj ar fi locul ocupat pe blat in plus fata de espressor dar aici as puncta un lucru - dupa cum se vede, la spate, furtunul care leaga espressorul cu rezervorul nu pleaca intr-un "L" intors din aparat ci drept, astfel incat oricum trebuie sa departezi espressorul de perete. Deci din aceste doua relative minusuri combinate iese plusul ascunderii rezervorului in spatele espressorului, pentru ca oricum vei fi nevoit sa il departezi de perete, rezultand o adancime totala ocupata pe blat de 40cm sau de 31cm daca tii rezervorul in alta pozitie, spre exemplu in lateral. Orientativ, Bianca mea ocupa pe adancime 48cm cu rezervorul in spate si 39 cu el in lateral.
Deasupra espressorului vedem suportul de cesti, cu un "gardulet" metalic pentru a nu cadea cestile, fara gauri in carcasa (se evita cumva riscul de a picura apa inauntru din cestile ude dar nu va bazati pe asta si folositi cesti scurse de apa), aerisirea fiind pe spate.
![[Image: uf22Jju.jpg]](https://i.imgur.com/uf22Jju.jpg)
Grupul este de 58mm iar sita de dus se scoate prin slabirea surubului central (deci mai usor de accesat pt incepatori decat scoaterea sitei la E61), surubul fiind "ingropat" in mijlocul sitei nu proeminent. Nu stiu daca exista compatibilitate IMS pentru sita de dus, probabil vom afla.
Partea frontala vine cu cele 4 butoane (apa fierinte pe teava dedicata, dozare 1, dozare 2, dozare fara timer), manometrul si PID-ul. Reglarea temperaturii se face nu doar apasand +/- ci intrand in meniu, adica se apasa SET, apoi derulezi la parametrii H1 si H2 de unde cu +/- alegi temperatura boilerului dorit. Tot acolo in meniu mai exista un meniu de ECO ce se refera la timpul de intrare in stand by, din alt meniu se va putea opri boilerul de aburi, iar din altul se vor putea controla timpii de preinfuzie sau timpii butoanelor de dozare. Destul de configurabil as spune. Nu exista si optiune sau trick de ajustare a debitului de apa in preinfuzie in functie de temperatura boilerului de aburi (cum ar fi la PL92) deci se regleaza doar secundele de umezire a pucului la debitul standard.
![[Image: YgYwg4i.jpg]](https://i.imgur.com/YgYwg4i.jpg)
Piesa de rezistenta in design o constituie maneta pentru aburi, "imprumutata" de pe unele profesionale cunoscute, cu doua pozitii on / off. Trebuie sa spun ca au gandit bine aici actionarea pentru ca la trecerea ei pe ON ai un delay de o secunda pana pleaca aburul, acesta intrand direct la presiune maxima. Spun asta pentru ca ai un scurt ragaz in care sa revii cu mana pe latiera si sa o tii cu ambele maini in pozitia corecta, mai ales la inceput de drum fiind "un soc" sa primesti un mare jet de aburi si sa nu fii pregatit sa tii bine cana in pozitie corecta.
![[Image: 2wsQul6.jpg]](https://i.imgur.com/2wsQul6.jpg)
Teava de aburi este cu 3 gauri iar la 135 de grade espressorul performeaza chiar excelent in ce priveste presiunea de aburi si puterea de a face mult doritul vartej. Daca il aveti pentru prima oara in fata verificati temperatura boilerului de aburi pentru ca al meu era initial pe 125 si nu pot spune ca eram incantat pentru ca nu pornea vartejul. Cum l-am trecut pe 135 de grade a pornit si locomotiva
, avand nevoie de 20s pentru a obtine o crema "vopsea" intr-o latiera de 600ml. Mai jos un clip cu aburul liber si altul cu o frotare (de la Razvan caci pe al meu l-am sters din greseala)
![[Image: tQu1hP8.jpg]](https://i.imgur.com/tQu1hP8.jpg)
Portafiltrul este greu, solid, la fel ca in cazul oricarui alt espresso bine facut si vine tot ca de obicei cu doua site, una single si una double. Eu am folosit direct o sita IMS de 20g, H26 si a intrat bine dar cea VST de 20g nu intra perfect fiind ceva mai adanca. Probabil e nevoie de un portafiltru fara fund (cel E61 s-a potrivit) ca sa poti merge pe site mai adanci. Sita originala o vad suportand cam 17-18g maxim.
