Hello There, Guest! Login Register


BUCKEYE BC2 prajitor de cafea

#1
A calatorit 3 luni si a sosit “locomotiva”, un BUCKEYE BC2 (sau BK 600 ori WK 600).
Am aflat si m-am documentat despre acest model de pe forumul american, unde este o comunitate numeroasa de utilizatori, iar distribuitorul de acolo, BCROASTERS, este foarte activ si Randi foarte amabil.
L-am achizitionat din China, direct de la distribuitorul local al  producatorului. 

Am pus cuptorul in functiune si am inceput o noua etapa de invatare si de experimentare.
Prajitorul este o forta si aduce o experienta complet diferita fata de cuptorul anterior, cu incalzire electrica.
Am facut cateva prajiri si sunt placut surprins de ce poate sa faca acest model, de cat este de versatil.
Are “muschi” e “nervos” dar, totodata foarte sensibil, ascultator, usor de manevrat si de condus.
Luat cu binisorul, ajunge sa faca exact ce vrea utilizatorul

Pe scurt, functioneaza cu gaz GPL, controlul gazului foarte fin si precis, cu afisaj pe instrumentul de masurare a presiunii, are control electronic al motorului pentru aer, dublat cu unul manual si masurat cu indicator de presiune foarte precis, control electronic pentru turatia motorului, un colector de pleava, foarte eficient de  tip ciclon si un motor separat pentru racirea boabelor in tava (700 de grame au fost racite in max 2 minute), lampa LED incorporata, pentru iluminarea sarjei.
Modificarile facute asupra debitului de gaz sau al celui de aer, in timpul prajirii, se vad rapid pe cele doua afisaje LCD ale temperaturilor in aer si in boabe.

Cuptorul are doua componente. Prajitorul, care cantareste cca 45 kg (cam cat un Bugster sau un GS3) si racitorul de cafea cu tava de colectare, cam 15 kg (total ansamblu putin peste 60 kg) 
Are sweet spot la 700-800 de grame, insa poate praji cu usurinta 1kg la o sarja, la nevoie poate si ceva peste.
Am prajit doua sarje de 700 grame si nu am folosit mai mult de 1/3 din puterea arzatorului si a aerului.
Am multe de experimentat si de invatat. Puterea celor 3 arzatoare, a fluxului de aer, usurinta controlului asupra parametrilor cuptorului ofera posibilitati multiple de abordare a procesului de prajire.

Cateva poze cu cuptorul si cu prima experienta de prajire, o Brazilia naturala, dusa putin mai sus ca sa fac si o “asezonare” a prajitorului.

[Image: tAAgmFU.jpg][Image: qcGnoAR.jpg][Image: bl0acxV.jpg][Image: 1bkN4U0.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#2
Felicitări pentru achiziție! Este, cu siguranță, o premieră în
România cu un astfel de prăjitor. Succes în continuare și aștept cu interes impresii "calde"!
 
Reply
#3
Arata super. Succes in descoperirea lui.
Pot sa intreb cat a costat ?
MaraX <> EurekaMignonSDCrom <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> AeroPres
 
Reply
#4
(13-03-2022, 13:06)Kosti Wrote: Arata super. Succes in descoperirea lui.
Pot sa intreb cat a costat ?

 Multumesc!

Am cerut oferta pentru cuptor in Octombrie 2021. 
Intre timp pretul a suferit modificari.
A crescut mult dolarul american si raportul de conversie in Eur.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#5
(13-03-2022, 13:06)Kosti Wrote: Arata super. Succes in descoperirea lui.
Pot sa intreb cat a costat ?

Mai jos postez adresa la care am corespondat pentru oferta, informatii, orice cu referire la prajitor.
Alice este persoana cu care am tinut legatura.
Foarte amabila, operativa, competenta si dispusa sa raspunda prompt la orice intrebare pe subiect.
Email: sales8@wintopmachinery.com
sau
Whatsapp :+86 18338380930
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
Incep sa il stapanesc si sa obtin rezultate in zona asteptarilor.
Prajesc odata la doua saptamani, sarje de 700-800 de grame, motiv pentru care durata de invatare sa prelungeste.
L-am pozitionat pe un carucior mobil si il aduc langa hota cand am nevoie.
Este foarte usor de folosit in acest mod! 
Experienta acumulata in toti anii in care am prajit electric este de un mare folos.

O constatare, ce se contureaza ca o certitudine, este ca pe acest cuptor, care functioneaza cu gaz lichefiat, cu o circulatie a aerului fierbinte precis masurabila, cu o racire foarte rapida a boabelor evacuate, prajelile au o amprenta de gust cu nuante usor diferite dar sesizabile fata de cuptorul de dinainte, cu incalzite electrica.

