(02-08-2017, 14:06)SudTeamRomania Wrote: drept pentru care cu ocazia asta an renunțat definitiv la râșnițe tehnologizate și electronicizate :), simple, motor+contact și atât.
Asta a fost si gandirea mea si totodata motivul pentru care am ajuns la Ceado E5P. Nu poti sa dai mai multe produse, total diferite intre ele ca si "optionale", la aceeasi bani si cu performante la rasnire asemanatoare, fara sa fie diferenta destul de mari intre ele.
Sette imi da acelasi feeling precum Vario, doar ca la capitolul macinare "ar trebui" sa fie si mai ok datorita cutitelor conice. Dar ce ma descurajeaza la o rasnita Sette ? Greutatea, plasticul, electronica, faptul ca transmisia este facuta prin componente aditionale, fapt ce indeparteaza si mai mult de la simplitatea si rolul unei rasnite.
Modelul 270W are reviewuri mult mai slabe decat modelul 270 fara cantar, si se pot gasi o gramada de filmulete unde acel cantar duce la complicatii majore si impiedicarea utilizatorului sa faca efectiv o rasnire simpla.
Si reviewul de la Crew explica ca rasneste bine, dar trebuie sa ai grija mare la folosire, si anume daca rasnesti prea vin, risti sa infunzi rasnita extrem de usor si cu consecinte destul de grave. Alt dezavantaj, necesita 60 secunde pauza la fiecare rasnire, fie ea de 5 secunde sau de 30 secunde.
Consider ca asta a fost o greseala majora care s-a facut si in cazul Vario Home. Lumea s-a bucurat atat de mult pentru faptul ca rasnita performeaza la capitolul de baza, si anume rasnire, incat a ignorat toate celelalte lucruri care intra in balanta si in gandirea sanatoasa. Astfel ca s-a creat hypeul si dupa ceva vreme de folosire, au si inceput sa apara urmarile.
Gaggia MDF, o rasnita construita ca un tank, cu toate ca e din plastic, limitata ca si performanta 1. este stepped (dar poate fi foarte simplu modata in steppless, cu ajutorul benzii de teflon), si 2. setata la cea mai fina rasnire posibila, adica treapta 1, nu blocheaza espressorul, ceea ce inseamna ca pe un fel de cafea poate sa reactioneze ok, pe alt fel poate sa produca doar 30ml in 25s.
Desi total departe de mine gandul impotriva tehnologizarii, totusi cand vine vorba de espresso, am impresia ca trebuie pastrata o mare parte din simplitatea procesului. Ma uitam si la urmatoarele modele de espressoare comerciale, care efectiv au doar un singur ecran cu touch, selectezi ce profil vrei, modifici curba temperaturii in ce fel vrei si in ce moment al extractiei vrei, si datorita ecranului cu touch, nici nu mai pot sa zic: "apesi un singur buton si gata". Asta e si motivul pentru care ma oftic ca Strega are pompa vibratoare, fiind un espressor cu lever, ia din imersia si feelingul de baza.
E ca si cum as fi pasionat de goblenuri sau de mileuri, si fac ce fac si ajung sa le fac automat, fara sa mai tin eu acul si ata.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.