![[Image: cVdDJ42.jpg]](https://i.imgur.com/cVdDJ42.jpg)
Extractiile ies bine, cum era de asteptat, temperatura se schimba repede, boilerul de brew fiind asezat chiar deasupra grupului. Nu am stat sa fac comparatii detaliate de gust cu E61, era prea complicat dar shot-urile ies in aceeasi linie principala de gust, avand in vedere constructia buna a aparatului. Adica nu am stat sa caut diferentieri de note, pur si simplu am tras aceeasi cafea buna ("Anisoara" de la Dropshot) si pe Bianca si pe Bellezza, pe aceesi rasnita (dupa niste calibrari) si n-am constatat in extractiile simple, directe, de 25s, vreo diferenta notabila a aromelor principale, in afara unei subtile amprente a grupului E61 care ma face si in prezent sa il pastrez (dar asta e o alta discutie).
Oricum, faptul ca Bellezza Bellona are acea preinfuzie programabila pe timp va ajuta in diversificarea extractiilor, alaturi de metodele clasice de "jonglare" (schimbare temperatura, doza etc). Trebuie doar rabdare si acomodare alaturi de experimentare fara frica
La interior se vede mult metal, o pompa bine fixata ce nu transmite vibratii suparatoare in carcasa, boilerul de aburi izolat, anumite valve sigilate (probabil pentru a nu interveni inutil caci exista reglaj de presiune dedesubt). Nu imi dau seama daca se putea face mai mult, adica daca anumite trasee puteau fi pe metal in loc de silicon / teflon caci in interior e nevoie si de tuburi flexibile pe anumite legaturi.
![[Image: 249wyww.jpg]](https://i.imgur.com/249wyww.jpg)
![[Image: rgIqCok.jpg]](https://i.imgur.com/rgIqCok.jpg)
Pun si o privire de sus cu PL92 Elizabeth spre comparatie. Personal nu am stat sa detaliez diferentele de componente dar daca observati voi ceva ca plusuri si minusuri puteti posta.
![[Image: t9rsrNa.jpg]](https://i.imgur.com/t9rsrNa.jpg)
In concluzie putem spune ca avem in fata inca un Dual Boiler performant, demn de luat in considerare in orice demers de cautare si analiza conform criteriilor noastre din forum, iar daca ne uitam si la costuri, conform reducerilor pentru espressomani la Tastecrafters, Bellona este la ora actuala cel mai accesibil DB din piata, pretul sau fiind acum 5000 lei. Inteleg ca in viitor nu va ramane asa datorita contextului international, ramane sa vedem...
Highlights Bellona:
- doua boilere din inox, cel de aburi de 1l, cel de brew de 0.5l
- PID ce controleaza ambele boilere
- preinfuzie reglabila pe timp
- cronometru care porneste automat la inceputul extractiei
- manometru single pentru extractie cu presiune reglata la 9 bar si valva de ajustare presiune sub espressor, accesibila deci fara desfacerea aparatului.