[Image: OHyzjC6.jpg][Image: IRDgfqG.jpg]

Consider ca trecerea la un asemenea cuptor reprezinta un pas inainte.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
salutare!
nu am mai intrat de multe luni pe forum, chiar ma gandeam ce cuptor ti-ai luat. ca doar nu era sa stai pe tusa. Am vazut ca ai vandut espressorul, cuptorul dar era clar ca nu renunti la cafea.
oricum, felicitari, arata a cuptor adevarat.
Eu am acelasi cuptor facut de mine cu vreo 10 ani in urma. Gaz, 500 grame, aer ecc. Nuam decat o sonda ET. ca idee ma bate gandul sa vad care e treaba cu solutia artisan. Daca ai in plan sa faci ceva de genul, poat deschidem un topic, nu imi este prea clar ce trebuie cumparat , cum se instaleaza.
Tot cz fapt divers, ori m-am tampit eu si nu mai stiu ce fac, ori cafeaua verde achizitionata este de slaba calitate dar de multe luni nu am rezultate bune. Cafeaua se prajeste bine dar nu are arome , e destul de fada.Am luat acum niste cafea etiopia, kenia, nicarauga...cu scoruri mari, 83, 85...vreau sa vad daca obtin ceea ce obtineam mai demult.
Apropo, cam ce procent de pierdere ai dupa prajire? eu am cam 16 si este ok pentru espresso, Am facut una cu 14 si este acida rau. Smile
Numai bine si sa stapinesti sanatos aparatul.
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made
 
Reply
#8
Salut Hadriano!

Asa este, nu te-am mai “vazut” demult pe aici.

E greu doar cu sonda ET. O sonda BT, bine amplasata te ajuta mult ca sa stii cum stai cu caldura si in boabe. Altfel nu stiu cum reusesti sa tii ET peste BT si sa ai transfer de caldura si prin convectie (aer-boabe).

Gasesc foarte util si Artisan ul. Ajuta mult ca sa actionez in timp util asupra gazului si aerului si sa merg pe un traseu termic pentru o prajire cat mai corecta. 
Cuptorul este foarte ok, are putere pe arzatoare si pe aer, suficienta ca sa pot face si prajeli nordice de 6-7 minute dar si traditionale de 10-12 min, pe aceeasi sarja. Nu doar este lucrat ok dar are si componente de calitate, majoritar japoneze.

Avand capacitatea binisor peste Hottop-ul de dinainte, acum prajesc mai rar.
De aia imi si ia ceva timp sa invat sa il stapanesc. De ex inca lucrez la viteza de rotatie a tamburului, la circulatia aerului si puterea gazului ca sa nu scap curba ET sub BT. Pe intreaga durata a prajirii.
Pe HB sunt mai multi utilizatori ai acestui model si o multime de experiente impartasite.

Cat despre cum lucreaza Artisan pe un computer este alta poveste.
De ex, nu am avut nicio problema sa conectez cuptorul la un laptop vechi Toshiba (windows 10) dar nu reusesc sa il fac sa lucreze cu Lenovo si aceeasi versiune de windows.
MODBUS communication error este mesajul de care am parte de cateva zile. Am tot incercat variante de Artisan cu diverse variante de drivere, am instalat si testat jde combinatii dar inca nimic. Am luat legatura cu producatorul ca sa rezolv mai repede problema.

Chestia cu cafeaua o simt si eu. Toate procesarile astea au zapacit gusturile cu care eram obisnuit. Nici la alea spalate nu mai regasesc aromele de acum cativa ani in urma, cand producatorii nu “chinuiau” prea tare boabele de cafea.

Cu referire la 15-20% scadere in greutate, asta o vad la urma, dupa ce cantaresc ce am prajit.
Urmez o regula la prajire, uscarea =50% din timpul total al prajirii si pentru mine rezultatele sunt ok. O sa-mi cumpar un umidometru ca sa stiu cum stau si cu umiditatea in boabe. De obicei am cafea proaspata, din recolte curente sau noi, de buna calitate si se prajeste ok.
Am prajeli cu 12%, Ethiopii de ex, care nu sunt prea acide.
In general scaderile sunt in zona 14%. Nu-mi place aciditatea, dar beau majoritar Ethiopii spalate.
Am observat ca aciditatea este mai mare la cafelele la care ET scade sub BT in timpul prajirii, mai ales dupa 170 - 180 gc.
De asta am optat pentru un espressor cu capacitatea de a profila extractiile. 
Aproape indiferent de prajire, la preparare, din reteta, reusesc sa elimin excesul de aciditate.