- exterior total din inox
- teava de aburi cu 3 gauri
- grup de 58mm
Le luam pe rand, cu explicatii
Espressorul este dezvoltat de o companie din Heidelberg, Germania si se vede asta in constructia aparatului, in finisajele fara cusur, dar fabricarea este in China (daca n-ai sti, nu ai avea niciun semn). Aparatul pare bine inchegat, carcasa este total din inox, nu vibreaza necontrolat, greutatea maricica fiind un semn bun as spune - 23kg. Din ce am vazut in showroom culoarea alba e cea mai frumoasa, dar si negrul avut de mine e foarte ok. Dimensiunille sunt destul de slim pentru un DB, chiar daca se putea sa fie si mai ingust (27cm latime vs 29 Bianca spre exemplu)
![[Image: lMmOQkh.jpg]](https://i.imgur.com/lMmOQkh.jpg)
![[Image: OYCFJXy.jpg]](https://i.imgur.com/OYCFJXy.jpg)
![[Image: YfrFWa4.jpg]](https://i.imgur.com/YfrFWa4.jpg)
![[Image: DVulik5.jpg]](https://i.imgur.com/DVulik5.jpg)
![[Image: sZ8i3HO.jpg]](https://i.imgur.com/sZ8i3HO.jpg)
Rezervorul de apa este in exterior, dupa cum se vede, sub forma unui recipient de 1.8l, din sticla groasa (nu plastic), in care intra o tevusca lunga din inox fixata ermetic.
Aici avantajul ar fi ca poti pozitiona unde vrei rezervorul in functie de locul fiecaruia pe blat, iar acesta e din sticla apropo de unele discutii despre utilizarea plasticului in contact cu apa. Cumva un dezavantaj ar fi locul ocupat pe blat in plus fata de espressor dar aici as puncta un lucru - dupa cum se vede, la spate, furtunul care leaga espressorul cu rezervorul nu pleaca intr-un "L" intors din aparat ci drept, astfel incat oricum trebuie sa departezi espressorul de perete. Deci din aceste doua relative minusuri combinate iese plusul ascunderii rezervorului in spatele espressorului, pentru ca oricum vei fi nevoit sa il departezi de perete, rezultand o adancime totala ocupata pe blat de 40cm sau de 31cm daca tii rezervorul in alta pozitie, spre exemplu in lateral. Orientativ, Bianca mea ocupa pe adancime 48cm cu rezervorul in spate si 39 cu el in lateral.
Deasupra espressorului vedem suportul de cesti, cu un "gardulet" metalic pentru a nu cadea cestile, fara gauri in carcasa (se evita cumva riscul de a picura apa inauntru din cestile ude dar nu va bazati pe asta si folositi cesti scurse de apa), aerisirea fiind pe spate.
![[Image: uf22Jju.jpg]](https://i.imgur.com/uf22Jju.jpg)
Grupul este de 58mm iar sita de dus se scoate prin slabirea surubului central (deci mai usor de accesat pt incepatori decat scoaterea sitei la E61), surubul fiind "ingropat" in mijlocul sitei nu proeminent. Nu stiu daca exista compatibilitate IMS pentru sita de dus, probabil vom afla.
Partea frontala vine cu cele 4 butoane (apa fierinte pe teava dedicata, dozare 1, dozare 2, dozare fara timer), manometrul si PID-ul. Reglarea temperaturii se face nu doar apasand +/- ci intrand in meniu, adica se apasa SET, apoi derulezi la parametrii H1 si H2 de unde cu +/- alegi temperatura boilerului dorit. Tot acolo in meniu mai exista un meniu de ECO ce se refera la timpul de intrare in stand by, din alt meniu se va putea opri boilerul de aburi, iar din altul se vor putea controla timpii de preinfuzie sau timpii butoanelor de dozare. Destul de configurabil as spune. Nu exista si optiune sau trick de ajustare a debitului de apa in preinfuzie in functie de temperatura boilerului de aburi (cum ar fi la PL92) deci se regleaza doar secundele de umezire a pucului la debitul standard.
![[Image: YgYwg4i.jpg]](https://i.imgur.com/YgYwg4i.jpg)
Piesa de rezistenta in design o constituie maneta pentru aburi, "imprumutata" de pe unele profesionale cunoscute, cu doua pozitii on / off. Trebuie sa spun ca au gandit bine aici actionarea pentru ca la trecerea ei pe ON ai un delay de o secunda pana pleaca aburul, acesta intrand direct la presiune maxima. Spun asta pentru ca ai un scurt ragaz in care sa revii cu mana pe latiera si sa o tii cu ambele maini in pozitia corecta, mai ales la inceput de drum fiind "un soc" sa primesti un mare jet de aburi si sa nu fii pregatit sa tii bine cana in pozitie corecta.
![[Image: 2wsQul6.jpg]](https://i.imgur.com/2wsQul6.jpg)
Teava de aburi este cu 3 gauri iar la 135 de grade espressorul performeaza chiar excelent in ce priveste presiunea de aburi si puterea de a face mult doritul vartej. Daca il aveti pentru prima oara in fata verificati temperatura boilerului de aburi pentru ca al meu era initial pe 125 si nu pot spune ca eram incantat pentru ca nu pornea vartejul. Cum l-am trecut pe 135 de grade a pornit si locomotiva

![[Image: tQu1hP8.jpg]](https://i.imgur.com/tQu1hP8.jpg)
Portafiltrul este greu, solid, la fel ca in cazul oricarui alt espresso bine facut si vine tot ca de obicei cu doua site, una single si una double. Eu am folosit direct o sita IMS de 20g, H26 si a intrat bine dar cea VST de 20g nu intra perfect fiind ceva mai adanca. Probabil e nevoie de un portafiltru fara fund (cel E61 s-a potrivit) ca sa poti merge pe site mai adanci. Sita originala o vad suportand cam 17-18g maxim.
![[Image: cVdDJ42.jpg]](https://i.imgur.com/cVdDJ42.jpg)
![[Image: Y2CsKWI.jpg]](https://i.imgur.com/Y2CsKWI.jpg)
Extractiile ies bine, cum era de asteptat, temperatura se schimba repede, boilerul de brew fiind asezat chiar deasupra grupului. Nu am stat sa fac comparatii detaliate de gust cu E61, era prea complicat dar shot-urile ies in aceeasi linie principala de gust, avand in vedere constructia buna a aparatului. Adica nu am stat sa caut diferentieri de note, pur si simplu am tras aceeasi cafea buna ("Anisoara" de la Dropshot) si pe Bianca si pe Bellezza, pe aceesi rasnita (dupa niste calibrari) si n-am constatat in extractiile simple, directe, de 25s, vreo diferenta notabila a aromelor principale, in afara unei subtile amprente a grupului E61 care ma face si in prezent sa il pastrez (dar asta e o alta discutie).
Oricum, faptul ca Bellezza Bellona are acea preinfuzie programabila pe timp va ajuta in diversificarea extractiilor, alaturi de metodele clasice de "jonglare" (schimbare temperatura, doza etc). Trebuie doar rabdare si acomodare alaturi de experimentare fara frica

La interior se vede mult metal, o pompa bine fixata ce nu transmite vibratii suparatoare in carcasa, boilerul de aburi izolat, anumite valve sigilate (probabil pentru a nu interveni inutil caci exista reglaj de presiune dedesubt). Nu imi dau seama daca se putea face mai mult, adica daca anumite trasee puteau fi pe metal in loc de silicon / teflon caci in interior e nevoie si de tuburi flexibile pe anumite legaturi.
![[Image: 249wyww.jpg]](https://i.imgur.com/249wyww.jpg)
![[Image: rgIqCok.jpg]](https://i.imgur.com/rgIqCok.jpg)
Pun si o privire de sus cu PL92 Elizabeth spre comparatie. Personal nu am stat sa detaliez diferentele de componente dar daca observati voi ceva ca plusuri si minusuri puteti posta.
![[Image: t9rsrNa.jpg]](https://i.imgur.com/t9rsrNa.jpg)
In concluzie putem spune ca avem in fata inca un Dual Boiler performant, demn de luat in considerare in orice demers de cautare si analiza conform criteriilor noastre din forum, iar daca ne uitam si la costuri, conform reducerilor pentru espressomani la Tastecrafters, Bellona este la ora actuala cel mai accesibil DB din piata, pretul sau fiind acum 5000 lei. Inteleg ca in viitor nu va ramane asa datorita contextului international, ramane sa vedem...
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Past: #Expobar Brewtus IV #K30