Asta este farmecul prajirii acasa. Ofera posibilitati nelimitate de a testa prajeli diferite si gusturile acestora in extractiile din ceasca.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
salutare
Nu zic ca o sonda in boabe nu este utila. Chestia este ca trebuie o sonda "buna", mica la bot si bine plasata.
plus toate acareturile pentru inregistrat, etc. Eu nu am nimic de tipul artisan, de asta vreau sa vad cu ce se maninca treaba asta. Trebuie sa goagalesc putin, nu stau prea bine cu timpul liber.
Asa este cu cafelele, eu nici nu am acum surse diverse de verde, si nici nu vreau sa dau 40 de euro pe kil. Iau de la o prajitorie de ani de zile, pe la 9 euro kilu, am mai luat de la unii din Germania docklands coffee, si am luat acum de la unii de pe aici lbf group . Dar cum ziceam, nu reusesc sa obtin ceva care sa ma dea pe spate sau macar sa ma dezechilibreze. Dracu stie, poate sunt eu prea perfectionist. Dar cum ziceai si tu, sigur este ceva si cu cafeaua. E ca la rosii, le trateaza pentru daunatori, le-au selectionat, modificat genetic, naiba stie.
Eu beau espresso, la 14% weight loss imi pare acida. Daca nu ma balbai sau ma uit dupa alte chestii, adica daca sunt atent si concentrat la prajire obtin constant 16%, FC la aceiasi temperatura, 2 minute FC- eject, un ROR in zona medie de 10 grade.( am vazut ca unii vorbeau de 20-3  grade, hmm). Merg dupa principiul ca daca bagi mana in foc , la inceput poti sa o ti 5 secunde, apoi trei secunde, apoi 1 secunda, apoi te arzi. Asta am citit undeva ,nu e teoria mea, asa ca dau focul la maxim, cafeaua la inceput suporta si il reduc in trei etape. Eu am un cuptor facut de mine, dar m-am obisnuit cu el si il stiu cum reactioneaza. Pina mai de curand, ca a trebuit sa schimb arzatorul ceramic, am luat unul identic gasit cu greu pe olx, dar cuptorul nu reactioneaza la fel. Asa cum ai observat zic si eu ca sunt foarte sensibile, orice variatie la gaz se simte imediat. Am si aerul reglabil, dar incerc sa lucrez cu cat mai putin aer. Ca am citit acum n ani o brosura foarte detailata ( daca o gasesc o atasez pe aici) , cu n nebunii, si concluzia era ca aer putin, timp scurt, 5 minute total este ok. Doar ca asa ceva este f greu de controlat. Asa ca mergem pe 9-9-5 minute total.
Oricum, cu un cuptor ca al tau poti face lucruri deosebite, studii ca sa zic asa pe o anumita cafea, experiente, lalala. 
Timp sa fie, bani, pasiune. Cateodata dimieneata ma gandesc ca incalzesc un boiler de 1.2 litrii la espressor( acelasi Izzo de acum 11 ani)  la 120 de grade doar ca sa fac un cappucinno, nu este chiar ok dupa logica normala, dar intra la pasiune .
Ceea ce imi este clar este ca am inca mult de invatat la teorie si de experimentat, asa ca o sa urmaresc cu mare interes ceea ce vei scrie pe viitor tu sau alti useri cum ar fi Darsidius cara am vazut ca esperimenteaza la greu. 
Poate o sa trec si pe filtru Smile . Pina una alta am pus botul si la ceai verde, e si asta o bautura deosebita Smile.
Nu de alta, dar acum lucrand de acasa am baut tone de cafea, ceea ce nu este cea mai buna treaba.

Felicitari inca odata pentru achizitie. Imi scapa sau ai scris cat a fost costul total de achizitie? 
Artisanul l-ai achizitionat la pachet complet sau ai facut tu toata dracovenia?

PS..am facut o editare mica. nu ma pricep, dar nu stiu cum ai putea sa ai ET mai mic ca BT. ori bagi prea mult aer, scoti caldura din cuptor la un moment dat, ori BT se zapaceste. Cu aerul asta e o treaba interesanta, am vazut ca darsidius a prins idea. Dupa uscare il maresti, dar ca sa CRESTI temperatura in cuptor, bagi mai multa caldura prin convectie plus cea prin conductie boabe-tambur. Cafeaua prinde o culoaare frumoasa, ca la baietii ce prajesc cu foehnul, ok, daca e bine sau nu este alta discutie,. DAR, daca maresti prea mult aerul incepi sa elimini caldura, boabele ramin cat de cat la o temperatura si asa reusesti sa ai Et mai mic decat BT.
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made
 
Reply
#10
imi permit sa adaug 2 fraze, chiar daca sunt offtopic. 
Poate o sa ma ia la $%#* vreun "coleg" forumist....dar am observat o chestie.
Deci, daca vorbiti, comentati, cereti pareri, sfaturi de la un prajitor profesionist comercial aflat la 200 km pe raza de voi  NU va asteptati sa primiti sfaturi bune sau sa va corecteze erorile. Chestiune normala zic eu. Asta este parerea mea personala...bazata pe. 
Nimic altceva de adaugat
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)